PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

UV a in UV b žarki ali sončna svetloba

+4
Jana
Maja
Mare
Miki-Kodeljevo
8 posters

Stran 1 od 2 1, 2  Next

Go down

UV a in UV b žarki ali sončna svetloba Empty UV a in UV b žarki ali sončna svetloba

Objavlja  Miki-Kodeljevo Pon 25 Jan 2010, 23:30

Nekje sem prebral da v kolikor imamo ptice v zaprtih prostorih je zelo pomembna uv svetloba ali po domače povedano imitacija sonca. Glede na to da je o tej temi slovenija zavita v temo, me zanimajo izkušnje naših rejcev v zvezi te teze in s čim so oni rešeili ta problem. V tej isti literaturi piše da je uv pomemna za proizvodnjo vitamina d3 ki je nujen za apsorbcijo dovolj velike količine kalcija. Še posebej je to pomembno pri exotah sploh pa pri Gold Amadinah. Ker sam nimam teh izkušenj in na to nisem niti pomislil bo vsak odgovor dobrodošel. Se mi pa je porodila razlaga da nekaj bo na tem saj tudi v akvaristiki je življenje v akvariju zelo odvisna od pravilne osvetlitve. Čeprav tudi v nepravilno osvetljenem akvariju življenje poteka, pa le ni isto kot pri pravilni osvetlitvi, ki vpliva tako na rast rastlin kot tudi na dobro počutje rib, intenzivnosti barv in tudi pri razvoju rib.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 487
Datum registracije : 10/05/2009
Starost : 60

Nazaj na vrh Go down

UV a in UV b žarki ali sončna svetloba Empty Re: UV a in UV b žarki ali sončna svetloba

Objavlja  Miki-Kodeljevo Sre 27 Jan 2010, 10:02

Očitno sem odprl temo o kateri nima nihče pojma in se do danes niti ni vprašal o tem ali imajo naše ptice vse kar je nujno potrebno za njihovo dobro počutje. Večina nas misli da zadostuje, če imajo naše ptice hrano, svežo vodo zelenjavo in že je vse ok, saj nam lepo pojejo in so videti srečne. Res, vse je lepo in prav. Toda se je že kdo vprašal kaj pa imajo ptice ki živijo v naravi več od naših ptic kot le svobodo in boj za obstanek? Ne nimajo samo svobodo. Imajo prehrano o kateri nas večina nima pojma. Imajo sonce, dež, nekatere ptice imajo mraz, vročino. Ker naše ptice ne potrebujejo skrbeti da jih bo zeblo, da jih bo pral dež, da jim bo poleti vroče in se bojo borili z vročino, mislimo da smo za njih naredili vse najboljše. Čeprav se nam v kletkah razmnožujejo, misllimo da smo pravi geniji v vzreji. Toda nihče ni poskrbel za nekaj najbolj pomembnega v razvoju ptic in nihče ni pomislil zakaj je nujno sonce pri parjenju. Se je kdo vprašal zakaj je tako pomemben letni čas v naravi za rasplod?
Zakaj se tudi v naravi ptice ne parijo celo leto? Nekdo bo rekel zaradi zime in mraza. Morda res, vendar je tudi letni čas in s tem povezano uv žarčenje, ki je zelo pomembno za metabolizem ptic pri ustvarjanju naravnega vitamina D3 ki je zelo pomemben za zadostno asorbiranje kalcija, ki je pomemben dejavnik tako pri mavsanju kot tudi pri valjenju. Nekdo bo rekel, nakladač. Jaz pa pravim da bo nekaj na tem , zato sem tudi sprožil to temo, na katero pa ni odziva. Trenutno sem v fazi testiranja te teze in že tretji dan so se pokazali zanimivi rezultati o tej tezi in verjetno bom čez morda dober mesec lahko napisal kaj več o tem. Trenutno pa sem pričakoval odziv strokovnjakov, ki imajo že dolgoletne izkušnje na tem področju, pa sem se očitno zmotil. Pri nas se imajo mnogi za strokovnjake, ker imajo doma 100 ali več ptic, nihče pa ni niti pomislil na to ali imajo njegove ptice vse pogoje, čeprav umetne za pravilen razvoj in umetno ustvarjene pogoje, ki bi se vsaj delno približali pogojem ki jih imajo v naravi. Upam da nisem koga užalil saj ni namen te teme žaljenje in soljenje pameti nikomur. Je pa zelo zanimiva tema za tiste rejce, katerim samičke umirajo na gnezdu pri valjenju pa do danes niso našli razloga. Morda je to prvi korak h rešitvi tega problema. Toliko za sedaj in upam da se bo tema razvila v pravo smer in bomo kmalu dobili prave nasvete in napotke v zvezi te teme.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

UV a in UV b žarki ali sončna svetloba Empty Re: UV a in UV b žarki ali sončna svetloba

Objavlja  Miki-Kodeljevo Čet 28 Jan 2010, 02:53

Danes je tretji dan mojega testiranja z umetno rasvetljavo v preletarnici za exote in moram povedati da se že opazi očitna razlika. Ptice so postale veliko bolj umirjene, barve perja so intenzivnejše in obnašanje gold amadin se je čisto spremenilo. Največja razlika v obnašanju se je pojavila pri goldamadinah in diamantnih ščinkavcih med tem ko pri zebricah razen lepših in intenzivnejših barv nisem opazi neke bistvene razlike. Trenutno imam 16 exot in ko bo testiranje mimo bom opisal kaj se je zgodilo z pravo osvetlitvijo v moji preletarnici podkrepljeno z fotografijami.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

UV a in UV b žarki ali sončna svetloba Empty UV a in UV b žarki ali sončna svetloba

Objavlja  Mare Sre 03 Feb 2010, 10:25

Kaj je mojster kaj so ti žarnce crknle al je tvoj raziskovalni projekt obstal na mrtvi točki....nasmeh

LP
Mare
Mare
Mare
Član
Član

Število prispevkov : 24
Datum registracije : 04/05/2009
Starost : 44

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Pet 05 Feb 2010, 00:32

Niso crknile žarnice. Vendar se stvari ne spreminjajo čez noč in da bom lahko z gotovostjo potrdil spremembe mora miniti nekaj časa so pa že sedaj očitne spremembe. Gold amadini in diamantna ščinkavca imajo veliko bolj intenzivne in sijoče barve perja kakor tudi oba para sta začela spletati gnezdo. To je že velik napredek naspram prejšnjemu stanju ko se na tem področju ni dogajalo popolnoma nič. Je pa testiranje razširjeno še na dodatni hrani in rezultati bojo za raspravo zreli šele čez kake dva meseca.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Mare Pet 05 Feb 2010, 12:13

Miki-Kodeljevo je napisal/a:Niso crknile žarnice. Vendar se stvari ne spreminjajo čez noč in da bom lahko z gotovostjo potrdil spremembe mora miniti nekaj časa so pa že sedaj očitne spremembe. Gold amadini in diamantna ščinkavca imajo veliko bolj intenzivne in sijoče barve perja kakor tudi oba para sta začela spletati gnezdo. To je že velik napredek naspram prejšnjemu stanju ko se na tem področju ni dogajalo popolnoma nič. Je pa testiranje razširjeno še na dodatni hrani in rezultati bojo za raspravo zreli šele čez kake dva meseca.

Mogoče jih pa zdej bulš vidš, ku jih maš pod žarnico....nasmeh JOKE

Jaz uporabljam neonsko žarnico z belo svetlobo, katera gori od 7ih zjutraj do 21ih zvečer, nato pa še malo 3w brlivko cca 1 uro, da se lažje spravijo spat. Kar pa se tiče vitaminov jih imaš vse potrebne v Nektonovih preparatih ( nekton e in nekton s), katere jim dodajaš v vodo.

P.s. Če se ptice nebi dobro počutile tudi nebi bilo vsako leto 50/60 mladičev.....mižikanje

LP
Mare
Mare
Mare
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Sob 06 Feb 2010, 23:38

Marko. Mogoče se ti zdi ta tema malo smešna in za lase privlečena. Vse to o UV svetlobi ni zraslo na mojem zelniku ampak sem prebral v eni zelo strokovni reviji o vzreji vseh vrst ptic in ker imam osebno problem z Gold Amadinam in diamantnim ščinkavcem, sem rekel, da nimam nič za izgubiti če probam tudi jaz kaj se bo zgodilo če zamenjam navadno neonko z imitacijo sončne svetlobe. Ker je pri nas vedno teza šparajmo in delajmo po liniji najmanjšega odpora in v kolikor se nekaj dogaja ne potrebujemo testa kaj bi lahko naredili da bi bilo še boljše, ker je to povezano z dodatnim stroškom, naši ptiči pa tako niso nič vredni (finančno) in je vsak strošek odveč. Trenutno so se pri meni že začele dogajati spremembe v pozitivno smer zato ne obžalujem 14 eur kolikor sem dal za to žarnico. Je pa tudi res da je pri nas praksa, kupi ptiča, zapri ga v dovolj veliko kletko, daj mu seme ki ni predrago in če se razmnoži smo že strokovnjaki na tem področju. Enaka pravila so veljala tudi v akvaristiki, pa sem jaz sam dokazal da le ni tako. Imel sem gigantske rastline in ogromne ribe, pa ne po zahvali najcenejše tehnike, neustrezne svetlobe in poceni filtracije vode. Je pa res, da moj ptič z ustrezno svetlobo ni nič več vreden od tvojega, ki je zvaljen pod navadno neonko. Bi ti pa le svetoval da prebereš zakaj je pomembna UV svetloba za metabolizem ptic in potem lahko razvijemo debato na to temo.
P.s.: Pri koliko parih in koliko gnezd je vsako leto 50/60 mladičev?
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Mare Pon 08 Feb 2010, 07:45

Miki-Kodeljevo je napisal/a:Marko. Mogoče se ti zdi ta tema malo smešna in za lase privlečena. Vse to o UV svetlobi ni zraslo na mojem zelniku ampak sem prebral v eni zelo strokovni reviji o vzreji vseh vrst ptic in ker imam osebno problem z Gold Amadinam in diamantnim ščinkavcem, sem rekel, da nimam nič za izgubiti če probam tudi jaz kaj se bo zgodilo če zamenjam navadno neonko z imitacijo sončne svetlobe. Ker je pri nas vedno teza šparajmo in delajmo po liniji najmanjšega odpora in v kolikor se nekaj dogaja ne potrebujemo testa kaj bi lahko naredili da bi bilo še boljše, ker je to povezano z dodatnim stroškom, naši ptiči pa tako niso nič vredni (finančno) in je vsak strošek odveč. Trenutno so se pri meni že začele dogajati spremembe v pozitivno smer zato ne obžalujem 14 eur kolikor sem dal za to žarnico. Je pa tudi res da je pri nas praksa, kupi ptiča, zapri ga v dovolj veliko kletko, daj mu seme ki ni predrago in če se razmnoži smo že strokovnjaki na tem področju. Enaka pravila so veljala tudi v akvaristiki, pa sem jaz sam dokazal da le ni tako. Imel sem gigantske rastline in ogromne ribe, pa ne po zahvali najcenejše tehnike, neustrezne svetlobe in poceni filtracije vode. Je pa res, da moj ptič z ustrezno svetlobo ni nič več vreden od tvojega, ki je zvaljen pod navadno neonko. Bi ti pa le svetoval da prebereš zakaj je pomembna UV svetloba za metabolizem ptic in potem lahko razvijemo debato na to temo.
P.s.: Pri koliko parih in koliko gnezd je vsako leto 50/60 mladičev?

Trenutno je aktivnih 7 parov, bom pa število še povečal v času bastardiranja, tako da jih zna biti letos tudi 100 nasmehnasmehnasmeh mižikanje
Mare
Mare
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Pon 08 Feb 2010, 22:33

Full Spectrum Light za ptice s svojim svetilko ali naše AvianSun Lamp.
Zoo Med AvianSun Deluxe UV Floor Lamp Full Spectrum Light Bulb not included with Zoo Med Lamp. Full Spectrum žarnico, ki niso vključeni v Zoo Med Lamp.

Reaches to 72" in height to shine from above your cages, unlike other short UV lamps. Gives your bird more of a natural feel of sunshine and doesn't shine in their eyes. Doseže do 72 ", v višino, da sveti od zgoraj vašega kletke, za razliko od drugih kratkoročnih UV svetilke. Daje vaš ptica več naraven občutek sonca in ne sije v njihovih očeh.

The new AvianSun™️ Deluxe Floor Lamp from Zoo Med allows bird keepers to provide their birds with true full spectrum light, including UVB and UVA, just like they get in nature! Novi AvianSun ™️ Deluxe Floor Lamp iz Zoo Med imetnikov ptic omogoča, da svojim ptice z resnično celoten spekter svetlobe, vključno z UVA in UVB, tako kot oni zaslužiti v naravi!

This floor lamp is designed for use with Zoo Med's new AvianSun™️ 5.0 UVB Compact Fluorescent Bulb. To nadstropje je žaromet namenjen za uporabo z novimi AvianSun Zoo Med's ™️ 5,0 UVB Compact Fluorescent Bulb. This unique lighting arrangement will provide birds with safe levels of beneficial UVB and UVA for physical and psychological health. Ta edinstvena ureditev razsvetljave bo ptice z varne ravni koristnih UVA in UVB za telesno in duševno zdravje.

UVB enables birds to synthesize vitamin D3 for proper calcium metabolism which is necessary for normal growth, maintenance of strong bones, and egg production. UVB omogoča ptice za sintetiziranje vitamina D3 za pravilno presnovo kalcija, ki je potrebna za normalno rast, ohranjanje močnih kosti, in proizvodnjo jajc. UVA is visible to birds, enabling them to recognize mates, locate food, and identify different species. UVA je viden za ptice, ki jim omogoča, da prepozna častniki, iskanje hrane, ter prepoznati različne vrste.

Without UVA, birds are essentially color blind! Brez UVA, ptice so v bistvu barvne slepi! The floor lamp is fully adjustable, and includes a built in reflector for maximum light output. Stoječa svetilka je v celoti nastavljiv, in vključuje vgrajeno reflektor za največ svetlobe.

Nekaj zanimivih podatkov, zakaj naj bi bila pomembna uv svatloba tudi za naše ptice, ki so od rojstva zaprte in nikoli niso videle sonca. Prvotni text je angleški, potem pa prevod. Nekdo bo rekel da je to samo tržno nakladanje za prodajo žarnic, jaz pa vem da temu ni tako in da je veliko resnice v tem textu.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Pon 08 Feb 2010, 22:53

Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Pon 08 Feb 2010, 23:07

AVILUX - ŽARNICA ZA PTICE
Klikni za povečavo

Nudi važno ultravioletno svetlobo - UVB svetlobo, ki je posebno pomembna za reflekcijo peres ( bleščečnost perja ). Igra pomembno vlogo v mesecih, ko zaradi vremenskih pogojev, ptic ne moremo izpostavljati naravni dnevni svetlobi, pomembna pri parjenju in selekcioniranju. Raznovrstno sadje in zelenjava ter ostala prehrana se zdijo papigam okusnejši in neješčim papigam se z ultravioletno svetlobo stimulira tek. Ultravioletna žarnica je pokazala izvrstne rezultate pri skubljenju peres. Vitamin D3 je pomemben in nenadomestljiv za zdrav razvoj okostja - skeleta. Trtična žleza zbira vitamin pre - D3 iz krvnega obtoka in ga koncentrira v žlezni izloček. Ta pa je izpostavljen ultravioletni svetlobi ko ptica širi in čisti perje. Pri naslednjem čiščenju peres, izločino papiga zopet zaužije kot obžarčeno in tako ti izločki kot vitamin pre - D zaidejo spet v telo, kjer jih ledvica in jetra predelajo v vitamin D3. Varčna žarnica - 20 W, ki sveti z močjo 100 W. Oddaja popolnoma belo svetlobo. Namestimo jo v bližino kletke ali mesta, kjer se papiga naveč zadržuje. Namenjena vsem vrstam ptic - hišnih ljubljenčkov kot tudi profesionalnim vzrediteljem, ki zaradi naravnih pogojev ( pozna jesen, zima ) ne morejo papig in ostalih ptic redno izpostavljati življenjsko pomembni dnevni svetlobi.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Sre 10 Feb 2010, 20:35

Glede na odziv bralcev prispevka bi pričakoval več odziva tudi strokovnjakov, ki malo več vejo o tej temi, pa sem dobil samo en porogljiv odgovor na to zelo pomembno temo za naše ptice, saj je to prvi korak h zdravim pticam, ki nimajo problemov pri mavsanju in pri valjenju jajčk, so imunsko zelo močne in temu primerno tudi razpoložene, so zelo plodne in tudi lepo skrbijo za svoj zarod. Da ne bo pomote, ta tema je namenjena pticam v zaprtih prostorih, ki ne vidijo sonca drugače kot le čez šipo, kjer pa UV žarki ne pridejo do njih. Veliko jih bo reklo saj mam vitamine ki jih dodajam hrani in moj ptič dobi vse potrebno kar naj bi rabil. Pomen UV svetlobe pa je ravno v tem da ptič potrebne stvari tudi lahko pravilno absorbira in uporabi v svojem organizmu, ker drugače so vitamini samo dopolnilo pri ustvarjanju iztrebka.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Čet 11 Feb 2010, 08:13

Miki, meni se tale tvoja predstavitev in opis preizkusa zdi zelo zanimiva in mislim, da je zelo lepo od tebe, da vse to objavljaš na forumu, kjer lahko še drugi preberejo. Mislim, da Mare ni mislil nič slabega in te je samo malce dražil. Nikar ne izgubi veselja in prosim še naprej posreduj čim več koristnih informacij. Za "običajne" ljubitelje kanarčkov, morda to res ni zanimiva tema, za kakšne bolj zagnane in resne rejce, pa sigurno je.

Le tako naprej! mižikanje

Lp,
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Čet 04 Mar 2010, 12:01

Ker se že nekaj časa ni nič napisalo bi vse najprej lepo pozdravil. Ko sem odprl temo pomembnost uv za naše ptice, sem odprl zelo perečo temo za vse nas ki te ptice imamo, saj z zadostnim uv bi se tudi pri ljubiteljih z eno ptico zmanjšali vsi problemi z zdravjem, bolšim apetitom in pravilno menjavo perja. Namreč veliko ptic pogine ravno zaradi pomanjkanja d3 vitamina, ki pa ne zadostuje kot dodatek hrani saj glavni vir je ravno sončna svetloba in uv, za pravilno absorcijo kalcija ki pa je pomemben faktor za lažje mavsanje, boljšo fizično počutje in tudi za zdrava in dovolj razvita jajčka pri samičkah. Malo me skrbi, ker pri nas ta tema sploh ni pomembna, pa imamo kar nekaj članov ki naj bi bili malo resnejši rejci, med tem ko pri naših sosedih in sicer pri svetovnem prvaku v vzreji ptic je pa ta tema posebej naglašena in celo povdarjeno je da je to najpomembnejši faktor za kvalitetno vzrejo. Pa to zdaj sploh ni več pomembno ker pri meni je pokazalo odlične rezultate, saj se je goldamadina končno kvalitetno izmavsala in to v zelo kratkem času, med tem ko je bila že tako boga da sem mislil da jo bo pobralo. Isti rezultat sem dobil pri diamantnem ščinkavcu ki pa je končno začel spletati tudi gnezdo. Toliko o tej temi in bil bi vesel, da se tema zreducira na kratek in uporaben text diskusije pa izbrišejo, ker so moteč faktor. Lep pozdrav vsem ljubiteljem perja Miki-Kodeljevo.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Sob 17 Apr 2010, 20:51

Včeraj sem šel slučajno v trgovono zootic v Domžalah in naletel na zelo zanimive žarnice, ki pa so povrh vsega še zelo sprejemljiva cena in v kombinaciji je v volieri tako kot bi resnično sijalo sonce.Ptice so zelo živahne, lepih intenzivnih barv in tudi mavsanje je pri koncu in končno tudi zelo uspešno, kot nikoli do sedaj. Ptice so v dveh tednih dobesedno slekle staro perje in novo je zelo intenzivnih barv in celo sivi kanarček je sedaj dobil 50% rumene barve. Če ima kdo željo videti dejstvo UV žarnic je dobrodošel na kavico in se na lastne oči prepriča v kakovost in spremembe pri mojih pticah. UVB 2 % je skoraj idealna tudi za naše ptice saj seva tudi 25% UVA žarkov. UVB 5% pa skoraj nima UVA sevanja zato sem jo daj v kombinacijo. Cena UVB 2% je 13,90 eur , UVB5% pa 14,90 eur. Vse u teh žarnicah pa si lahko preberete tu:
http://www.exo-terra.com/en/products/compact_fluorescent_bulbs.php#repti_glo20
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Sob 17 Apr 2010, 23:44

Po celem spletu sem nabiral informacije, kakšno sevanje bi bilo najprimernejše za naše ptice. Prišel sem do podatka da naj bi to bilo 2,5%UVB žarčenja in 12,5% UVA. Ker takih žarnic pri nas ni za dobiti, sem prišel do kombinacije 5%UVB in 25%UVA ki pa ni tako močno, da bi bilo enako po celi volieri, saj kot piše v podatkih o žarnici je to le v oddaljenosti do 30 cm od žarnice kar pa se precej porazgubi glede na velikost voliere. Ker nisem strokovnjak iz tega področja, bom redno sporočal o dogajanju in sproti tudi z sliko in videom potrjeval za ali proti temu poizkusu. Sem trenutno dokaj osamljen primer na tem forumu, razen Jane, ki pa še ni napisala nič o dogajanju po priklopu žarnice.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Ned 18 Apr 2010, 08:09

No, lepo da se toliko trudiš okoli tega in raziskuješ... več takšnih bi potrebovali. mižikanje Meni se to tudi zdi zelo dobra ideja, ampak problem pri nas doma je, da imamo vse kanarčke posebej v kletkah in nimamo voljere. Že zaradi tega odpade ta ideja, ker bi bilo zelo težko namontirat povsod žarnice. Upam pa vseeno, da se bosta mama in oče enkrat v bližnji prihodnosti odločila za prenovo njihove spalnice in namesto 12ih kletk postavila eno lepo, prostorno voljero ali pa vsaj mogoče en regal za vse kanarčke skupaj. No, bomo videli...

P.S. Tole temo bova pa skupaj zmoderirala šele ko boš čisto zaključil z njo, ker se mi zdaj zdi, da imaš še veliko za pisat in je bolje tako.
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Ned 18 Apr 2010, 08:56

Prijatelj rejec je rešil problem tako, da je v sobi namontiral žarnico ki gori celi dan in je malo slabši efekt ampak zopet bolje kot nič.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Jana Sre 21 Apr 2010, 07:51

Miki-Kodeljevo je napisal/a:Sem trenutno dokaj osamljen primer na tem forumu, razen Jane, ki pa še ni napisala nič o dogajanju po priklopu žarnice.

Žarnico imam še premalo časa, da bi se poznali kakšni konkretni rezultati. Amadinca sta sicer živahna in tudi menjava perja poteka lepo (najbrž tudi zahvaljujoč žarnici), še vedno pa se ne dotakneta sadja ali zelenjave. Ko (če) bodo vidne še kakšne spremembe, bom sporočila. mižikanje
Jana
Jana
Član
Član

Število prispevkov : 153
Datum registracije : 24/03/2010

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  koss Ned 18 Jul 2010, 08:32

Jana je napisal/a:
Miki-Kodeljevo je napisal/a:Sem trenutno dokaj osamljen primer na tem forumu, razen Jane, ki pa še ni napisala nič o dogajanju po priklopu žarnice.

Žarnico imam še premalo časa, da bi se poznali kakšni konkretni rezultati. Amadinca sta sicer živahna in tudi menjava perja poteka lepo (najbrž tudi zahvaljujoč žarnici), še vedno pa se ne dotakneta sadja ali zelenjave. Ko (če) bodo vidne še kakšne spremembe, bom sporočila. mižikanje
tudi jaz imam takšne težave kot Jana zato sem se odločil za kombinacijo obeh žarnic.za enkrat večjih sprememb še ni so pa v enem tednu vidno bolj živahni gratali
zaenkrat jim tekne semenska hrana za exote ,rdeči in beli bar,poskusili pa so tudi borovnice
sadja ,zelenave pa tudi jajčne hrane za kanarčke se za enkrat ne dotaknejo
Bom čez kak teden ponovno javil spremembe

koss
koss
Član
Član

Število prispevkov : 132
Datum registracije : 09/05/2010

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  FTW Sre 19 Okt 2011, 11:32

Definitivno... če ni sonca je potrebna žarnica. Idealno je 12 ur na dan (ponoči ugasnjena)
vendar bi tudi to vplivalo na letne čase ? dan se krajša oziroma daljša... kako prilagajati svetlobo ?
Glede na to, da imajo sončni žarki zelo široko polje različnih svetlob me zanima naslednje:
Omenili ste UV (ultravijolične) žarke A in B ... C so škodljivi ?
Kaj pa infrardeči žarki A, B in C ?
Vidna svetloba ...elektromagnetna radiacija... frekvenca... valovna dolžina...
Sonce oddaja približno 1 kilo watt energije na kvadratni meter
od tega je 527 watt-ov infra rdečih, 445 watt-ov vidne svetlobe in 32 watt-ov ultraviolične
tako da po mojem mnenju je pomembno vse, ne samo UV ko smo ravno pri žarnicah
kako pa je z infrardečimi žarnicami ?
ali po vašem mnenju zadostuje žarnica "za rastline" ?
ali bi kupili žarnico, ki vsebuje vse spektre svetlobe ?
Komaj čakam vaše odgovore nasmeh
LP

FTW
FTW
Član
Član

Število prispevkov : 71
Datum registracije : 18/08/2011
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Sre 19 Okt 2011, 21:01

Jaz osebno uporabljam žarnico za terarij EXO TERRA Repti Glo full spectrum terrarium lamp, ki naj bi ponazarjala tropski deževni gozd in ima UVB 2.0. Globje v analize raznih sevanj se nisem poglabljal, saj sem s temi žarnicami dosegel skoraj vse kar je prej manjkalo.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  FTW Čet 20 Okt 2011, 04:37

kakšna je pa cena ?

jst bom kr tole uzel vrjetno

Solar Glo
Je žarnica, ki ustvarja naravno, sončni podobno svetlobo. Združuje pravilno razmerje med ultravijolično svetlobo (UVA in UVB), vidno svetlobo in infrardečo svetlobo (toploto), v eni žarnici. Solar Glo je žarnica s polnim spektrom svetlobe, ki spodbuja apetit, aktivnost, intenzivno obarvanost in obsorbcijo kalcija. Pospešuje sintezo vitamina D3 in s tem preprečuje presnovno bolezen kosti.

Optimalen delež UVA, UVB, vidne svetlobe in toplote v eni žarnici.
Priskrbi koristi naravne sončne svetlobe.
Pomaga preprečevati presnovno bolezen kosti
Povečana prodornost UVB žarkov (+ 30 cm)

http://www.zootic.si/index.php?option=com_content&task=view&id=502&Itemid=533
FTW
FTW
Član
Član

Število prispevkov : 71
Datum registracije : 18/08/2011
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Pet 21 Okt 2011, 08:18

Lej se ne bom spuščal v podrobnosti, ker obe žarnice prodaja zotic, moja izprobana pa še varčna žarnica je, med tem ko infra red svetlobo ne potrebuješ pri pticah in ne vem kok je ta žarnica primerna za volijere. To žarnico rabiš za terarij pri plazilcin in kolikor mi je poznano je tudi cenovno dražja in svetloba bolj točkovno usmerjena. Vsak pa naj se pri sebi odloči kaj bo ponudil svojim pticam, moje so z mojim žarnicam zadovoljne.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Pet 21 Okt 2011, 08:52

Ne bom se spuščal v primernost ali neprimernost posameznih svetlobnih teles, saj jih nikoli nisem preizkušal
Lahko samo povem, da sem vedno uporabljal običajne cevaste žarnice za osvetljevanje. Po možnosti sem pticam vedno omogočal tudi direktno sončenje skozi zamreženo odprto okno. nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 67

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content

Nazaj na vrh Go down

Stran 1 od 2 1, 2  Next

Nazaj na vrh

- Similar topics