PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rjastorepa amadina (Neochmia Ruficauda)

+2
Maja
Miki-Kodeljevo
6 posters

Go down

Rjastorepa amadina (Neochmia Ruficauda) Empty Rjastorepa amadina (Neochmia Ruficauda)

Objavlja  Miki-Kodeljevo Pon 18 Maj 2009, 21:38

Ker sem ponosni lastnik enega parčka imam prošnjo za vse, ki imajo kakršne koli izkušnje z to čudovito ptičko da napišejo svoje izkušnje. Čeprav sem veliko prebral o tej ptici na forumu bi rad slišal tudi mnenje nekoga ki jih ima ali jih je imel.

Rjastorepa amadina (Neochmia Ruficauda) Starmale

Rjastorepa amadina (Neochmia Ruficauda) Stars
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 487
Datum registracije : 10/05/2009
Starost : 60

Nazaj na vrh Go down

Rjastorepa amadina (Neochmia Ruficauda) Empty Re: Rjastorepa amadina (Neochmia Ruficauda)

Objavlja  Maja Tor 19 Maj 2009, 03:50

Uf... jaz sicer res nimam nobenih izkušenj s temi čudovitimi pticami, sem pa našla zanimivo stran, če ti gre angleščina... Ti lahko pa tudi jaz kaj prevedem, če te bo zanimalo. mižikanje

http://www.efinch.com/species/star.htm

Upam pa, da ti bo kdo znal bolje pomagat in kaj več povedat... nasmeh

Lp,
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34

Nazaj na vrh Go down

Rjastorepa amadina (Neochmia Ruficauda) Empty Re: Rjastorepa amadina (Neochmia Ruficauda)

Objavlja  finch Sob 13 Jun 2009, 18:57

pa ravno sem te hotel prašat če lahko napišeš prispevek o njih ker imaš malo več izkušenj. no ja mogoče bo tole kaj pomagalo.

sam jo poznam pod imenom trsna amadina znana pa je tudi kot rjastorepa amadina.
je idealna ptica za voljero, morda nekoliko pohlevna. vsako leto naj bi imela po tri zarode. samica zleže okrog 4 do 5 jajc in vali 13dni mladiči pa po izvalitvi rabijo dobrih 20 dni da se operjajo. lahko ji ponudimo tudi živo hrano ni pa nujno.
finch
finch
Član
Član

Število prispevkov : 31
Datum registracije : 05/05/2009
Starost : 35

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Sob 13 Jun 2009, 19:30

Res je. Pri nas je pod tem dvemi imeni tudi v katalogu za tekmovanje. Vendar ko sem iskal informacije po latinskem imenu na netu sem jo zasledil samo ppod Star Finch in celo da spada pod rod astrild. Pa sedaj nima veze. Bom raje dodal kar sem že iskusil.

Samček se razlikuje od samičke po rdeči barvi na glavi saj ima večjo rdečo liso od samičke in po petju ki pa je zelo nežno in tiho. V dobi parjenja je samček tudi intenzivnejše obarvan rahlo rdeče po prsnem košu. Sta zelo mirna in neagresivna do drugih ptic, včasih celo preveč. Za ostale informacije o gojenju pa ko pride čas in prvi naraščaj. Takrat sledi reportaža s slikicami.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 487
Datum registracije : 10/05/2009
Starost : 60

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  LIVIJO Sre 19 Jan 2011, 05:23

Pozdravljeni ljubitelji ptic.Sam gojim,60 vrst ptic,in jih imam okrog 400.Gojim več vrst exotov,favno evrope in delam tudi križance. Rad bi pa napisal nekaj o star finch ali zvezda ščinkavec. Gojim jih tudi sam imam več parov.to ni star finch,kot je napisal MIKI-KODELJEVO,Ampak:NEOCHMIA RUFICAUDA ALI PO SLOVENSKO RJASTOREPA AMADINA.Vzgoja ni prav lahka,če nimate nadomestnih staršev,to pa so JAPONSKI GALEBČKI.Že za sam razplod jim je treba dajati veliko jajčne lupine in mokarjev.
LIVIJO
LIVIJO
Novi član
Novi član

Število prispevkov : 9
Datum registracije : 19/01/2011
Starost : 59

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Sre 19 Jan 2011, 06:04

LIVIJO je napisal/a:to ni star finch,kot je napisal MIKI-KODELJEVO,Ampak:NEOCHMIA RUFICAUDA ALI PO SLOVENSKO RJASTOREPA AMADINA.
Ja, to je star finch - po angleško se tako reče tej ptici. mižikanje
Maja
Maja
Admin
Admin

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  LIVIJO Sre 19 Jan 2011, 07:21

Naj se ve,da kadar se govori ali piše o pticah,živalih ali rastlinah,se vse piše v latinskem ali ker živimo v sloveniji,je to slovensko ime.Hvala za razumevanje,pa lep pozdrav!!!!
LIVIJO
LIVIJO
Novi član
Novi član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Sre 19 Jan 2011, 08:02

Gospod Livijo, nikar se prosim ne razburjajte... O tej vrsti ptice smo govorili že zelo zgodaj, ko je forum imel še malo članov in nihče ni vedel pravega slovenskega imena, pa tudi nobenih podatkov se ni našlo drugje kot na angleških straneh - od tu angleško ime ptice in slovenski (dobesedni) prevod. Žal je tako, da če ne poznaš pravega slovenskega imena ptice, potem ne moreš vedeti njegovo latinsko ime, ker ga ne znaš poiskati. mižikanje Hvala lepa, ker ste nam povedali pravo ime, bom popravila v nazivu kategorije in prosim, povejte nam čim več o teh lepih pticah, pa kakšne slikice bodo tudi dobrodošle. nasmeh
Maja
Maja
Admin
Admin

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Sre 19 Jan 2011, 08:09

Vse živali in sevada tudi ptice imajo poleg slovenskega imena še znanstveno latinsko ime.
V strokovnih člankih se vedno uporablja tudi latinski naziv, ki je zapisan s poševnimi črkami v oklepaju.
Za konkretno ptico amadino znanstveno ne uporablajo povsod istega latinskega imena.
V Avstraliji, od koder izhaja, uporablajo:
-Neochima ruficauda ,v drugi literaturi pa Bathilda ruficauda

Pri nas se uporabljajo imena ptic glede na pokrajno in tuji jezikovni vpliv. Razen primorske, kjer je italijanski vpliv, je drugod po Sloveniji v glavnem nemški, morda tudi hrvaški vpliv.
Pred osamosvojitvijo Slovenije smo to ptico uradno imenovali Binzen ali tudi Trsna amadina
Ne vem, zakaj jo zadnjih nekaj let imenujejo Rjastorepa amadina (neochima ruficauda)? Morda jo je kdo dobesedno prevedel iz kakšne tuje literature. Res pa je, da ima ptica rjavkast rep.
Ker sem jo tudi sam že imel in uspešno razmnoževal, bo zame ostala Binzen ali Trsna amadina.
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 67

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  LIVIJO Sre 19 Jan 2011, 08:44

Res je da se uporabja več imen in to po regijah.Ampak RJASTOREPA AMADINA JE V KNJIGAH ŽE VEČ KOT 20 LET.
LIVIJO
LIVIJO
Novi član
Novi član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  damjan Čet 20 Jan 2011, 08:31

Tudi jaz bi želel malo podatkov o tej ptici predvsem pa ali se vizuelno loči spol. mislim ali se samica razlikuje od samca po barvi. jaz imam trnutno dva pa ne vam ali sta par. oba pojesta to me malcek moti.
hvala za informacije.
damjan
damjan
Član
Član

Število prispevkov : 84
Datum registracije : 02/11/2010
Starost : 44

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Čet 20 Jan 2011, 09:12

damjan je napisal/a:Tudi jaz bi želel malo podatkov o tej ptici predvsem pa ali se vizuelno loči spol. mislim ali se samica razlikuje od samca po barvi. jaz imam trnutno dva pa ne vam ali sta par. oba pojesta to me malcek moti.
hvala za informacije.

Vizualno se spol pri spolno zrelih pticah dobro loči. Samec ima precej večjo in izrazitejšo masko.
Rdeča barva glave sega pri samcu dosti dlje v čelo in preko oči kot je to videti pri samici.
Pojavljajo se tudi v mutaciji z rumeno-oranžno masko glave.
Gnezdijo in vzrejajo mladiče dokaj rade, če imajo pogoje, ki jih zahtevajo vse amadine.
V mojem primeru , sem jim nudil isto prehrano in temperaturo kot jo nudim gould amadinam.
Mladiče sta odhranila sama, brez podtikanja jajčk drugim pticam. zelo vesel
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  LIVIJO Čet 20 Jan 2011, 09:16

Pozdravljeni Damjan.Zveseljem ti povem ,da je med samčkom in samičko razlika,v barvi.Samček ima na glavi, več in bolj močno rdeče.Samička pa manj in bolj bledih barv. Če pa imaš čas,in jih opazuješ,samček tudi poje.Je pa še ena varijanta.Sedaj je njihov čas parjenja,seveda če imaš dovolj toplo,če imaš uzemi enega iz kletke in čez en teden ga spet spusti vkletko.Že po par minutah boš videl,če sta par,saj če sta bo samček takoj začel izvajati paritveni ples,tako da bo začel skakati gor pa dol na palici,ob tem pa bo tudi pel.
l.p.
LIVIJO
LIVIJO
Novi član
Novi član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  damjan Pet 21 Jan 2011, 05:30

najlepša hvala obema
če je tako potem imam jaz dva samčka ker sta popolnoma enaka pa še pojeta oba.
mogoče kdo ve kje bi dobil samičko.
livijo kje pa pa stanujete če me mordaj kdaj pot zanese u vaše kraje pa se mordaj ustavim.
l.p.
damjan
damjan
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  LIVIJO Pet 21 Jan 2011, 06:25

Moj naslov je Ferfolja Livijo Vojščica 34 5296 Kostanjevica na krasu tel.041524829
LIVIJO
LIVIJO
Novi član
Novi član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  damjan Pet 21 Jan 2011, 06:47

hvala
potem pa se sigurno poznava
imaste morda kako samico
l.p
damjan
damjan
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  LIVIJO Pet 21 Jan 2011, 09:14

Na žalost ne,imam dva para in še 3 samčke. Lansko leto je bilo nasplošno pri vseh rejcih dosti več samčkov kot samičk,in to pri vseh vrstah ptic.Upajmo,da bo to leto obrnjeno.
L.P.
LIVIJO
LIVIJO
Novi član
Novi član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  damjan Sob 22 Jan 2011, 03:17

se eno uprašanje imam za vas.
mogoce poznate kakšnega rejca tu na primorskem ki bi imel riževce.
kakšne exsote pa vi uzgajete.
l.p damjan
damjan
damjan
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  LIVIJO Sob 22 Jan 2011, 03:50

Riževce imam tudi jaz,ampak gojim samo mutacijo,in to BELE IN PHEO.Od exotov gojim pa še:GOULDNOVE AMADINE-MEHIŠKE KALINE-ČRNOGLAVE ČIŽKE ALI MAGELANE-DIAMANTNE GRLICE-PASASTE AMADINE-RDEČEGLAVE AMADINE-TRIBARVNE AMADINE-MODROPRSE PAPAGAJAMADINE-SIVE ASTRLDE ALI SANT ELENA-JAPONSKE GALEBČKE.
Od faune evrope pa gojim:ŠČINKAVCE-PINOŽE-DLESKE-KRIVOKLJUNE-KALINE -LIŠČKE-ČIŽKE-GRILČKE- ZELENCE-REPNIKE-VRABCE NAVADNE IN MUTACIJE IN PLOTNE STRNADE.
LIVIJO
LIVIJO
Novi član
Novi član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  damjan Sob 22 Jan 2011, 05:24

če se jaz odločim jutri da pridem do vas kaj me boste sprejeli za pol urce.
čelahko vas jutri poklicem
l.p damjan
damjan
damjan
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  LIVIJO Sob 22 Jan 2011, 06:25

BREZ PROBLEMA,SAMO ME PREJ POKLIČI.
LIVIJO
LIVIJO
Novi član
Novi član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Ned 23 Jan 2011, 03:55

Iz napisanega vidim , da imaš veliko zbirko različnih vrst ptic. Sigurno zahtevajo veliko truda
in znanja, da dobiš potomstvo.
Prosim te, če bi nam razložil kaj je potrebno razen članstva v DVVP, da lahko vzrejaš tudi naše
zunanje ptice "Fauno Evrope". nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh

- Similar topics