PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Striženje nohtov

Go down

Striženje nohtov Empty Striženje nohtov

Objavlja  Maja on Tor 05 Maj 2009, 09:41

Evo, tule je nekaj nasvetov, kako se lotiti lovljenja kanarčka in striženja nohtov... Upam, da ti bo kaj pomagalo nasmeh


puščica Kdaj se lotimo lovljenja kanarčka?

Najbolj učinkovit način lovljenja kanarčka je, da ga ulovimo ponoči oz. zvečer, ko je svetloba zelo slaba, saj kanarčki zelo slabo vidijo v temi, celo slabše od nas.

puščica Postopek lovljenja

Pogasnemo vse luči, pred tem pa si pogledamo kje je kanarček v kletki (ker ko se enkrat luči ugasnejo, bo ostal pri miru tam kjer je bil) in nato se čisto potiho približamo njegovi kletki, jo odpremo in počasi pomikamo roko proti njemu (če je zares lepo temno, nas ne bo videl, nas bo pa čutil). Ko smo enkrat dovolj blizu, ga primemo - nikakor preveč močno in ne preveč narahlo, ker se bo izmuznil in začel noreti po kletk, to pa ne želimo ne... Moramo ga prijeti ravno prav, z občutkom... Ta občutek pa se vam bo čedalje bolj razvil, ko ga boste večkrat prijeli. Seveda pa moramo vedno pazimo, da kanarčka kakor koli ne poškodujemo, saj je zelo majhna in občutljiva žival.

puščica Striženje

Ko kanarčka lepo in sigurno držimo v roki, prižgemo luč in vzamemo "orodje" za striženje nohtov - jaz uporabljam kar ščipalec za nohte, ker se mi zdi, da je najbolj primeren za njihove nohtke, vi pa seveda lahko poskusite s čim drugim, vendar se prepričajte, da je orodje dovolj ostro in bo brez problema odstriglo noht.

Preden sploh začnemo strižt nohte je dobro nohte in nogice malo zmočiti z vodo (lahko jih namažete tudi z oljem), da se vse skupaj malo omehča in je tako ves postopek tudi bolj prijeten za kanarčka.

Če ima vaš pitček svetle nohte, se bo lepo razločilo, do kje je noht živ - videli boste rdečo žilico, kjer pa je noht prozoren in se žilice ne vidi je neživ del in se ga lahko odstriže. Nikakor pa ne smete odstriči del nohta ki ima žilico v sebi, ker to kanarčka boli in pride do krvavitve. Če se vam to slučajno zgodi, probajte zaustaviti krvavitev z gazico namočeno v alkohol ali domač propolis in upajte da bo use uredu.

Če pa ima vaš ptiček temne nohte (se ne vidi žilice) in vas je strah, da bi ga poškodovali, je morda bolje, da ga odpeljete k veterinarju. Drugače pa, če se tega lotite sami, bodite zelo previdni in raje odstrižite malo manj kot pa preveč.puščica Nasvet: Če se vam kanarček ne pusti prijemat, ga nikar ne skušajte loviti po kletki podnevi ko vas vidi, saj bo poskusil pobegniti na vsak način. To vse skupaj pa predstavlja velik stres za takšno živalco in lahko privede do šoka in celo smrti. Tako, da če ga že morate nujno ulovit podnevi in opazite da živalca težko diha z odprtim kljunčkom in se čudno drži, jo raje pustite nekaj časa pri miru in poskusite kasneje.

Pa še nekaj glede izpusta kanarčka nazaj v kletko, ko smo mu postrigli nohte - če je to zanj prvič, bo najbrž zelo prestrašen in ko ga boste vrnili v kletko bo mogoče kar obležal na tleh in nekaj minut kar miroval, kot da je mrtev - vendar naj vas ne bo strah, to je naravni odziv ptic ob stresu, zato ga lepo pustite pri miru in se bo že sam pobral na noge, brez skrbi.

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Re: Striženje nohtov

Objavlja  Maja on Tor 05 Maj 2009, 09:41

No, takole pa naj bi kanarčka lepo in sigurno prijeli, da mu lahko postrižemo nohtke. Sicer to ni obvezno, ker jaz svojih ne držim takole, ampak je pa dober primer, če recimo niste še nikoli držgali kanarčka v roki...

Striženje nohtov Hold1

Striženje nohtov Hold3

Striženje nohtov Nails

(ampak prosim, ne uporabljat takih škarjic, raje ščipalec za nohte...)


Lp,

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Re: Striženje nohtov

Objavlja  Miki-Kodeljevo on Ned 21 Jun 2009, 04:31

Jaz bi pa imel eno vprašanje. Kdo skrbi za nohte pticam v naravi? Zakaj v kletkah in volierah ne morejo imeti oskrbo nohtov kot v naravi?
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 487
Datum registracije : 10/05/2009
Starost : 54

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Re: Striženje nohtov

Objavlja  Maja on Ned 21 Jun 2009, 04:43

Hja... vse živali v ujetništvu imajo ponavadi probleme - ali s prekomerno rastjo nohtov ali pa zob recimo. Mi se sicer lahko trudimo in pticam omogočamo podobno življenjsko okolje, kot bi ga imela v naravi, vendar je to zelo težko naredit. Ptice bi v naravi plezale in skakale po vejah dreves, po tleh bi kopale za semeni in žuželkami in si na ta način obrabljale kremplje. Pticam v naravi nohti tudi počasneje rastejo, ker niso tako dobro preskrbljene kot so ptice v ujetništvu. Če samo pomisliš - katera ptica v naravi ima 24 ur na dan pred sabo vodo in hrano, pa še kakšno sadje in zelenjavo, pa jačno hrano, sipino kost, pesek... Ves ta luksuz primore k temu, da pticam zelo hitro zrastejo nohti in postanejo preveliki.

V določeni meri lahko pticam v ujetništvu pomagamo tako, da jim omogočimo naravne veje različnih debelin - na ta način si bodo vsaj malo obrabile nohte in si razgibale noge. Dobijo se tudi posebne palčke, ki so oblečene v brusilni papir, tako, da si ptice še bolje zbrusijo nohte, vendar mislim, da je kdaj pa kdaj vseeno treba nohte postrižt na primerno dolžino.

Jaz to naredim vsakih nekaj mesecev - ulovim vsakega posebaj (mi je pa lažje, ker je vsak posebej in niso v veliki voljeri) in jim lepo z navadnim ščipalcem postrižem nohte na primerno dolžino (treba pazit na žilico v nohtu). Najprej jih sicer malo moti, potem so pa zelo veseli in se bolje počutijo. mižikanje Malo več pozornosti in previdnosti posvetim tistim, ki imajo temne nohte.

Pa ti nisi nikdar strigel nohte svojim pticam?

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Re: Striženje nohtov

Objavlja  nika on Pet 07 Avg 2009, 10:23

Tole bo izgledalo bolj kot norčevanje, ampak lahko vam povem, kakšne izkušnje s striženjem nohtov imam jaz. Maja ima zelo dobro mnenje o moji skrbi za moja dva kanarčka, pa me zanima, kaj bo rekla na to.

Prvič sem se lotila striženja nohtov sama. Takrat sem ju imela komaj kakšen mesec, oba sta bila v eni kletki in je bilo še težje katerega ujeti. Odločila sem se, da bom najprej poskusila z rumenemim, ker ima svetle nohte. Upoštevala sem nasvet o ugašanju luči, pa sem se vseeno precej namučila, preden sem ujela samčka. Približno takrat sva bila že oba na smrt prestrašena. Meni so se tako tresle roke, da sem komaj uspela postriči en noht, potem sem pa raje odnehala, ker sem se bala, da bo šel poleg nohta tudi prst.

Naslednjič sem na pomoč poklicala soseda, ker imata izkušnje z mačko. Najprej sem ju podkupila z zajtrkom (soseda, ne ptiča), potem pa smo se lotili dela. Sosed je lovil in držal ptička, soseda jima je strigla nohte, jaz sem samo gledala in upala, da bodo prsti ostali celi. To vajo smo potem čez nekaj mesecev ponovili, takrat smo tudi prišli na idejo, kako uloviti ptiča brez večjih pretresov: spustiš ga iz kletke in počakaš, da se lepo usede in umiri. Potem ga narahlo prekriješ s kakšno tanko kuhinjsko krpo in pod njo se ne more premikati. Malo bolj previden moraš biti, ko ga jemlješ iz krpe, ampak tako se izogneš nepotrebnemu lovljenju. Tega ne počnite prepogosto, ker si ptič zapomne, kaj pomeni krpa, še posebno če boste počasni in potem vas utegne pošteno upehati, preden vam ga bo uspelo pokriti s krpo.

Drugače pa to čisto dobro deluje in nimam občutka, da bi ju bilo strah, tudi če ju ne uspem takoj ujeti, ker imata več prostora da se lahko izmuzneta, kot v kletki.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Re: Striženje nohtov

Objavlja  Jana on Sre 24 Mar 2010, 22:51

Opisan postopek striženja krempljev je najbrž primeren tudi za ostale vrste majhnih ptic?
Osebno imam dve amadini in eni izmed njiju sem v začetku tedna postrigla kremplje. Ker sem se kar pošteno namučila z lovljenjem ptice, čeprav sem rahlo zatemnila prostor, bom poskusila naslednjič še bolj zatemniti prostor. Upam, da bo tako povzročen stres manjši.
Jana
Jana
Član
Član

Število prispevkov : 153
Datum registracije : 24/03/2010

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Re: Striženje nohtov

Objavlja  ikos12 on Tor 30 Mar 2010, 01:48

Mene se moji kanarčki čisto nič ne bojijo, čudne so te tvoje tehnike...
ikos12
ikos12
Član
Član

Število prispevkov : 21
Datum registracije : 03/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Re: Striženje nohtov

Objavlja  Maja on Tor 30 Mar 2010, 09:16

Če se te tvoji kanarčki nič ne bojijo in se jih lahko dotikaš, jih ujameš, potem kapo dol za tebe, da si jih tako navadil. Žal pa je večina kanarčkov neudomačinih in se bojijo človeškega dotika. V tem primeru pa moraš uporabiti vse te "čudne tehnike", da kanarčku povzročiš čim manj stresa in nohte postrižeš v čim krajšem času. mižikanje

Lp,

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Re: Striženje nohtov

Objavlja  Maja on Pet 03 Sep 2010, 07:29

Evo eno slikico, kako jaz držim svoje kanarčke v roki in kako si primem nogico, da lahko brez težav postrižem nohte (se opravičujem za slabšo kvaliteto, slikan je z mobitelom).

Striženje nohtov Slika018

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Striženje nothov

Objavlja  Maja on Sob 04 Sep 2010, 06:54

Na spodnji povezavi si lahko ogledate kako se striže nohte kanarčkom. Sama sicer uporabim drugačen prijem, vendar je tu vseeno lepo prikazano kako si primemo nogico in vsak prst posebej ter do kakšne dolžine noht postrižemo.

http://www.canarysave.com/health/trimming-nails/trimming-nails?noCache=217:1283622591


P.S. prosim, ne pustite, da vašim kanarčkom zrastejo tako dolgi nohti, kot jih ima ta na video posnetku

_________________
Lp,

Maja
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Re: Striženje nohtov

Objavlja  Mr. Poirot on Pon 04 Jun 2012, 03:02

Maja je napisal/a:Na spodnji povezavi si lahko ogledate kako se striže nohte kanarčkom. Sama sicer uporabim drugačen prijem, vendar je tu vseeno lepo prikazano kako si primemo nogico in vsak prst posebej ter do kakšne dolžine noht postrižemo.

http://www.canarysave.com/health/trimming-nails/trimming-nails?noCache=217:1283622591


P.S. prosim, ne pustite, da vašim kanarčkom zrastejo tako dolgi nohti, kot jih ima ta na video posnetkuMeni tista povezeva ne dela, če tudi vam ne, je tukaj še ena povezava:

https://www.youtube.com/watch?v=17HgSOviqIM

zelo vesel zelo vesel zelo vesel zelo vesel
avatar
Mr. Poirot
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 5
Datum registracije : 27/05/2012
Starost : 20

Nazaj na vrh Go down

Striženje nohtov Empty Re: Striženje nohtov

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu