PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Udomačitev

5 posters

Go down

Udomačitev Empty Udomačitev

Objavlja  Maja Tor 05 Maj 2009, 00:44

damir je napisal/a:Pozdravljena.vidim da si pravi zaklad za kanarčke. Zanima me, če se ga da tak udomačit, da se pusti božat al pa da prileti na roko, da ga lahko daš kletko.

Sosed je nekoč v bloku imel kanarčka in ga je bilo prav lepo poslušat pri odprtem oknu ko je žvrgolel. A kanarčki fejst onesnažujejo? Za indijske kose pravijo da med letom dela potrebo tak da je lahko vse okoli posrano. A se ga da naučit določeno melodijo?

Hvala ti za odgovor
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34

Nazaj na vrh Go down

Udomačitev Empty Re: Udomačitev

Objavlja  Maja Tor 05 Maj 2009, 00:47

No, glede na vsa tvoja vprašanja sklepam, da kanarčka še nimaš doma in ga tudi nikoli nisi imel, tako da ti bom poskusila čim bolj svetovat, če se morda odločaš, da bi si kanarčka kupil...

Hja... glede udomačitve je takole - seveda je čisto možno kanarčka udomačiti, ampak je zelo odvisno od posameznega ptička. Pač, če boš kanarčka kupil v trgovini (kar ne priporočam), potem boš imel pred seboj težko delo. Je pa res, da je čisto vseeno kje boš kupil ptico... če se ljudje niso ukvarjali z njo, potem jo boš pač veliko težje udomačil in navadil nase...

Najbolj udomačen kanarček oz. katera koli ptica pa je ta, ki je bila izvaljena doma in mogoče tudi hranjena ročno. Sama imam doma samo enega kanarčka (od 12ih), ki je name toliko navajen, da ga lahko včasih pobožam in da ni toliko plašen kot ostali, vendar še vedno ni tako zelo udomačen, da bi se pustil kar tako prijemati in božati. No, to je sicer bila moja napaka, ker se nisem začela z njim ukvarjat že takoj ko se je zvalil, ampak sem s tem pričela veliko kasneje...

Glede navajanja na roko - da bi ti recimo stal na prstu in bi ga lahko lepo dal v kletko kadar bi hotel - pa moraš vedeti, da je s tem res treba začet že zgodaj, torej ko je kanarček še mladič oz. zelo mlad, drugače se ne bo nikdar navadil (razen kakšnih zelooo redkih izjem).

Glede čistoče - kanarčki so zelo čiste živali in res niso zahtevne glede oskrbe. Seveda, če boš imel kanarčka spuščenega zunaj (po sobi recimo), bo sigurno opravljal potrebo, to definitivno... ker imajo tako kot vse ptice, super hitro prebavo in tako pač je... Ampak, da te malo potolažim - drekci so zelo majčkeni in se zelo hitro posušijo, tako da ne puščajo umazanije za sabo... jih lahko preprosto odstranimo s papirnatim robčkom.

Melodije pa se jih na žalost ne da naučiti. Vsak kanarček ima svoj način petja in tega se ne da spremenit. Edino kar lahko narediš je, da svojega kanarčka spodbudiš k petju s tem, da mu predvajaš glasbo ali pa recimo posnetke petja kanarčkov... In se bo potem še bolj trudil in še močneje pel... Melodije ga pa res ne boš mogel naučiti.... žal.

Upam, da sem ti na vse odgovorila, če te pa še karkoli zanima pa kar vprašaj prosim... zelo vesel

LP,

Nazadnje urejal/a Maja Pet 03 Sep 2010, 07:03; skupaj popravljeno 1 krat
Maja
Maja
Admin
Admin

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Aleko Sob 24 Jul 2010, 09:10

Ali je moj kanarček že prestar za udomačitev star je malo manj kot 1 leto? vprašaj vprašaj vprašaj
Aleko
Aleko
Član
Član

Število prispevkov : 11
Datum registracije : 24/07/2010
Starost : 28

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Sob 24 Jul 2010, 09:31

Ne bi rekla, da je prestar, vendar pa najbrž ne boš nikoli uspel doseči, da ti bo šel na prst, se ti pustil božati ali kaj podobnega. Lahko ga pa res dobro privadiš nase, da se te ne bo bal, da se mu boš lahko približal na par centimetrov, da ti bo morda jedel iz roke... Vse se da, vendar z veliko truda in potrpežljivostjo.

Morda bi ti lažje pomagala, če bi mi povedal kaj več o tvojem kanarčku - kje si ga dobil, koliko časa ga imaš, ali ga kaj spuščaš ven iz kletke...?
Maja
Maja
Admin
Admin

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Aleko Pon 26 Jul 2010, 21:09

Dobil sem ga v trgovini za živali( sedaj vem da bi bilo bolje pri rejcu),imam ga od decembra 2009,ven ga spuščam zelo redko saj nevem kako bi ga spravil nazaj v kletko, nočem pa ga loviti ker potem je zelo prestrašen.To je sicer moj prvi kanarček in tudi nimam iskušenj z njim.Poskušam da bi mi jedel iz roke zelenjavo tako da vsak dan imam nekaj časa roko v kletki in mu ponijam zelenjavo.Nevem ali naj s tem nadaljujem ali ne. vprašaj vprašaj
Aleko
Aleko
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Tor 27 Jul 2010, 04:24

Hja, glede na to, da je kupljen v trgovini in da ga imate že nekaj mesecev, pa se do sedaj najbrž niste veliko ukvarjali z udomačitvijo, je pred vami zelo zelo težka naloga. Kanarčki niso kot papige in se jih zlepa ne da naučit, da bi hodili na prst ali pa sedeli na rami. V vašem primeru se mi to zdi praktično nemogoče (če seveda želite to doseči). Predlagala bi vam, da ga skušate samo malo bolj privaditi na vas, da se vas ne bo bal. Enega od teh načinov že izvajate - da dajete roko v kletko vsak dan. Kakšen pa je njegov odziv - ali nori po kletki, ali samo gleda roko?

Če si ga želite bolj približati, ga boste najbrž morali prej ali slej tudi spustiti ven iz kletke. Vem, da je to sicer precejšen iziv, ker ga je enostavno spustiti ven, težje pa ga je spraviti nazaj. Osebno imam samo enega od 12ih kanarčkov, ki je bolj domač, je pa bil izvaljen pri nas doma. Če bi ga imela po rokah od samega začetka in s tem vztrajala bi danes bi prava igračka, vendar pa sem vmes malo prenehala in hitro prevlada strah. Danes je navajen hoditi ven iz kletke in nazaj notri. Iz roke mi ne je, si pa upa priti blizu in precej enostavno ga ujamem - primem v roko.

Od vas je odvisno kaj želite doseči z vašim kanarčkom in koliko hočete od vašega odnosa z njim. Začnite pa počasi, kot ste že začeli, ne pričakujte čudežov in imejte veliko potrpežljivosti. mižikanje
Maja
Maja
Admin
Admin

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  nika Čet 29 Jul 2010, 02:06

Jaz svoje ptiče spustim vsak dan in se sami vrnejo nazaj v kletko. Samo včasih jih moram malo podrezati, da se zganejo. S kanarčkoma nikoli nimam problemov. Samo zebrici sta včasih malo bolj samovoljni in se nočeta vrniti v kletko ampak raje posedata na kletki ali napi. Nekajkrat sem ju morala res nič kaj nežno loviti, sedaj pa sta nekako ugotovila, kaj pričakujem od njiju, ko se jima približam, dvignem roko, ju usmerjam in jima prigovarjam. Včasih malo dlje traja, ampak tako se vse skupaj zaključi na miren način brez nepotrebnega preganjanja.

S spuščanjem sem začela že nekaj dni po tem, ko sem jih dobila. Če drugega ne je bilo treba očistiti kletko. Od začetka so imeli res problem, ker niso našli vhoda v kletko, čeprav so imeli pred vhodom krajšo palico za pristajanje. Vedeli so, da je v kletki hrana in ko so postali lačni so si želeli v kletko, pa niso našli vhoda. Plezali so po kletki in iskali dostop do hrane. Od začetka je pomagalo, če sem jim odprla tudi tista vratca, ki so bila najbližje posodice s hrano, običajno so jih kmalu našli. Potem so se navadili, da so se vračali skozi tista vratca, skozi katera so šli iz kletke. Ptiči se hitro učijo, zato ne obupati.

Torej: pomaga, če jim pred vhod nastavite palico za pristajanje in če je v bližini vhoda posodica s hrano. Lahko poskusite pritegniti ptičevo pozornost tako, da na pristajalno palico pred vhod daste kakšen list solate ali kaj podobnega, da bo hitreje našel palico in vhod. Take so moje izkušnje.
nika
nika
Član
Član

Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Aleko Pet 30 Jul 2010, 09:04

Ko dam roko v kletko kanarček samo strmi v hrano nato pa se začne sprehajati po kletki in gre tudi mimo mojo roko.
Aleko
Aleko
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Pet 30 Jul 2010, 10:59

No, to je že dober znak. mižikanje Če kanarček ne beži po kletki, če si upa iti blizu tvoje roke, potem si že veliko dosegel, ker to pomeni, da te ne smatra za nevarnega. Svetujem ti, da nadaljuješ s to metodo. Morda v prihodnje skušaš svojo roko primakniti bližje k njemu, da vidiš reakcijo. Ali pa daj kaj hrane v roko in mu ponudi (lahko samo semena, jajčno hrano ali pa kaj od zelenjave oz. sadja). Glede spuščanja iz kletke, ti je pa nika dobro svetovala - palčko pred vhod v kletko. Sprva bo sicer najbrž stresno tako za njega kot tudi za vas, ampak verjamem, da boste našli način, da ga spravite nazaj v kletko.

Pomembne reči na katere morate biti pozorni pri izpustu kanarčka iz kletke:
- zaprta vrata in okna
- zaprta kopalnica oziroma zaprt pokrov školjke
- paziti na ogledala in okna brez zaves (nevarnost, da se zaleti vanje)
- drugi hišni ljubljenčki
- sveče, prižgan štedilnik in podobne nevarnosti
Maja
Maja
Admin
Admin

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Aleko Pet 06 Avg 2010, 06:27

Sedaj se mu lahko z roko počasi in nežno dotaknem prstov.To mi je uspelo že drugič.A mpak danes ko sem mel roko pri njegovih nogicah pa me je začel kluvati v prst.Ne vem kaj to pomeni ali se me preveč boji ampak mislim da se me že manj boji kot prej.
vprašaj vprašaj vprašaj
Aleko
Aleko
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Pet 06 Avg 2010, 06:51

No, super... To, da te kljuva pomeni, da se te manj boji. Ker če se te kanarček boji, bo prestrašeno letal po kletki in bežal od tebe oz. tvoje roke. Moj Čupo recimo, je edini od vseh 11ih kanarčkov, ki je navajen name. Sicer ga nisem navadila na prst, vendar če bi se malo bolj potrudila, bi tudi to dosegla. Je pa zelo korajžen - me dostikrat čez rešetke ščipa za prste, ga tudi lahko pobožam po nogicah, po hrbtu. Navajen je hodit ven iz kletke in nazaj v njo, pa tudi ujamem ga hitro - se dostikrat kar pusti prijeti in ko ga dam notri v kletko skoči iz mojega prsta na palčko. Res je fajn ptiček. Pa če pogledam se nisem pretirano z njim ukvarjala, kakšen bi šele bil, če bi se. mižikanje
Maja
Maja
Admin
Admin

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Aleko Sre 17 Nov 2010, 04:14

no zavno zdej sm ga mel izven kletke, kosem šel proti njemu je vzletel in priletel na mojo roko 1X tudi blizu glave na ramo tam je bil nekaj časa cca. 1 min nato pa je odletelzgodilo večkrat smejanje
Aleko
Aleko
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  LANA10 Tor 22 Feb 2011, 06:16

Moja zgodba o kanarčku.
Kupila sem kanarčka pri rejcu, starost osem mesecev. Kanarčke je imel v kletki, vsakega posamezno. Sama sem ga dala v bistveno večjo kletko, ter ga začela po enem tednu tudi spuščati po sobi. Nikoli nobenega problema, sam je našel pot nazaj v kletko. Imel je prosto pot, saj je bila kletka vedno odprta. Zjutraj, preden sem prišla v sobo, se je že oglasil, kakor da me je hotel poklicati in pozdraviti. Ob gledanju TV ali delo na računalniku, je bil vedno prisoten, saj je priletel na mojo roko, ramo, mizo in tam počival. Kanarčkovo petje je bilo bolj tiho. Njegova poslastica je bila solata, tudi sadje toda solata je bila nekaj posebnega. Oboževal je kopanje, voda je bila zanj nekaj najlepšega.(ne pretiravam). Tako sem mislila da imam papigo, ne pa kanarčka. Njegovo obnašanje in karakter je bil nekaj posebnega.
Toda vse kar je lepo in prijetno, se ponavadi konča. Po dveh letih, se je njegovo življenje končalo. Brez znakov bolezni, zvečer vesel, razigran, zjutraj pa mrtev. Razlaga rejca, po vsej verjetnosti kap. Težko je sprejeti, saj takšnega kanarčka nikoli več ne bom imela.
Po dolgem času sem kupila drugega, toda ta pa je nova zgodba. Sedaj je dobil tudi prijateljico, ki ga zelo lepo osvaja.
Kar se tiče udomačitve, kanarček ni papiga, njo je mogoče naučiti, toda tudi ne vsako.
Očitno pa obstajajo kanarčki, ki so izjema in se od njih učimo mi sami, ter spoznavamo bistvo življenja ptic.
LANA10
LANA10
Član
Član

Število prispevkov : 10
Datum registracije : 14/02/2011
Starost : 52

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Sre 23 Feb 2011, 09:21

Da bi razumeli zakaj se pticam, še posebej kanarčkom pogosto zgodi to, kar se je zgodilo tvojemu,(kap)
se moramo seznaniti z nekaterimi njegovimi značilnostmi.

Kanarčki tehtajo 12 do 20 gramov in potrebujejo sorazmerno veliko hrane glede na težo.
Vzrok za to je njegove povišane življenske funkcije.

Kanarčkova normalna telesna temperatura je 41do 42 stopinj C.
V minuti vdihne 90 do 125 krat. .
Srčni utrip ima 700 do 1000 krat v minuti

Zaradi teh značilnosti, so jih v preteklosti rudarji jemali seboj v rudnike, saj so bili kanarčki
s svojo hitro presnovo odličen indikator prisotnosti plina v rudniku.
Kakor hitro je kanarček v jami omagal, je bil to znak za preplah in rudarji so se lahko pravočasno rešili.
Velikokrat se je že dogodilo, da je kanarček pri lovljenju od razburjenja poginil v roki. šokiran

Vir: Prašnikar M.:Kanarčki 1983
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 67

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content