PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

skobčevka

Go down

skobčevka Empty skobčevka

Objavlja  manca1231 on Pon 13 Avg 2012, 00:43

živjo

ime mi je manca
doma imam dva skobčevki. samčka kokija in samičko minči. imam pa tudi goro vprašanj vprašaj
začnimo s prvim. zakaj mi nočeta na prst. drugič ko jima menjam vodo in hrano letata po kletki kot nora. kaj naj naredim klicaj Skobčevka Skobčevka 3
manca1231
manca1231
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 7
Datum registracije : 12/08/2012
Starost : 20

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  kjakob on Pon 13 Avg 2012, 02:15

Odgovor na drugo vprašanje: zakaj letata kot nora po kletki?...a greš z roko v kletko? če greš, se vprašaj kako bi se počutila ti ko bi ti nekdo z roko prišel v tvojo hišo(sobo) in z roko mahal po sobi? Ptica se boji roke. Predvsem je problem v tem, da preden si ti ptico dobila, jo je nekdo že lovil z roko, in tako je za njih roka nekaj strašnega...upam da razumeš...

zakaj nočeta na prst: ptica mora najprej dobiti zaupanje da ne bo nič narobe ko ji ponudiš roko. Ponovno smo pri roki, poglej kaj sem napisal v prejšnjem odstavku, zadnji stavek preberi. Zato nočeta, poskušaj s počasnim približevanjem, sicer pa je na to temo odprtih že veliko pogovorov in "navodil" kako z navajanjem ptice na človeka.

Če sem kaj narobe napisal, naj me popravi tisti ki ve!

lp klemen
kjakob
kjakob
Član
Član

Število prispevkov : 15
Datum registracije : 03/06/2011
Starost : 27

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  Ronja on Tor 14 Avg 2012, 02:24

Živjo, Manca!

Najprej dobrodošla na forumu, lepo, da si se nam pridružila! Veseli me, da si že kar takoj nabavila parček, ne ene same skobčevke, ter jima tako omogočila družbo iste vrste zelo vesel

Pa k tvojim vprašanjem! Verjamem, da jih imaš goro, in na tem forumu boš lahko (upam) dobila odgovore na vse, kar te zanima, da bo sobivanje s tvojima pernatima zverinicama še lepše.

Za začetek ti najtopleje polagam na srce, da prebereš vsaj večji del že obstoječih vprašanj in odgovorov pod temo "skobčevke". V njih se namreč skriva (in to ne samo enkrat) tudi odgovor na tvoji dve vprašanji. Branja imaš kar nekaj, in ja, odgovori so zelo podobni temu, kar omenja Klemen - zaupanje ptičkov si moraš šele pridobiti.
Ampak, kot rečeno, najprej res temeljito preberi teme v forumu, ki bi te po naslovu sodeč zanimale, ko pa se pojavi kakšno res čisto specifično vprašanje, pa ti bomo z veseljem priskočili na pomoč z mnenji in izkušnjami nasmeh

Lepo se imej,
Ronja

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
Ronja
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  manca1231 on Tor 14 Avg 2012, 23:38
ko sem dobila minči sem ji nežno rekla naj bo primiru ker ji bom zamenjala vodo in hrano in ni letala po kletki
ko pa je prišel koki in sem menjala vodo in hrano je on letal po kletki
imam pa še eno vprašanje zakaj hoče samček splezati samički na hrbet
lepo prosim naj mi kdo odgovori


Nazadnje urejal/a manca1231 Sre 15 Avg 2012, 07:41; skupaj popravljeno 1 krat
manca1231
manca1231
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 7
Datum registracije : 12/08/2012
Starost : 20

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  Ronja on Sre 15 Avg 2012, 00:17

Ob takih objavah se sicer vedno vprašam, ali so mišljene resno ali pa se kdo malo zafrkava, ampak bom izhajala iz tega, da to, kar si napisala, misliš resno. nasmeh

Kot prvo, pravzaprav ne morem verjet, da ti že objavljena vprašanja in odgovori ne bi sploh nič pomagali. Si jih zares prebrala? Iz nekaterih bi namreč lahko prav prekopirala odgovor tebi - vprašanje pa bi se glasilo: kako udomačiti papigo, papiga se boji itd.. Poglej še enkrat pod takimi temami.

Kar se tiče "uboganja": glej, Manca, papiga te ni "ubogala", ko si ji menjala vodo, ker te sploh ne razume in (če je nova - koliko časa ju pa že sploh imaš?) s tabo niti nima vzpostavljenega nobenega posebnega odnosa. To je podobno, kot da bi rekla ribi v akvariju: naredi to, kar hočem. A razumeš, kaj hočem povedati? Skobčevka te ne "uboga", ampak se kvečjemu ne premakne z mesta, ko greš z roko v kletko, ker ocenjuje situacijo, ali bo zanjo nevarna ali ne. Seveda bo v veliko pomoč, če ji takrat pomirjujoče prigovarjaš, da se tudi navadi na tvoj glas in na to, da greš z roko v kletko, tudi kadar je skobčevka v njej. Da dobesedno segaš v njen (varni) prostor.
Kadar sta skobčevki dve, je logično in tudi edino pravilno, da se v prvi vrsti navezujeta ena na drugo, ne nate. In tudi pogovarjata se druga z drugo, ne s tabo. Oziroma - predstavljaj si tako: ali ti razumeš vsak njun čivk in potrebo? No, ali misliš, da z druge plati onidve razumeta tvoje besede in želje?

Če si prebrala ostale razprave - in predlagam ti, da jih prebereš še večkrat - si pogosto zasledila besedo POTRPEŽLJIVOST. In VZTRAJNOST. Tega se pač ne more poudariti dovolj.

Ptice imajo svoj značaj in voljo, pa tudi čisto posebne potrebe, ki jih moraš upoštevati, če jima želiš kot odgovorna lastnica dveh živali omogočiti najboljšo možno oskrbo v ujetništvu.

Napiši kaj več o tem, kdaj si ptici dobila in kje, kako si jima uredila kletko, kakšen ritem imate - kdaj ju spustiš ven, kdaj ju navajaš na roko ... vse te stvari. Vse to je pomembno vedeti, če želiš res konkretno pomoč. V svojem avatarju lahko tudi objaviš njuno fotografijo - ali pa jo nasploh pripneš v objavo.

Samček samički pleza na hrbet v času parjenja. Pri mladih (spolno nedozorelih) ptičkih se to praktično ne dogaja. Naj me kdo popravi, če se motim. Šele ko papiga spolno dozori, se v njej pojavi tudi želja po "naskakovanju" samice. Potemtakem sklepam, da sta tvoji papigi že spolno dozoreli? Koliko pa sta stari?
Pa morda še - kako to, da si se med vsemi ljubljenčki odločila prav za papige? Skobčevka 3

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
Ronja
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  manca1231 on Sre 15 Avg 2012, 07:37

no ja samičko sem dobila mesec in nekaj dni nazaj samček je malo mlajši ker sem ga dobila teden nazaj.imamo jih v jedilnici. ko nas ni doma jima prižgem radijo je to prav vprašaj
moj samček je že hotel splezati nanjo ampak samička mu ni pustila.
za dajanje iz kletke nevem mami mi ne pusti zveseljem bi jih spustila iz kletke. res bi si želela postati dobra skrbnica to si polagam na srce. če mi že neverjamete da jih imam mi povejte kako se iz telefona naloži slike na naš forum.res res oprostite za vse to. jokanje
manca1231
manca1231
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 7
Datum registracije : 12/08/2012
Starost : 20

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  manca1231 on Sre 15 Avg 2012, 07:45

priznam da nekje nisem pravičo pisala obljubim da se bom poboljšala
manca1231
manca1231
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 7
Datum registracije : 12/08/2012
Starost : 20

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  Uroš K on Sre 15 Avg 2012, 19:21

manca živjo, in dobrodošla na forumu.

naj ti najprej postavim nekaj vprašanj:

kako velika je kletka tvojih skobčevk?
kje si papigi dobila, v trgovini ali pri rejcih?
ali sta papigi obročkani, če sta kake barve obročka imata?
s čim ju hraniš?

kar se tiče roke sta ti ronja in kjakob že pojasnila da se gre predvsem za zaupanje ptic.
težavo boš rešila tako da ptice najprej navadiš na tvojo prisotnost, da se navadita tvoje bližine. to storiš tako da se čimveč zadržuješ v prostoru kjer se papigi nahajata, se pravi v kuhinji. da se bosta navadili na tvojo roko pa boš morala biti potrpežljiva in strpna. glede na to da si zelo mlada skrbnica, vem da je včasih teško biti potrpežljiv ampak vaja dela mojstra in tvoji skobčevki sta odlični zato da se naučiš te varline.

torej na roko jo navadiš tako da večkrat na dan, ne samo ko menjaš vodo ali ju hraniš, daješ roko v kletko. to naredi nekje trikrat do štirikrat na dan, vsaj na začetku, da tvoji skobčevki ne bosta pod velikim stresom. najprej samo odpri vratca in v daj v kletko samo dlan in nekaj časa tako miruj. zraven jima mirno prigovarjaj. potem roko vzemi iz kletke in postopek ponovi čez nekaj časa. potem s časom lahko v kletko daš vedno več roke... z roko ne segaj proti pticama in ju ne lovi z roko! ko jima menjaš vodo in ju hraniš je pomembno da to delaš počasi, saj ju hitri gibi plašijo. spet najprej daš roko nekoliko v kletko, počakaš da se umirita in počasi sežeš po napajalniku ali posodici za hrano.
glede na to da te je bila samička že navajena mislim da nebi smelo biti predolgo da bosta tvojo roko čisto sprejeli in jo ne bosta imeli za tujka v kletki.

ko se bosta tvoje roke čisto navadili, vzemi v roko bar in ga podrži v kletki, blizu prečke. s časom bosta začeli hodit na prečko in jedli bar iz tvoje roke, kasneje pa ti bosta mogoče zlezla celo na roko. stvar je v tem da ko imaš parček, je papige težje udomačiti kot pa če imaš eno. toda z potrpežljivostjo in vztrajnostjo se daleč pride!

kar se tiče spuščanja is kletke raje še kakšen teden počakaj, da se samček privadi kletke, in potem ko prepričaš mamo, da tudi papige potrebujejo razgibavanje samo odpri kletko in počakaj da papigi sami prideta iz nje. nikoli ju ne preganjaj iz kletke. ko bosta prišli ven sami, bosta tudi najbolje vedeli kako priti nazaj not in se bosta v kletko vrnili sami, ko bosta lačni, tako ti jih ne bo treba spravljati v stres z lovljenj. ko ju spuščaš iz kletke je dobro da imaš nek urnik, se pravi da ju spuščaš ven vsak dan ali vsak drug dan ob isti uri. in ko sta spuščeni ne smeš tekati za njima, ker se te bosta bali. počasi se bosta navadili in začeli raziskovati po kuhinji. takrat lahko mirno sediš na stolu ali za mizo in imaš v roki bar. toda k tebi morata priti sami od sebe.

tako zdaj pa mi najprej odgovori na zgornja vprašanja, pa ti odgovorim še na ostalo.

drugače pa po letih sodeč, predvidevam da si sigurno včlanjena v kakšno knjižnico. priporočam da si izposodiš knjižico Papige skobčevke avtorice Hildegard Niemann. notri imaš res vse osnove ki ti bodo prišle prav, pa seveda pobrskaj malo po forumu zelo vesel

uživaj in veliko potrpljenja in veselja s tvojima skobčevkama. upam da so ti odgovori kaj pomagali zelo vesel
Uroš K
Uroš K
Član
Član

Število prispevkov : 48
Datum registracije : 08/02/2012
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  _Tamara_ on Sre 15 Avg 2012, 23:35

Jaz pa bi svetovala malo drugače kot je napisal Uroš.
Tudi jaz sem pri moji prvi skobčevki glede na nasvete v knjigi in nekaj tudi s tega foruma poskušala najprej dajati roko v kletko in se to sploh ni obneslo.
Čeprav sem se med tem mirno pogovarjala z njo in z roko nisem silila proti njej, ni nič pomagalo.

Boljša varianta je najprej bar držati blizu rešetk z zunanje strani kletke tako, da ga ptica lahko zoba, in se cel čas pogovarjat z njo v mirnem tonu. Seveda ptica prvič ne bo takoj priskakljala do bara (odvisno od značaja ptice in njenega strahu pred nami), bo pa jo sčasoma bar premamil in bo prišla bližje. Na ta način se ptica ne počuti ogrožena kot pri vsiljevanju roke v kletko. Šele, ko bo na tak način brez strahu jedla bar (lahko tudi solato ali kaj drugega, bar pač preverjeno vse skobčevke obožujejo nasmeh ), lahko poskusiš dati roko (bolje je bar držati s prsti in ne ga imeti na dlani, saj se od začetka bolj bojijo odprte dlani), počasi v kletko in ne silit v njo, ampak raje počakaj, da bo ponovno sama prišla do bara. Če ne bo hotela, nič hudega, lahko poskusiš spet čez nekaj časa. Ko bo izgubila strah pred tabo, pa takšno zvabljanje z barom ne bo več potrebno, v bistvu ga je običajno treba potem skrivat z dosega njihovih kljunčkov zelo vesel .
S pomočjo bara sem mojo skobčevko tudi navadila stopiti ali prileteti na prst, ramo, glavo, pomahati s tačko,...
Je pa res v veliki meri potrebna najbolj potrpežljivost in vztrajnost, da ne obupaš takoj, ko ne naredi, kar bi ti želela.
_Tamara_
_Tamara_
Član
Član

Število prispevkov : 104
Datum registracije : 23/12/2011
Starost : 31

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  Uroš K on Sre 15 Avg 2012, 23:44

Ja seveda je pri skobcovkah tako kot pri ljudeh odvisno od vsake papige posebej. Sam jih imam v 100 x 100 x 50 veliki kletki 6 in so se na ta način tako navadile da lahko dno kletke kar posesam z sesalcem medtem ko one potrpezljivo cebljajo na vejah nasmeh


Uroš K
Uroš K
Član
Član

Število prispevkov : 48
Datum registracije : 08/02/2012
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  manca1231 on Pet 17 Avg 2012, 01:18

uroš živjo kot vidim si mi postavil nekaj vprašanj
kletka mojih skobčevk je primerna kletka za nimfo ker jo je imela še moja mami kletka je že stara in malo zarjavela
papigi sem dobila v trgovini ker pri rejcu ki ga mi poznamo ni imel skobčevk
samček ima obroček ki je črne barve samička ki sem jo dobila ga ni imela zato sem se posvetovala v trgovini in so rekli da so ga imele vse papige ampak je nekaterim že odpadel
hranim ju s semeni ki so jih prodajali v trgovini kupili smo tudi dve palčki mislim da z medom in vitamini ampak je nočeta jesti
manca1231
manca1231
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 7
Datum registracije : 12/08/2012
Starost : 20

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  Uroš K on Pet 17 Avg 2012, 01:45

Ok. Na tvojem.mestu bi skobčevke spuščal vsaj enkrat na teden za kakšno uro ali dve da se dodobra preletata in pretegneta. Za palčke z medom ne skrbi, jo bosta kmalu napadli nasmeh če še nimaš jima dodaj še sipino kost.

kar se tiče starosti po obročku sodeč mislim da je tvoj samček že kar star. pogledaš si lahko tule http://www.budgieplace.com/age.html

Glede starosti samičke pa si pomagaj z slikami na isti strani. Če sta res toliko stara potem mislim da se samček želi parit. Tako da ko malo naštudiraš vse skupaj, jima lahko daš gnezdilnico in mora boš imela mlade skobčevke. Toda najprej se res pozanimaj o vsem kar o tem potrebuješ vedeti.

Nekje na forumu je tema kako prilepiš na forum slike. Morda lahko deliš še kakšno sliko svojih skobčevk nasmeh
Uroš K
Uroš K
Član
Član

Število prispevkov : 48
Datum registracije : 08/02/2012
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  Boba on Pet 17 Avg 2012, 02:03

Uroš K je napisal/a:Tako da ko malo naštudiraš vse skupaj, jima lahko daš gnezdilnico in mora boš imela mlade skobčevke. Toda najprej se res pozanimaj o vsem kar o tem potrebuješ vedeti.

Mislim, da bi bilo res bolje najprej poskrbeti za obstoječi skobčevki tako, kot se šika, šele nato razmišljati o naraščaju. Ena glavnih stvari pri nameščanju gnezdilnice je po mojem mnenju skrb za to, kam se bo oddalo mladičke. "Saj se vedno najde nekdo, ki jih bo vzel," ne zadostuje.
Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  manca1231 on Pet 17 Avg 2012, 03:10

uroš kot sem že napisala pri prejšnih pogovorih bi jih spustila iz kletke ampak nemorem ker mi mami ne pusti in tudi bojim se ker imam mlajšo sestrico in se bo podila za njimi pa še prostor za njih nimamo ker bi se v kuhinji lahko poškodovali ps. mami mi je rekla da če bomo imeli na verandi prostor ji bomo mogoče spustili. roko sem že dala počasi in mirno v kletko
manca1231
manca1231
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 7
Datum registracije : 12/08/2012
Starost : 20

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  Boba on Pet 17 Avg 2012, 03:43

Vedno mi je žal, ko slišim, da pticam ni omogočen izpust. Prosti let spada v osnovno oskrbo ptic in je nadvse pomemben za njihovo fizično IN psihično kondicijo. Tako kot moramo psa vsak dan peljati na sprehod, moramo ptici VSAKODNEVNO omogočiti prosti let. Ptica bo tako zdrava, krepka in zadovoljna (ob predpostavki, da je tudi preostala oskrba ustrezna). Seveda je ob tem treba poskrbeti za varnost ptice - zaprta okna, zagrnjene zavese, odstranjene rastline, ki so za ptice strupene, odstranjene domače živali in druge stvari (noži...), ki bi lahko poškodovale ptico, ugasnjen ogenj itd.

Manca, mamici razloži, kako pomembno je, da sta ptici vsaj uro ali dve na dan spuščeni. Če ne želi, da se spreletavata po kuhinji, poiščite ustreznejši prostor zanju, kjer njun let ne bi bil tako moteč. Če to ni možno, razmislite o nakupu večje kletke, ki bi omogočila vsaj malo gibanja. Skobčevka 3
Boba
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  Uroš K on Pet 17 Avg 2012, 19:49

No potem upam da bo veranda kmalu pripravljena.

Kako gre z navajanjem na roko?

In si lahko z pomočjo spletne strani določila starost?
Uroš K
Uroš K
Član
Član

Število prispevkov : 48
Datum registracije : 08/02/2012
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

skobčevka Empty Re: skobčevka

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu