PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Glasna skobčevka

3 posters

Go down

Glasna skobčevka Empty Glasna skobčevka

Objavlja  MissSaraOctober Sob 12 Maj 2012, 04:04

Pozdravljeni;)

Prebrala sem na ''našem'' forumu, da skobčevke načeloma niso glasne. Moj problem je sledeči: Imam samčka Oliverja, ki je bil sprva zelo tih in zadržan, imam ga kakšnih 7 mesecev. Moja prejšna skobčevka prav tako samček ni bil tako glasen kot zdajšni. Mami pravi da vedno ko je ona dopoldne sama doma z Oliverjem je izredno tiho, takoj ko vstopim jaz v stanovanje in kaj šele v svojo sobo začne žvrgoleti in to počne 3-4 ure v eno (zelo zelo glasno). Ne hecam se. Med učenjem ga ne morem imeti v sobi in ga odnesem v dnevno in še kar naprej žvrgoli. In prosila bi za kak nasvet ker je šel čez mejo z svojim žvrgolenjem, poleg tega, če ga spustim da leta po sobi, grize in še bolj žvrgoli.
Zjutraj me rad zbuja čeprav imam pregrinjalo za njegovo kletko, me še vseeno zbuja ob 6, 7 zjutraj ob vikendih. Nevem kaj naj naredim, ker že vsem počasi greni življenje.

Hvala za odgovore
MissSaraOctober
MissSaraOctober
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 7
Datum registracije : 17/12/2011
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Glasna skobčevka Empty Re: Glasna skobčevka

Objavlja  Ronja Sob 12 Maj 2012, 04:41

Pozdravljena!

Lepo, da si se oglasila z vprašanjem, ki je v tvojem primeru tudi nadvse umestno.

No ja, skobčevka je mala papiga in zna biti temu primerno tudi glasna. Kot znajo biti glasne tudi druge papige. Žvrgolenje, čivkanje in klici skobčevke kažejo na to, da ptička išče stik z okolico, stik s katerimkoli drugim živim bitjem, ki bi se bilo pripravljeno ukvarjati z njo. Skobčevke so izjemno družabne male papige in potrebujejo družbo 24 ur na dan. V naravi vse počnejo v paru ali družbi, zato seveda to močno pogrešajo, če jih imamo doma same. Najlepše, kar bi lahko naredila za svojega samčka skobčevke, bi bilo, da mu pripelješ skobčjo družbo. Najraje samičko, ali pa tudi samčka (načeloma s tem ni težav.) Če te skrbi, da bi imelo to za posledico zarod - tudi o tem smo že pisali, da se da to uspešno preprečevati.
Če si že bila pri kom, ki ima doma več skobčevk, si gotovo videla, kako pogosto živahno čebljajo druga z drugo ali se družno čistijo in si popevajo. Človek ne more nadomestiti ptičjega partnerja.

Če je skobčevka "mirna" in "tiha", je to kvečjemu znak, da se ne počuti dobro, da je žalostna ali močno osamljena.

Glede na tvoj opis bi rekla, da se ptiček močno razveseli tvojega prihoda domov, saj te očitno dojema kot svojo "družabnico" in razume se, da tedaj pričakuje, da se mu boš intenzivno posvetila. To skobčevke med sabo pač počenjajo in je v njihovem svetu čisto normalno.
Krasno je, da mu omogočaš prosto letanje, to skobčevke res potrebujejo, je pa seveda tudi jasno, da se tega zelo razveseli in takrat čivka glasneje, morda tudi kliče družbo drugih skobčevk (ti klici znajo biti zelooo glasni in predirljivi), je pa tudi čisto jasno, da se skuša s čimerkoli zaposliti in zato pač grize stvari - to je za skobčevke povsem normalno vedenje.

Čebljajo tudi, kadar se okoli njih kaj dogaja, kadar npr. igra radio ali televizija ali se pogovarjamo po telefonu - takrat se pač vključijo v naš razgovor in je to zanje nekaj najbolj običajnega in normalnega nasmeh Nas pa lahko seveda "zmoti", kadarr bi želeli "imeti mir".

Na tvojem mestu bi pravzaprav temeljito premislila, ali si sploh pripravljena ptička obdržati ali ne. Če si ga, potem moraš vzeti v zakup, da bo znal biti tudi glasen. In da potrebuje partnerko (ki ne moreš biti ti). Če s tem ne moreš živeti, potem bo bolje tako za vas vse kot za ptička, da ga oddaš nekomu, ki že ima kakšno skobčevko in bo pripravljen ptička prevzeti v pernato družinico.

Obstaja veliko živali, ki jih lahko imaš doma kot hišne ljubljenčke in so zelo tihe - ribe, želve, pa tudi miške, zajčki ... Če želiš tihega ljubljenčka, ptiček ni ustrezna izbira, sploh pa ne papiga.

Morda pa bi samčka (če se ga boš odločila oddati) v svojo in že obstoječo ptičjo družinico vzel kdo s tega foruma?

Lepo bodi,
ana
Ronja
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 46

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  MissSaraOctober Sob 12 Maj 2012, 22:12

Hvala za vse odgovore Ana;)

Z mami sva se pogovorile in se odločile, da ga ne bova predale naprej, ampak da bova kupile večjo kletko za ''dva'' in kupile še eno samičko. Tako da hvala za vse odgovore mižikanje

LP Sara
MissSaraOctober
MissSaraOctober
Novi član
Novi član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Ronja Ned 13 Maj 2012, 00:24

Pozdravljena, Sara!

Zelo me veseli, da sta se z mamo temeljito pogovorili in se odločili skobčevko obdržati - ter ji pripeljati skobčjo družbo :-) :-) To je res nekaj najlepšega, kar lahko storita zanj! S tem se bo bolj posvetil svoji družbi in tudi ne bo zahteval toliko nedeljene pozornosti z vajine strani.
Piši nam, kako se bosta ujela in kako se boste počutili doma!

V kratkem nameravam napisati prispevek tudi o kletkah (oz. ga bom - z dovoljenjem avtorjev - povzela po eni drugi spletni strani ljubiteljev skobčevk), da malce strnem napotke ob nakupu nove kletke, saj v trgovinah z živalmi večinoma ne znajo ustrezno svetovati glede velikosti kletk za skobčevke, tudi informacije na njihovih spletnih straneh (splošno o skobčevkah) kar vrvijo od neresnic.

Samo čisto na hitro: kletka naj bo čimbolj "običajna", torej oblike kvadra (raje v širino kot višino), nikakor ne okrogla, saj skobčevka za občutek varnosti potrebuje kote, kamor se lahko zateče; rešetke naj bodo temne (temnomodre, črne, tudi srebrne so v redu, samo bele po možnosti ne (saj preveč zaslepijo pri gledanju v in iz kletke) in vodoravne (po navpičnih skobčevka težko pleza) z razmikom največ 1.4 cm (sicer se lahko ptički zataknejo mednje).
Naj po možnosti ne bo ožja od 80 cm in globoka vsaj 45 cm. Sliši se veliko, ampak za skobčevko je res pomembno, da ima dovolj prostora. Manjša kot je kletka, več ur prostega leta potrebujeta ptici (če v kletko hodita samo jest in spat) - ob premali kletki je torej najbolje, da imata odprta vratca cel dan.
Lahko poskusiš kupiti tudi rabljeno kletko, če se ti zdi nova predraga - in enako, če se boš kdaj odločila prenehati s skobčevkami, jo lahko tudi ti prodaš naprej. Primerno velike in lepo ohranjene kletke po ugodni ceni gredo za med.

Palice v kletki naj bodo lesene, ne plastične (če kupiš kletko s plastičnimi, zamenjaj palice z lesenimi sama - vzemi recimo bukove veje ali (neškropljeno!) sadno drevje.
In vsekakor naj ne bo v kletki ogledala ali plastičnih ptic.
Kar se tiče postavitve kletke - bolje je, če se je ne prenaša iz sobe v sobo, ampak imajo ptice svoje stalno mesto.

Kar pa se tiče glasnosti: še vedno so to ptice, papige. Moraš se zavedati, da bosta v paru ravno tako čivkali in žvrgoleli. Edino, česar res več ne bo, je vezanost izključno nate - poslej se bosta zaposlili predvsem druga z drugo. Še zmeraj pa bo čivkanje ob televiziji, radiu, ob govorjenju ljudi ... tega se ne da spremeniti.
Ptice pač niso med najtišjimi živalmi nasmeh

Po samičko skobčevke pa pojdi k rejcu, ne v trgovino. No, ampak saj to gotovo že veš :-)

Lepo bodi in piši še, kako se bo odvilo!

Ana

Nazadnje urejal/a Ronja Ned 13 Maj 2012, 07:47; skupaj popravljeno 1 krat
Ronja
Ronja
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  MissSaraOctober Ned 13 Maj 2012, 07:30

Ugotovila sem, da imam čisto napačno kletko :'( Svojo zdajšno kletko sem kupila s svojim denarjem pri 11 letih, in kot sem bila trmast otrok se mi je zdela tista bela kletka v trgovini za male živali (kamor sem šla sama) najlepša, z vijolčnim dnom in zelenimi plastični palčkami z ogledalom in belo guglnico. Resno nevem kako lahko v trgovinah izrecno za male živali prodajajo napačne kletke.

Hvala za nasvete, poiskala sem že rabljeno kletko, ki je pa čisto drugačna: Kvadratna, velika, sive barve. Perfektna: http://www.bolha.com/oprema-za-ptice/srednje-velika-kletka-za-papige-z-igralom-oglas1273116014
Prosim te Ana, če to kletko pogledaš in mi povej kaj si misliš o njej;)

Hvala, Sara
MissSaraOctober
MissSaraOctober
Novi član
Novi član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Ronja Ned 13 Maj 2012, 07:58

Živjo, Sara,

nič se ne sekiraj, takrat seveda nisi mogla vedeti, kaj je za skobčevko najbolje, pa tudi v trgovini ti niso znali prav povedati. Važno je, da boš zdaj izbrala nekaj primernejšega! nasmeh

Predlagana kletka se mi zdi zelo fina, zgoraj lahko krasno urediš igrala, ima posodice in tudi lesene prečke, rešetke imajo ustrezen razmak, videti je, da se preprosto čisti - jaz bi jo na tvojem mestu kar vzela nasmeh Če boš skobčevkama še naprej omogočala prosti let, je dovolj velika, drugače bi morala biti malo večja.
Tudi jaz sem imela na začetku, ko sem kupila prvi parček, približno tako velikost (zdaj imata dosti večjo, predvsem zato, ker me kakšen vikend ni doma, da se lahko spreletavata tudi po volieri - in ker si želim enkrat preiti na štiri žverce).

Joj, kar vidim, kako boš razveselila malo skobčje srce!! Vsekakor nam pošlji kakšno fotko, ko boš imela novo domovanje urejeno! Pa seveda smo tukaj za vsako vprašanje, ki se ti pojavi!

Lp, ana
Ronja
Ronja
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Ronja Ned 13 Maj 2012, 08:08

Se mi pa ne zdi napačna tudi tale, glej - samo glede cene je treba poklicati:

http://www.bolha.com/oprema-za-ptice/kletka-za-papige-oglas1279912253

Lp, ana
Ronja
Ronja
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  MissSaraOctober Pon 14 Maj 2012, 06:10

Za to zadnjo kletko sem kontaktirala ponudnika in je rekel, da je kletka že prodana. Iskala bom naprej;) Hvala za pomoč Ana zelo vesel
MissSaraOctober
MissSaraOctober
Novi član
Novi član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Ronja Ned 27 Maj 2012, 05:10

Hojla,

sem malo radovedna, kako se je pri vas doma odvilo ... si že nabavila novo kletko in pripeljala samčku družbo? I love you

Čao, ana
Ronja
Ronja
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sagitta Ned 27 Maj 2012, 23:13

hey,

tudi mene zanima kako se je ta zgodba razpletla.

Če se še nisi odločila, ali bi pripeljala družbo ali ne, ti lahko kot nekdo, ki je najprej imel (osamljenega) samčka in mu je priskbel družbo povem -> dve skobčevki = 2x veselje! Boljše za vse, tudi zate, obljubljam!
Sagitta
Sagitta
Član
Član

Število prispevkov : 37
Datum registracije : 17/05/2012
Starost : 37

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content

Nazaj na vrh Go down