PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

skobčevka - (bolana?, spi...)

Go down

skobčevka - (bolana?, spi...) Empty skobčevka - (bolana?, spi...)

Objavlja  Emir23 on Tor 11 Feb 2014, 03:54

Živijo.
Sem novi na forumu. V čet. sem dobil novo skobčevko. Stara je pou leta. Kupljena je bila v trgovini. Jedla ni 2 dni. Potem je začela jesti (na začetku je imela prebavo tekočo > sedaj pa bolj trdo). Večina samo stoji, je tiha...spi na dveh nogah s sklonjeno glavo. Odpira pa tudi kljun večkrat zaporedoma na hitro. Mogoče Miha. Oglaša se pa tudi bolj grobo, kot da prede (kot mačka). Večina je mirna tudi v trgovini je bila... Ko gre jest se tedaj malo premakne in se kdaj in to je to. Na prst nekako gre ampak drugič pa beži. Zanima me kaj lahko kupim v Tukanu, kot zdravilo oz. kaj da se bo stanje poboljšalo, ker je veterinar zelo oddaljen. Zanima me ali tudi priporočate da kupim družbo od vzgojitelja ? Ali bi potem od njiju sel kdo na prst ? Bi se posvetila meni ? Ali bi se kupljena ptica učila od vzgojene ? Prej sem imel zebrice in nimfe samo. LP hvala vsem za pomoč oz. Odgovore.
Emir23
Emir23
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 1
Datum registracije : 09/02/2014
Starost : 21

Nazaj na vrh Go down

skobčevka - (bolana?, spi...) Empty Re: skobčevka - (bolana?, spi...)

Objavlja  _Tamara_ on Tor 11 Feb 2014, 05:28

Pozdravljen!

Možna sta 2 vzroka: šok zaradi novega okolja (imaš jo šele 5 dni) ali pa je res bolna, glede na to, da si napisal, da je tudi v trgovini bila zelo mirna, kar pa je vsekakor zelo slab znak! Nekatere skobčevke odpirajo kljun takrat, ko so prestrašene, možno pa tudi zaradi težav z dihanjem, težko je kar tako reči.
V vsakem primeru pa je apatičnost (samo sedenje na palčki, veliko spanja, nasršenost perja) in nezanimanje za hrano znak za ukrepanje!
Brez prepričanja, za katero bolezen gre, se ne da kupiti zdravila kar tako, za to je potreben pregled pri veterinarju, ki potem predpiše zdravljenje.

Je pa tudi res, da ptica rabi nekaj časa, da se privadi na novo okolje in ljudi, nenazadnje je le bila odvzeta iz družbe ostalih skobčevk v trgovini in je naenkrat sama. Nekatere zaradi tega ali že predhodne bolezni hitro po prihodu v nov dom poginejo jokanje, saj morajo, preden sploh do trgovin z malimi živalmi pridejo, že veliko slabega skozi dati.
Zato sem zagovornica kupovanja ptic izključno od rejcev: vedel boš natančno, koliko je ptica stara (česar v večini trgovin z malimi živalmi niti približno ne vedo, ker so ptice uvožene iz drugih držav), vprašaš ga lahko, kar te zanima in ti bo svetoval, prepričaš se lahko, ali je ptica res zdrava,... v glavnem, veliko prednosti je.

Za začetek, da navežeš stik z njo, se samo v mirnem tonu pogovarjaj z njo skozi kletko in nič več, vsekakor pa je ne spuščati iz kletke, ker bo vsa panična letala po prostoru!
Čez čas se te bo privadila in bo že sama pokazala zanimanje zate. Lahko ji poskusiš ponuditi majhen košček bara z zunanje strani kletke. Ni nujno, da bo že prvič prišla do njega, ampak čez čas bo ugotovila, da nisi nevaren in jo bo bar le premamil.
Na prst jo pa lahko pričneš privajat šele, ko ti bo zaupala, nič prej, saj jo boš v nasprotnem primeru le še bolj prestrašil.

Glede nakupa dodatne skobčevke pa ti svetujem tako: najprej dobro poskrbi za to, ki jo že imaš doma, da se privadi na novo okolje in najpomembneje nate. Nova skobčevka bi seveda prevzela določene navade prve skobčevke, zato je tudi učenje druge skobčevke lažje, če je že prva udomačena.

To skobčevko pa le opazuj in prosim, ne čakati, da bo ptica poginila, če so/bodo vidni kateri od zgoraj navedenih bolezenskih znakov.
Kot lastniki živali se zavežemo, da bomo skrbeli in poskrbeli zanje, kar pa tistemu, ki ima žival resnično rad, ne sme predstavljati bremena.

Poročaj, ko bo kaj novega ali boš potreboval še kakšen nasvet, z veseljem ti pomagamo nasmeh.


Nazadnje urejal/a _Tamara_ Tor 11 Feb 2014, 20:21; skupaj popravljeno 1 krat
_Tamara_
_Tamara_
Član
Član

Število prispevkov : 104
Datum registracije : 23/12/2011
Starost : 31

Nazaj na vrh Go down

skobčevka - (bolana?, spi...) Empty Re: skobčevka - (bolana?, spi...)

Objavlja  z.j.jakob on Tor 11 Feb 2014, 10:13

Tamari moram dati popolnoma prav se enkrat pa te opozarjam kupuj papige pri rejcih meni je papiga ki sem jo kupil v trgovini vedno poginila pa sem enako skrbel kot za vse ostale ki so kupljene pri rejcu.
Lp. Jakob

z.j.jakob
z.j.jakob
Član
Član

Število prispevkov : 63
Datum registracije : 16/12/2013
Starost : 18

Nazaj na vrh Go down

skobčevka - (bolana?, spi...) Empty Re: skobčevka - (bolana?, spi...)

Objavlja  Pikicaa on Tor 27 Maj 2014, 03:28

Tudi sama imam skobčevko, ki je kupljena v trgovini. Na začetku je bila kar nekaj časa plašna, rabila je čas da se je navadila na novo okolje, da se je navadila nas itd. Sedaj je pa čist živa, zelo družabna in taglavna pri hiši  smejanje imamo pa jo od leta 2011. Malce me moti, ko večkrat na forumu preberem da je bolje da se žival kupi preko rejca kot v trgovini itd. Po eni strani razumem, ampak tudi ptički, ki so v trgovini si zaslužijo dom! Res je, da so v Sloveniji trgovine kjer že na daleč vidiš da so bolane ampak ne mečimo vse v isti koš. Sama sem pred 16 leti kupila skobčevko pri rejcu pa se mi je zdela tista skobčevka, ki je bila ročno hranjena itd. veliko manj živa, manj družabna kot pa je ta, ki jo imamo sedaj. Poleg tega mi je skobčevka kupljena pri rejcu poginila v treh letih. Uglavnem hočem povedat, da so tudi skobčevke kupljene v trgovini čisto prijetne živalice, da se jih da naučiti marsikaj, da se tudi skobčevka, ki je bila prej v trgovini skupaj z drugimi skobčevkami naveže na lastnika, se pusti božati, gre na prst, itd. Bila pa je tudi pregledana pri veterinarju in je ZDRAVA  nasmeh Nobenega nočem napadat, ampak vedite da si tudi tiste živalice, ki so ''obsojene'' na prodajo v trgovini in kjer ni za njih tako poskrbljeno kot mora biti zaslužijo prijeten dom.
avatar
Pikicaa
Član
Član

Število prispevkov : 10
Datum registracije : 12/04/2013
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

skobčevka - (bolana?, spi...) Empty Re: skobčevka - (bolana?, spi...)

Objavlja  _Tamara_ on Tor 27 Maj 2014, 05:42

Ja, seveda se tudi papige, kupljene v trgovinah z živalmi, lahko enako navadijo. Moja prva skobčevka je bila ravno kupljena v taki trgovini in je bila zelo domača, imeli pa smo jo 13 let nasmeh.
Če ptica pogine npr. že v nekaj letih, ni nujno krivda rejca, če smo seveda prej seznanjeni o nekaterih najpomembnejših stvareh kot so razmere, v katerih ima rejec ptice, njegov lasten odnos do ptic (ali to res dela z veseljem ali se mu gre samo za zaslužek),...
Vprašajmo se, koliko ptic pa pogine v trgovinah, na sami poti do nje in koliko jih bolnih ždi v kletkah, vsakodnevno prenaša hrup in zbadanje kupcev in tudi samih zaposlenih, kar sem videla že nekajkrat?

Kar je bilo mišljeno s tem, da je bolje kupiti pri rejcu kot pa v trgovini, je, da ptice že s samim dolgim transportom dajo veliko slabega skozi, večinoma že odkar se izvalijo bivajo v slabih razmerah, z nakupom ptic v trgovinah pa, žal, to le še spodbujamo.
_Tamara_
_Tamara_
Član
Član

Število prispevkov : 104
Datum registracije : 23/12/2011
Starost : 31

Nazaj na vrh Go down

skobčevka - (bolana?, spi...) Empty Re: skobčevka - (bolana?, spi...)

Objavlja  Pikicaa on Tor 27 Maj 2014, 06:10

Povsem razumem, lahko rečemo da gre za mučenje živali..ampak men je res težko gledat ubogo žival zaprto v mini kletki z desetimi drugimi ptiči in v slabih razmerah, kot da si boljšega ne zasluži in grem res težko mimo. Pa si to lahko razlaga vsak po svoje bodisi da spodbujam to ravnanje ali pa da žival rešujem  nasmeh Mogoče res nisem ravno v pravo temo pač komentirala kar me moti, ampak res sem že večkrat na temu forumu prebrala da so ptiči iz trgovine slabi, nedružabni itd. kot da so manjvredni pa niso, enako si zaslužijo živeti v lepih razmerah. Pa brez zamere  nasmeh 

avatar
Pikicaa
Član
Član

Število prispevkov : 10
Datum registracije : 12/04/2013
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

skobčevka - (bolana?, spi...) Empty Re: skobčevka - (bolana?, spi...)

Objavlja  _Tamara_ on Tor 27 Maj 2014, 06:26

Tudi sama sem najprej razmišljala enako kot ti, da bom z nakupom v trgovini živalci omogočila pogoje kot morajo biti, ampak to srečo ima takrat le ena izmed njih, na žalost pa vsako kupljeno žival nasledi nova, gre za začaran krog. Vsakič, ko grem mimo trgovine, mi je res hudo gledati te uboge živali tam not v majhnih kletkah, nekatere že gledajo tako žalostno, da te kar stisne jokanje... Žal gre tem trgovinam samo za denar, kot da je žival samo nek predmet, ne pa živo bitje jokanje.
_Tamara_
_Tamara_
Član
Član

Število prispevkov : 104
Datum registracije : 23/12/2011
Starost : 31

Nazaj na vrh Go down

skobčevka - (bolana?, spi...) Empty Re: skobčevka - (bolana?, spi...)

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu