PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Prosim za pomoč - rabim nasvet

Stran 1 od 2 1, 2  Next

Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Čet 07 Okt 2010, 10:17

Rabim nasvet, kako ptička pripraviti, da odpre kljun in mu lahko daš zdravilo.

Mojo kanarčico sem morala peljati k veterinarju, ker je postajala čedalje bolj gola po glavi, potem pa tudi po vratu. No ja, to traja že skoraj eno leto, samo da prej ni bilo tako očitno. Najbrž je povezano z drisko, ki jo je imela, vsaj zdi se mi, da sta se zadevi pojavili približno istočasno.

Za začetek se je odločil za vitamine. To je bilo pred enim mesecem. Danes sem jo ponovno peljala tja in mi je dal še neko olje, ki ji ga moram dati dvakrat dnevno po eno kapljico v kljun. Sliši se čisto enostavno, ampak res ne vem, kako naj jo pripravim do tega, da bo odprla kljun. Tudi to, da bi namerila eno kapljico se mi zdi čista utopija, čeprav mi je dal zraven tudi brizgo. Že z doziranjem vitaminov sem imela najprej nekaj problemov (res ne rabim 1 litra vode za štiri ptiče, 3 dcl so dovolj in se zato temu primerno tudi doza zniža na 0,3 ml).

Ima kdo kakšen pameten nasvet?
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Maja on Čet 07 Okt 2010, 11:09

Hm, hm... Kot prvo bi te vprašala h kateremu veterinarju si peljala svojo kanarčico? Upam, da ne k splošnemu za pse in mačke... Se morda spomniš kako se imenuje to olje in kaj ti je dejansko povedal glede kanarčice - kaj naj bi bilo narobe?

Tvoja kanarčica ti sigurno ne bo olajšala dela in ne bo odprla kljuna, zato ji ga moraš ti odpreti. Meni osebno se zdi najlažji način, da s palcem in kazalcem/sredincem primeš kljun ob strani in ga skušaš odpreti. Lahko poskusiš tudi prijeti za špico na zgornjem delu kljuna in razpreti kljun. Malo probavaj, ti bo že uspelo. mižikanje

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Čet 07 Okt 2010, 21:26

Peljala sem jo v Tukano v BTC, kjer ima Veterinarska postaja "podružnico". Mislim da niso specializirani samo za pse in mačke, vsaj upam, da ne.

Zadnjič je rekel, da ima keratozo (upam, da sem si prav zapomnila). Včeraj je rekel, da na koži ni nobenih sprememb, da je lepa in v redu. Tudi okoli kljuna ni nič narobe. Lahko da je kaj narobe z jetri ali pa je bilo prej narobe. Jetra si počasi opomorejo in vitamini bodo pri tem dodatno pomagali. Antibiotikov zaenkrat ne bi dajal. Kakšnih zajedalcev nima. Ker so ostali trije ptiči zdravi ne gre za notranje zajedalce in ni nalezljivo (glede na to, da že tako dolgo traja bi se že kaj pokazalo), gre za sistemsko zadevo. Lahko je tudi gensko pogojeno. Ker zadeva že tako dolgo traja, bo tudi dolgo trajalo, da se pozdravi. Lahko bi dal perje na pregled, pa ni nujno, da bi pregled kaj pokazal. Ali pa kri. Mogoče bo perje zraslo nazaj, lahko pa tudi, da ne bo. Navsezanje je ptička stara 4 leta. No, približno toliko sem si zapomnila. Upam da nisem napisala preveč neumnosti, ker si vsega najbrž nisem prav zapomnila.

Zdi se mi, da vitamini pomagajo, čeprav se mi zdi, da je postala še malo bolj gola. Ptička je zelo živahna, skače, poje, cufa papir in hoče gnezditi. Tudi iztrebki izgledajo bolje, kot so prej. Normalno je in pije, je pa precej požrešna, vsaj pri sadju in zelenjavi in ima najbrž tudi zato bolj redke iztrebke (bistveno več jih je, kot pri samčku). Posebno če jih primerjam s samčkovimi, ki so čisto majhni, kompaktni in lepljivi. Sicer pa ima najbrž vsak ptič drugačne iztrebke se mi zdi.

Danes mi je celo uspelo, da je odprla kljun in sem ji dala olje. Samo doziranje je bolj vprašljivo. Ji pa pri tem še dodatno izpulim kakšno peresce, kar se mi zdi prava škoda. Upam da se bom kmalu usposobila za dajanje zdravil s čim manj povzročenega stresa in izpuljenega perja.

Za olje bom pogledala, kaj piše na računu in sporočim.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Pet 08 Okt 2010, 09:26

Olje se imenuje Dermanorm, dobila sem ga 10 ml, kar pomeni hudo veliko lovljenja in prepričevanja. Sicer mi je že dvakrat uspelo, da je odprla kljun. Najbrž se je vdala v usodo, saj je zelo potrpežljiva živalca. Še dpbro, da so tako kratki dnevi, da je še vedno ali pa že tema, da jo lažje ulovim. Doziranje pa je res nekaj nemogočega. Zvečer sem se je lotila dobesedno v rokavicah, se mi zdi, da jo bom tako manj oskubila.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Maja on Sob 09 Okt 2010, 10:21

Hm... Tole mi je vse skupaj malo čudno. Morda bi ti lažje pomagala, če mi povedala zakaj si jo dejansko peljala k veterinarju - kaj je z njo narobe (izguba perja, itd.)? Če gre za izgubo perja, precej dvomim, da gre za sistemsko obolenje. Prav tako se sistemsko oblenje ne pojavi kar naenkrat iz lepega. Malo mi bolj opiši stanje tvoje kanarčice...

Olje je sigurno za zdravljenje kože, ker se imenuje Dermanorm (derma=koža). Se pravi ima veterinar najbrž na sumu neko kožno bolezen. Si dobila natančna navodila glede doziranja in tudi primerno plastično brizgalko? Ker tudi če si dobila 10 ml olja, ni nujno, da ga moraš vsega dati.

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Ned 10 Okt 2010, 09:23

Dobila sem brizgalko in še dodatni nastavek. Doziranje ena kapljica zjutraj in zvečer. Ravno to je tisto, kako dozirati eno kapljico? Nič ne vidiš, ker moraš brizgalko potisniti dovolj globoko, da ne zdrsne ven, ko se ptič otepa. In ker vse skupaj traja toliko časa se tudi meni na koncu že pošteno tresejo roke in mi srce prav tako razbija, kot njej. Če v brizgalko nakapljaš eno kapljico pa je sploh ne moreš stisniti ven. Malo sem pobrskala po spletu in glede na napisano najbrž ne bo nič narobe, če bo dobila dve kapljici ali pa tri. Saj navsezadnje ni kakšen antibiotik, je samo boragovo in ribje olje.

Vse skupaj se je začelo pred kakšnim letom. Ne vem točno, kdaj sem opazila, da je po vrhu glave izgubila nekaj perja. Najprej sem mislila, da se guli, čeprav mi je bilo čudno, ker običajno ni izgubljala dosti perja niti med skubljenjem. Približno takrat sem tudi opazila, da ima drisko. Driske nisem jemala dovolj resno, zato je šlo samo še na slabše. Sem celo pomislila, da gre za kakšno vnetje ali zajedalce, ker pa ni kazala, da se slabo počuti, nisem ukrepala. Pa tudi z ostalimi ni bilo nič narobe. Ne me zaradi tega kregat, saj vem, da bi jo morala peljati k veterinarju že takrat. Kuhala sem ji pravi čaj, borovnice, pa ni kaj dosti pomagalo. Tudi s probiotiki sem poskusila (tisto je šele nemogoče doziranje - osminko dozice na 0,5 kg telesne teže).

Nazadnje sem se odločila za malce eksperimenta in sem ji v vodo narezala dva ali tri reženjčke česna. Česen je antibiotik, dajejo ga tudi v akvarije in Albert Schweitzer ga je uporabljal za zdravljenje hude diareje. Že po kakšnih dveh dneh se je driska precej umirila. Mislim, da sem to delala kar kakšen mesec. Novo perje ni zraslo, pa sem se tolažila, da bo najbrž še nekaj časa trajalo, da si organizem opomore. V tistem času je znesla tudi nekaj jajc in skoraj vsa so bila brez lupine ali pa je bila tako krhka, da se je zdrobila. Se mi je pa zdelo, da ne je peska in tudi sipine kosti ne. Kasneje sem nekje zasledila, da ima to nekaj veze s pomanjkanjem vitaminov A ali D, ne vem točno.

Najbolj čudno je, da je bila ptička živahna, kot da ji nič ni. Šele proti koncu poletja je postala bolj čemerna in nerazpoložena, bolj se je praskala in perje je izgubila tudi po vratu. In okoli zadka je tudi čisto gola, ampak to je bila tudi že prej, samo ne v taki meri. Takrat sem jo peljala k veterinarju. Opozorila sem ga tudi na drisko in občasno zelen iztrebek (opazim samo zato, ker imam po dnu papirne brisače in se navzamejo barve). Pravi da je možno, da gre za jetra. Na koži pa ni opazil kakšnih sprememb.

Ptička je po mesecu jemanja vitaminov precej bolj živahna in tudi ne praska se več toliko. Bom veterinarja enkrat ob priliki vprašala, koliko časa naj ji dajem olje. Za vitamine je rekel, naj jih pridem še iskat, ko jih bo zmanjkalo.

Še eno vprašanje: je možno, da ima vedno bolj redek iztrebek (če prileti z malo večje višine se raztrešči) zato, ker je požrešna in poje skoraj vse sadje ali zelenjavo, kar ga vidi? Tudi pije znatno več, kot samček.

nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Miki-Kodeljevo on Ned 10 Okt 2010, 20:42

Nikjer nisem zasledil starost ptice. Znaki za tako izgubo perja pa so lahko tudi pomanjkanje UV a svetlobe ki je pomembna za absorbcijo vitamina D3 ki pa je zelo pomemben za tvorbo kalcija ki je osnova tako za perje kot za močne kosti. Veliko lastnikov se sploh ne zaveda da je dobro tudi občasno sončenje ptic, v kolikor ni UVa svetloba drugače urejena. Pomanjkanje UV ne pride čez noč, vendar z časom pa so sigurno posledice. Vse o temu imaš v temi: http://www.pernati-prijatelji.com/zdravje-nega-in-prehrana-f30/uv-a-in-uv-b-zarki-ali-sonna-svetloba-t172.htm
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 487
Datum registracije : 10/05/2009
Starost : 54

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Ned 10 Okt 2010, 22:55

Ptička je stara približno 4 leta, vsaj na obročku je letnica 2006, jaz pa jo imam tri leta. Vem, da se radi sončijo, ker sem opazila, kako se napihnejo in našopirijo, ko nanje posije sonce. Ravno enkrat ob taki priliki, ko sem jih imela na balkonu in se je našopirila sem šele prav opazila, kako zelo zelo gola je. Drugače to ni bilo tako opazno. Temo o pomembnosti UV svetlobe sem že sproti prebirala.

Glede na to, da ostali trije očitno nimajo problemov mi je malo čudno, da bi vse to nastalo zaradi pomanjkanja UV svetlobe. Potem bi morali vsi ptiči, ki živijo v ujetništvu sčasoma postati goli.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Miki-Kodeljevo on Pon 11 Okt 2010, 00:25

Ni nujno. Nekdo hitro podleže pomanjkanju določenih vitaminov in mineralov, nekdo živi brez vidnih posledic. Enako je tudi pri drugih živalih. Navadni psi mešančki pojejo vse kar dobijo pa nimajo nekih prebavnih problemov, mi imamo Tibetanskega španjela in pri prehrani moramo zelo paziti ker lahko je samo določeno hrano, ker ima na razne druge hrane močno kožno alergijo. Ne trdim da je pomanjkanje vzrok, je pa sigurno pospeševalec procesa enako kot cigareta ne povzroča raka, ga pa pospešuje.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 487
Datum registracije : 10/05/2009
Starost : 54

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Pon 11 Okt 2010, 02:12

No, to pa drži. Bom videla, če se bo stanje kaj opazno izboljšalo. Da le ne bi šlo še na slabše in bi se še naprej gulila. Drugače se še vedno lahko tolažim z dejstvom, da imam edinstveno vrsto kanarčka, Bežigrajski gologlavi kanarček.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Maja on Pon 11 Okt 2010, 04:29

Upajmo, da se bo stanje izboljšalo. Če ne gre za obolenje kože in ni prisotnih zajedalcev, bi skoraj sigurno lahko trdila, da gre za neko vrsto pomanjkanja. Čeprav glede na to, da praviš, da poje veliko sadja in zelenjave, ne vem zakaj ne bi dobila zadosti vitaminov in mineralov. Morda pa bi bilo res pametno poskusiti z UV žarnico - zgubiti nimaš kaj. mižikanje

P.S. Kako pa izgleda bežigrajski gologlavi kanarček? Bi nam morda lahko posredovala kakšno sliko?

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Pon 11 Okt 2010, 07:19

Še vedno nimam fotoaparata. Bom prosila brata, ki pride enkrat ta teden na obisk, da jo poslika.

Izgleda res grozljivo, kot bi jo pobrila po vrhu glave in vratu. Vidi se lepo rožnata koža, na vrhu glave ponekod rahlo sivkasta, kot bi ji poganjal puhek, pa nikoli nič ne zraste. Ob stani glave ji perje štrli navzgor. Izgleda približno tako kot mladiči, ko so še neoperjeni in jim komaj začne poganjati puh. Res je grozna, posebno če skloni glavo, ko si ureja perje na prsih. Nimam občutka, da bi jo to kaj motilo, ali pa samčka. Praska se precej manj, kot se je, tako da gre mogoče na bolje.

Obstaja kakšna vrsta hrane, ki bi spodbujala rast perja? Naj ji dam jajce mogoče bolj pogosto (sedaj dajem enkrat tedensko)? Upam, da bo tole olje kaj pomagalo, drugače je namenjeno psom im mačkam, ki imajo problematično in občutljivo kožo in dlako. No, ribje olje ni še nikomur škodilo, precej vitamina A, D in E ima. Boragovo pa menda med drugim zavira vnetne procese in pomaga pri jetrni oslabelosti. Približno nekaj v tem smislu.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Miki-Kodeljevo on Tor 12 Okt 2010, 01:47

Jaz mojim pticam enkrat na 14 dni dodam jod v vodo. mešanico kapljic pa sem dobil v Buba Grosuplje. Pri amadinah učinek viden. drugače pa razen sadja in zelenjave lahko dodaš še šipek, bezeg, aronijo, glog,kako smrekovo vejico pa še kaj bi se našlo. Problem je le to, da so naše ptice preveč navajene samo semenske hrane in velikokrat za njih najbolj priporočljivo drano enostavno ne poskusijo. Zato je treba biti včasih malo iznajdljiv in vztrajen, pa se tudi to doseže da postanejo vedno manj izbirčni in pojejo skoraj vse kar dobijo.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 487
Datum registracije : 10/05/2009
Starost : 54

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Tor 12 Okt 2010, 07:25

Smrekove vejice sta prav oboževala, ko so bili na njih vršički. Starih pa najbrž ne jejo? Tudi za hermeliko sta se skoraj stepla. Zadnje čase jim bolj pogosto dajem več listnate zelenjave oziroma zeli (radič, regrad, rman, timijan, žajbelj, vijolične liste), kar se pač najde na vrtu. Začenja se sezona motovilca. Kanarčka sploh nista izbirčna, jesta praktično vse. Zebrici sta poglavje zase. Se jod dobi tudi v navadnih malo bolje založenih trgovinah za živali?
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Miki-Kodeljevo on Tor 12 Okt 2010, 08:49

Na žalost ne. Naj bi imeli seme z dodatkom joda, samo moje mišljenje je da je to seme pljunek v morje. Meni ga zmiksa veterinar. Jod ti zmiksa vsak veterinar ki se ukvarja tudi z pernatimi prijatelji.

Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 487
Datum registracije : 10/05/2009
Starost : 54

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Ned 17 Okt 2010, 03:45

Takole izgleda ta zadeva:

http://kanarcki.shrani.si/?BE%C5%BDIGRAJSKI+GOLOGLAVI+KANAR%C4%8CEK

v resnici je še dosti huje, opazila sem, da je gola tudi že po prsih. Se mi zdi, da je iz dneva v dan bolj gola, ali pa prej to še ni bilo tako očitno. Sedaj kar naprej pogleduje navzdol na prsi, kjer se ji namesto zelenega vidi črno perje. Ko se je včeraj kopala in je bila mokra pa sem opazila, da je pravzaprav čisto gola.

Nehala sem ji dajati olje, ker je po nekaj dneh postala že kar depresivna, nehala je peti in trgati papir in večinoma samo čepela na palčki. Nima smisla, da jo po nepotrebnem mučim. Efekta kot kaže od olja ne bo. Eno kaplico je res nemogoče dozirati, kaj več je pa lahko že preveč. Bom videla, če bo kaj bolje razpoložena sedaj, ko ne dobiva več olja. Mogoče bom šla namesto tega olja v lekarno kupit ribje olje in med mehko hrano zmešala kakšno kapljico.

Sem dala nekaj kapljic vitaminov tudi v vodo za kopanje. Tudi jajca ji bom kakšen teden dajala dnevno, ne veliko, ampak vsak dan. Zmanjkuje mi že idej, kako naj ji pomagam.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Maja on Pon 18 Okt 2010, 10:15

Hja, ne izgleda preveč dobro. Nekaj je zagotovo narobe s kožo, kaj drugega mislim, da ne bi povzročilo tako hudo izgubo perja. Jaz bi ti definitivno svetovala obisk Veterinarske fakultete v Ljubljani. Tam so zares pravi strokovnjaki za ptice in ostale male živali. Sigurno ti bodo znali pomagati - naredijo vse kar se da. mižikanje

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Tor 19 Okt 2010, 01:57

Hvala, bom poskusila še tam.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Maja on Tor 19 Okt 2010, 09:40

Prosim sporoči kako bo situacija odvila. Upam, da bo s kanarčico vse v redu. mižikanje

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Tor 19 Okt 2010, 23:53

Najverjetneje bom v petek vzela dopustjo in jo peljala tja. Malo neroden delovni čas imajo, ravno sredi dneva. Bo že morala počakati še kakšen dan. Od kar je ne mučim več s tistim oljem je postala spet bolj živahna. Sem pa opazila medtem ko si je urejala perje, da postaja gola tudi po hrbtu pod perutnicami.

Neverjetno, kako se vse stvari skrijejo, če je ptič v običajnem položaju. Takrat je opazna samo pleša po glavi in bolj redko perje po prsih in vratu. Razmišljam, da se je mogoče vsa zadeva začela že prej, preden sem sploh opazila plešo na glavi.

Bom javila kako in kaj.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Pet 22 Okt 2010, 01:38

Danes sem Niko peljala na Veterinarsko fakulteto. Dobila je injekcijo vitamina A, mislim da dobi še dve, vsak teden eno. Dobila je tudi antibiotik in antimikotik. Vprašala sem, če naj ji še naprej dajem vitamine, da ne bo predozirana, pa sva se nazadnje zedinili, da bo bolje, da ji jih ne dajem več, ostalim pa lahko. Ker sta s samčkom skupaj v kletki bo tudi on ostal brez vitaminov. Sedaj ptičem poleg sadja in zelenjave dnevno dajem malo jajčka, ki ga pokapljam z ribjim oljem. Pridno vse pojejo, tako da najbrž ne bodo ravno trpeli zaradi pomanjkanja sintetičnih vitaminov.

Zapomnila sem si približno tole: po vratu ima več nastavkov perja, kot po glavi. Če se preveč praska, jih odstrani, zato je dobila antimikotik. Traja lahko tudi do pol leta, da ji bo perje spet zraslo. Zeleni iztrebki lahko nastenejo tudi zaradi stresa. Priporočili so prašek Prime, ki pomaga pri rasti perja. Se menda kar težko dobi. Prime je blagovna znamka, imam neke njihove vitamine (ki pa jih vedno pozabim dati), zato ne vem točno, kaj je imela gospa v mislih. Lahko celo, da to zadevo že imam doma.

Bom naslednji teden poročala, kakšno bo stanje.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Maja on Pet 22 Okt 2010, 07:23

Vitamina A je dobila, ker ugodno vpliva na kožo. Glede na to, da je dobila antibiotik in antimikotik, gre očitno za neko glivično okužbo kože. Glivične okužbe znajo biti precej trdovratne, ampak mi je pa čudno, da bi bile glive, glede na to, da je v takšnem stanju samo kanarčica, ker se takšne okužbe precej hitro širijo. Poročaj kako se bo situacija odvila... Upam, da bo šlo na bolje.

Kar se pa tiče "umetnih" vitaminov, se pa tud jaz strinjam, da se jih neha dajati. Te vitamine je dobro dajati samo ob kakšnih kriznih situacijah, pa še to bolj poredko. Če dobivajo dosti zelenjave in sadja, nimajo nobene potrebe po raznih dodatkih. mižikanje

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Pet 22 Okt 2010, 07:56

Mislim, da se bom vsak čas razpočila od jeze ali pa izgubila živce. Zadeva z zdravili je namreč taka:

dobila je enroxil in sporanox, doziranje vsakega 0,01 ml. Naj napolnim do ene črtice, lahko oba hkrati. No, dobro. Nisem pa preverila, koliko je 0,01 ml na brizgi. To sem storila sedaj in ugotovila, da gre v 0,1 ml nekako 3 kapljice, četrta pa že noče več ven. Torej, 0,02 ml je kolikše del kapljice?????? Za povrhu sem ugotovila, da nikakor ne moreš dozirati 0,01 ml, ker gre pri tako majhni količini noter tudi zrak, oziroma zrak je že v osnovi v brizgi in mehurčka pri tako majhni količini niti ne moreš spravit ven. Da ne govorim o tem, da pri črni gumi niti ne vidiš, kje je kakšna črtica, niti pod lupo ne.

Počakala bom do ponedeljka, jih poklicala in še enkrat preverila, kaj je s temi mililitri. Če je doziranje res 0,01 ml vsakega, jo bom enostavno odpeljala tja, pa naj jo imajo toliko časa, da bo dobila vso potrebno kuro. Res je ne bi rada ugonobila s tem, da bi ji dala preveč zdravil. Zakaj enostavno ne morejo narediti manj procentno razstopino, da bi jo lažje doziral?
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Maja on Sob 23 Okt 2010, 10:35

Ja, to doziranje zna bit problem, ker gre za tako majhne količine. Jaz sem pred kratkim tudi zdravila eno mojo živalco in je imela prav tako enroxil 0.01 ml. Tudi mene je malo begalo doziranje, ampak sem ga hitro osvojila. Lahko ti poskusim pomagat...

Na brizgi imaš najbrž 10 x po 1 ml, se pravi je 0.01 ml samo ena črtica. Na Veterinarski fakulteti so ti skoraj sigurno dali zdravilo v takšnih priročnih plastičnih epruvetkah. Ko boš šla z brizgo v epruveto, si oboje primi postrani, da boš videla oznake na brizgi, potegni nekaj tekočne notri, nato jo vrni nazaj in zopet potegni - tako se boš znebila zraka v brizgi. Lahko potegneš več kot 0.01 ml, daš brizgo ven, pogledaš koliko imaš v njej in preprosto vrneš nazaj toliko, da ti ostane želena količna notri. Črna guma mora biti pod oznako oz. črtico, da je dejansko notri toliko tekočine. Nikar se ne sekiraj, da jo boš predozirala, če ji boš dala malenkost več antibiotika oz. anitmikotika, ji zaradi tega ne bo hudega, seveda pa to ne pomeni, da ji lahko kar daš 0.02 ml oz. več, če razumeš kaj mislim. mižikanje

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  nika on Ned 24 Okt 2010, 07:20

Pri enem zdravilu to niti ne bi bil tak problem. Problem je, da imam dva zdravila in eno brizgo. Torej, pri prvem lahko naredim tako, pri drugem pa ne. Če mi pri drugem ne uspe dobiti noter 0,01 ml, lahko vse skupaj vržem proč in poskusim znova. Poleg tega ne vem, kakšen vpliv ima antibiotik na antimikotik ali obratno, odvisno od vrstnega reda, če posegaš po obeh zdravilih z eno brizgo. Če bi bila zadeva tako preprosta bi ju lahko tudi zmešali skupaj, pa ju niso. Prav zato sem preventivno poskusila vse skupaj z navadno vodo, pa mi ni uspelo. Niti s pomočjo lupe nisem dobro videla ali je doza prava, ali ne.

Na misel mi je prišlo to, samo pri veterinarju moram preveriti, če bo v redu:
nabavim tri brizge. V eno dam antibiotik, v drugo antimikotik. Potem iz vsake brizge na žličko kanem eno kapljico zdravila, s tretjo brizgo posrkam mešanico in dam kanarčici. Iz brizge namesto dveh kapljic pade samo ena, ostalo ostane v brizgi. To je še edina možnost, da ji bom sploh lahko dala zdravilo, samo požegnati jo morajo. Jutri jih bom poklicala.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Prosim za pomoč - rabim nasvet Empty Re: Prosim za pomoč - rabim nasvet

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Stran 1 od 2 1, 2  Next

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu