PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Poiščimo najboljši izraz....

3 posters

Go down

Poiščimo najboljši izraz.... Empty Poiščimo najboljši izraz....

Objavlja  Alojzij Sre 08 Feb 2012, 06:01

Z vašo pomočjo bi rad našel ustezno slovensko besedo, ki se najbolj približa opisu reproukcije (razmnoževanja ptic).
Kakor vam je znano se uradno v slovenski ptičarski zvezi uporablja besedna zveza gojenje ptic torej je človek gojitelj ptic. V pogovoru in člankih se v eni sapi uporablja vzgoja ptic, reja ptic in vzreja ptic. Katera besedna zveza vam najbolje pade v uho in tudi odraža osnovno dejavnost s katero se ukvarjamo, to je razmnoževanje ptic.

Tisti, ki se morda na to strokovno spozna iz stališča slovenskega pravopisa in izrazoslovja je še posebej dobrodošel. nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 67

Nazaj na vrh Go down

Poiščimo najboljši izraz.... Empty Re: Poiščimo najboljši izraz....

Objavlja  Gost Sre 08 Feb 2012, 07:16

?

Nazadnje urejal/a Bruno Čebulj Tor 14 Feb 2012, 04:58; skupaj popravljeno 1 krat
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Sre 08 Feb 2012, 07:23

?

Nazadnje urejal/a Bruno Čebulj Tor 14 Feb 2012, 04:57; skupaj popravljeno 1 krat
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Sre 08 Feb 2012, 07:49

Bruno Čebulj je napisal/a:Najprej je treba definirati dvoličnost pri zvezi, saj je na spletni strani kar lepo pomešano:

Zveza društev za varstvo in vzgojo ptic Slovenije
Zveza društev gojiteljev ptic Slovenije

http://zdgpslo.si/

Od kdaj se imenujemo društva gojiteljev ptic, saj smo bili vedno društva za varstvo in vzgojo ptic?
Dobo ugotavljaš. klicaj
Tudi mene moti ta dvoličnost oz. nepravilnost. Že večkrat sem se pogvarjal na to temo z vidnimi člani slovenske zveze, ki jim ni v interesu, da bi ime posodbili. Vse se vleče še iz "Juge"- prevoda "društvo za uzgoj ptica", ki so prevedli ali povzeli v"društvo za vzgojo ptic", kar bi jaz razumel, da smo vzgojitelji in ne gojitelji.
Beseda vzgoja-vzgojitelj in ne gojitelj je pedagoški termin, ki je bil morda smiselen v našem primeru kadar so učili in trenirali kanarčke harške vrvivce za čimboljše petje.
Gojenje ali gojitelj mi deluje bolj za uporabo v rastlinske namene. Rejec in reja bi bila bolj za večje živali z ekonomskim učinkom.
Kdor redno sledi mojim prispevkom je ugotovil , da skoraj vedno uporabljam naziv vzreja ptic- vzreditelj ptic, kar
mi je edina smiselna besedna zveza za reprodukcijo ptic ter vse kar spada zraven. nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Sre 08 Feb 2012, 08:37

Ime se je spremenilo lani ali celo predlanskem,ker je tako zahteval zakon.Tako smo bili obveščeni na sestanku zveze.G.Čebulj tudi v drušvu lišček ste bili na to obveščeni,bo treba tudi kaj na sestanke,pa tudi zveza ima svojo internetno stran kjer kar lepo obvešča o tem,mislim na gospoda, ki ureja to stran g. Zlatko Fornazič.

lpVinko
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Sre 08 Feb 2012, 08:58

?

Nazadnje urejal/a Bruno Čebulj Tor 14 Feb 2012, 04:57; skupaj popravljeno 1 krat
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Sre 08 Feb 2012, 09:29

Zakon je narekoval spremembo samo zvezi.Tako je,pa pridno delaj
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Sre 08 Feb 2012, 09:38

?

Nazadnje urejal/a Bruno Čebulj Tor 14 Feb 2012, 04:58; skupaj popravljeno 1 krat
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  prlekj Sre 08 Feb 2012, 10:43

Se strinjam z g. Alojzijem in tudi slovensko pravopisno bi po moje bilo "vzreja in vzreditelj". Kar se pa društev zadeva, obveznosti, sestankov, .... se pa sploh strinjam z g Brunom najprej služba potem hobi. Če bi pa zveza poskrbela, da bi se v trgovinah prodajale slovenske ptice bi pa vsak vzreditelj lahko imel kaj od tega.
prlekj
prlekj
Član
Član

Število prispevkov : 99
Datum registracije : 21/03/2011
Starost : 48

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Sre 08 Feb 2012, 22:41

tukaj se pa tudi jaz strinjam z vami,vendar morate vedet, da to se ne bo nikoli zgodilo,ker po slo.trgovinah se prodajajo Slovaške in Češke ptice ,ki jih uvažata za zootic g.Matoša in njegova partnerica Viktorija, ki je prav zato zaposlena na ZOOTI-cu.Bolj bi bilo treba delat na tem,da se ptice in nasploh vse živali kupujejo pri rejcih.
Lp Vinko
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  dominik Čet 09 Feb 2012, 00:31

prlekj je napisal/a:Se strinjam z g. Alojzijem in tudi slovensko pravopisno bi po moje bilo "vzreja in vzreditelj". Kar se pa društev zadeva, obveznosti, sestankov, .... se pa sploh strinjam z g Brunom najprej služba potem hobi. Če bi pa zveza poskrbela, da bi se v trgovinah prodajale slovenske ptice bi pa vsak vzreditelj lahko imel kaj od tega.

SLUŽBA (bo plača)ALI BO SINDIKAT ŠE NAPREJ TIHO (pa toliko o prednostih)JOŽEK
dominik
Član
Član

Število prispevkov : 297
Datum registracije : 17/09/2010
Starost : 48

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Čet 09 Feb 2012, 05:12

?

Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Čet 09 Feb 2012, 06:12

Vzreja- vzreditelj meni pomeni nadgradnjo reje -rejca.

Vzreditelj je ljubitelj ter poznavalec posamezne vrste živali ali pasme, ki razmnožuje posamezno vrsto živali z veliko naklonjenostjo ali celo ljubeznijo, skrbno vrši selekcijo ter vodi rodovnik, vse v prid dotični vrsti ali pasmi živali.
V podrobnost pozna svojo izbrano vrsto, pozna njen standard in nasledstvene lastnosti in za razplod uporablja
samo najboljše predstavnike vrste ter skozi generacije spremlja lastnosti potomstva
. nasmeh nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh