PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Rejci in kupci o skobčevkah

Go down

Rejci in kupci o skobčevkah

Objavlja  Ronja on Sre 19 Sep 2012, 10:51

Lepo pozdravljeni!

Vselej, ko naletim na oglase rejcev ali tistih, ki skobčevke iščejo, si zastavljam določena vprašanja, pa bi mogoče odprla kar novo temo, kjer bi lahko o tem malo razpravljali. Nadvse dobrodošla tudi vprašanja, odgovori in mnenja drugih članov foruma!

Zelo fino se mi zdi, da se na tem forumu vse večkrat pojavi vprašanje o "dobrih rejcih", pri katerih bi se dalo kupiti skobčevke. Prepričana sem namreč, da je to izjemno pomembno vprašanje.

Pa najprej k rejcem, ki jih (tako si mislim) na tem forumu niti ni tako malo: kako rejci sami gledate na to oznako, "dober rejec"? Ali obstajajo kakšna nenapisana "interna" pravila ali kriteriji? Kaj se vam zdi nepogrešljivo za dobrega rejca, po čem ga kupec lahko prepozna? Pa tudi: ali ob prodaji skobčevk opozorite na to, kakšna je vrsti primerna oskrba skobčevk in kje lahko kupec najde dodatne informacije o oskrbi papig? Ali kupca opozorite, da morajo biti te male papige vselej najmanj v paru in da potrebujejo dovolj prostega letanja? Mogoče priporočite v branje naš forum?
Koliko pa sicer kupci sprašujejo o oskrbi in ustrezni prehrani skobčevk? Ali prodate skobčevko tudi nekomu, ki jasno pove, da hoče imeti doma samo eno - kar po možnosti utemelji s pojasnilom, da sicer ne bo šla na prst? Ali kupcu ponudite tudi informacijo o morebitnih veterinarjih, ki se spoznajo na ptice?

Pa še h kupcem - kako pomembno se vam zdi, da bi skobčevke kupili pri "dobrem rejcu" in po čem bi ugotovili, da ste ga našli?

Že kar takoj bi prosila, da izpuščamo imena, saj ne gre za ocenjevanje enih ali drugih, me pa iskreno zanima vaše mnenje o tej zadevi.

V upanju na plodno razpravo vas lepo pozdravljam,
Ronja

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
avatar
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Re: Rejci in kupci o skobčevkah

Objavlja  Ronja on Pet 21 Sep 2012, 23:46

No, moje vprašanje je očitno zanimivo - pogledano je bilo že 47-krat ;-)

Kaj pa vaše mnenje in izkušnje k njemu? Skoraj težko verjamem, da vam je (tako eni kot drugi strani) to vprašanje nepomembno.

Lp, Ronja

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
avatar
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Re: Rejci in kupci o skobčevkah

Objavlja  Gost on Sob 22 Sep 2012, 18:29

Ronja pozdravljena spet po dolgem času zelo vesel

Tvoje vprašanje je vsekakor zanimivo in prebirano, vendar moraš upoštevat dejstvo, da prispevke prebiramo tudi tisti člani foruma, ki nismo ne rejci, ne potencialni kupci skobčevk. Predvidevam, da odgovorov ni, ker je to vprašanje usmerjeno zelo konkretno - samo na skobčevke.
Hkrati se pa tudi bojim, da na tem forumu potencialnih kupcev skobčevk sploh nimamo, (vsaj za prvi nakup ne ) in da se ljudje včlanijo na forum šele takrat ko že imajo skobčevko doma, oz ko se pojavijo prve težave ali težavice, takrat pa skoraj vsak težko prizna, da se je mogoče tudi nasankal z nepremišljenim nakupom.

Mogoče se tudi motim, in me lahko komot popraviš, ampak občutek imam da je to res tako nasmeh

Gost
Gost


Nazaj na vrh Go down

Re: Rejci in kupci o skobčevkah

Objavlja  Ronja on Tor 25 Sep 2012, 00:12

Živjo, Metka!

Lepo, da si se vsaj ti opogumila in oglasila ;-)

Joj, kaj pa vem ... mislim, da je resnica vendarle malo drugačna. Na tem forumu je vsekakor tudi nekaj rejcev skobčevk, pa se niti eden ni potrudil k izjavi, no, nek vzrok za vsem tem že mora biti. Sprašujem se le, kakšen. Mogoče sem idealistka, ampak predstavljam si, da rejcu katerekoli živali gre vendar za to, da bodo njegove živali srečne in zdrave in da bodo prišle v dobre roke. Tak človek pa je vendar pripravljen povedati vsaj besedo ali dve o tem, kaj je v njegovih očeh za dobrega rejca pomembno...?

Vprašanje sem usmerila na skobčevke zato, ker je zastavljeno v podforumu "skobčevke" in ker so to edine ptičke, ki jih imam in na katere se čisto malo tudi spoznam. Če pa bo to spodbudilo k odgovoru koga več, lahko seveda vprašanje razširimo še na druge vrste ptic. Agapornis

Seveda je moje vprašanje ravno tako usmerjeno tudi na tiste, ki kupujejo drugo skobčevko ali skobčevko drugič, takih pa je na forumu precej. Vprašanja nikakor nisem omejila na čistega nepoznavalca, ki se prvikrat sploh spogleduje z mislijo, da bi si nabavil eno žival in razmišlja o skobčevki.
Kljub temu, da ima kdo doma kdaj eno skobčevko, to (kot včasih vidimo) še ne pomeni, da se ne more o teh krasnih papigicah naučiti še česa novega - in da tega tudi ne počne. Z vsako novo papigo (ali tudi drugo živaljo) pač pridejo nove izkušnje.
Se mi zdi pa ravno tako pomembno, in to celo zelo pomembno, da smo pripravljeni spregovoriti tudi o napakah, o tem, kdaj in kako smo se pri kom nasankali, o ja, to je enako pomembno kot izpostavljati svoje dobre izkušnje. Ravno iz tega se namreč lahko še kdo drug kaj nauči. Mi smo se namreč (tako upam) na lastnih napakah česa že naučili ...

Poleg tega tudi ne izključujem okoliščine, da bo še kdaj v prihodnosti na forum naletel kakšen ljubitelj ptic (ali celo kar: skobčevk), ki mu bodo ta razmišljanja v pomoč. Takole pač razmišljam.

In glede na branost tega vprašanja (glej no, do danes 137 pogledov) si mislim, da tako strašno nezanimivo vprašanje za člane tudi ne more biti ;-)

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
avatar
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Re: Rejci in kupci o skobčevkah

Objavlja  Gost on Tor 25 Sep 2012, 01:33

Ronja!

Ker nisem rejec, in tudi potencialni kupec skobčevk (vsaj za 1x še) ne, ti bom odgovorila na splošno za vse vrste ptic, kakšni rejci so zame "dobri rejci":
Torej, če želim kupiti eno izmed ptic, bom najprej poklicala rejca in ga vprašala kdaj si lahko vzame malo časa zame - ker v 2 min lahko kupim ptico samo od rejca, ki ga res dobro poznam in mu zaupam-, potem ko se dogovorim za obisk, ga prosim če mi lahko razkaže vse ptice in njihova domovanja - pa ne zato, da bi iskala dlako v jajcu, ampak zato ker me res zanima od kje prihajajo moje bodoče ptice in kakšne navade imajo - potem si izberem ptico - seveda če jih je več na razpolago -, preden plačam in če ni povprečna tržna cena, ponavadi še vprašam zakaj je nižja ali višja cena, potem pa še prosim samo za osnovne informacije in navodila, in vprašam če lahko ostanemo v kontaktu v primeru da bi potrebovala še kakšne informacije, mnenja nasvete.. in to je to.
Ker verjemi Ronja, da če bi mi en rejec že v naprej "na mrtvo" polnil glavo z vsemi možnimi informacijami, nasveti, mnenji, .. da ne bi imela prav nič od tega, ker kljub temu, da odlično absorbiram informacije in da imam zelo dober spomin, bi to v tistem momentu pomenilo le balast, saj ne morem predvidet kaj vse se bo lahko ali pa se nikoli ne bo zgodilo. Zato mi je najbolj pomembno to, da lahko ostanemo z rejcem na vezi, in da lahko kontaktiram sproti za točno določene težave.
To ni samo moje mnenje, ampak se mi je tudi v praksi dobro obneslo, in vesela sem, da sem kupovala samo pri takih rejcih, ki so mi zdaj kot nekaki mentorji in če rabim karkoli, vem da lahko še vedno pokličem in vprašam zelo vesel
Imam pa tudi izkušnjo z rejcem, ki me na noben način ni hotel sprejet doma oz pri voljerah, ampak je na vsak način vztrajal, da se dobimo pred eno gostilno na parkirišču, da bo že prinesel papigo sabo in da mi prišpara 15 km vožnje pa take fore... meni se je pa to zdelo tako glupo, da bom dala skoraj 1000€, naredila več kot 200km, in se potem dobivala na parkirnem s pretvezo da kao prišparam na km, saj sem takrat že močno dvomila, da ta tip sploh kaj vzreja doma, in da je bolj verjetno, da samo preprodaja ... Tako da sem potem raje stornila vse skupaj nasmeh
No to so moje izkušnje z dobrimi in .............. rejci nasmeh


Gost
Gost


Nazaj na vrh Go down

Re: Rejci in kupci o skobčevkah

Objavlja  Ronja on Tor 25 Sep 2012, 06:24

Super, metka, odlične informacije!

Ja, seveda, se strinjam, da bi tudi jaz malo debelo pogledala, če bi me rejec strašno zasul s podatki, hehe. Seveda ni bilo tako mišljeno. Čeprav, po drugi strani, narobe se mi ne bi zdelo. Sploh opozorilo glede najbližjega veterinarja, ki se spozna na skobčevke, bi lahko rešilo marsikatero ptičje življenje. Malo sem seveda tudi karikirala in na tem mestu, ko sem sploh zastavila vprašanje, nasula več informacij na en kup. Zanima me seveda v prvi vrsti odgovoren odnos rejca in to, ali tudi njemu ni vseeno, če ima pred sabo čistega začetnika ter kako v tem primeru postopa.

To, da je rejec tudi pozneje na voljo za informacije po telefonu, se mi zdi odlično in vsekakor pokaže na resen odnos tako do živali, ki jo vzreja, kot do kupca. No, evo, še ena pozitivna plat tega foruma, da si lahko člani s tako konkretnimi podatki pomagamo tudi iz izkušenj drugih članov.
Res super se mi zdi, kako si pristopila k presoji okoliščin, to so vse pomembni pomisleki, ki si jih navedla. Hja, a ne, tudi to, kar včasih preberemo v kakšnem oglasu "hitro moram prodati to in to ptico", človek se res vpraša - zakaj pa, pravzaprav? In v takem primeru še kako pomaga videti, v kakšnem je ptica odraščala in živela. Svašta, da ti je hotel tisti "rejec" papigo pripeljati kar na parkirišče! No, več kot očitno je, da je nekaj skrival. Zakaj bi se sicer bal tega, da bi si ogledala, v kakšnem ptica živi?

In ja, pri papigi, s katero bomo delili življenje še naslednjih 5 do (... pri nekaterih papigah tudi do 50!) let, je še kako pomembno vedeti, iz kakšnega okolja prihaja. Ja, pri nakupu v trgovini z živalmi ravno tega ne moremo videti in vedeti, nikoli ne vemo, kakšne izkušnje ima določen ptiček za sabo ... kakšne strahove in frustracije. Poleg tega tudi v trgovini z živalmi le redko naletimo na prodajalca, ki bi se na skobčevke spoznal! Seveda, lahko se ravno tako zgodi, da naletimo na zdravega in dobrodušnega ptička (še sreča!!), ampak to je prej izjema kot pravilo. Pri svojih papigicah res vidim, da je res velika razlika med starejšima dvema, od katerih je ena iz trgovine (in po njej sem sklenila: nikoli več trgovine), drugi iz zavetišča, ostala dva pa od dobrega rejca, kjer sta imela z ljudmi pozitivne izkušnje, čeprav sta bila vzrejena in hranjena čisto normalno (torej ne ročno) in sta začela na roko prihajat šele zdaj pri meni.

Pogosto se sprašujem, kaj še lahko naredim za dobrobit skobčevk, saj same zase res ne morejo povzdigniti glasu (no ja, lahko ga, ampak to razumemo drugače smejanje ), pa se mi zdi, da je ravno stalna izmenjava izkušenj, sploh pa morebitnih slabih izkušenj, ki so nas nekaj naučile, ena od možnosti, da bo mogoče v prihodnje kateri od teh krasnih ptičk v življenju lepše ... želela bi, da se vse moje izjave na tem forumu razume v tej luči. Tudi ko vabim k razpravi rejce in iščem stične točke med obojimi, moj namen ni nikogar privezovati ob pranger, ampak samo delati v korist skobčevk. Prepričana sem namreč, da ko se o nečem informiraš, te to kot odgovornega človeka zavezuje k drugačnemu ravnanju. In zato - informirajmo, čim bolj in čim več! Skobčevka 3

_________________
Šele skobčevka v paru s skobčevko je srečna skobčevka!
Skobčevka 3 Skobčevka

http://nasemaleskobcevke.wordpress.com/
avatar
Ronja
Član
Član

Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Re: Rejci in kupci o skobčevkah

Objavlja  nixi on Tor 20 Nov 2012, 23:52

Tema se mi zdi zanimiva in zelo uporabna, zato nebi rada da se izgubi v množici podatkov mižikanje
Sicer nimam izkušenj ne z rejci, ne s skobčevkami saj imam le nimfe, ki sem jih prevzela iz druge roke.
Mislim, da je problem predvsem v tem, da rejec, tudi tisti dober, ki mu ni vseeno za živali, ne more sledit usodi vsake ptice, ki jo je prodal. Prav tako se mu reja nebi splačala, če bi predhodno preveril vsakega kupca, saj je kljub vsemu premalo takih, ki svoji živali nudijo vse najboljše. Večina jih le želi dobiti žival in pol imeti mir. Mislim da nekaj osnovnih informacij o živali zagotovo ne škodi, saj daje tudi zelo profesionalen vtis, če se z vsakim kupcem za pol urce usede in pogovori o tem kaj ptica potrebuje in kako se obnaša.
Mislim, da pa tudi to nekaj pomeni, da si je kupec vzel čas in poiskal rejce, ne le zavil v prvo trgovino z malimi živalmi. Po moje se v teh trgovinah proda največ ptic neodgovornim lastnikom, prav tako je svetovanje v teh trgovinah zelo slabo in v veliki meri so informacije napačne. Moj Riki je bil prvotno kupljen v trgovini in je zato pol življenja preživel sam z ogledalcem v zlati okrogli kletki. jokanje
avatar
nixi
Član
Član

Število prispevkov : 94
Datum registracije : 03/05/2011
Starost : 29

Nazaj na vrh Go down

Re: Rejci in kupci o skobčevkah

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu