PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Kljuvanje

Go down

Kljuvanje Empty Kljuvanje

Objavlja  Boba on Sre 09 Maj 2012, 05:08

Pred kratkim sem svojo jatico treh samčkov povečala še za enega - Tonija. Načeloma velja, da skobčevke, posebej samčki, niso problematični, agresivni. No, naš Bobo je izjema, ki potrjuje pravilo. Je namreč zelo ljubosumen. Predstavitev novega člana zato poteka precej previdno, saj Bobo Tonija napada in ga kljuva. Na srečo so ptiči natrenirani in moja beseda nekaj velja, same jih pa še vseeno ne morem pustiti. Trenutno se sicer mirno čistijo, zato je upanje, da bo Bobo novega člana le sprejel.

Sem pa malo pobrskala po netu in naletela na ta zanimiv članek, ki se nanaša na vzroke kljuvanja: http://www.parrotfeather.com/budgie/budgerigarbiting.php

Tudi nakazane smeri rešitve se mi zdijo ustrezne, dodam lahko le, da je treba biti DOSLEDEN.

LP
Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  Ronja on Čet 10 Maj 2012, 01:07

Ojla!

Toni je lahko res vesel, da je prišel v domek s tako senzibilno, pazljivo in odgovorno skrbnico!
Sama še nimam izkušnje z več samčki, mi je pa ena znanka tudi rekla, da je pri njej trajalo nekaj časa, preden so samčki v jato sprejeli novega člana. Se čisto strinjam s tem, kar praviš - doslednost našega ravnanja je v medsebojnem privajanju ptičkov na nove člane zelo pomembna, pa tudi to, da jim damo dovolj časa - da ne bi že po tednu ali dveh obupali in rekli - ne gre, naj gre skobčevka nazaj, od koder je prišla jokanje

V redkih primerih pa kljub vsem prizadevanjem tudi ne gre, sem kdaj zasledila na kakšnem forumu. Držim pesti, da to ne bo veljalo v tvojem primeru in da se bodo kmalu sprejeli.

Ali lahko malo opišeš, kako se recimo ti lotevaš tega medsebojnega privajanja ptičkov na nove okoliščine? Mislim, da bi bilo zelo fajn slišati izkušnjo iz prve roke.

Lp, Ana

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
Ronja
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  Boba on Čet 10 Maj 2012, 04:12

Živijo!

Ja, imam zaupanje, da se bo Bobo unesel, čeprav je vprašanje, ali bo Tonija popolnoma sprejel, saj celo svojega očeta Bučkija še vedno občasno prežene s poti.

Prav Bučki mi pri privajanju zelo pomaga, saj je prijazen ptiček. Poleg tega nima težav s prenašanjem iz sobe v sobo, pa tudi zaupam mu najbolj, da bo ostal miren in ne bo brezglavo letal po sobi in tako prišleka še bolj prestrašil. Ko torej novinec obvlada osnovne zahteve, ga najprej seznanim z Bučkijem. Na začetku se ga novi seveda prestraši, saj je Bučki standard (vsi prišleki do sedaj pa so bili velikosti divje ptice), vendar kmalu sprevidi, da je vse v redu. Po začetni zadregi se že kmalu pogovarjata in igrata skupaj. Ta del je najlažji, hehe. Ponavadi precej hitro - že isti dan - prinesem novinca v ptičjo sobo. Mogoče sem malce prehitra, ne vem, vendar ravnam po občutku. Do sedaj na tej stopnji neko daljše uvajanje ni bilo potrebno, pri Toniju pa se mi je zdelo celo nujno, da ga čimprej združim z ostalimi, ker se mi je zdel željan družbe.

V "ptičji" sobi pa je pač odvisno od Boba. Na začetku pridejo v upoštev le občasni obiski večkrat na dan, Bobu ne pustim, da prišleka kljuva. Obvladam ga z dvignjenim prstom in odločnim, globokim NE. Pri njem ne pomaga, da ga fizično odstranim, ker je potem še bolj ihtav in se še bolj zaletava. Zelo rad drugemu samčku prevzema mesto na veji ali na moji rami. Ko to stori, ga odstanim in vrnem drugega na prevzeto mesto. Pri tem vztrajam in sem dosledna, zato so rezultati že vidni in se ne preriva več toliko (vendar sem za ta rezultat potrebovala kar nekaj časa). Ker je ljubosumen, tudi poskrbim, da mu namenim še več časa, vzpodbudnih besed in ga hvalim. Izogibam se ravnanja, ki bi si ga lahko interpretiral kot zavračanje (npr. prijemanje z roko, čeprav mi drugače to pusti brez upiranja; čohanje, saj moji tega niso navajeni). To ga namreč še bolj spodbodi h kljuvanju, ker misli, da imam drugega ptička raje.

Naslednji korak je, da v "ptičjo" sobo postavim prišlekovo kletko, kamor se novi lahko zateče, ko ima dovolj teženja. Potem pa je bilo ponavadi tako, da se je novinec kar sam "preselil" v veliko kletko, ko je ocenil, da je čas za to.

Pri nas je torej uvajanje novega ptička v bistvu delo z Bobom, saj druga dva nista problematična. Me prav zanima, če bi bilo s samičko kaj drugače. Tej verjetno ne bi pustil dihati iz drugih razlogov! lol!

Kakšne pa so kaj izkušnje drugih??

Lp

Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  Boba on Ned 13 Maj 2012, 00:24

Pri privajanju na nove okoliščine je prišlo do nepričakovanega in razveseljujočega preobrata! Bobo in Toni sta postala največja prijatelja! cheers Toni se je izkazal za pravega pretkanega zapeljivca in poznavalca ptičje duše ter Boba ovil okoli tamalega prstka, hehe. Sedaj skupaj spita in jesta, česar Bobo ni pustil še nikomur! Fjuuuu, res sem si oddahnila. Brez krvi namreč vseeno ni šlo. šokiran No, konec dober, vse dobro, kajne? zelo vesel

https://redcdn.net/ihimg/photo/my-images/14/img2191o.jpg/

https://redcdn.net/ihimg/photo/my-images/10/img2211wm.jpg/
Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  petra.pp on Sob 26 Maj 2012, 20:45

pozdravljeni,

Sem nova na forumu.Tukaj sem našla kar nekaj odgovorov na vprašanje. Sama imam tudi dve skobčevki. Čarlija, ki je star 3 leta in Zorota, ki je star dva meseca in je naš novi član. Naš Čarli je poseben, ker ima krive nogice in ne zna leteti. Ko smo ga kupili, je imel obroček čez nogico in se mu je zarasla postrani, tako da ima zelo slab oprijem in večkrat pada. Tudi leteti ne zna, v bistvu, zelo slabo. Je drugače plašljiv in vedno samo "rine " v svojo kletko. Saj gre na prst in se sprehaja z mano na rami ampak, ko zagleda kletko, želi tako v njo. Sedaj pa smo vzeli Zorota in je mlad, nagajiv, radoveden papagaj! Vse ga zanima. S Čarlijem se dobro razumeta, skupaj jesta, se lupčkata, pojeta, skrtaka vse je ok, ampak včasih želi biti Zoro oblasten in ga začne kljuvati. Prav prime ga z nogico in ga začne kljuvati v nogo! Čarli pa se ne more braniti in samo "piska". Takrat se tudi jaz zaderem z dvignjenim palcem NE. In neha. Začela sem ju ločevati, ponoči, ker tudi takrat včasih Zoro hoče spati na tistem mestu, ko Čarli in ga porine dol. Čarli pa kar naprej pada. Zato sem ju začela ločevati in ko sm doma prisotna in ju imam pod nadzorom, ju spustim skupaj, drugače sta vsak posebej. Ali ravnam prav tako? Ali kdo ve če se bo to "ravsanje "nehalo?

Lep pozdrav vsem!

Petra
petra.pp
petra.pp
Član
Član

Število prispevkov : 23
Datum registracije : 25/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  Boba on Sob 26 Maj 2012, 21:11

Petra, pozdravljena in dobrodošla!

Da, vaše ravnanje je pravilno, še posebej zato, ker je Čarli ranljiv, ne more se braniti, niti ne more zbežati. V naravi je tako, da skobčevke obolelo ptico napadajo in jo tako izženejo iz jate, kar pomeni njeno smrt. Zato tudi toliko časa in tako dobro skrivajo svojo bolezen.

Zorovo vedenje se lahko omili. Vztrajajte z odločnim NE in bodite pri tem dosledni. Vprašanje pa je, ali bo kdaj popolnoma prenehal z njim. Vaš par me spominja na moja Bučkija in Boba. Z Bučkijem ni sicer telesno nič narobe, je pa bolj "intelektualne" sorte in se pred razgrajanjem raje umakne. To je Bobo izkoriščal in ga preganjal sem ter tja, tako kot vaš Zoro je želel sedeti točno tam, kjer je bil Bučki itd. S prihodom Tonija se je to preganjanje malo omililo, saj je Bobo preusmeril pozornost nanj. Opažam tudi, da je Bobo nasplošno zdaj bolj poslušen.
Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  petra.pp on Sob 26 Maj 2012, 21:32

Hvala za odgovor! Potem je boljše da imata vsak svoje kletke, tako da se Čarli lahko umakne ko želi. Tudi Zoro gre sedaj kar sam v svojo kletko, ko vidi da Čarli noče iti ven! Priložim slikice, samo da mi odobrijo...Hvala!
petra.pp
petra.pp
Član
Član

Število prispevkov : 23
Datum registracije : 25/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  Ronja on Sob 26 Maj 2012, 23:34

Zdravo, Petra, lepo, da si se pridružila forumu, dobrodošla! nasmeh

Boba ti je že prav fino odgovorila, pa tudi sama si pravzaprav že sponatno ustrezno odreagirala. Takšna preganjanja po kletki so sicer običajna (ampak ja, tukaj je povsem na mestu tudi pomislek o naravni selekciji), toda v primeru, kot je tvoj, so seveda za skobčevko nevarna in je treba v prvi vrsti poskrbeti za njeno varnost.

Predvidevam, da si imela kletko za Čarlija že prej ustrezno zavarovano, da se pri padcu ne bi poškodoval? Lahko recimo za vsak slučaj tudi v drugi kletki obložiš tla (pod spodnji časopisni sloj daš plast kuhinjskih krp ali brisač ali česa podobnega, kar se lahko dobro pere na visoki temperaturi), da se pri morebitnem padcu ublaži pristanek, če bi se kdaj le odločil obiskati prijatelja.

Vsekakor pa je super, če imaš to možnost, da jima ponudiš ločeni kletki. Mogoče bosta sčasoma vseeno šla skupaj v eno, ko se privadita drug drugemu. Včasih je malo težje, če sta ptička po karakterju zelo različna (npr. eden je za vse mogoče vragolije, drugi pa bolj lenobne sorte), pa seveda je malo še razlika v starosti, po drugi strani pa lahko to dobro vpliva tudi na drugega, da se malo razživi. Saj boš videla - kar opazuj ju, kako se bo razvijal njun odnos, pri tem pa seveda poskrbi za varnost in dobro počutje obeh.

Se mi zdi zelo fajn, da je Boba omenila svojo izkušnjo s skobčevcema - da brez krvi ni šlo, zdaj pa je super - da se malo razbije predsodek ali strah, da če se ptička na začetku ne razumeta prav dobro, potem se nikoli ne bosta. V večini primerov je res potreben samo čas, veliko ljubeče potrpežljivosti in doslednosti pri vzgoji :-)

Se mi zdi pa krasno, da ste Čarliju pripeljali družbo!! :flower:

Lp, ana

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
Ronja
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  petra.pp on Sob 18 Avg 2012, 20:59

pozdravljeni, po dolgem času se zopet oglašam!

Stanje se je pri nas zelo spremenilo. Zelo sta se navezala eden na drugega! Imata ločeni kletki in si ju včasih izmenjavata! Včeraj pa smo ju kar pustili v eni ( večji) ker jo nista hotela zapustiti in da se nista kregala kdo bo spal na zibelki smo zibelko prestavili v skupno kletko, tako da sta spala vsak na svoji, he he he.

Nekaj pa me še moti in en vem kaj je vzrok. Zoro občasno diha z odprtim kljunčkom!? To se dogaja kar pogosto, sploh če si ga vzamem na prst ( sam skoči, ga ne silim) in ga potem malo nosim okrog, potem pa ko se vrne poleg Čarlija, odpre kljun in diha ko nor. Sama sklepa da zato, ker je prestrašen?!? Potem pa sem opazila tudi parkrat da je vseeno dihal z odprtim kljunčkov, ko je bil v kletki. Čarli ni tako dihal, ker sem pomislila da jima je vroče. Ali kdo ve zakaj tako diha? Kaj so vzroki takega dihanja? Sem malo brala po netu ampak vse skupaj je bila vzrok bolezen, naš Zoro pa je popolnoma zdrav ( lepo je,pije, je živahen).

Se mi zelo dopadejo ta drevesa, ki si jih sami naredijo nekateri, iz drevesnih vej! Tako da gremo danes narediti tako drevesce, čeprav imata polno špilik v kletki, in veš čas sta spuščena...Bomo poskusili še s tem. Čeprav mislim da za take špilike je Zoro bolj dovzeten, Čarlija zanima samo kar ima ogledalo! Zoro pa je en tak( jaz mu pravim ) Lucifer. Vse ga zamina, vse bi pogrizel, prevrgel, uničil, he he he...Če bo možnost priložim slikece...Do zdaj mi jij še ni sprejelo jokanje

Lepo bodi in prosim za odgovor!
petra.pp
petra.pp
Član
Član

Število prispevkov : 23
Datum registracije : 25/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  Boba on Ned 19 Avg 2012, 04:53

Odlično, da sta se fanta ujela, super!

Glede dihanja z odprtim kljunom si že sama ugotovila možne vzroke. Nekako se kot možen vzrok pojavlja še spolno vzburjenje. Če zraven dihanja "pumpa" z repom, gre lahko za bolezensko stanje oz. oteženo dihanje. Če ob dihanju nekoliko razpre peruti, je vzrok vročina. Spremljaj, kdaj in kako diha, pa boš lažje ugotovila, za kaj gre.

So pa še druge možnosti. Moja samička je namreč dihanje z odprtim kljunom uporabila takrat, ko je hotela imeti mir. Naučila se je, da če je tako dihala, sem jo pustila pri miru (še od začetka, ko se je bala). Ko sem dojela, da se spreneveda, sem jo tega hitro odvadila. En od mojih samčkov pa diha z odprtim kljunom, ko je razburjen oz. ko se dogaja nekaj mimo njega, nad čemer nima nadzora. Je mali control freak in če ni po njegovo, potem je JOJ!
Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  petra.pp on Tor 21 Avg 2012, 02:31

aha, hvala...ne "pumpa" z repom, torej je prestrašen. Ali misliš da se bo nehal tako vesti in ga še vedno vzamem na prst? Ker skoči pa sam, včasih še zbeži ampak jaz mislim da se bo navadil. Saj ga imamo komaj 3 mesece.

Hvala za odgovor in se beremo še kaj...
petra.pp
petra.pp
Član
Član

Število prispevkov : 23
Datum registracije : 25/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  Boba on Tor 21 Avg 2012, 03:06

Ja, absolutno, nadaljuj z dobrim delom, nič se ne ustraši! Če se boš sedaj povlekla nazaj, lahko izgubiš dragocen čas za vzgojo in trening, ki ga mogoče ne bo možno nadoknaditi. Opazuj, kaj bi lahko bilo tisto, kar ga prestraši, da potem lahko vzrok odstraniš. Pri rokovanju z njim bodi odločna, da bo dobil zaupanje, da se bo počutil varnega. Žival čuti tvojo neodločnost, strah, pa je zaradi tega še sama negotova in prestrašena.
Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  petra.pp on Tor 21 Avg 2012, 04:32

bolj se s tabo ne morem strinjat! saj delam vse z občutkom in gre...pa čas si vzamem ne mudi se mi...rada imam zaupanje živali, potem je vse lepše! lp
Skobčevka 3 Skobčevka smejanje
petra.pp
petra.pp
Član
Član

Število prispevkov : 23
Datum registracije : 25/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  Boba on Tor 21 Avg 2012, 04:36

Ja, odlično! Le tako naprej! cheers
Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  Boba on Tor 21 Avg 2012, 07:03

Še enega razloga sem se spomnila za dihanje z odprtim kljunom. Moj Bučki je bil debel in ni imel nobene kondicije, ko sem ga dobila. Zelo hitro se je utrudil in po vsakem najmanjšem naporu je bil zelo zadihan. Pomagala sta dieta in reden trening letanja. zelo vesel
Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  petra.pp on Sre 22 Avg 2012, 07:08

a reeeeeees šokiran sploh si nisem mislila da bi bil lahko mogoče predebel??? samo ni! kako pa zgleda ptičja dieta, manj hrane ali kaj drugega? hvala za vzpodbudo in svetovanje!
petra.pp
petra.pp
Član
Član

Število prispevkov : 23
Datum registracije : 25/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  petra.pp on Sre 22 Avg 2012, 07:28

sem probala dodati slike, pa mi še vedno ne gre, zato sem spremenila profilno sliko, kjer sta oba slikana...lp
petra.pp
petra.pp
Član
Član

Število prispevkov : 23
Datum registracije : 25/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  petra.pp on Pon 29 Okt 2012, 08:59

zdravo!
Naj vam povem, da je naš Zoro, punčka! smejanje in Čarli in Zoro sta se poskušala pariti, tako da smo postavili v kletko valilnico smejanje zdaj čakamo na "mogoče jajčka"... mižikanje valilnico imata v kletki 3 dni, ampak šele danes si je Zoro vzela čas in si jo ogledala od znotraj!?! nekaj se bo verjetno zgodilo, čeprav potihoma upam da ne, ker je Zoro letošnja in se mi zdi da še premlada? Drugače smo pernato druščino povečali za novega člana: Hoffmanovo Conuro, kar sem že omenila! Zanimivo je tudi to, da se naša Zoro "lupčka" tudi z Bobotom ( conuro) in je prav smešno, ker je Bobo še mladiček (junijski) in je prav jezen ko mu nič ne "pade" v kljun, medtem ko Zoro " to dela" z drugim namenom! zelo vesel he he he, vsaj tako jaz dojemam!
lp vsem! mižikanje
petra.pp
petra.pp
Član
Član

Število prispevkov : 23
Datum registracije : 25/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Kljuvanje Empty Re: Kljuvanje

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu