Rabim pomoč
+4
nika
jupiter2
Alojzij
urshikka
8 posters
PERNATI PRIJATELJI :: Kanarčki, papige, eksote in druge ptice :: Eksoti :: Avstralski ščinkavci (zebrice)
Stran 1 od 2
Stran 1 od 2 • 1, 2
Rabim pomoč
Pozdravljeni!
sedaj sem ponosna lastnica parčka avstralskih zebric samička je iz domače reje samec pa je iz trgovine že drugi dan so mu začela izpadati peresa sedaj je zadnji del že povsem gol le nekaj repnih peres mu je ostalo. Na sliki se sicer ne vidi dobro vendar ga nisem hotela preveč mučiti.
Je to nevarno za mojo samičko in kaj naj storim da se mu stanje čim prej izboljša?
sedaj sem ponosna lastnica parčka avstralskih zebric samička je iz domače reje samec pa je iz trgovine že drugi dan so mu začela izpadati peresa sedaj je zadnji del že povsem gol le nekaj repnih peres mu je ostalo. Na sliki se sicer ne vidi dobro vendar ga nisem hotela preveč mučiti.
Je to nevarno za mojo samičko in kaj naj storim da se mu stanje čim prej izboljša?
urshikka- Član
- Število prispevkov : 71
Datum registracije : 31/05/2011
Starost : 32
Re: Rabim pomoč
Za tako hitro izgubo perja je vzrok najbrž v tem, ker ga je samica "ocufala".
Opazuj ju in videla boš agresivno vedenje samice.To bo trajalo še nekaj dni, dokler ga samica ne sprejme.
Pepričaj se, če si res dobila samca. Ponavadi si to počneta dve samici.
Perje bo nanovo zraslo v dobrem mesecu.
Opazuj ju in videla boš agresivno vedenje samice.To bo trajalo še nekaj dni, dokler ga samica ne sprejme.
Pepričaj se, če si res dobila samca. Ponavadi si to počneta dve samici.
Perje bo nanovo zraslo v dobrem mesecu.
Alojzij- V.I.P.
- Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 67
Zagotovo je samec saj ima oranžna lička in zebrast vzorec pod vratom, ter pikčast vzorec ob straneh je pa res da je samec še mlad (je letnik 2011, kolikor je razvidno iz obročka)
urshikka- Član
Najbrž je potem vzrok v tem, da je samec mlad. Morala boš malo potrpeti ali bo potrebno nekaj časa
imeti vsakega v svoji kletki. Upam, da v kletki nimaš gnezda, ker bi to še pospeševalo puljenje perja samčku.
Kakor sem že dejal, večjih posledic ne bo, razen estetskih.
imeti vsakega v svoji kletki. Upam, da v kletki nimaš gnezda, ker bi to še pospeševalo puljenje perja samčku.
Kakor sem že dejal, večjih posledic ne bo, razen estetskih.
Alojzij- V.I.P.
Gnezdo sem že odstranila, je nevarnost da se samček prehladi če imam ponoči odprto okno?
urshikka- Član
Sedaj, ko bodo spet nizke temperature malo popazi, da ne bo v stanovanju padla temperatura pod 20 stopinj.
Seveda bo, dokler mu zopet ne zraste perje, občutljvejši na nižje temperature.
Seveda bo, dokler mu zopet ne zraste perje, občutljvejši na nižje temperature.
Alojzij- V.I.P.
Ok, Hvala za hitre odgovore
urshikka- Član
Živjo,
sicer nisem hiter, ampak vseeno. Na sliki je meni tale zebrica podobna samički. Samičke so take sivkaste, samčki pa bolj temne barve. Sam sem imel leglo, kjer je bil samček že od vsega začetka bolj temen. Mogoče gre res za samčka, vendar se iz slike ne da natačno določiti. Mogoče je res, ker je v tvojem primeru samček mlajši od samičke. Torej, kot ti je predlagal gospod Alojzij. Za nekaj časa jih loči, da se samčku popravi perje.
V trgovini z malimi živalmi sem videl, da je imela samička tako izpuljeno perje kot je prikazano na sliki. V kletki je bil samček, ki jo je napadal, samička pa je zgledala zelo boga; bila na dnu kletke, oslabela, se komaj premikala in se pri gibanju kobacala. Ko sem na to opozoril prodajalko, je ta dejala, da ve in bo že.
sicer nisem hiter, ampak vseeno. Na sliki je meni tale zebrica podobna samički. Samičke so take sivkaste, samčki pa bolj temne barve. Sam sem imel leglo, kjer je bil samček že od vsega začetka bolj temen. Mogoče gre res za samčka, vendar se iz slike ne da natačno določiti. Mogoče je res, ker je v tvojem primeru samček mlajši od samičke. Torej, kot ti je predlagal gospod Alojzij. Za nekaj časa jih loči, da se samčku popravi perje.
V trgovini z malimi živalmi sem videl, da je imela samička tako izpuljeno perje kot je prikazano na sliki. V kletki je bil samček, ki jo je napadal, samička pa je zgledala zelo boga; bila na dnu kletke, oslabela, se komaj premikala in se pri gibanju kobacala. Ko sem na to opozoril prodajalko, je ta dejala, da ve in bo že.
jupiter2- Član
- Število prispevkov : 170
Datum registracije : 04/05/2009
Starost : 36
Mislim da bi mogel biti samec saj se lepše oglaša kot samica.
Samička levo samček desno, se motim?
Samička levo samček desno, se motim?
urshikka- Član
Je. Ima lička, ob prsih rdečkasto - pikčasto perje. Značilo za samčka.
jupiter2- Član
Moja dva se nič ne napadata samo samička ga malo kljune sem pa tja samo odkar nimata gnezda tudi tega ne opazim več.
urshikka- Član
Pri meni samička, ko hoče da jo samček crklja, kljuva samčka v bok in mu včasih izpuli tudi kakšno pero. Običajno vedno sedita na istih mestih in se tako včasih zgodi, da je potem samček po desnem boku čisto brez pikčastega perja. Ni panike, mu zraste novo, samo malce smešen je na pogled, kot bi imel oblečen strgan brezrokavnik.
nika- Član
- Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009
sedaj sta ločena, vendar se lahko gledata, upam da mu perje čimprej zraste nazaj
urshikka- Član
živjo! Sedaj se perje samčku že počasi obrašča, zanima me kdaj ji dam lahko spet v skupaj bojim se da mi bo samička potem zopet pocufala perje.
urshikka- Član
Spusti ju skupaj in nekaj časa opazuj.
Nazadnje urejal/a jupiter2 Sob 13 Avg 2011, 23:30; skupaj popravljeno 1 krat
jupiter2- Član
pa kako sipino kost jima dej ali lupino od jajcka...mogoce ji pa minerali manjkajo
ce pa imas cajt pa voljo, lahko sipino kost nastrgas z nozem ali podobno in jima ponudis v skledici...vrjemi da bosta v kratkem vse snedla jaz imam zunanjo voljero z raznimi pticami, prevladujejo pa zebrice, in sipino kost kar na tleh z stopalom strem, pa v pol ure je ni vec...
ce pa imas cajt pa voljo, lahko sipino kost nastrgas z nozem ali podobno in jima ponudis v skledici...vrjemi da bosta v kratkem vse snedla jaz imam zunanjo voljero z raznimi pticami, prevladujejo pa zebrice, in sipino kost kar na tleh z stopalom strem, pa v pol ure je ni vec...
IgorR.- Član
- Število prispevkov : 55
Datum registracije : 30/12/2010
Starost : 45
Saj jima dajem enkrat ali dvakrat na teden jajčno hrano in notri zmešam jajčno lupino sipino kost ponavadi pa dodam tudi kakšno zelenjavo radič ali regrat.
Včeraj sem ju imela oba spuščena in je samica samcu spet začela cufati perje. (Ne izgleda preveč nasilno vse skupaj, samček samo čepi samička ga pa obira, ni kakšnega pretepanja). Sedaj sta v ločenih kletkah. Verjetno bo treba počakati da samček še malo zraste da se bo postavil zase.
Včeraj sem ju imela oba spuščena in je samica samcu spet začela cufati perje. (Ne izgleda preveč nasilno vse skupaj, samček samo čepi samička ga pa obira, ni kakšnega pretepanja). Sedaj sta v ločenih kletkah. Verjetno bo treba počakati da samček še malo zraste da se bo postavil zase.
urshikka- Član
ceprav tega se nisem videl...iskreno povedano. Neglede na to ali je samcek se mlad ali ne, do tega ne bi smelo pridet! kaj pa glede gnezdenja in podobno, ste provali dat v kletko kak gnezditveni materjal in podobno?
moj nasvet, sipina kost naj bo vedno v kletki, mislim da mi nismo kos naravi da sami doziramo prehrambene navade pticam.
Jaz osebno bi proval naredit tako...v en vogal dat gnezdo, na dno kletke ali kamorkoli gnezditveni materjal, sipino kost pripet na resetke....
Kar se tice zelenjave, jaz dajem vsak dan...ali jabolko ali zelenjavo ali oboje...kar se pa jajcka tice, super stvar, sem tudi sam pristas tega, sam pazite da se jajcna hrana ne pokvari, kajti zunaj je toplo, in se bistveno prej hrava pokvari
moj nasvet, sipina kost naj bo vedno v kletki, mislim da mi nismo kos naravi da sami doziramo prehrambene navade pticam.
Jaz osebno bi proval naredit tako...v en vogal dat gnezdo, na dno kletke ali kamorkoli gnezditveni materjal, sipino kost pripet na resetke....
Kar se tice zelenjave, jaz dajem vsak dan...ali jabolko ali zelenjavo ali oboje...kar se pa jajcka tice, super stvar, sem tudi sam pristas tega, sam pazite da se jajcna hrana ne pokvari, kajti zunaj je toplo, in se bistveno prej hrava pokvari
IgorR.- Član
saj imam sipino kost v tudi kletki. In tudi jaz dajem zelenjavo tudi v kletko tako da jo pripnem s klinčkom samo tisti dan ko je na vrsti jajčna hrana jo dam tam zraven.
Poleg tega je samček lahko star največ pol lela ali manj zato mislim da še ni pripravljen na parjenje.
Pa še eno vprašanje:
Kdaj so zebrice pripravljene na parjenje kolio morajo biti stare?
Poleg tega je samček lahko star največ pol lela ali manj zato mislim da še ni pripravljen na parjenje.
Pa še eno vprašanje:
Kdaj so zebrice pripravljene na parjenje kolio morajo biti stare?
urshikka- Član
Samček je letošnji mladič in seveda je sedaj še premlad za parjenje. Tudi sezona parjenja je mimo.
Svetujem ti, da ne hitiš s parjenjem, ker boš imela še preveč mladičkov, če boš hotela.
Minimalna starost cebric za parjenje je 8-10 mesecev, vendar jaz nikoli ne gledam prav na starost ,
ampak na sezono, ki se začne v zgodnji pomladi.
To se pravi, da so mladiči izvaljeni letos odrasli šele drugo leto. To velja tudi ta ostale manjše ptice.
Tudi z jajčno hrano ne pretiravaj, saj ptice spodbuja k parenju.
Svetujem ti, da ne hitiš s parjenjem, ker boš imela še preveč mladičkov, če boš hotela.
Minimalna starost cebric za parjenje je 8-10 mesecev, vendar jaz nikoli ne gledam prav na starost ,
ampak na sezono, ki se začne v zgodnji pomladi.
To se pravi, da so mladiči izvaljeni letos odrasli šele drugo leto. To velja tudi ta ostale manjše ptice.
Tudi z jajčno hrano ne pretiravaj, saj ptice spodbuja k parenju.
Alojzij- V.I.P.
Hvala za odgovore bom malce prenehala z jajčno hrano s parjenjem pa bom poskusila naslednje leto.
urshikka- Član
to z jajcno hrano dam popolnoma prav Alojziju
vendar mali paradoks kar se parjenja tice...jaz imam zunanjo voljero, to pomeni konstantno veni, na vseh moznih temperaturnih razlikah in nihanjih...mladici so pa cez celo leto, tudi pozimi...torej, po mojem, je zebrica ena od tistih ptic, katera je z casom zgubila casovni nagon parjenja...
vendar mali paradoks kar se parjenja tice...jaz imam zunanjo voljero, to pomeni konstantno veni, na vseh moznih temperaturnih razlikah in nihanjih...mladici so pa cez celo leto, tudi pozimi...torej, po mojem, je zebrica ena od tistih ptic, katera je z casom zgubila casovni nagon parjenja...
IgorR.- Član
Jajčna hrana je energijska hrana, ki se daje v obdobju parjenja ali pa pticam, ki so šibke, bolne, kadar menjajo perje... V teh primerih se jo daje večkrat oz. bolj pogosto, v ostalih situacijah pa je enkrat tedensko čisto vredu. Glede zelenjave in sadja je treba biti bolj previden - če se že daje vsak dan, potem mora to biti v majhnih količinah, ker lahko hitro pride do driske. Jaz bi bolj svetovala vsak drugi dan recimo.
Maja- Admin
- Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34
Živjo res neverjetno, tudi pozimi .IgorR ali lahko prilepiš kakšno slikco od tvoje zunanje kletke, saj tudi sama razmišljam da bi jo postavila. A morajo imeti kako zavetje za pozimi ali so kar tako v kletki. Glede zelenjave pa zelo pazim saj ju imam v sobi in nočem kakcov pol metra od kletke . Dam jima toliko da pojesta v petnajstih minutah tudi če ne pojesta takrat vržem stran ker ovene.
urshikka- Član
za slikce noben problem...bom naredil
IgorR.- Član
Stran 1 od 2 • 1, 2
PERNATI PRIJATELJI :: Kanarčki, papige, eksote in druge ptice :: Eksoti :: Avstralski ščinkavci (zebrice)
Stran 1 od 2