PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Spol nimfe

2 posters

Go down

Spol nimfe Empty Spol nimfe

Objavlja  Kitty79 Čet 15 Nov 2012, 23:11

Pozdravljeni,

kar nekaj časa se nisem oglasila...doma imamo dve nimfi, obe ročno hranjeni. Sivo bel je Koko, samček, bo zdaj decembra 1 leto, rumena pa bi naj bila samička, ampak nisem pa 100%. Ko sem jo kupla pri rejcu je bila stara komaj 2 meseca tako, da mi niti on ni mogel točno povedati spola. In sicer, mene zanima, če mi lahko kdo pomaga povedati kakšen spol je rumena...hvala vam, lp in lep vikend zelo vesel

[IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img600/731/dsc5870m.jpg][/IMG]

Spol nimfe Dsc5871q

Kitty79
Kitty79
Član
Član

Število prispevkov : 16
Datum registracije : 23/04/2012
Starost : 44

Nazaj na vrh Go down

Spol nimfe Empty Re: Spol nimfe

Objavlja  Kitty79 Čet 15 Nov 2012, 23:14

Kitty79
Kitty79
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  nixi Ned 18 Nov 2012, 00:30

Pri nimfa te barve je spol po izgledu zelo težko, včasih tudi nemogoče določiti. Na tvojih slikah je to težko reči, saj ima razcefrana in malce umazana repna peresa. Lahko pa sama pogledaš, če ima na spodnji strani repnih peres rumene pikice ali kakšen vzorec, potem je najbrž samička. Pa tudi po telesu in na spodnji strani kril če ima rumene pikice, je skoraj zagotovo samička. Če pa teh vzorcev nima, še ne pomeni da je samček.

Po obnašanju boš lažje določila spol. Kaj poskuša peti? Hodi sem ter tja z rahlo privzdignjenimi krili ali s kljunom trka po predmetih? Torej se podobno obnaša kot tvoj samček? Potem je samček...
nixi
nixi
Član
Član

Število prispevkov : 94
Datum registracije : 03/05/2011
Starost : 35

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Ned 18 Nov 2012, 08:55

Kitty79!

Koliko je pa zdaj stara rumena? Če ti uspe poslikat, nam pošlji še kakšno sliko ko ima razprta krila. nasmeh Meni sicer deluje, kot samček, ne morem pa to za 100% trdit samo po tej slikci nasmeh
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Kitty79 Ned 18 Nov 2012, 19:23

Hvala obema za odgovor zelo vesel
Teh rumenih pikic na spodnji strani kril in po telesu nima oz.vsaj jaz jih ne vidim...Kako se obnaša? Sem in tja ravno ne hodi po palčki in se zraven "dere" ampak je po navadi na miru na palčki in poje in to čez cel dan skoraj...ta rumena je veliko bolj glasna od sivega in tut glas ima bolj kričoč al kak naj povem. Kljuva ravno ne veliko po predmetih, dela pa to full veliko sivi in ravno zdaj je doli na dnu kletke v kotu, kljuva zraven in seveda rumena zraven njega sedi...je pa res, da rumena full ponavlja za njim, prava papiga je, v pravem pomenu papiga ponavlja nasmeh
Se mi zdi, kot, da bi bila ljubosumna en na drugega oz.če pride siv ven iz kletke in mi je iz roke, "mora" ona seveda tut zelo vesel pa tudi dret se začne, ko šoja, če je sivi zunaj iz kletke, ona pa recimo ostane not, čeprav ga vidi in je v istem prostoru ga full kliče...ne vem kaj še vam naj povem?!?

Če bo mi jo uspelo poslikat z razprtimi krili, kar bo zelo težko, še vam pošljem slikico...zdaj pa moram it, se mi mudi...

Hvala vam in lep začetek delovnega tedna vam želim,

Lp
Kitty79
Kitty79
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Kitty79 Ned 18 Nov 2012, 19:25

Aja, rumena pa bo stara aprila 1 leto tako, da je bla zdaj 17.novembra 7 mesecev, siv pa bo 25. decembra 1 leto zelo vesel
Kitty79
Kitty79
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  nixi Ned 18 Nov 2012, 20:01

Tako kot si opisala, se sliši kot da je mlad samček, ki se še uči peti.
nixi
nixi
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Kitty79 Pon 19 Nov 2012, 10:29

nixi je napisal/a:Tako kot si opisala, se sliši kot da je mlad samček, ki se še uči peti.

Resno? Jaz pa sem vseeno mislila in imela upanje, da imamo par, se pravi samčka in samičko...na koncu pa bom ugotovila, da imam res 2 samčka šokiran noo, saj v bistvu mi je itak vseeno, samo res bi rada zvedela spol rumene, če bi se le dalo, brez, da pošiljam perje na DNK in ostale variante...

Sem pa ravno zdaj rumeno "ujela" pri dejanju, ko je tut kljuvala gor po kletki, po rešetkah...je pa res, da dela to veliko manj kot siv. Naj še povem to, da je siv "gazda" in se mu rumena skoraj vedno podredi, se pravi pri hrani, vodi in vsem ostalem. Če pa imam oba zunaj pa sta prav ljubosumna en na drugega in mi en sedi recimo na levi rami, en na desni, da je mir...pa siv je veliko bolj navezan na mene kot rumena...mogoče zato, ker je bil pri hiši in je bil nekaj časa sam v kletki al zakaj? Ne vem kaj še bi vam povedala, da bi vam olajšala delo, da bi mi pomagali povedati katerega spola je rumena nimfa...

Nič, lepo mi bodite, lp
Kitty79
Kitty79
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Pon 19 Nov 2012, 18:54

Kitty79

Če imaš dva samčka, potem moraš vedet, da bo sigurno en bolj dominanten od drugega in da se ne bosta enako obnašala, ravno zaradi tega pa te lahko zmede in misliš, da je druga samička. Poglej še lička, se ti zdi da ima ta rumen manj intenzivno oranžno barvo, kot siv? po sliki ni možno za 100% trdit, ker je lahko ful kontrastna. In če ima, kot praviš, samo enobarvna peresa na sprednji strani repa, (od trebuščka navzdol), potem je skoraj nemogoče da bi bil samička.

Poglej še malo slike v tej temi, za primerjavo, da vidiš kako zgleda samička

http://www.pernati-prijatelji.com/t1567-bolna-nimfa-nujno
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  nixi Tor 20 Nov 2012, 01:48

metka26 je napisal/a:Poglej še lička, se ti zdi da ima ta rumen manj intenzivno oranžno barvo, kot siv?
To z lički je mit in se med spoloma nič ne razlikuje v intenzivnosti barve. Morda pri sivih zaradi rumene glave pri samčkih bolj izstopa, to pa je tudi vse.
Drugače se pa strinjam s tabo mižikanje

Na tem linku so Lutino samičke z tipičnimi rumenimi pikicami, le zaden je samček pred prvo menjavo perja, ko še izgleda kot samička.
http://www.nymphensittich-forum.net/forum/vgfoto_wett.php?action=abgelaufen_all&katid=38
nixi
nixi
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  nixi Sre 05 Dec 2012, 05:41

Kaj sem se še spomnila/ugotovila...
Pri nimfah v lutino barvi je precej več samičk kot samčkov, saj se ta barva podeduje iz moške strani na žensko in so lutino samčki samo v primeru, da sta oba tako oče kot mama lautinota.
Ampak če tvoj dejansko poje, torej ne spušča samo monotonih glasov, potem je vseeno samček mižikanje
nixi
nixi
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content

Nazaj na vrh Go down