PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

STANDARD PAPIGA KIKO

Stran 1 od 2 1, 2  Next

Go down

STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  KIKO on Čet 28 Feb 2013, 06:10

Živjo! Skobčevka 2
Sem nova na tem čudovitem forumu in bi rada zastavila še nekaj vprašanj, na katere odgovorov nisem našla.
Včeraj sem dobila ptička. Je čudovita skobčevka, malce temnejše modre, z rumeno glavico. Samček je star šest tednov in zaenkrat še precej plah.
Rada bi vprašala, ali je res, da morajo biti skobčevke po dve ali več, saj imam le eno?
Izkazalo se je, da je to standard papiga. Že sedaj je velik skoraj 19cm, in bi vprašala, če bo še kaj zrastel in koliko?
Ali standard papige tudi lahko naučimo kakšno besedo, ter ali se privadijo na roko težje, kot navadne?
Ali mu moram nuditi več pozornosti in ali potrebuje večjo kletko?
Danes moj ljubček skoraj nič ni jedej, ko sem odprla vratca, da bi mu zamenjala vodo, se mi je sicer usedel na prst, vendar se občasno kar trese.
Ker mu želim le najboljše, vas prosim za čim hitrejše odgovore.
Že vnaprej vam hvala!
Ema


Nazadnje urejal/a KIKO Čet 28 Feb 2013, 21:23; skupaj popravljeno 1 krat

KIKO
Član
Član

Število prispevkov : 14
Datum registracije : 17/02/2013
Starost : 19

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  dominik on Čet 28 Feb 2013, 07:18

Živijo

Skobčeve se dobro počutijo v parih ni pa glih nujno da bi moralo biti tako.
Standard papige so nekoliko večje od skobčevk njihova velikost je okoli 24cm.
Pozornost rabi vsaka ptica neglede na velikost ,spol ali vrsto.
Glede kletke je pa vedno bolje da je večja kot pa premala.
Ko papigo kupimo je prvi teden ne izpuščamo iz kletke.
Ker je ptica mlada in je ravnokar spremenila lokacijo domovanja je velik stres zanjo.Ptici je potrebno pustiti nekoliko dni da se znajde v svoji novi okolici in spozna nove lastnike.

dominik
Član
Član

Število prispevkov : 297
Datum registracije : 17/09/2010
Starost : 42

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  KIKO on Čet 28 Feb 2013, 07:40

Najlepša hvala, Dominik, vprašala bi le še, ali ga lahko naučiš govoriti, če je v paru?

KIKO
Član
Član

Število prispevkov : 14
Datum registracije : 17/02/2013
Starost : 19

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  lekovec on Čet 28 Feb 2013, 08:52

Živjo

Če mu boš priskrbela družbo,se bo ves njegov svet vrtel okrog drugega ptička.S tem ni nič narobe,vendar v tem primeru ne boš imela veliko uspeha z učenjem nasplošno,tudi z govorom.Sama pri sebi se moraš odločit kaj želiš,ptička kateremu se bo svet vrtel okrog tebe ali pa ptička,ki bo večino čas namenil svojemu vrstniku.Jest se nagibam k prvi opciji,ti pa se vseeno odloči po svoje,v obeh primerih boš uživala v ptičjih vragolijah.

DIJO
avatar
lekovec
Član
Član

Število prispevkov : 162
Datum registracije : 09/08/2011
Starost : 44

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  KIKO on Čet 28 Feb 2013, 10:42

Hvala, a ima kdo že kakšne izkušnje, s tem, da se je preveč bal/a? Kako je najlažje doseči, da se te ne boji? Zaenkrat ne bom silila vanj, naj se malo privadi. Nočem, da bi zameril.

KIKO
Član
Član

Število prispevkov : 14
Datum registracije : 17/02/2013
Starost : 19

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  lekovec on Čet 28 Feb 2013, 19:59

Da izgubi strah pred tabo predvsem potrebuje čas,koliko je to nevem ker je pri vsakem drugače ampak recimo dober mesec.Seveda se pa moraš v tem času čim več ukvarjati z njim.
Da se te nebi bal? Probaj tako!Ko boš doma mu umakni hrano iz kletke.Sčasoma bo spet lačen(3-4 ure) in takrat mu ponudi njegovo hrano iz svoje roke v kakem malem pokrovčku,ko bo zares lačen jo bo sigurno sprejel.To izvajaj dnevno in po takem hranjenju mu seveda vrni njegovo posodico.
Da pa se nebi bal tvoje roke?rRoko vstavi v kletko in jo nepremično drži v kletki,po določenem času jo malenkost približaj ptičku potem spet čakaš in tako naprej .Sčasoma se mu boš lahko brez problema približala.
Do naslednjič bi bilo to to.

DIJO
avatar
lekovec
Član
Član

Število prispevkov : 162
Datum registracije : 09/08/2011
Starost : 44

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  KIKO on Čet 28 Feb 2013, 21:22

Ali naj ga zaenkrat potem še ne vznemirjam s tem, da bi se me navadil?

KIKO
Član
Član

Število prispevkov : 14
Datum registracije : 17/02/2013
Starost : 19

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  lekovec on Čet 28 Feb 2013, 21:52

Počakaj še kak dan potem pa v šolo
avatar
lekovec
Član
Član

Število prispevkov : 162
Datum registracije : 09/08/2011
Starost : 44

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  Ronja on Čet 28 Feb 2013, 23:10

Živjo, Kiko, dobrodošla na forumu!

Me veseli, da si se odločila za skobčevko :-) To so res čudovite ptice.
Prvo vprašanje si zastavila še kako prav - ali skobčevko imeti v paru ali samo. Kot vidiš, so mnenja na forumu deljena, nekateri pač vztrajajo pri mnenju, da je jatno žival v redu imeti samo in jo navezati izključno na človeka, stroka v razvitih državah pa se s tem že dolgo več ne strinja.
V nekaterih državah (Slovenija žal ni med njimi) je to tudi že uzakonjeno - če kdo opazi, da imaš jatno žival doma samo, te lahko prijavi in žival ti odvzamejo, poleg tega si kaznovan. Mislim, da to več kot jasno kaže na dejstvo, da so pravice jatne živali pomembnejše od naših predstav, kaj vse z živaljo lahko počnemo, ker si to pač želimo.

Gotovo si prebirala tudi druge razprave na to temo, velikokrat smo že govorili o tem, ali imeti skobčevko samo ali ne. Vem, da se ponavljam, ampak še enkrat - da, skobčevko je treba imeti najmanj v paru. Skobčevka je jatna žival in za njeno dobro počutje (saj to menda želimo?) je treba imeti najmanj dve. Pri večjih papigah je zadeva drugačna, tam lahko imaš tudi eno, saj tudi v naravi ne živijo nujno v velikih jatah. Skobčevke živijo v jatah in imajo izjemno pestro socialno življenje. Zato potrebujejo drugo skobčevko, saj šele takrat lahko izživijo ves repertoar vedenja - medsebojno hranjenje, čiščenje, igranje ... Človek nikoli ne more nadomestiti druge skobčevke. Človek je človek, ptica je ptica. Ne smemo si domišljati, da lahko jatni ptici nadomestimo partnerja iste vrste.

Dokler je skobčevka sama, se ji moraš posvečati praktično ves dan. Skobčevka je jatna žival in ob sebi potrebuje stalno družbo, potrebuje stalno navzočnost nekoga, ki se z njo ukvarja.

Vsaka vrsta živali ima svoje potrebe in vsakdo, ki ima malo vesti in čuta za živali, bi jih moral upoštevati. Zato se pač tudi odločamo za različne vrste živali, ki jim nudimo dom kot ljubljenčkom - če bi radi uživali v družbi živali, ki jo lahko predvsem crkljamo in se z njo igramo, si pač ne omislimo ribe ali ptice, ampak recimo psa ali mačko. Če bi radi ptico, ki se nauči govoriti (čeprav mi ni prav jasno, zakaj bi kdo na vsak način želel ob sebi ptico, ki ponavlja človeške besede, če pa zna veliko lepše peti, žgoleti in čivkati), si mora nabaviti eno od papig, ki so znane po tem, da hitro začnejo ponavljati človeške besede.
Skobčevka ni ena takih.
Res je sicer, da se tudi skobčevke lahko naučijo ponavljati določene človeške besede, ampak to še zdaleč ne počenja vsaka skobčevka. In niti slučajno ni res, da bi se naučila besede ponavljati samo, če je sama.

Omenjaš kletko - ne vem, kako velika je tvoja kletka, malo napiši mere, vsekakor pa poglej še po forumu, saj smo tudi o kletkah že veliko govorili. Če tam ne boš našla odgovora na svoje vprašanje, ga zastavi na novo. Kletka mora biti dovolj velika, da se lahko skobčevka vsaj malo spreletava oz. frfota po njej, sploh če nima možnosti, da bi bila vsak dan spuščena.

Tudi o navajanju na roko smo že zelo veliko pisali, preberi najprej tiste teme. nasmeh

Kar se tiče dajanja hrane iz roke, se nikakor ne strinjam, da bi se v to ptička sililo z odvzemom hrane in stradanjem - po principu "če si lačen, boš že jedel z roke, drugače pa bodi lačen". To ni nič drugega kot gola prisila. Ti pa bi gotovo rada, da bi tvojo roko povezoval s pozitivnim in prijetnim. Na tvojo roko mora priti zaradi lastne želje in odločitve, ne zato, ker bi bil v to prisiljen, drugače bo sestradan. In bo tudi prišel, če boš dovolj potrpežljiva.

Potrpežljivost je sploh ključna beseda pri navezovanju stika s skobčevkami. Pri njih enostavno ne gre na hitro, s tem se je treba sprijazniti, o tem se je treba že vnaprej pozanimati. Saj razumem, da bi marsikdo rad kar čim prej dobil ptička na roko in ga oblikoval po svojih željah, ampak tako enostavno ne gre. Bistveno je zaupanje in dobro počutje tako tebe kot ptička.

KIKO je napisal/a:Živjo! Skobčevka 2
Ker mu želim le najboljše, vas prosim za čim hitrejše odgovore.
Ema

Če mu resnično in iskreno želiš vse najboljše in to niso bile samo besede, potem mu boš kot prvo pripeljala družbo druge skobčevke.
Zame tu sploh ni dvoma.
Pravice živali, ki izhajajo iz njihovih potreb, so zame vedno in povsod na prvem mestu. Če že imamo doma ptice (kar je navsezadnje posedovanje ptic v ujetništvu), potem moramo narediti čisto vse, kar je v naši moči, da jim omogočimo njihovi vrsti primerno življenje. Upoštevanje najosnovnejših potreb (kamor sodi tudi dejstvo, da če imaš jatno ptico, ji omogočiš družbo najmanj še ene ptice njene vrste) bi moralo biti v tem primeru onstran vsake razprave.

Ker o tem še zmeraj razpravljamo, očitno še vedno marsikomu ni jasno - in dokler bo tako, se bom morala vedno znova ponavljati. Skobčevke same ne morejo povedati, kaj želijo, zato smo odgovorni skrbniki tisti, ki se moramo o tem kar najbolje pozanimati in to tudi upoštevati. In če je treba, to tako dolgo trobiti, da bo prikapljalo v zavest tudi drugim.

Navsezadnje si ti tista, ki bo odločila, v kakšnih okoliščinah bo skobčevka živela. Tvoja odločitev bo imela v vsakem primeru posledice in samo upam lahko in držim pesti, da bodo te za tvojo skobčevko kar najboljše. Da boš njene potrebe vendarle postavila na prvo mesto in ji omogočila lepo, prijetno življenje v tvoji oskrbi - v družbi še ene skobčevke.

Lepo te pozdravljam,
Ronja

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
avatar
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  lekovec on Pet 01 Mar 2013, 01:01

Ronja

Punca rabi uporaben-vsakdanji nasvet,in jaz sem se trudil dati le tega.
O tvojem romanskem in ponavljajočem pisanju pa nimam kaj napisati.
LP
avatar
lekovec
Član
Član

Število prispevkov : 162
Datum registracije : 09/08/2011
Starost : 44

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  dominik on Pet 01 Mar 2013, 06:16

Ronja Evil or Very Mad


Nazadnje urejal/a dominik Pet 01 Mar 2013, 07:01; skupaj popravljeno 1 krat

dominik
Član
Član

Število prispevkov : 297
Datum registracije : 17/09/2010
Starost : 42

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  _Tamara_ on Pet 01 Mar 2013, 06:30

KIKO, kar upoštevaj Ronjine nasvete, saj ima prav.
Glede na moje izkušnje je še veliko, veliko prehitro, da bi že po komaj parih dneh začela z učenjem skobčevke, saj se še ni niti privadila na novo okolje, kaj šele na ljudi.

Začni res čisto počasi: veliko se zadržuj v istem prostoru, kjer je papagajček, z mirnim tonom se pogovarjaj z njim in za začetek je to vse. Na ta način bo začel spoznavati novo okolje, se postopoma navajal tvoje bližine in tvojega glasu. Nikakor pa še ne dajaj roke v kletko, saj ga boš s tem le še dodatno nervirala.
Počakaj kakšen teden, potem pa mu poskusi od zunaj skozi rešetke kletke ponuditi manjši košček bara (skobčevke ga obožujejo). Zelo verjetno je, da se tudi po nekajkratnem ponavljanju ne bo približal baru, ampak ponovi to vajo parkrat na dan. Na ta način se bo postopoma začel navajati tvoje roke in jo povezoval z nečim dobrim: da, če se približa, dobi hrano, in da mu tvoja roka ne bo storila hudega nasmeh.

Roko, v kateri vedno imej nekaj hrane (lahko je čisto majhen košček bara ali hrana, ki jo ima v posodicah, lahko tudi manjši list solate), poskusi dati v kletko šele, ko bo že nekajkrat prišel jesti hrano, ki mu jo držiš z zunanje strani kletke. Premikanje roke v notranjost kletke naj bo počasno, roke ne približaj čisto k skobčevki, saj boš mu s tem hrano vsiljevala in bo situacija zanj postala nevarna, kar pomeni, da bo zbežal od roke, ampak jo imej raje bolj stran od njega in počakaj, da se sam približa. S to vajo sem brez problema na mojo bližino in seveda tudi roko navadila 2 skobčevki, ki sta bili prav tako zelo plahi kot tvoj samček.
Ko boš že tako daleč, da ga boš spuščala iz kletke, vajo s hrano na roki tudi takrat ponavljaj. Boš videla, da ti bo sčasoma kar sam priletel na roko, le potrpežljiva bodi, se ti bo obrestovalo mižikanje .

Glede dileme ali imeti samo eno skobčevko ali dve, ti svetujem tako: najprej tega samčka "udomači", nato pa mu res priskrbi družbo še ene skobčevke. Zakaj? Ker se bo druga skobčevka učila od samčka, kar pomeni, da ne boš imela veliko dela s privajanjem, saj bo kopirala dejanja od samčka. In nenazadnje, skobčevke niso samotarji in potrebujejo družbo, pa še veliiiiiiiko bolj veselo bo pri hiši, ker bosta dve zelo vesel .

Poročaj, kako ti bo šlo mižikanje .

Lp, Tamara

avatar
_Tamara_
Član
Član

Število prispevkov : 104
Datum registracije : 23/12/2011
Starost : 31

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  KIKO on Pet 01 Mar 2013, 08:02

Najlepša hvala vsem, danes smo že rezervirali novo kletko, saj mi je tudi rejec rekel, da nujno rabim večjo.
Ali imaš lahko tudi dva samčka, saj nimam valilnice, pa tudi danes se Kiko ni več toliko bal, če je kdo prišel v dnevno sobo. Kupila sem mu bar, ki ga je že malo poskusil, vendar nisem prepričana, da mu je bil všeč. Drugače ga bom kakšen teden še pustila, da se privadi na kletko in prostor. Mislim, da mu bom res priskrbela tovariša. Ali bi lahko bila skupaj skobčevka in vrabčevka? Vrabčevke so lahko napadalne, to vem, vendar ali je res takšno tveganje?


KIKO
Član
Član

Število prispevkov : 14
Datum registracije : 17/02/2013
Starost : 19

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  _Tamara_ on Pet 01 Mar 2013, 08:38

Super, da ste se odločili za večjo kletko! Tako se bo lahko več gibal po kletki, pa še utesnjenega se ne bo počutil. Kletka od mojih dveh skobčevk je 85cm dolžine x 50cm širine x 102cm višine in je ravno prav, da je še dovolj prostora za različne igrače v njej.

Obstajajo tudi skobčevke, ki ne marajo bara, ampak so te bolj redkost. Lahko poskusiš z listom solate, koščkom jabolka, korenčka,... Pač poskusi z različnimi stvarmi, da vidiš, kaj mu je všeč.

Jaz imam dva samčka in se odlično razumeta - skupaj se igrata, letita, hranita eden drugega,... Je pa tudi odvisno, kakšnega značaja je vsaka skobčevka, zato ni nujno, da se bosta dva samčka ujela, je pa dosti večja možnost, da se bosta, kot pa če bi imela dve samički, saj so te rade bolj "napadalne" ena na drugo nasmeh.

Tudi, če boš imela par - samčka in samičko, ne potrebuješ valilnice, saj se jo namesti le takrat, kadar želimo spodbuditi njihov nagon po parjenju in posledično mladičkih. Skobčevke se tako parijo le, če imajo izpolnjene vse pogoje za to (torej glavni izmed teh je valilnica), tako da brez skrbi z nabavo samičke mižikanje .
avatar
_Tamara_
Član
Član

Število prispevkov : 104
Datum registracije : 23/12/2011
Starost : 31

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  KIKO on Pet 01 Mar 2013, 08:54

Je torej več možnosti, da se ujameta, če sta nasprotnega spola?
Kletka bo zdaj velika 81x 75x 54cm V,D,Š, ali bi bila notri lahko dva papagaja?


Nazadnje urejal/a KIKO Pet 01 Mar 2013, 23:57; skupaj popravljeno 2 krat

KIKO
Član
Član

Število prispevkov : 14
Datum registracije : 17/02/2013
Starost : 19

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  _Tamara_ on Pet 01 Mar 2013, 19:29

Ja, seveda je veliko več možnosti, da se ujameta, če imaš samčka in samičko.
Skobčevke se rade družijo tudi z istim spolom, ampak partnerja nasprotnega spola so pa najbolj vesele, saj so tudi tiste, ki živijo v naravnem okolju, vedno poparčkane nasmeh.

Pri kletkah pa je običajno problem, da si marsikdo ali velike kletke ne more privoščiti (ker so lahko kar drage) ali pa nima dovolj prostora v stanovanju za večjo kletko. Bolje je izbrati kletko, ki je daljša, kot pa krajša in zelo visoka, saj postane višina običajno neizkoriščen prostor.
Velikost tvoje kletke je dokaj primerna za dve skobčevki, če pa jima boš omogočala vsakodnevno gibanje izven kletke, pa še toliko bolje mižikanje .
avatar
_Tamara_
Član
Član

Število prispevkov : 104
Datum registracije : 23/12/2011
Starost : 31

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  KIKO on Sob 02 Mar 2013, 01:25

Koliko pa naj dnevno leti? Danes je bil čisto sproščen, zato sem mu očistila kletko. Tudi potem se ni toliko bal.

KIKO
Član
Član

Število prispevkov : 14
Datum registracije : 17/02/2013
Starost : 19

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  _Tamara_ on Sob 02 Mar 2013, 01:51

Točno določenega časa za to ni, je pa tako - več, ko je zunaj, bolje je. Pomembno je, da se z letanjem po prostoru razgiba in krepi mišice, saj se v kletki ne more.
Sama imam takrat, ko sem večino dneva doma, skobčevki tudi skoraj po cel dan izpuščeni, vmes gresta večkrat sama v kletko jest in pit, pa včasih tudi malo dremat nasmeh. Pač vedno, ko imam čas, ju spustim iz kletke, včasih tudi za samo pol ure, če ne gre drugače.
Vendar pa tvojega samčka zaenkrat še ne boš mogla večkrat dnevno za kratek čas spuščati, ker še ni navajen, da bi ga brez problema spravila nazaj v kletko (lovljenje na silo se pa zelo odsvetuje), razen, če veš, da imaš dovolj časa na razpolago, saj pri nekaterih skobčevkah od začetka lahko traja tudi po par ur, da gredo same v kletko, ker pa se tvoj samček šele privaja, pa še toliko bolj. Ampak čez čas se bo navadil, koliko časa bo pa potreboval za to, je pa odvisno od papagajčka samega in koliko se boš ukvarjala z njim.

avatar
_Tamara_
Član
Član

Število prispevkov : 104
Datum registracije : 23/12/2011
Starost : 31

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  KIKO on Sob 02 Mar 2013, 10:01

Saj danes sva pol ure čebljala, ne boji se več, ko sem mu menjala vodo, pa je bil čisto miren.

KIKO
Član
Član

Število prispevkov : 14
Datum registracije : 17/02/2013
Starost : 19

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  _Tamara_ on Sob 02 Mar 2013, 19:54

Saj bo, skobčevke so pač bolj previdne ptice in zelo počasi pridobivajo zaupanje do človeka, ko pa jih osvojiš, pa se začne veselje nasmeh.
avatar
_Tamara_
Član
Član

Število prispevkov : 104
Datum registracije : 23/12/2011
Starost : 31

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  Ronja on Ned 03 Mar 2013, 21:26

Se strinjam s Tamaro, zelo fino ti je vse pojasnila.

Dokler skobčevke niso navajene odhajati same nazaj v kletko (v eni od razprav smo govorili tudi o tem, kako jih na to navadimo s hrano - da je recimo hrana - vsaj dokler ga na to navajaš - na voljo res samo v kletki, saj ko je skobčevka lačna, gre v vsakem primeru noter jest), jih seveda ni dobro spuščati, če imamo na voljo res samo malo časa. Lovljenje se res kar najbolj odsvetuje, res samo če je skrajna sila, sploh pa moramo biti na začetku, dokler se ptički ne navadijo, ves čas v bližini. Poskusi si čim prej vzeti kakšen dan zato, da ga boš preživela predvsem ob skobčevcu (recimo kakšno soboto ali nedeljo) in ga takrat spusti ven. Ker je res zelo pomembno, da krepi mišice z letanjem. Pravijo, naj bi skobčevkam omogočili najmanj dve do štiri ure letanja dnevno, čeprav fiksnih časov res ni. Najbolj idealno je seveda, če imajo možnost letanja ves dan ali če so, po drugi strani, v veliki voljeri.

Kot si verjetno že prebrala v drugih razpravah, je tudi zelo pomembno, da primerno pripraviš prostor, kjer bo ptiček prosto letal - da odstraniš morebitne nevarnosti (recimo zanj strupene rastline, ki bi jih mogoče lahko grizel) oz. zavaruješ potencialno nevarna mesta (npr. če je v sobi visoka omara, za katero bi lahko zdrsnil - ker ptički vedno najraje poletijo na najvišje mesto v sobi -, jo na vrhu zavaruješ oz. zapreš režo s kartonom ali podobno). Paziš recimo tudi pri režah za radiatorji ali pri kakšnih prosto visečih kablih. Tudi okna je dobro zakriti s tanko zaveso, da ne bi poletel v šipo. Skušaš pač predvideti in vnaprej preprečiti čim več zanj nevarnih situacij. Pa seveda, da mu pripraviš primerno "pristajališče", mesto, kjer bo lahko pristajal in kjer bo lahko večinoma posedal, kadar ne bo "na raziskovalni turi" po sobi smejanje Najprimernejša je dobro očiščena veja ali vsaj palica, obešena oz. dobro pritrjena.
Sčasoma boš tako videla, kam najraje hodi - po mojih izkušnjah so si skobčevke vedno izbrale neko najljubše mesto in drugam skoraj niso več šle - najbolj priljubljena pri meni je ta hip dolga veja, obešena pod stropom (malo nad višino vrat, torej res kar visoko - kar seveda ni pogoj, ampak meni se drugače prostorsko ne izide) in v bližini kletke. Prejšnje poletje so večinoma čepele na palici pred oknom in opazovale, kaj se dogaja zunaj) nasmeh

Saj bo šlo, boš videla, da se bo hitro naučil odhajanja v kletko, letanje zunaj pa mu bo tudi v veliko veselje. Si kar predstavljam, kako navdušeno bo svoja najljubša mesta pozneje razkazal tovarišu/tovarišici. V dvoje se vendar lahko tako fino loviš nasmeh

Lepo bodi!

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
avatar
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  KIKO on Pon 04 Mar 2013, 03:24

Živjo,
včeraj sem mu posvetila cel dan, saj sem bila sama doma. Spostila sem ga in malo je letal, vendar se je zaletel v šipo. Takrat se je malo bal, in je šel v kletko, jaz pa sem spustila žalozije in potem je bil do sedmih spuščen. Večinoma je sedel na najvišji omari, in mi kar naprej nekaj čebljal. Ko se je vrnil v kletko, sem mu jo hotela zapreti, vendar je poletel na drugi konec sobe, zopet na omaro. potem sem ga skušala privabiti z barom, in res je prišel, vendar se je usedej meni na glavo. Je to vredu, saj se me sploh ne boji, ko pa so prišli domov starši, se je zelo ustrašil, in sem ga morala prekriti z odejo, saj je kar naprej piskal in čivkal. potem je zaspal. Danes sem ga slišala iz sobe, ko nas je vse zbudil. ne boji se več, pa tudi bar mu je všeč. Hvala za pomoč.

KIKO
Član
Član

Število prispevkov : 14
Datum registracije : 17/02/2013
Starost : 19

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  Ronja on Pon 04 Mar 2013, 04:07

Živjo!

Ja, no, to sem imela v mislih ... visoka omara, šipe ... Dobro, če se je to zgodilo enkrat in če udarec ni bil prehud, bo že, je pa res, da so lahko tovrstni udarci kar nevarni, sploh če so zelo siloviti. Lahko recimo pride do notranjih krvavitev, ptiček je drobna stvarca. Ko ga boš naslednjič spustila, zastri zavese. Vsekakor pa mu tudi pripravi mesto, ki bo njegovo in kjer bo lahko pristajal, da se čimprej navadi nanj. Lahko narediš npr. sobno drevo in gor obesiš nekaj igrač. Mesto mu mora biti namreč zanimivo, pa tudi primerno za pristajanje.

No vidiš, sam se je vrnil v kletko. Ta je njegov varni prostor in dobro je, da je tako. Zato je fino, da po njej ne kolovratimo preveč ;-) Malo pa že, da se navadijo bližine naše roke.
Predlagam, da ga na vrnitev v kletko navajaš z barom oz. s hrano. Res deluje. Zelo pomembno je, da si pri tem dosledna. Če bo videl, da včasih dobi bar tudi zunaj in tudi če se noče vrniti v kletko, te bo skušal vedno prelisičiti, da mu ga daš zunaj. zavijanje z očmi To so pravi navihanci.

Fino, da pride k tebi in da se te ne boji nasmeh
Kar se tiče glasnega čivkanja po vrnitvi tvojih staršev, pa mogoče tudi ni znak prestrašenosti. Vzrokov je lahko več - lahko gre preprosto za vzpostavljanje stika. Na youtubu si malo oglej posnetke čivkanja skobčevk - je šlo v tvojem primeru za kontaktne klice? Ti so prav značilni zanje in lahko prepoznavni. Saj sčasoma boš dobila občutek za približno razpoznavanje različnih vrst klicev, hehe, se mi zdi, da je skoraj podobno, kot se mame naučijo prepoznavati dojenčkov jok - klici se malo razlikujejo, če so kontaktni, pa klici za nevarnost, pa (med skobčevkami) vabljenja, naj partner pride k njim ali da gresta skupaj večerjat ... Saj ne, da bi jih jaz pri svojih čisto zagotovo razpoznavala, ampak malo te pa le usmerijo, kaj bi rade, malo se le razlikujejo med sabo.
Če ptiček glasno čivka, se najverjetneje "pogovarja s tabo" ali pa se hoče "priključiti splošnemu vrvežu" - npr. če gledaš televizijo, poslušaš radio ali govoriš po telefonu, bo začel čivkati zraven, to je normalno. Je pa res, da lahko postane včasih kar malo moteče, ja ;-)
Druga stvar pa je, da skobčevke izjemno dobro zaznavajo, kako se počutiš ti. Če si mirna in sproščena, bodo take tudi one. Če si nervozna in napeta, bodo frfotale naokrog in glasno čivkale, verjetno nekako "slutijo nevarnost". Moram reči, da me vedno znova fascinira, kako dober termometer mojega počutja so. Mogoče si postala tisti prvi hip, ko so se starši vrnili, iz kakršnega koli razloga vznemirjena ali pa so bili vznemirjeni oni?

Je pa tudi res, da pri tebi še ni dolgo in mu je veliko še novega. Dokler se ne bo malo "udomačil" v tvoji bližini in v sobi, kjer ga imaš, bo vse nepričakovane zvoke dojemal kot nevarnost. Prvi vzgib skobčevke je v takem primeru beg. Sčasoma se bo na določene zvoke navadil. Nepričakovani pa ga bodo še zmeraj prestrašili.

Če ptiček vznemirjeno vzfrfota, pomaga, če mu mirno prigovarjaš. Odvisno od situacije (če ni v nevarnosti, da bi se zato kam zaletel) pomaga tudi, če malo zatemniš prostor - kot si ti npr. pokrila kletko. In da mu zraven mirno prigovarjaš. Seveda ne ve, kaj se zunaj dogaja in ali je to zanj mogoče nevarno ... Za skobčevke velja pravilo: če ne poznam, je nevarno! smejanje

Vse jatne ptice svojo okolico kar hitro začnejo dojemati kot "lastno jato" - in seveda pričakujejo, da bodo, kot se za jatne ptice spodobi, s svojo jato nenehno obkrožene mižikanje , zato tudi vsi ti klici po pozornosti, pa klici, ko odideš iz sobe, ko recimo ostane sam ... V skladu s tem, kar jim nudi okolje, skobčevke razvijejo različna vedenja. Problematično recimo postane, če te začne samček dojemati kot svojo partnerko. Nekaterim se sicer zdi "smešno" ali celo "luštno", če jim spolno zreli samčki naskakujejo prst in jih zamenjujejo za svoje partnerje (jih npr. hočejo hraniti, zato jim izbljuvajo semena), vendar je to zelo slab znak. Tvoj samček še ni spolno zrel, zato tega še ne bo tako kmalu počel, bo pa seveda vseskozi iskal tvojo pozornost in je bo izjemno vesel. Zanjo bo prosil ali pa jo tudi zahteval, včasih izsiljeval - zato vsi ti klici. To je normalno.
(Mimogrede, enako nevarno je lahko, če bi imela v kletki obešeno ogledalce, ki bi ga ptiček zmotno zamenjeval s partnerjem.) Dokler ne bo imel partnerja iste vrste, bo največ dobrega napravilo res čim več tvojega ukvarjanja z njim in kolikor se da tvoje stalne bližine in navzočnosti.

No, sem se spet malo razpisala mižikanje

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
avatar
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  KIKO on Pon 04 Mar 2013, 05:25

Hvala,
vendar sem prepričana, da se je včeraj bal, saj je kar neprej cvilil, pa tudi staršev ne pozna tako dobro, saj ju med počitnicami ni bilo doma, potem pa je bil ptiček v soboto v moji sobi. Rejec mi je rekel, naj ga čez dan nosim v različne prostore, vendar da enkrat na dan zamenja prostor, saj naj bi se tako prej privadil. Sicer pa bi rada vprašala, kakšno zgleda to sobno drevo, je to lahko tudi kakšna rastlina, ki jo imamo lahko tudi doma npr. mlad javor ali kaj podobnega? Danes sem že obesila vejo. Takoj jo je vzljubil, pa tudi na roko mi je šel jest, ko sem si nanjo natrosila semena. Tudi v kletko je danes šel kaj hitro in sploh ni hotel ven. Seveda ga nisem silila, vendar je v kletki potem dobil bar in mislim, da je bil mnenja, da ga bo dobil še, če bo ostal v kletki. Le ponoči se je do polnoči gujsal na palčki, ki jo ima v kletki. Tako sem danes med poukom bolj spala. Lump.
Ko sem mu v kletko dala ogledalo se ga je malo bal. Obesila sem mu tudi šiško, katero kar naprej grize in brca. Poskusite. To mi je predlagala mami, saj imajo pri njeni sodelavki dve skobčevki. Ogledalo sem mu odstranila.
Vprašala bi le še, zakaj ves čas teče iz ene strani kletke na drugo? Ko hodi po časopisnem papirju s tem poriva semena iz kletke. Okoli njegove kletke moram zato kar naprej pometati. Ali se ga da to odvaditi?
Ronja, kadar se razpišeš, potem res napišeš vse, kar je treba vedeti!
Kiko

KIKO
Član
Član

Število prispevkov : 14
Datum registracije : 17/02/2013
Starost : 19

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  Ronja on Pon 04 Mar 2013, 07:16

Me veseli, Kiko, da so ti odgovori v pomoč.
Nekomu očitno stopam na žulj, da mi tako pridno pritiska minuse zavijanje z očmi Mogoče bi pa odmaknil nogo? ... mižikanje

Super, da si ptičku obesila vejo! Sobno drevo lahko zelo preprosto izdelaš sama, glej, nekaj takega sem imela v mislih: http://www.wellispielplatz.de/spiel/baum/baum.htm

Hehe, vso noč se je zibal, luštno! Hm, kaj pa vem, glede tekanja po kletki - mogoče se samo igra ...? Uh, ja, nered okoli kletke, na to se je treba pa kar navaditi nasmeh Tudi jaz vsak dan strašim okoli kletke s sesalcem. Pa imam tako kletko, da ima ob spodnjem robu petnajstcentimetrsko ploščico iz pleksi stekla, ampak ne pomaga dosti. Ko vzfrfotajo, lupinice in perje letijo na vse strani ...

Glede prenašanja iz ene sobe v drugo - jaz bi mogoče to počenjala bolj poredko. Skobčevke so bitja navad in imajo rade svoj prostor pa čim manj sprememb ... Seveda je fajn, če skobčevka ni čisto iz sebe, ko jo kdaj prestaviš v drugo sobo ali recimo odpelješ k veterinarju, ampak mislim, da prepogosto je pa vseeno ni treba prenašati naokrog. Naj se malo navadi na en prostor in ga sprejme za svojega. Tam, kjer bo kletka večinoma stala.

Drugače pa mislim, da si se tega lotila zelo fajn. Izhajaš iz ptička in si pripravljena prisluhniti njegovim potrebam nasmeh
Ah ne, bar v kletki ni problem. Ni pa tudi treba, da bi ga imel vedno na voljo, sploh če boš opazila, da se manj giblje. Enako velja za razne palčke in tudi sadje, ker lahko vsebujejo veliko sladkorja ali maščob.

Lepo bodi!

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
avatar
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Re: STANDARD PAPIGA KIKO

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Stran 1 od 2 1, 2  Next

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu