PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Prehrana skobčevk

Go down

Prehrana skobčevk Empty Prehrana skobčevk

Objavlja  Boba on Čet 14 Jun 2012, 05:01

Okrasne ptice so pravi sladokusci. Standardna mešanica semen sicer zadostuje, vendar pa je zelo dobro, da jim poleg zrnja ponudimo tudi svežo hrano. Paleta hrane, ki jo skobčevke in druge vrste ptic lahko in z veseljem jedo, je izredno široka. Pomembno vlogo v prehrani ptic igrata sveže sadje in zelenjava, saj poleg visoke vsebnosti vitaminov in mineralov predstavljata okusno spremembo v prehrani.

Čeprav večina skrbnikov za svojo skobčevko želi le najboljše, ji ni dobro ponujati le tiste hrane, ki jo obožuje. Spomnimo se, da premastna, nezdrava ali enolična hrana ponavadi pripelje do resnih zdravstvenih težav. Prekomerna teža pri pticah je v veliki meri posledica nepravilne prehrane. K temu pripomore tudi premalo gibanja, zato je pomembno, da skobčevkam vsak dan omogočimo vsaj nekaj ur prostega letenja v primerno urejenem in varnem prostoru.

Skobčevke s prekomerno težo so nagnjene k različnim boleznim. Mnoge živali imajo razjede na nogah. Na trebuhu in prsih lahko nastanejo t.i. lipomi . To so benigni maščobni tumorji, ki se lahko močno razrastejo in povzročijo celo smrt ptice. Še bolj nevarna je zamaščenost organov. Če je žival predebela, se odvečna maščoba nalaga na notranjih organih, ki so zato zelo obremenjeni in ne opravljajo več svojih funkcij. Ptica z zamaščenimi notranjimi organi lahko v zelo kratkem času umre.

Da bi preprečili bolezni, povezane z debelostjo, ptic ne hranimo z mastno in energijsko bogato hrano, ponudimo jim dovolj svežega sadja in zelenjave, svojim ljubljenkam pa zagotovimo tudi ustrezne možnosti za gibanje. To ne pomeni, da samo odpremo kletko za nekaj ur na dan. Ptice morajo tudi dejansko leteti, ne le ob odprti kletki sedeti na svojem priljubljenem mestu! Če ptica iz različnih razlogov ne leti več ali pa je močno predebela, premislimo o spremembi prehrane in prilagodimo »ptičjo sobo oz. prostor« tako, da bo tudi zanjo dovolj možnosti za gibanje.

Vir: http://www.birds-online.de/nahrung/nahrung.htm


ZELENJAVA

Veliko skobčevk rado zoba hrustljavo svežo zelenjavo, potem ko se navadijo nanjo. Zelenjava je bogata z vitamini in minerali in zato zelo zdrava za ptice. Ob tem je tudi okusna popestritev jedilnika, saj imajo semena zelo podoben okus. Zaradi pozitivnega učinka zelenjave na zdravje skobčevk in drugih ptic naj bo na jedilniku vsak dan. Ptice jo lahko jedo po mili volji.

Žal je zelenjava lahko polna ostankov pesticidov, kar predstavlja tveganje za zdravje ptic. Če je le možno, kupujte biološko pridelano zelenjavo ali jo pridelajte sami na domačem vrtu. Preden jo ponudite pticam, jo temeljito operite.

Priporočena zelenjava:
belušna zelena
brokoli *
brstični ohrovt (narezan)
buča
bučka (cukini)
cvetača *
čebula
česen
črni koren (cela rastlina)
endivija
feferoni **
jajčevec
kitajsko zelje ***
koleraba 4*
korenje
koromač
koruza (mlečna in mehka)
krompir (kuhan, nesoljen)
kumara
mlada čebula (spomladanska)
motovilec
ohrovt ***
paprika
paradižnik
pastinak
pesa
peteršilj (korenina)
por
radič
rdeča pesa (sveža)
redkev
redkvica
rukola
rumena koleraba
sladki krompir (kuhan, nesoljen)
solata ledenka
špinača
topinambur (gomolj)
zelena
zelena solata 5*

* Skobčevke najbolje prenašajo zelo nežne cvetove, še bolje pa je, če je zelenjava skuhana (brez soli!). Drugače naj tovrstna zelenjava ne bo pogosto na jedilniku – glej pod ***.

** V nasprotju z ljudmi ptice nimajo okusa za »ostro«, zato jim lahko ponudite tudi feferone.

*** Zelje lahko povzroča napenjanje in prebavne motnje, zato so dobri le zelo mehki listi brez listnih reber. Na jedilniku naj bo le občasno in v majhnih količinah.

4* Čeprav velja prepričanje, da je koleraba težko prebavljiva, jo lahko mirne vesti ponudite vaši ptici. Običajno ne povzroča prebavnih motenj.

5* Veliko ljudi odsvetuje hranjenje z zeleno solato, saj naj bi povzročala drisko. To je popularna zmota. Mirne vesti jo lahko postrežete skobčevki. Ker je solata in tudi druga listnata zelenjava v veliki meri sestavljena iz vode, ptice z njo zaužijejo veliko tekočine. Voda se izloča skupaj z blatom, občasno pa tudi v obliki kapljic urina brez trdega deleža blata. Vsak tekoči iztrebek še ne pomeni bolezenske driske. Po zaužitju solate ali druge zelenjave, ki vsebuje veliko vode, ptice zgolj pogosteje lulajo. Najkasneje v eni uri po zaužitju solate se morajo iztrebki normalizirati. Na žalost vsebuje solata malo hranljivih snovi, zato svoji ptici raje ponudite zelenjavo, ki je bolj hranljiva.

V nobenem primeru ptic ne hranite z avokadom, saj je premasten in za ptice tudi strupen! Tudi fižol je povsem neprimerna hrana za ptice. Povzroča namreč hude prebavne motnje! Prav tako niso primerni šparglji ali gobe.

Solata

Nekatere ptice ne marajo zelenjave v kosu in raje vidijo, da jim pripravimo solato iz majhnih koščkov, ki jih lažje pojedo. Prednost take solate je, da lahko vanjo vmešamo različno zelenjavo, pa tudi sadje in sveža zelišča, ki jih ptice (potem ko so se privadile okusu) obožujejo. Če imate pri roki le posušena zelišča, jih prav tako lahko uporabite, vendar malo počakajte, preden servirate solato, da zelišča vpijejo vlago iz zelenjave in se zmehčajo.

Higiena

Pri prehranjevanju z zelenjavo je nujno treba paziti na čistočo. Skobčevki je najbolje svežo zelenjavo ponuditi zjutraj. V popoldanskih urah jo odstranite iz dosega lačnih kljunčkov, saj obstaja nevarnost, da se na njej, še posebej v vročem delu leta, pojavi plesen. Plesen je za skobčevke in ostale okrasne ptice smrtno nevarna!

Koščke zelenjave pritrdite na kletko s plastičnimi ščipalkami, ki jih vsakodnevno očistite, da se na njih ne nabirajo ostanki hrane. Ti ostanki so namreč odlično gojišče za plesni in bakterije, ki lahko škodujejo skobčevkam.

Vir: http://www.birds-online.de/nahrung/gruenfutter/gemuese.htm


SADJE

Sveže sadje je pri skobčevkah in tudi nekaterih drugih pticah zelo priljubljeno, potem ko se navadijo na to zdravo poslastico. Celo trdovratni nasprotniki sveže hrane se hitro privadijo okusa sladkih jabolk ali hrušk. Sadje ne popestri le jedilnika naših pernatih ljubljenčkov, temveč tudi njihov vsakdanjik, saj se s posladkom lahko izvrstno zabavajo. Vendar pa moramo paziti, da ptice ne pojedo preveč sadja, saj vsebuje sadne sladkorje, ti pa lahko povzročijo debelost. Skobčevke, pa tudi druge vrste ptic, naj zato ne pojedo preveč sadja. Dnevno zadostuje majhen košček sadja – najbolje v kombinaciji z veliko zelenjave. Nekatere vrste ptic, kot npr. katarinke, kljub vsemu potrebujejo dnevno veliko sadja.

Priporočeno sadje:
ananas
banane
borovnice
breskev
brusnice
češnje
črni bezeg
fige (sveže in suhe) *
granatno jabolko
grozdje
guava
hruška
hruška nashi
jabolka
jagode
japonska nešplja (lokvat)
josta
kaki
karambola
kivi
klementina
kosmulja
kutina
liči
lubenica
maline
mandarina
mango
marelica
melona **
murva ***
nektarina
nešplja
opuncija (plod)
papaja
pomaranča
rambutan
rdeča pomaranča
ribez (rdeč in črn)
ringlo
robide
sliva
suhi dateljni *

* Izberite suhe dateljne in fige, ki niso dodatno sladkani. To hrano ponudite pticam le občasno, saj je zaradi visoke vsebnosti naravnih sladkorjev zelo redilna.

** Vse vrste melon so pri skobčevkah in drugih vrstah ptic enako priljubljene zdrave poslastice.

*** Skobčevke ne jedo rade le plodov, temveč tudi listje drevesa.

Priprava

Domala vse sorte jabolk, ki izvirajo iz tujine, so naprodaj le s povoskano lupino. Zaradi tega je priporočljivo lupino jabolka odstraniti, preden ga ponudite skobčevki. Tudi pri slovenskih jabolkih bodite pozorni na to, ali so povoskana. Če niso, jih ptice lahko uživajo z lupino vred. Načeloma velja, da je domače sadje manj obdelano s kemikalijami in zato vsebuje manj škodljivih snovi.
Pomaranč, mandarin, klementin, banan in podobnega sadja nikoli ne strežemo z lupino, saj je obdelana s kemikalijami. Preden skobčevki ponudite citruse, jih temeljito operite z vročo vodo, olupite ter odstranite tudi tanko kožico, ki obdaja meso. Kdor kupuje sadje v trgovinah z bio izdelki (neškropljeno sadje), ga lahko svoji ptici mirne vesti ponudi z lupino vred.
Velja še opozoriti, da zaradi visoke vsebnosti kisline citrusov ne dajemo prepogosto, sploh pa ne v času valjenja, saj lahko škodijo mladičem.

Sadna solata

Nekatere ptice rade same trgajo večje kose sadja, druge pa raje vidijo, da je njihovo sadje že nasekljano. Prednost take sadne solate je, da svoji ptici ponudite raznolikost okusov, saj je sadna solata lahko pripravljena iz več vrst sadja. Seveda lahko sadje zmešate tudi z zelenjavo. Sadni solati lahko dodate tudi sveža zelišča.

Suho, zamrznjeno in konzervirano sadje

Če želite skobčevki ponuditi suho sadje, morate paziti, da ni žveplano. Organizem ptic je zelo občutljiv na kemikalije, kot so žveplo ali drugi konzervansi. Kar predstavlja za človeka neškodljivo, z zakonom dovoljeno količino kemikalij, je lahko za skobčevko smrtna doza! Nežveplano suho sadje lahko kupite npr. v trgovinah z zdravo prehrano. Skobčevki ne ponujajte kandiranega suhega sadja, saj vsebuje preveč sladkorja.

Konzervirano sadje črtajte z jedilnika okrasnih ptic, saj je presladko. Poleg tega se vitamini, ki jih vsebuje sveže sadje, pri prekuhavanju uničijo. Zato je konzervirano sadje za skobčevke le kalorijska bomba brez hranljivih sestavin. Večina konzerviranega sadja vsebuje tudi konzervanse, ki so za skobčevke škodljivi.

Pticam lahko sicer ponudimo tudi odtajano nesladkano zamrznjeno sadje, npr. jagodičevje, vendar ga ne bodo jedle preveč rade, ker je kašasto.

Previdnost, škodljive snovi in strupi

Sadno drevje, ki raste v mestih, vsebuje veliko strupenih snovi. Pazite, da sadje, ki ga nabirate, ni izpostavljeno škodljivim snovem ali izpušnim plinom. Ne nabirajte sadja (niti sadnih vej za prečke oz. igrače) v bližini prometno obremenjenih poti. Prav tako je problematično nabiranje sadja (oz. vej) v bližini železniških nasipov, saj te redno škropijo s sredstvi za zatiranje plevela. Škropiva pri tem zanese tudi na okoliške rastline, za skobčevke pa so lahko smrtno nevarna.

Higiena

Pri prehranjevanju s sadjem je nujno treba paziti na čistočo. Skobčevki je najbolje sveže sadje ponuditi zjutraj. V popoldanskih urah sadje odstranite iz dosega lačnih kljunčkov, saj obstaja nevarnost, da se na njem, še posebej v vročem delu leta, pojavi plesen. Plesen je za skobčevke in ostale okrasne ptice smrtno nevarna!

Koščke sadja pritrdite na kletko s posebnimi plastičnimi ščipalkami, ki jih lahko kupite v trgovini za male živali. Primerne so tudi navadne plastične ščipalke za obešanje perila. Ščipalke vsakodnevno očistite, da se na njih ne nabirajo ostanki sadja. Ti ostanki so namreč odlično gojišče za plesni in bakterije, ki lahko škodujejo skobčevkam. Pri nameščanju ščipalk pazite, da so pritrjene trdno in se ne premikajo. V najslabšem primeru namreč lahko poškodujejo ptico (npr. se zatakne vanje z nožico)...

Škodljive vrste sadja

V nobenem primeru ne hranite skobčevke z naslednjim svežim sadjem:
- sveži dateljni (vsebujejo preveč čreslovin),
- grenivka, pomelo (preveč kislo in grenko),
- kumkvat (preveč kislo),
- pasijonka oz. marakuja (skoraj vse vrste vsebujejo preveč kisline),
- nezrel kaki (vsebuje preveč čreslovin),
- limona (preveč kisla).

Vir: http://www.birds-online.de/nahrung/gruenfutter/obst.htm


TRAVE IN DRUGO RASTJE

Poleg semenske mešanice, sadja in zelenjave lahko svoji skobčevki ponudite tudi rastline in trave, ki jih najdete med sprehodom v naravi. Rastlin in trav NE nabirajte ob kmetijskih zemljiščih, prometnih cestah in železniških nasipih, saj je na teh mestih rastje izpostavljeno pesticidom, izpušnim plinom in drugim škodljivim snovem! Na travi lahko pogosto najdete drobne žuželke. Listne uši za skobčevke niso strupene, zato ne skrbite, če jih vaša ptica poje. Tudi divje skobčevke v Avstraliji od časa do časa pojedo kakšno žuželko. Kljub temu pa nabrane trave dobro očistite, preden jih ponudite skobčevkam.

Slovenskemu imenu rastline v oklepaju sledi latinsko, nato pa je naveden čas, ko jo lahko nabirate za prehrano skobčevkam.

Primerno rastje in trave:

- navadni potrošnik (Cichorium intybus) – od avgusta do oktobra

Semena cikorije pri papigah niso tako priljubljena kot pri drugih vrstah ptic. Ker spodbuja apetit, ga ponudimo pticam, ki so oslabljene zaradi bolezni.

- navadna zvezdica (Stellaria media) – čez celo leto

Zelo priljubljena rastlina, ki velja za plevel. Ker hitro uvene, je skobčevki ponudite le toliko, kolikor je lahko poje naenkrat.

- ptičja grašica (Vicia cracca) – od junija do avgusta

Nekatere ptice ne marajo zelenega dela rastline, obožujejo pa tako zrela kot polzrela semena v stroku.

- navadni regrat (Taraxacum officinale) – od marca do novembra

Pri tej rastlini bodite previdni. Ko regrat ptici ponudite prvič, ji ponudite le manjšo količino listov. Mleček rastline namreč povzroča drisko. Če traja le kratek čas, ste lahko brez skrbi. Ko se prebavni sistem ptice navadi na mleček, lahko zaužije tudi malo večje količine regrata.

- veliki trpotec (Plantago major) – od maja do oktobra

Ptice lahko uživajo tako zelenje kot semena. Raje vidijo, da so ta le na pol zrela. Kot dodatno pomoč rednemu zdravljenju ga lahko uporabite proti driski.

- vrtni ognjič (Calendula officinalis) – od junija do oktobra

Užitni so tako listi in deblo kot tudi cvet rastline.

- ameriški slamnik (Echinacea purpurea)

Užitni so tako listi in deblo kot tudi cvet rastline, vendar se mora ptica najprej navaditi na okus. Ker se hitro posuši, rastlino ponudite takoj po nabiranju.

- velika kopriva (Urtica dioica) – od avgusta do oktobra

Primerno zaščiteni lahko polzrelo in zrelo seme koprive nabirate od avgusta do oktobra. Ptici lahko ponudite tudi listje, ki ga pred tem polijete z vročo vodo, da se nevtralizirajo pekoče substance. Mladi poganjki so zelo bogati z vitamini in minerali.

- divja vijolica (Viola tricolour) – od marca do novembra

Divja vijolica ni isto kot gozdna vijolica (Viola reichenbachiana) ali njej podobna Rivinova vijolica (Viola riviniana), ki nista na seznamu primernih rastlin za prehrano skobčevk.

- brestovolistni oslad (Filipendula ulmaria) – od julija do septembra

Ptico hranite le z zrelimi oz. polzrelimi semeni, korenina je rahlo strupena.

- kislice (Rumex acetosa, Rumex acetosella, Rumex crispus) – od julija do septembra

Listi konjske kislice so nekoliko strupeni, zato pticam ponudite le manjšo količino.

- rman (Achillea millefolium) – od junija do novembra
- navadna marjetica (Bellis perennis) – od aprila do novembra
- navadna milnica (Saponaria officinalis) – od junija do septembra
- vodna kreša (Rorippa nasturtium-aquaticum) – od maja do avgusta
- gluhi oves (Avena fatua) – maj, junij
- visoka pahovka (Arrhenatherum elatius) – junij
- jajčasti mačji rep (Lagurus ovatus) – od maja do julija
- travniški mačji rep (Phleum pratense) – od junija do avgusta
- navadna migalica (Briza media) – od maja do avgusta
- ozkolistni trpotec (Plantago lanceolata) – od maja do oktobra
- breskovolistna dresen (Polygonum persicaria) – od avgusta do oktobra
- navadni pelin (Artemisia vulgaris) – od julija do septembra
- navadni plešec (Capsella bursa-pastoris) – od marca do oktobra
- plazeča detelja (Trifolium repens) – od maja do julija
- bela medena detelja (Melilotus alba) – od julija do oktobra
- navadna kostreba (Echinochloa crus-galli) – od maja do avgusta ali septembra
- travniški lisičji rep (Alopecurus pratensis) – od maja do julija
- navadna pasja trava (Dactylis glomerata) – od junija do avgusta
- angleška ljuljka (Lolium perenne) – od junija do novembra
- jalova stoklasa (Bromus sterilis) – maj, junij
- navadna latovka (Poa trivialis) – od junija do avgusta
- ječmenasta stoklasa (Bromus hordeaceus) – maj, junij
- volnata medena trava (Holcus lanatus) – od julija do septembra
- šipek (Rosa spp.) – od avgusta do oktobra

Povzeto po: http://www.birds-online.de/nahrung/gruenfutter/gruenfutter_en.htm in http://www.birds-online.de/nahrung/wildgraeser/wildgraeser_en.htm


ZELIŠČA

Priporočena zelišča:
bazilika
boraga (boreč)
čemaž
drobnjak
koper
korenje (zeleni del)
koriander (zeleni del)
koromač (zeleni del)
krebuljica
kreša
limonska trava
luštrek
majaron
mala strašnica
melisa
meta *
navadna kislica
navadni pelin
navadni tolščak (portulak)
origano *
pehtran
peteršilj **
rožmarin *
rukola
šetraj
timijan *
vodna kreša
žajbelj *

* Večina ptic se mora na začetku navaditi na okus aromatičnih zelišč. Čez čas jih rade uživajo. Zelišča ponudite pticam le v manjši meri, saj vsebujejo veliko eteričnih olj, ki lahko dražijo sluznico.

** Velikokrat slišimo, da je peteršilj strupen za ptice. Dejansko vsebuje nekatere strupene snovi, ki pa predstavljajo le zelo majhen del vseh sestavin. Za ponazoritev: da bi se ptica zastrupila s peteršiljem, bi morala pojesti več šopkov naenkrat. Če ptici občasno ponudite peteršilj v manjši količini, ji ta ne bo škodil. Vendar se prepričajte, da vaša ptica ne trpi zaradi pomanjkanja kalcija, saj peteršilj vsebuje sestavine, ki vežejo kalcij. Če ptica, ki trpi zaradi pomanjkanja kalcija, poje preveč peteršilja, se njene zdravstvene težave še povečajo.

Vir: http://www.birds-online.de/nahrung/gruenfutter/kuechenkraeuter.htm


DRUGA HRANA

PEKOVSKI IZDELKI

Skobčevke rade grizljajo prepečenec in posušen kruh. Tovrstno prehrano pa raje ponudimo skobčevkam le v manjši meri, če že, saj pekovski izdelki vsebujejo veliko soli in sladkorja, ki lahko pticam škodita. Ko imajo skobčevke naraščaj, je bolje, da jih s pekovskimi izdelki sploh ne hranimo. Ptice lahko namreč s pekovskimi izdelki zelo hitro nasitijo vedno lačne kljunčke. A ker pekovski izdelki ne vsebujejo veliko hranilnih snovi in vitaminov, se pri mladičih kaj kmalu pojavijo simptomi pomanjkanja teh snovi.

Pekovskih izdelkov, ki vsebujejo sladkor, nikoli ne ponujajmo pticam, ki so obolele za glivičnimi okužbami ali megabakterijo!

Vir: http://www.birds-online.de/nahrung/sonstigesfutter/backwaren.htm

JAJCE

Za zdravje skobčevk je dober tudi (trdo kuhan) rumenjak kokošjega jajca, saj vsebuje veliko proteinov. Ptice pojedo tudi celo jajce, ko se nanj navadijo. Posušenega rumenjaka ne marajo, zato jim vedno ponudimo svežega, ki naj bo na voljo le kratek čas. Poleti še posebej pazimo na čistočo in na to, da rumenjak ne bo predolgo na voljo, saj se hitro pokvari. Ob nepravilnem ravnanju se hitro lahko razvije salmonela, ki ni nevarna le za ptice, temveč tudi za ljudi.

Pri nekaterih boleznih skobčevk ni pametno hraniti z jajcem. Npr. pri obolenjih ledvic ali protinu ptice jajc ne prenašajo dobro, saj obremenjujejo ledvice.

Vir: http://www.birds-online.de/nahrung/sonstigesfutter/ei.htm

JAJČNA HRANA

Znani proizvajalci krmil ponujajo tudi posebno jajčno hrano za skobčevke. Ta predstavlja kakovostno dopolnilno hrano našim ljubljenkam. Še posebej v času vzreje mladičev je jajčna hrana nenadomestljiva kot zelo dober vir beljakovin. V času bolezni si oslabela ptica z njo hitro povrne moči. Nekatere ptice jajčno hrano zavračajo, medtem ko jo druge naravnost obožujejo. Če je skobčevka ne mara, bodimo potrpežljivi in ji jo (kakor pri vsaki drugi hrani) večkrat ponudimo. Če bomo jajčno hrano ponudili navlaženo, bodo skobčevke po vsej verjetnosti pokazale bolj malo zanimanja zanjo. Na začetku jo raje jedo suho. Priporočljivo je, da jajčni hrani dodamo običajno hrano, da se ptice nanjo navadijo. Pticam lahko ponudimo tudi jajčne krekerje.

Pri nekaterih boleznih skobčevk ni pametno hraniti z jajcem. Npr. pri obolenjih ledvic ali protinu ptice jajc ne prenašajo dobro, saj obremenjujejo ledvice.

Vir: http://www.birds-online.de/nahrung/sonstigesfutter/eifutter.htm

KUHAN RIŽ

Kot okusen vir beljakovin, ki ga skobčevke in druge vrste ptic lahko prebavijo, velja tudi kuhan riž. Riža ne solimo, saj je sol nevarna za ptice. Preden ga ponudimo skobčevki, ga speremo, da se zrna ne sprijemajo več. Skobčevke večinoma ne marajo lepljive hrane, a kuhan riž bodo prej ali slej poizkusile in marsikateri bo postal všeč. Kuhan riž zadošča že v majhnih količinah in naj bo le dodatek k prehrani ptic. Pticam ne ponujamo riža v času gnezdenja, saj starši z njim hitro napolnijo lačne kljunčke. Posledica neuravnotežene prehrane je pomanjkanje mineralov in vitaminov pri mladičih.

Vir: http://www.birds-online.de/nahrung/sonstigesfutter/gekochterreis.htm

MLEČNI IZDELKI

Mlečni izdelki večinoma niso primerni za prehrano skobčevk, saj so premastni. Izogibajmo se mastnim vrstam sira, smetani, kondenziranemu mleku in drugim mastnim mlečnim izdelkom. Drugače je npr. s pusto skuto. Vsebnost maščob je pri njej tako nizka, da jo lahko v majhnih količinah primešamo v običajno hrano. Zaradi kiselkastega okusa in lepljivosti jo skobčevke na začetku zavračajo. Primeren je tudi sveži sirček, ki nekaterim skobčevkam tekne še bolj kot skuta.

Zoper večino mlečnih izdelkov govorijo še drugi razlogi. Vsebujejo namreč mlečni sladkor (laktozo), ki ga ptice ne morejo razgraditi. Skobčevke v črevesju nimajo encima, ki je pri ljudeh zadolžen za razgradnjo laktoze. Preveč laktoze tako lahko pripelje do hude driske. Pusto skuto lahko skobčevkam ponudimo brez tovrstnih pomislekov, a le v majhni meri. Komajda katera ptica poje toliko skute, da bi dobila drisko.

Najbolje je, da jim damo le košček sira v velikosti kljuna. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost, da ga bodo ptice pojedle preveč.

Vir: http://www.birds-online.de/nahrung/sonstigesfutter/milchprodukte.htm

ŽIVALI

Skobčevke spadajo med »semenojedce«, zato njihova običajna prehrana ne vsebuje insektov oz. drugih živali. Nekateri rejci in skrbniki skobčevk vseeno prisegajo na mesno hrano. Nekatere ptice so navdušene nad listnimi ušmi. Ker pa znajo biti skobčevke precej izbirčne in jim nekatere listne uši po okusu ugajajo, druge pa ne, velja poskusiti z različnimi vrstami. Ne bodimo presenečeni, če skobčevko zasačimo, da žveči pajka ali komarja. Tudi v naravi namreč jedo žive žuželke, čeprav le redko.

Povzeto po: http://www.birds-online.de/nahrung/sonstigesfutter/insekten.htm

VITAMINSKI DODATKI

Obstaja veliko različnih vitaminskih dodatkov za skobčevke in druge vrste ptic, ki se jih dodaja v hrano ali v vodo. Vendar so nekateri izdelki boljši od drugih, saj poleg vitaminov vsebujejo tudi minerale, elemente v sledeh in aminokisline. Pomen kakovostnega izdelka se izkaže še zlasti tedaj, kadar je skobčevka oslabela zaradi bolezni ali se goli. Zato je bolje, da kupimo izdelek boljše kakovosti, četudi stane malo več od povprečnega.

Nekatere ptice ne želijo piti vode, ki smo ji dodali vitaminske dodatke, saj ima čuden okus. Dobro je preveriti, kateri dodatki so zanje sprejemljivejši in jih raje pijejo. Jemanje vitaminov v pitni vodi pa ima tudi svoje slabosti. Na svetlobi se vitamini razkrajajo, zato vitaminski dodatek hitro izgubi učinkovitost. Zlasti poleti je treba vodo menjati dvakrat na dan, da ostane sveža. Vitaminski dodatki vsebujejo tudi sladkor, ki se zaleze v reže posodice za vodo in predstavlja odlično gojišče za bakterije, zato je treba posebno skrbnost nameniti čistoči. Boljše od plastičnih so kovinske posode. Sama sem svoje skobčevke navadila, da vodo popijejo tudi takrat, ko jim jo ponudim z roko. To je praktično predvsem v primeru dodatkov v vodi, saj tako vem, da so jih zagotovo dobili. Vodo lahko nato takoj zamenjam in preprečim razvoj bakterij.

Z dodajanjem vitaminov pa ne pretiravajmo, saj tudi njihova preobilica (tako kot pomanjkanje) pticam škoduje.

Vitaminskih dodatkov, ki vsebujejo sladkor, ne ponujajmo pticam, ki so obolele za glivičnimi okužbami ali megabakterijo!

Povzeto po: http://www.birds-online.de/nahrung/sonstigesfutter/vitaminzusatz.htm


INGVER

Za prehrano ptic je zanimiv tudi ingver. Gomoljasto korenino te rastline, ki raste v tropskem in subtropskem pasu, ljudje poznamo kot začimbo. Sveža korenina je mehka in sočna, njen okus je rahlo oster. Ko se navadijo na okus, imajo ptice korenino ingverja zelo rade.

V korenini se nahajajo elementi v sledeh, prav tako vsebuje vitamine. Ingver se uporablja tudi v medicini, npr. proti prehladu. Poleg tega ima rastlina dokazano protivnetne lastnosti. Preden ingver ponudite ptici, ga temeljito operite ali olupite. Najbolje ga je nasekljati ali narezati na rezine.

Vir: http://www.birds-online.de/nahrung/gruenfutter/ingwer.htm


VODA

Skobčevke in druge vrste ptic poleg dnevnega obroka semenske in sveže hrane potrebujejo tudi svežo vodo. Menja se jo enkrat na dan, pri tem pa je treba poskrbeti za čistočo posode. Če so vodi dodani vitamini ali zdravila, je treba še toliko bolj paziti na higieno. Skoraj vsi dodatki za vodo namreč vsebujejo sladkor, ki je idealno gojišče za bakterije. V tem primeru je treba posodo za vodo umiti dvakrat dnevno. Plastične posode s časom postanejo raskave in v drobnih režah se lahko naselijo bakterije. Uporabne so le nekaj mesecev, nato pa jih je treba zamenjati (povzeto po http://www.birds-online.de/nahrung/ernallgemein/trinkwasser.htm ).

Veliko novih lastnikov se na začetku sprašuje, ali njihova skobčevka sploh pije. Želijo vedeti, kako naj jo navadijo na pitje. Brez skrbi! Ptica pije, čeprav je vi ne vidite. V nasprotnem primeru bi zaradi dehidracije hitro poginila. Sama sem svoje skobčevke navadila, da vodo popijejo tudi takrat, ko jim jo ponudim z roko. To je praktično predvsem v primeru, ko vodi dodam vitamine, saj tako vem, da so jih zagotovo dobile. Vodo lahko nato takoj zamenjam in preprečim razvoj bakterij.


Nazadnje urejal/a Boba Čet 12 Jul 2012, 03:09; skupaj popravljeno 2 krat
Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Re: Prehrana skobčevk

Objavlja  Maja:* on Pon 28 Okt 2013, 03:21

ali lahko dam svoji papigi oreščke in katere???Skobčevka Skobčevka 3 
Maja:*
Maja:*
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 6
Datum registracije : 22/10/2013
Starost : 18

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Re: Prehrana skobčevk

Objavlja  modra vrabčevka on Ned 17 Avg 2014, 09:05

Tudi mene zanima glede oreščkov  vprašaj 
modra vrabčevka
modra vrabčevka
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 5
Datum registracije : 13/08/2014
Starost : 47

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Re: Prehrana skobčevk

Objavlja  modra vrabčevka on Čet 28 Avg 2014, 20:23

Jaz vsak dan mojemu Bobiju dam v skledico razno zelenjavo ali pa mu jo obesem z klupico pa nič ne je ????? Ali naj še vztrajam ?????
modra vrabčevka
modra vrabčevka
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 5
Datum registracije : 13/08/2014
Starost : 47

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Re: Prehrana skobčevk

Objavlja  Alojzij on Pet 29 Avg 2014, 03:33

Lažje je z prehrano večjega števila ptic v večjih kletkah, ker vspodbujajo pri hranjenju druga drugo. Vsekakor vstrajaj pri nudenju različne zelenjave in oreščkov.
Z razliko od skobčevk imajo večje papige sadje in različne oreščke izredno rade. nasmeh

Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Kalčki

Objavlja  renata7344 on Tor 18 Nov 2014, 00:51

Pozdravljeni,

naša družina je postala ponosna lastnica dveh čudovitih skobčevk. Obe sta mladi (ena 5 mesecev, druga 3), kupljeni pri različnih vzrediteljih. No, pa saj to ni važno za to temo, ki me zanima. In sicer sem nekje brala, da obožujejo kalčke - take in drugačne. Kupila sem kalilnik in nekaj semen za kaljenje, zdaj pa me zanima, ali jima lahko dam celoten kalček - se pravi tudi tisto "seme", iz katerega vzkali kalček ali je potrebno to porezati? Mi zna kdo to povedat?

Hvala, Renata
renata7344
renata7344
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 3
Datum registracije : 16/11/2014
Starost : 44

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Re: Prehrana skobčevk

Objavlja  Alojzij on Tor 18 Nov 2014, 05:53

Kalčki semen vsebujejo več različnih vitaminov in mineralov, predvsem pa so zelo lahko prebavljivi. Po mojih izkušnjah za ptice uporabljamo semena , ki jih dotične ptice jedo v svoji redni prehrani. Za skobčevke torej kalimo drobna semena iz njihove semenske  mešanice, to so različne vrste prosa, bara , svetlega semena.... Ptice imajo najrajši sama semena , ki so se ravno odprla in je iz njih pokukal kalček. Paziti moraš, da seme pred nudenjem ptici dobro izpereš in osušiš s papirnato brisačo ali dugim postopkom. S kalčki ni dobro pretiravati, ker jih vsebnost E vitamina pretirano spodbuja k parjenju. Pri vzreji ptic jih uporabljamo samo v času reprodukcije, se pravi v obdobju vzreje mladičkov.nasmeh

Prehrana skobčevk Images?q=tbn:ANd9GcSIYbvrLxyf0mj5-z8Cry4iHmpgmzCCFjo05U15P6HngVpfbIyr
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Re: Kalčki

Objavlja  renata7344 on Čet 20 Nov 2014, 20:50

Hvala!
renata7344
renata7344
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 3
Datum registracije : 16/11/2014
Starost : 44

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Smrekov vejice

Objavlja  Mikica on Pet 05 Dec 2014, 02:38

Pozdravljeni,
zanimalo bi me, če lahko skobčevki ponudim smrekove vejica in druge iglavce?
Mikica
Mikica
Član
Član

Število prispevkov : 38
Datum registracije : 19/04/2012
Starost : 30

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Re: Prehrana skobčevk

Objavlja  Alojzij on Sob 06 Dec 2014, 05:59

Mikica je napisal/a:Pozdravljeni,
zanimalo bi me, če lahko skobčevki ponudim smrekove vejica in druge iglavce?

Vse vrste mehkih mladih vejic so primerne in celo nujne za se papige, le navaditi se morajo nanje. Sam sicer iz izkušenj priporočam vejice listavcev sadnega drevja.nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Re: Prehrana skobčevk

Objavlja  Mikica on Pon 08 Dec 2014, 03:40

Hvala za odgovor.
Lp
Mikica
Mikica
Član
Član

Število prispevkov : 38
Datum registracije : 19/04/2012
Starost : 30

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Sadje&zelenjava

Objavlja  Zalja on Čet 28 Jul 2016, 09:51

Živjo vsi, mene zanima kako bi moji skobčevki najlažje navadila na sadje in zelenjavo vprašaj
Že večkrat sem jima v posodico v kletki dala narezano sadje oz. zelenjavo pa se nista niti dotaknila...
Zelenjavo (korenček) in sadje sem v kletki pustila od jutra do večera, dlje pa nisem upala da nebi slučajno splesnelo.
Hvala za odgovore  zelo vesel  Skobčevka 3
Zalja
Zalja
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 1
Datum registracije : 30/04/2016
Starost : 16

Nazaj na vrh Go down

Prehrana skobčevk Empty Re: Prehrana skobčevk

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu