PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

ZAJEDALCI PRI PTICAH

Go down

ZAJEDALCI PRI PTICAH Empty ZAJEDALCI PRI PTICAH

Objavlja  Alojzij on Čet 24 Maj 2012, 08:52

V prihajajočih toplih dneh in mesecih moramo še posebno pozornost posvetiti zajedalcem pri pticah. Zajedalci pri pticah so notranji (črevesni) in zunanji (kožni). Zunanji so krvosesi in perožeri.
Kanarčkova rdeča uš (rdeča je videti, ko se napije krvi) je trdoživa in očem skoraj nevidna, ker se hrani samo ponoči. Čez dan se skrivajo v raznih špranjah ali zarezah palic.Tudi v votlih plastičnih palicah jim nudimo odlično in neposredno skrivališče. Prizadete ptice so v nočnem času nemirne. Posebno so usi nevarne mladičem v gnezdu, ker jim pijejo kri in s tem slabijo. Obvezno moramo skrbeti za higieno kletk, prostora in pribora in redno spremljati tudi morebitna skrivališča uši v neposredni bližini ptic.
Pri veterinarju dobimo ustezen sprej ali še bolje antiparazitik , ki ga nanesemo v majhnih količinah (kapljica) direktno na ptico.

http://www.geocities.ws/dvvpi/frontline.html
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

ZAJEDALCI PRI PTICAH Empty Re: ZAJEDALCI PRI PTICAH

Objavlja  Ronja on Čet 24 Maj 2012, 09:05

Hvala, Alojzij, za tole opozorilo, ki je vsekakor na mestu. Enako seveda velja za hrano, še zlasti svežo, ki lahko hitro splesni, in za posodice z vodo.

Imaš mogoče tudi izkušnjo z dezinfekcijo kletk? Jaz je namreč še nimam, se mi pa zdi, da bi bilo v primeru trdovratnih ali pozno odkritih zajedalcev vseeno najboljše vse skupaj dezinficirati - palčke v kletki pa zamenjati z novimi. Bi se dalo kakšno sredstvo posebej priporočiti?

Zajedalce je imela ena mojih skobčevk samo enkrat, čisto na začetku, ko sem jo dobila, in sicer pršice na nožicah. Pri veterinarju sem dobila sredstvo, ki sem ga (po eno kapljico na dan) nanesla skobčevki zadaj za glavico, da si ga ni mogla očistiti. Je pomagalo po treh ali štirih dneh. Takrat kletke nisem dezinficirala, saj smo parazite hitro odpravili, sem jo pa temeljito čistila s kisovo vodo.

Kar se tiče splošne higiene kletk, jo sama redno čistim z vročo kisovo vodo, vanjo namočim vse posodice in držala za suhe in sveže priboljške. Za ptice je kisova voda neškodljiva in jo uporabljam raje kot umetna čistila, vseeno pa vse skupaj dobro sperem.

Lp, ana

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
Ronja
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

ZAJEDALCI PRI PTICAH Empty Re: ZAJEDALCI PRI PTICAH

Objavlja  Alojzij on Čet 24 Maj 2012, 09:47

Same kovinske kletke niso tak problematične, kakor so razni leseni regali iz vezanih plošč. Pri kovinski kletki se zajedalec skoraj nima kam skriti, razen morda v zareze prečnih palic.
Za čiščenje je čisto dovolj, kar si napisala. Moje mnenje je, da vroča voda z običajnim gospodinjskim detergentom zadostuje. Ob rednem sesanju in pometanju okolice kletke ter rednem menjavanju podloge z iztrebki ne more priti do težav.Tisti, ki imate samo eno ali dve ptici in niso prišle v kontakt npr. z vrabci na balkonu, sploh ne bi smeli imeti nobenih težav z zajedalci.
Seveda s predpostavko, da jih niso kot mladiči prinesli s seboj. V primeru, da se sum prisotnosti parazitov potrdi, imajo veterinarji dobra sredstva proti njim.
Uporaba raznih specialnih čistil, razkužil in ne vem vse kakšnih vodic, so samo metanje denarja skozi okno in dodatno obremevanje okolja. Ta sredstva se uporabljajo predvsem v živilskih obratih, zdravstvenih ustanovah, šolah...,kjer je uveden sistem HACCP. Sledji predpisuje kje, kdaj in v kakšnem razmerju z vodo in katerimi specalnimi čistili in razkužili tretiramo prostore in opremo imenovanih inštitucij. nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

ZAJEDALCI PRI PTICAH Empty Re: ZAJEDALCI PRI PTICAH

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu