PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

visokoletači

+3
koss
dires
rok 14
7 posters

Go down

visokoletači Empty visokoletači

Objavlja  rok 14 Sre 10 Nov 2010, 05:25

lep pozdrav

doma imam pet visokoletačev, (mladiči) pa me zanima če jih lahko spustim iz golobnjaka in da se bodo vrnili nazaj
rok 14
rok 14
Član
Član

Število prispevkov : 77
Datum registracije : 26/08/2010
Starost : 28

Nazaj na vrh Go down

visokoletači Empty Re: visokoletači

Objavlja  dires Sre 10 Nov 2010, 08:23

živjo!

kolko so pa stari golobi, a so se izvalili ri tebi doma, v tvojem golobnjaku, ali v drugem?(zelo važni podatki)
dires
dires
Član
Član

Število prispevkov : 156
Datum registracije : 01/04/2010
Starost : 30

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  koss Sre 10 Nov 2010, 09:00

če so se pri tebi zvalili se bodo vrnili nazaj,brez skrbi

Nazadnje urejal/a koss Čet 11 Nov 2010, 09:07; skupaj popravljeno 1 krat
koss
koss
Član
Član

Število prispevkov : 132
Datum registracije : 09/05/2010

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  dires Sre 10 Nov 2010, 09:03

ja zelo vesel
dires
dires
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

visokoletači Empty Visokoletavci

Objavlja  Joško Tor 11 Jan 2011, 00:28

Po končani paritveni sezoni (septembra) imam v golobnjaku najmanj 20 srbskih visokoletalcev, od tega približno polovico mladičev. Ko le-ti dosežejo starost dveh mesecev, jih spuščam iz golobnjaka s starejšimi samci. Čez nekaj časa se izurijo v letenju, da jih je lepo opazovati. Najboljši primerki poletijo do 800m visoko in krožijo nad golobnjakom v premeru 200m. Spuščajo se blago spiralno. V začetku oktobra pa se začne njihovo število redčiti - nastopi sezona skobcev. Na teden mi jih območni ropar ulovi in seveda poje tudi po tri ali pa še več golobov. Počaka, da se spustijo na golobnjak in napade. Pri tem ga niti moja bližina ne moti. Na ta način izgubim najboljše primerke - odlične visokoletalce (gojim jih samo v beli barvi). Če jih hočem imeti za nadaljni razplod, jih imam do paritvene sezone (marca) zaprte v golobnjaku in jih ne spuščam na prosto. To pa seveda izniči draž opazovanja golobov pri njihovem čudovitem letenju visoko v zraku. Po letenju so jih tudi poimenovali - visokoletalci. Seveda jih je več vrst, kar pa presega okvir tvojega vprašanja.

Zaradi ogrožanja matične jate golobov s strani ptic roparic, sem se pogovarjal z znanim gojiteljem Nash-em MILICEM iz Las Vegasa v Nevadi. Odgovoril mi je kratko: "Tudi mi se ne moremo obraniti ptic roparic, saj so zavarovane z zakonom. Kazni za poškodovanje ali uničenje so tako visoke, da smo prepuščeni naključju." Zanima me, kako se s tem problemom spopadajo gojitelji drugod po Sloveniji. Vem, da je treba pred začetkom gojenja preveriti tudi to okoliščino (ogrožanje golobov s strani ptic roparic), vendar je skušnja takrat premočna. LP
Joško
Joško
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 421
Datum registracije : 18/09/2010
Starost : 74

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  dires Tor 11 Jan 2011, 03:15

zivjo

Ja tudi jst sm imel na tem področju ogromno težav. Največ škode so mi naredile vrane( ja vem kdo bi si mislil), poskušal sem jih splašiti na vse možne načine, vendar po pravici povedano ni pomagalo nič.
Na koncu sm prešel na idejo z zračno puško, in priznam zadeva se je obnesla( se še zadržujejo na območju, vendar zaenkrat ne posegajo po golobih). Kar pa se tiče ptic ujed (kragulj, skobec, kanja,..) pa tudi sam nemorem pomagati. Te ptice so zaščitene zato ne moremo lastoročno posegat v okolje. Od svoje jate sem izgubil že 3 golobe in to s strani kanje. Pozabil sem povedat da sicer nimam visokoletačev, ampak tudi svoje golobe spustim iz golobnjaka.

Le upamo lahko na čim manj napadov.

lp, dires zelo vesel
dires
dires
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Tor 11 Jan 2011, 08:02

Ujede imajo pomembno vlogo v ekosistemu in zato so tudi zakonsko zaščitene.
Vsi golobarji imamo velike probleme predvsem s
kraguljem(accipiter gentilis), sokolom selcem(falco peregrinus) in skobcem (accipiter nisus).
Nisem še zasledil, da bi kanja(buteo buteo) napadala goloba, saj se prehranjuje z malimi sesalci,
zato ji tudi rečemo kanja ali mišar.
Z razliko od večine mojih golobarskih kolegov, ujede spoštujem in na misel mi ne pride, da bi jim
kakor koli škodoval. Pravijo mi, da sem preveč "zelen". nasmeh visokoletači Imga4994c

Nazadnje urejal/a Alojzij Tor 11 Jan 2011, 09:18; skupaj popravljeno 1 krat
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 67

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Tor 11 Jan 2011, 09:04

Ja, pri nas je tudi veliko težav zaradi sokola in kragulja, izgubi se precejšnje število golobov - včasih tudi 2-3 na teden, pa tudi kuna je že "klala" pri nas, vendar na srečo že kar nekaj let nazaj. Tudi moj oče spoštuje ujede in jim zato nikakor ne škoduje, kar pa ne pomeni, da je vesel ko mu golobe odnesejo... nasmeh Enkrat (nekaj mesecev nazaj) je kraguljka usekala med jato nad golobarnikom in skupaj z golobom v krempljih priletela na tla, pa jo je mama z metlo udarila in je spustila goloba ter odletela, golob je imel prehude poškodbe. Hja, moj oče bi vam imel dosti zgodbic za povedat glede tega... mižikanje
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  dires Tor 11 Jan 2011, 09:30

Alojzij, ja kar verjemi. Kanja je krivec za izgubo 2 najlepsih samcev v sezoni in 1 samicko (staro 1leto).
Slisi se cudno, tudi sam sem na zacetku predvideval drugac, vendar se je vse iskazalo za napacno. Kasneje sem skocil do sokolarja ki ga poznam in mi je povedal, da vcasih napadejo tudi kanje. Okolico v blizini pa preletavajo samo kanje 4-je pari, rezultat tega pa so mrtvi golobi.

Kar se tiče škodovanja tem pticam, pa sem tudi sam proti. V ponos mi jih je opazovati kako z vso njihovo mogocnostjo jadrajo po zraku. Pač prehranjevalna veriga.... v njej nastopajo tudi žrtve smejanje2

lp, dires zelo vesel
dires
dires
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Shaip Sob 02 Mar 2013, 10:22

Kanja nikoli do sedaj ni napadla goloba, saj pr men ne...imel sem ih skupaj u voljeri kanje pa golobe, so spali en zraven druzga...Hrana:mali sesalci, ptici, zuzelke, mrhovina...lp
Shaip
Shaip
Član
Član

Število prispevkov : 40
Datum registracije : 26/04/2012
Starost : 65

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content

Nazaj na vrh Go down