PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Smrdokavra

3 posters

Go down

Smrdokavra Empty Smrdokavra

Objavlja  Joško Ned 23 Dec 2012, 04:45

Smrdokavra (Upupa epops)

Smrdokavra Smrdokavra

Verjetno ste jo že videli v našem naravnem okolju. Gre za zelo znano ptico, vendar redko dostopno. Malo kdo ve, da je čudovita aviarka, ki se prosto plodi. Ni težko skrbeti zanjo, vendar mora stalno imeti dovolj žive hrane, ki ji dodajamo insktilno zmes, okrepljeno z dodatkom vitaminov A in D. Za gnezdenje potrebuje luknjo - bodisi globoko gnezdilnico ali kamnito steno. Spola se ne razlikujeta. Mladičev ni težko vzrejati, samo dovolj dobre hrane mora biti na voljo.

Po statusu jo štejemo za selivko. Zanjo je značilna perjanica. Zanimivo je, da leti kot velik, pisan metulj, peruti dviguje le do ravni telesa. Njeno prebivališče so sadovnjaki, pogosto tudi oljčni gaji. Jajca leže na drobirju ali suhih iztrebkih pašoče se živine. Mladiči so gnezdomci z rdečimi žreli. Hrani se predvsem z bramorji. V dolžino meri od 280 do 305 mm.

Samo za vas povzeto iz knjig Iztoka Geisterja Slovenske ptice in Richarda Mark Martina Ptice v kletkah.
Joško
Joško
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 421
Datum registracije : 18/09/2010
Starost : 74

Nazaj na vrh Go down

Smrdokavra Empty Re: Smrdokavra

Objavlja  Gost Ned 23 Dec 2012, 20:52

.. od kar imam prenovljen vrt v visoke dvignjene grede, ki zaradi rahlosti in boljše segrevanosti zemlje, tvorijo optimalne pogoje za razvoj raznih žuželk, se mi vsako leto - okrog 1. maja vračata dve smrdokavri. Na gredah ostaneta vse dokler jih ne temeljito "dezinsekcirata", pojesta pa prav vse, kar je v zemlji in kar je nad njo, vključno s kobilicami, ne branita pa se niti manjših žabic, ki se sprehajajo okrog ribnika..
Zelo zanimiva, lepa, predvsem pa koristna ptica nasmeh
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Ned 23 Dec 2012, 22:12

Zanimiva ptica v naših koncih je ni.
doberman
doberman
Član
Član

Število prispevkov : 289
Datum registracije : 04/12/2011
Starost : 28

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Pon 24 Dec 2012, 23:14

Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  janez.hans Tor 25 Dec 2012, 00:25

Lep opis, a je zaščitena in ogrožena vrsta pri nas,
sam sem srečnež, da gnezdi v mojem sadovnjaku in jo videvam vsepovsod,
še zbudit me pride na okensko polico na kateri so rože, sproti malo pobrska in gre.
Ne predstavljam si, da bi jo zaprl v voljero, ker sem dolgo delal na tem, da sem jo dobil v sadovnjak,
pa še skrbet mi ni treba zanjo, pa jo vseeno imam.
včasim mi že gre kr na "živce" njeno monotono upupupupupu-kanje.
Mislim da voljera ni primeren prostor zanjo in ne zapirajte jo, raje ji ponudite pravo okolje.
naj vam vzreja ne hodi po glavi če so to prostoživeči primerki jezen jezen jezen i,
da se ne bo zgodilo podobno kot iz zlatovranko, še eno prečudovitih barv ptico pri nas, ki je ni več.
lp
janez.hans
janez.hans
Član
Član

Število prispevkov : 130
Datum registracije : 08/02/2012
Starost : 47

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Tor 25 Dec 2012, 00:59

Janez,
tudi jaz jih ne bi zapirala, ker se mi lepo same sprehajajo po parceli in vrtu, in jih je tako veliko lepše tako opazovat. In prepričana sem, da tudi Joško ni mislil, da bi jih lovili in zapirali, ampak le na tiste, ki so vzgojene v ujetništvu in z ustreznimi papirji...

Pri nas je pa najbolj glasno takrat, ko samec ulovi rogača in ga potem ful časa nabija v štor ali kamen, preden ga podari samici smejanje
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Tor 25 Dec 2012, 02:43

Seveda nobena ptica iz narave ni za v kletko, so pa tiste, ki so vzgojene v ujetništvo.
Ker pač pri nekaterih ta ptica ni naseljena (krajih), in je nekomu všeč oz. bi se z njo rad ukvarjal si jo po dobrih zmožnostih lahko nabavi in jo opazuje čez mrežo.
Tega sicer ne podpiram nevem kako, ampak tudi jaz bi imel rad razgled čez okno ter opazoval ptico, ampak kot sem že povedal v našem kraju ni naseljena.
doberman
doberman
Član
Član

Število prispevkov : 289
Datum registracije : 04/12/2011
Starost : 28

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Tor 25 Dec 2012, 02:56

Jaka,

Smrdokavra je selivka, pa ne zaradi mraza, ampak zaradi hrane, in je habitat celotne Evrazije, tako da se gotovo tudi pri tebi kdaj ustavi mižikanje ni pa nujno da se tudi zadrži, ker je izbirčna in potrebuje veliko žive hrane nasmeh In kot sem že napisala, dokler nisem doma naredila dvignjene grede s ful komposta, kjer je veliko žužkov takih in drugačnih, je tudi pri meni ni bilo, in sem jo dejansko poznala samo od daleč iz avtomobila, ko sem jo kdaj videla na kakšnem travniku ob cesti... nasmeh
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  janez.hans Tor 25 Dec 2012, 03:00

težim zato, ker sem zvedel, da na veliko lovijo trenutno dolgorepe sinice,
ki so zelo težko prilagodljive in zahtevne,
in se mi zdi, da če se v članku napiše, da se jo lahko vzgaja s temi ali onimi hranami,
malo namiguje ali vzpodbuja avtor v gojenje te ptice v ujetništvu.
Pa da ne bo pomote, nič slabega ne mislim o g.Joškotu, spoštujem ga, da se trudi predstaviti ptice,
mislim pa da naj spusti prej omenjene informacije o vzgoji v ujetnišvu vem.

lp
janez.hans
janez.hans
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Tor 25 Dec 2012, 03:30

Janez, a jih samo označujejo al prav zapirajo?
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Smrdokavra Empty Smrdokavra

Objavlja  Joško Tor 25 Dec 2012, 03:51

Smrdokavra je zaščitena vrsta ptic, kot tudi vse vrste ptic pevk. Dvomim, da bi pristojni državni organ dovolil njen ulov za vzrejo v ujetništvu. Avtor knjige Ptice v kletkah piše o njeni vzreji v kletki, vendar ne omenja države, na katero se nanaša. Zato je treba vzeti ta prispevek samo kot informacijo, da je vzreja možna. Za kar nekaj ptic namreč velja, da ujetništva ne preživijo...
Joško
Joško
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 421
Datum registracije : 18/09/2010
Starost : 74

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  janez.hans Tor 25 Dec 2012, 05:20

jih zapira in prodaja naprej ali zamenja za kaj drugega, pravi, da jih je še kar dosti pa, da se ne pozna tistih nekaj,
ko jih odlovi,tudi preživele niso vse do sedaj,
drugače pa vem kaj pomeni obročkanje,kaj lovljenje, sem ornitolog ža dvajset let, sicer sam ne obročkam, poznam pa te zadeve.
nekaj so zakoni in država, naš pohlep je pa nad vsemi in če hočemo nekaj imet, bomo to tudi imeli, če lahko ali ne, smo pač ljudje.
janez.hans
janez.hans
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Tor 25 Dec 2012, 05:26

mislim ej, groza jokanje
Jaz že za tiste, ki jih imam kdaj na rehabilitaciji cvikam, ker vem da jih ne bi smela imet zavijanje z očmi eni pa to kar tako, samo da je biznis?? jokanje
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Gost Pon 07 Jan 2013, 08:15

in zakaj se Smrdokavra imenuje Smrdokavra ?

Mladiči, dokler so v gnezdu, izločajo iz trtičnih žlez smrdljivo snov, tako da je vse gnezdo zasmrajeno, od tod tudi njeno slovensko ime.. šokiran
Gost
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh