PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Kaj je treba vedeti pred nakupom skobčevke?

Go down

Kaj je treba vedeti pred nakupom skobčevke?

Objavlja  Ronja on Čet 10 Maj 2012, 01:54

Pozdravljeni!

Najprej sem razmišljala, da spodnjega besedila ne bi objavljala na tem forumu, kjer se družijo poznavalci in ljubitelji ptic, ki gotovo vse te stvari že tako ali tako vedo :-)
Objavila sem ga na dveh drugih, bolj splošnih forumih. Pa vendar se mi (po Ajdinem vprašanju o skobčevki) ne zdi narobe, da ga pripnem še semle.
Ljubiteljice in ljubitelje skobčevk že kar takoj vabim, da moje besede dopolnijo z lastnimi izkušnjami, ki jih prav gotovo ni malo! :-)
Ana

Kaj je treba vedeti pred nakupom skobčevke

Dobro se spominjam svoje prve izkušnje s skobčevko. Dobila jo je moja mlajša sestra, jaz pa sem imela kakšnih deset ali dvanajst let, in takrat smo res naredili čisto vse narobe, kar se je narobe sploh narediti dalo.
Kupili smo jo samo, torej ne v paru, in se čudili, kako mirna in tiha je doma, ko pa je v trgovini tako živahno čivkala. Kletko je imela okroglo, brez kotov, kamor bi se lahko zatekla in z zelo slabo razporeditvijo rešetk, po katerih se praktično ni dalo plezati. Iz kletke je nismo spuščali, da ne bi zunaj »delala umazanije«. Palice je imela seveda plastične. Zaradi ljubosumnosti mlajše sestre, da je to »njen ptiček«, se jaz z njim nisem smela ukvarjati in tako je bil večino časa sam. Nismo ga imeli dolgo – kakšne dva ali tri tedne, potem pa je »pobegnil«. Predvidevam, da ga je nekdo doma enostavno izpustil. Takrat tudi še nisem vedela, da skobčevke same zunaj ne preživijo (dolgo).
Potem dolgo nisem imela stika s pticami, šele pred nekaj leti sem se spet odločala za nakup domačega ljubljenčka in nekako znova prišla do skobčevk. Le da sem se tokrat pred nakupom temeljito pozanimala, kako je treba zanje poskrbeti, in do danes mi ni žal. Moj nabriti parček me vsak dan znova razveseljuje.

Izbrala sem sicer malce daljši uvod v to temo, vendar upam, da ni odveč – in da bo morda pojasnil, zakaj si tako zelo prizadevam za čimbolj izčrpno širjenje informacij o teh čudovitih ptičkih in skrbi za njihovi vrsti primerno rejo. Nikomur nočem »soliti pameti« ali vzbujati slabe vesti, ljudje se pač vse življenje učimo, vendar me vselej zaboli, kadar kje preberem kakšno polresnico ali hudo zmoto glede oskrbe skobčevk. Tudi mi takrat nismo vedeli, kako se prav skrbi zanje in zaradi naše neosveščenosti je uboga ptička poginila. Skobčevke same ne morejo povzdigniti glasu, temveč so popolnoma odvisne od vestnosti in informiranosti svojih skrbnikov.

Te živahne, dobrodušne male papige čudovitih barv hitro pritegnejo naš pogled – nekatere dodatno privlači tudi dejstvo, da se nekatere skobčevke naučijo ponavljati določen nabor besed in imajo torej občutek, da ptice znajo »govoriti«. V resnici je to »govorjenje« samo ponavljanje glasov, povsem enako ponavljanju katerega koli klica druge ptice ali drugega zvoka (recimo zvonjenja mobilnika), pomena besed ptice seveda ne razumejo. Nekatere skobčevke (tako samčki kot samičke) so zanj »nadarjene« bolj, druge manj.

Skobčevke se kupcem pogosto predstavljajo kot »nezahtevne za nego« in »primerne za začetnike«. Žal je še vedno tako, da tudi v trgovinah z živalmi in pri mnogih ljubiteljskih rejcih večkrat ne dobimo ustreznih informacij o ustrezni skrbi zanje ali pa so informacije okrnjene. V Sloveniji poleg tega hobi vzreja ni zakonsko urejena s posebnim dovoljenjem, zato se je lahko loti prav vsakdo, tudi če o njej še ničesar ne ve.
Kaj naj bi pravzaprav pomenilo »primerne za začetnike«? Da so poceni in da ne potrebujejo veliko prostora?

Nobena žival ni »primerna za začetnike«. Vsaka ima svoje specifične potrebe, ki jih moramo poznati, preden žival prevzamemo v oskrbo.

Pred nakupom se moramo dobro pozanimati, kaj skobčevke za kakovostno življenje potrebujejo. Kakovostno in prijetno življenje jim vendar želimo omogočiti! Kot to velja tudi za vsako drugo žival, nam mora biti povsem jasno, zakaj si želimo prav skobčevko in ne druge vrste ptic, in kaj to od nas zahteva.

Pred nakupom skobčevk si je torej treba zastaviti nekaj osnovnih vprašanj:

• S kakšnim namenom kupujem domačega ljubljenčka? Za igro in crkljanje? Za družbo? Sem se pripravljen sprijazniti s tem, da bom žival samo opazoval, ne pa se je tudi dotikal?
• Ali vem, da je to izjemno družabna mala papiga, ki v naravi živi v ogromnih jatah (tudi po tisoč in več ptic) in da mora biti zato nujno vsaj v paru, če že ne v manjši jati?
• Koliko časa na dan jim lahko posvetim in kdo bo skrbel zanje v času dopusta ali bolezni?
• Ali vem dovolj o značilnostih in značaju skobčevk (kako dolgo živijo, s čim se hranijo, kaj vse potrebujejo za zdravo rast in razvoj)?
• Se zavedam, da morajo včasih tudi skobčevke k veterinarju (specialistu za ptice) in da to nekaj stane?

Potem pa je tukaj še cel kup zmot o skobčevkah, če naštejem samo najpogostejše:

• samo če imaš skobčevko samo, jo lahko povsem udomačiš (navadiš na dotikanje)
• ni nujno, da imaš dve skobčevki – če imaš tudi druge vrste ptic, ima zadosti družbe
• ni nujno, da imaš dve skobčevki – če se ji dovolj posvečaš, ne potrebuje partnerja
• če se skobčevka poskuša pariti s tvojim prstom ali te skuša hraniti, je to izraz ljubezni
• skobčevke vsepovsod kakajo in strašno umažejo okolico ter vse razgrizejo

Pred nakupom skobčevke se moramo zelo natančno in temeljito pozanimati o njihovih potrebah in premisliti, ali smo jim sposobni vse to omogočiti. Če še zmeraj menimo, da smo to pripravljeni storiti, smo lahko tudi prepričani, da nas bodo male pernate zverinice vse svoje življenje razveseljevale z vragolijami in nam lepšale vsakdan!

Zelo všeč mi je seznam, ki si ga izposojam z nadvse kakovostnega nemškega spletnega foruma o skobčevkah welli(.)net (tistim, ki znajo nemško, ga najtopleje priporočam!).

Na nakup skobčevke smo pripravljeni, ko lahko na vse spodnje trditve odgovorimo pritrdilno:

• Pred nakupom skobčevke sem se pripravljen temeljito informirati, preštudirati ustrezno strokovno literaturo in poiskati informacije na spletnih forumih.
• Nimam alergije na ptičje perje.
• Imam delujoč sesalnik in zaradi nekaj lupinic ali drekcev na tleh ne zganjam kravala.
• Zame je samoumevno, da imam najmanj dve skobčevki.
• Udomačenost ptice zame ni pomembna: ne potrebujem živali za crkljanje.
• Prosti let ptic po nekaj ur dnevno mi ne predstavlja nobenih težav.
• Ne moti me, če bodo televizijski program s čivkanjem komentirali tudi ptički.
• Lahko živim s sledovi grizenja tapet, knjig in podobnega.
• Pri izbiri kletke ne bom gledal samo na ceno, ampak predvsem na to, da bo dom mojih bodočih sostanovalcev izpolnil kar največ kriterijev dobre kletke oziroma preletalnice (voliere).
• Zavedam se, da veterinarska oskrba v primeru bolezni ptice najbrž ni poceni. To jemljem v zakup.
• Člani moje družine in/ali moji sostanovalci se strinjajo z nakupom živali.
• Če zbolim ali grem na dopust, vselej obstaja nekdo, ki bo poskrbel za skobčevke.

Tako – to bi bilo res najosnovnejše za začetek. Z veseljem lahko ta seznam dopolnite in dodate tudi svoje prve izkušnje s skobčevkami ...

Obilo lepih trenutkov v družbi srečnih skobčevk!

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
avatar
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Re: Kaj je treba vedeti pred nakupom skobčevke?

Objavlja  Boba on Sob 12 Maj 2012, 01:16

Spletna stran welli.net je ODLIČNA! Hvala, Ronja, da si jo priporočila.

avatar
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Kaj je treba vedeti pred nakupom skobčevke?

Objavlja  ČENČA on Sre 10 Sep 2014, 01:57

Draga Ronja,
hvala za izčrpno napisan tekst, ki bi ga res vsak začetnik, ki se odloča za nakup skobčevke moral prebrati, saj daje najosnovnejše napotke, priporočila in opise, s čim se bo moral odgovorno soočiti vsak novi lastnik skobčevk.
Meni osebno je najbolj grozno to, če so ptice v premajhnih kletkah in nikoli niso izpuščene, ter premajhna informiranost glede oskrbe, nege in stroškov, ki sledijo nakupu.
Imeti pernatega prijatelja je res velika odgovornost, saj je ptica popolnoma odvisna od nas glede okolja, nege, oskrbe, prehrane, in druženja.
Hvala!
avatar
ČENČA
Član
Član

Število prispevkov : 35
Datum registracije : 09/09/2014
Starost : 67

Nazaj na vrh Go down

Re: Kaj je treba vedeti pred nakupom skobčevke?

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu