PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Bolna skobevka?

Go down

Bolna skobevka?

Objavlja  Strawberry_91 on Tor 28 Avg 2012, 07:44

Pozdravljeni,

Pred dvema dnevoma sem dobila malo skobčevko. Samčka, ki pa naj nebi bil star niti en mesec, tako je rekel rejec. Kupila sem kletko z posodicami, igračke, ogledalce, sipino kost, hrano z jajčnim dodatkom za mladičke in še ena semenčeca za skobčevke. Vglavnem ima vse, kletka je v svetlem prostoru, z njim sem več ur na dan. Vendar zelo veliko časa spi in je pri miru... ko je v kletki in ko je pri meni na roki samo spi nonstop. Začenja me skrbeti. Zelo je udomačen, lahko ga primem, božam, vse...zato strah pomoje ni problem. Leteti še ne zna, opažam da ima mogoče eno nogico malo čudno zvito in tudi ne more primit prsta...treba ga je res držati jokanje Je mogoče tako, ker je še mali ali je kaj narobe? Res je zelo miren, spi in ko diha se ves čas tako premika gor in dol. Je to normalno za mladičke ali je kaj narobe? Če je kam bi lahko šla k veterinarju z njim v Mariboru? Zelo me skrbi. jokanje(( Prosim pomagajte...

avatar
Strawberry_91
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 4
Datum registracije : 27/08/2012
Starost : 27

Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Uroš K on Tor 28 Avg 2012, 10:10

meni se zdi absolutno premajhen da je bil že odstavljen...
avatar
Uroš K
Član
Član

Število prispevkov : 48
Datum registracije : 08/02/2012
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Boba on Tor 28 Avg 2012, 20:37

Strawberry, pozdravljena!

Če je samček res toliko star, kot je rekel rejec, je res (veliko) premlad, da bi bil že odstranjen od staršev. Ali je? Natančno opazuj, ker tako mlade skobčevke lahko še ne znajo jesti same in semenčka samo prelagajo, na koncu pa lahko umrejo od lakote. Da bi vsaj približno ocenila, ali je skobčevka mlada ali ne, opazuj vrh glave. Ali je progasta do voščenice (ki se nahaja na vrhu kljuna), ali je po vrhu ene barve (bele oz. rumene)? Če je progasta, je mlada ( http://christienn.deviantart.com/art/Young-budgie-172279253 ). Stara oz. odrasla pa zgleda takole: http://4.bp.blogspot.com/_oOL7ac9vK80/TU00xqZ68AI/AAAAAAAADWA/5jJpjbLefgU/s320/AdultMaleBudgieCere.jpg .

Slišati mi je sumljivo, zato bi tudi sama ptička odpeljala na pregled k veterinarju. Na vašem koncu je znan veterinar, ki se spozna tudi na ptice, dr. Zlatko Golob, ki ima ambulanto na Muti.

Držim pesti, da bo vse v redu!
avatar
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Strawberry_91 on Tor 28 Avg 2012, 22:33

Na zalost je moja mala skobcevka danes ponoci preminila. jokanje Res ne razumem zakaj... jokanje kupila sem res vse, od kletke, igrac, raznih vitaminckov...imela sem jo na svetlem, razen ponoci sem ji kletko delno pokrila z rjuho, da je nebi nic motilo pri spanju. Delala sem ji frutolino in kuhano jajcko, hranila sem jo iz prsta in je jedla in pila. Z njo sem prezivela vec ur na dan, jo bozala, kljunckala me je, spala mi je na rokah, rada je bila pri meni. Edin cas, ki ga je prezivela sama, je bilo 4 urce vceraj, ko sem sla delat. Je mogoce to krivo, da se nebi smela biti sama? Je pa res, da ko pogledam sliki, ki si mi jih pokazala, je bila definitivno progasta. Torej zelo mlada... Zelo sem zalostna jokanje
avatar
Strawberry_91
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 4
Datum registracije : 27/08/2012
Starost : 27

Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Boba on Tor 28 Avg 2012, 23:29

Žal mi je, da je piška preminila. Vem, da je hudo. Kot si opisovala, si za njo primerno poskrbela, zato si vsaj glede tega lahko mirne vesti. Drugače ne bi bilo niti, če bi ostala doma tiste štiri ure. Menim, da ti je rejec prodal bolno ptico (kot vidim, se kar pogosto dogaja, da določeni rejci prodajo bolne ptice navdušenim, a neizkušenim skrbnikom). Naj te dogodek ne potare tako, da si ne bi želela več druge. Razkuži kletko, posodice ter igrače, pa hitro po drugo ptico! Pred tem pa se pozanimaj, kdo je pošten rejec, kako zgleda zdrava ptica, ne izbiraj samo po trenutnem navdihu, temveč bodi pozorna na določene znake. Ali je ptica živahna ali mirna? Ali je našopirjena? Kakšni so kakci? Je perje okoli zadka čisto ali umazano? Se čudno maje, se ti zdi, da težko diha? Ima kakšne "kraste" po nogicah, okoli oči, kljuna? Poguglaj malo zdrave/bolne ptice, da dobiš občutek. Nasplošno je dobro čim več prebrati in se informirati o primerni oskrbi, zdravju, počutju ptic.

Moja izkušnja je, da je najbolj "varna" varianta, da ptico vzameš od nekoga, ki noče/ne more več skrbeti zanjo. Je pa res, da v tem primeru verjetno ni več mlada in je zato malo manj dovzetna za učenje. Vendar ti lahko zagotovim, da s pravim pristopom lahko udomačiš tudi odraslo skobčevko. O možnih načinih udomačevanja je že bilo govora na forumu.

Eno besedo bi še rekla o hrani. Omenila si, da si piški dajala frutolino? Verjetno po nasvetu (potencialno, da ne bo kdo skočil v zrak...) nevestnega rejca? Frutolino ni primerna hrana za ptice, še za ljudi je komaj, bi rekla (čeprav je čokolešnik takoooo dober, hehe zelo vesel ). O prehrani skobčevk lahko prebereš izčrpen prisevek na forumu. Izogibaj se človeški hrani, ptico lahko zasvoji, a ji lahko zelo škoduje.

Menim, da si zelo skrbna in vsaka skobčevka bi bila vesela in si tudi zasluži tako skrb. Zato kar pogumno naprej!
avatar
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Strawberry_91 on Sre 29 Avg 2012, 00:57

Ja, je že izgleda potem bilo tako, da sem kupila bolnega ptička. nevtralen

Glede frutolina, mi je svetoval rejec. Jaz kot neizkušena sem seveda to verjela, saj sem mislila, da se spozna na ptičke in da mi bo dobro svetoval za tega, za katerega sem želela samo najboljše.

Bolje se bom pozanimala o papagajčkih, sem že nabavila knjigo Papige skobčevke. In ko jo bom prebrala in malo pozabila na ta žalosten dogodek, bom sčasoma nabavila drugo.

Hvala za pomoč in nasvete mižikanje
avatar
Strawberry_91
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 4
Datum registracije : 27/08/2012
Starost : 27

Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Boba on Sre 29 Avg 2012, 02:21

Ni za kaj, še drugič. Skobčevka 3
avatar
Boba
Član
Član

Število prispevkov : 158
Datum registracije : 15/01/2012
Starost : 39

Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Gost on Sre 29 Avg 2012, 03:29

Žal mi je za tvojo papigo.

A si poklicala tega rejca, pa mu malo povedala okrog tega kar se je dogajalo s tvojo papigo?

Lp, M

Gost
Gost


Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Gost on Sre 29 Avg 2012, 17:09

Verjamem, da hočeš čim prej prebolet in pozabit, ker se tvoji papigi ne da več pomagat..., ampak že v znak spoštovanja do živali, se mi zdi, da se takih reči ne more in ne sme kar tako mirno "požret". Če je bil prodajalec res rejec, potem je to, da ti je prodal takšno papigo skrajno neodgovorno in nehumano, pri takšni starosti bi ti jo lahko dal le v primeru, da bi se izrecno dogovorila, da jo boš sama ročno hranila - pa ne s frutolinom, ampak s pravo hrano za ročno hranjenje. Če pa prodajalec ni bil rejec, pač pa le nekdo, ki ima parček in so se mu "slučajno" oz prvič izvalili mladički, pa nima pojma o teh stvareh, bi še nekako tolerirala, vendar bi ga pa v vsakem primeru opozorila na to kaj se je zgodilo...

Nočem vplivat nate, in odločitev o tem kaj boš naredila je absolutno tvoja, vendar premisli, mogoče boš s tem da ne boš kar tiho rešila kakšnega bratca ali sestrico od tvoje skobčevke.

In mimo grede, poznam rejca, ki ni nikoli oddal skobčevke pred 45 dnem, do takrat jih je med drugim navadil tudi to da so same prišle na prst, ko jih je pa oddal je pa vsakemu poleg tistih osnovnih ustnih navodil, poklonil še knjižico o negi in vzgoji. In zame so pravi rejci tisti, ki jim ni vseeno kaj se bo zgodilo z živalico tudi po tistem, ko jo že oddajo.

Lp, M

Gost
Gost


Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Strawberry_91 on Sre 29 Avg 2012, 23:16

V kontakt z gospodom, ki ima te ptice smo prišli, ker mama dela v trgovini, kjer on kupuje. Vedno je pripovedoval o svojih ptičkih, mama pa je seveda govorila o naju z bratom in tako je vedno vztrajal, da bi prišli gledat njegove ptice. In smo se en dan potem odpeljali do njega. Ima jih veliko..golobe, kanarčke, skobčevke. Nato je rekel da bi mi dal enega in ko mi je dal tega ptička v roke in ko sem vidla kakšna mala lepa sladka kepica je, se nisem mogla upreti in sem ga z veseljem vzela. Nabavila sem vse potrebno, od kletke do vsega, bila sem res srečna, da ga imam ukvarjala sem se z njim ure in ure.

Rekel je, da ga naj hranim z kuhano jajčko (rumenjakom) in frutolinom in to je vse kaj sem zvedela od njega. To sem mu potem dajala zraven semenčec. Po treh dnevih sem opazila, da je postajal vedno bolj miren. Zadnji dan mi je samo še spal na roki. Skrbelo me je tudi glede njegovih nogic, vendar nisem vedela ali je zato tako ker je še mali ali res ni nekaj vredu. Postalo me je strah, nisem vedela, kaj je narobe, zakaj je tako. Iskala sem odgovore na forumih, klicala sem veterinarja, ampak na žalost so mi rekli, da specialista za ptice v Mariboru ni in da če ga pripeljem mi ne morejo obljubiti, da bodo vedeli kaj je narobe. Da je edini specialist za ptice na Koroškem, Dr. Golob in da naj ga peljem tja. Žal pa je bilo prepozno, saj je moj ptiček tisto noč preminil in zjutraj sem ga našla mrtvega. jokanje Hudo mi je ker sem se zelo navezala nanj, pa čeprav sem ga imela samo tri dni.

Kontaktne številke od gospoda z pticami žal nimam. Bo pa mama, takoj ko ga bo srečala v trgovini povedala kaj se je zgodilo in vprašala zakaj je bilo tako.avatar
Strawberry_91
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 4
Datum registracije : 27/08/2012
Starost : 27

Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Ronja on Sre 19 Sep 2012, 21:02

Zelo mi je žal za tole izkušnjo in za to, da je ptiček poginil.

Res neverjetno, kako neodgovorni so lahko nekateri ljudje. jokanje

Strinjam se z Metko, da bi bilo prav temu možaku povedati, kaj se je zgodilo in ga vprašati za konkretno pojasnilo.

Lp, Ronja

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
avatar
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Re: Bolna skobevka?

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu