PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Mladički avstralskih zebric

+6
jaka
darkoza
Maja
PilotGirl
Miki-Kodeljevo
jupiter2
10 posters

Stran 1 od 2 1, 2  Next

Go down

Mladički avstralskih zebric Empty Mladički avstralskih zebric

Objavlja  jupiter2 Sre 04 Nov 2009, 22:24

Pozdravljeni po dolgem času!

Spročam vam eno slabo in eno dobro novico.

Slaba je, da mi je pred mesecem in pol poginila kanaričica Silvika v času, ko je bila pri sosedi, mi pa na morju.

Dobra pa je ta, da sem po 4 dnevih nato kupil parček avstralskih zebric. Imata se zelo rada zato imata sedaj v gnezdecu 3 jajčka in enega pernatega mladička. Zanima me, ali mi lahko pomagate kako naj jima pomagam, da ne bom kaj naredil narobe in da bo preživel. Zanima me, ali lahko premikam kletko da počistim perje, kakšno hrano naj jima dam (kupljeno mešanico za fotranje mladičkov, vitamine), kakšno dodatno hrano za starša,...

Želim in hočem, da mi mladiček preživi zato vas lepo prosim, da mi pomagate ali pa napišete svoje izkušnje z mladički avstralskih cebric. Mladiček je star cca. 2 dni (ne vem točno, ker me ni toliko doma, ker študiram v Krškem). Starša sta zelo skrbna, saj ko gre ona ven jo on zamenja in ko ona pride nazaj gre on ven.

Hvala in lep pozdrav,

Dušan
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Število prispevkov : 170
Datum registracije : 04/05/2009
Starost : 36

Nazaj na vrh Go down

Mladički avstralskih zebric Empty Re: Mladički avstralskih zebric

Objavlja  Miki-Kodeljevo Ned 08 Nov 2009, 06:18

Kupi kot dodatek jajčno mešanico za exote in pusti da sama opravita svoje in ne vznemirjaj ju preveč. To je moj nasvet in boš videl da deluje.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 487
Datum registracije : 10/05/2009
Starost : 60

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  PilotGirl Sob 12 Dec 2009, 11:01

Tako kot je napisal Miki. Lahko jima še ponudiš vitamine v vodi.

Zebrice so zelo odgovorni in dobri starši. Zato čim manj posegaj v njihovo starševsko vzgojo. Dostikrat se zgodi mogoče za nekoga, ki ima prvič mladičke, da je vzgoja nerazumevajoča. Vendar starša vesta zakaj je tako, to jih vodi njun instinkt. Če boš jajčka našel zunaj, to pomeni, da so neoplojena. Prav tako je, ko bo preveč zebric v kletku oz. volieri. Se ne bodo več razmnoževali, videl boš samo še prazna razbita jajčka, ki se lahko nahajajo tudi v gnezdu. Sem pa tudi že videla, ko so zebrice gnezdile na tleh, ker je bilo premalo prostora in premalo gnezd. Tako, da se vedno znajdejo.

Lahko se bo zgodilo, da bo mladiček sam na dnu kletke, onadva pa gor in ga klicala. Takrat ga ne dviguj. Tudi kakršen koli kontakt mladičkov odsvetujem, ker jih lahko zavrneta. jokanje Prav tako boš velikokrat videl, ko bo samica stala pred gnezdom s polnim gobčkom in klicala. Preprosto jih mora spraviti ven in naučiti samostojno življenje. Tudi, smešne prizore boš videl, ko bosta mladička cela šla v hrano in ždela notri, ker se bosta preveč najedla nasmeh

Potem pride vmesno obdobje, ko je skubljenje jokanje Tukaj jih veliko pogine jokanje Vendar je isto kot pri kanarčkih. Kumarice in dodatek vodi za lažje skubljenje.
PilotGirl
PilotGirl
Član
Član

Število prispevkov : 59
Starost : 41

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Sob 12 Dec 2009, 20:34

Živjo!

Moram povedat, da so mladički na žalost umrli. Bilo jih je kar 6 ali 7, vendar se mi zdi, da so umrli zaradi tega, ker sem moral očistiti kletko, ker ima samička v času gnezdenja zelo OGROMNO veliko potrebo. Čistil nisem po en teden, po enem tednu pa je bilo potrebno. Sedaj je zopet v gnezdu, tako da tokrat ne bom toliko čistil, saj je verjetno najbolje kar na 14 dni enkrat.

Kupil sem tudi mešanico, tako kot ste mi svetovali, vendar se mešanice nista niti dotaknila. Dajal sem v trdo kuhano jajce, katerega je jedla samo rumenjak. Za mešanico pa me je zelo presenetila, saj sem bil 100%, da jih s semeni ne bo morala nahraniti.

Upam, da bodo zopet, tokrat pa kot sem že napisal ne bom čistil tudi po 14 dni.

Hvala za nasvete!
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Sob 12 Dec 2009, 22:13

Čudno. Kletko je potrebno čistiti saj je pogoj za zdrave ptice čistoča. Pretiravanje ni potrebno, je pa obvezno vsaj tedensko čiščenje. Vzrok za smrt tvojih mladičev ni v tem da si čistil kletko. Te stvari se dogajajo če preveč šaraš po gnezdu in si ogleduješ mladiče, dokler starši ne zapustijo le te. Pri meni ko so mladiči pri zebricah jih tudi odhranijo. Še nisem imel primera, da bi zebrice mladiče zapustile. Se je pa dogajalo da so zapuščale jajčka in menjale gnezdo. Samo ta jajčka so bila v večini primerih neoplojena. Zato kot sem rekel. Pusti času čas in naravi da naredi svoje. Ne drezaj v pticve, skrbi za higieno in ko bo čas bojo tudi rezultati.
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  PilotGirl Ned 13 Dec 2009, 01:39

Čiščenje mora biti tedensko. Sicer jaz včasih, jim dam prvi teden mir, če so recimo prvič mladiči. Da so mladiči poginili je lahko bil vzrok, da so jih starši premalo hranili. To so sicer predvidevanja, ker jih nisem videl, da bi videla vedenje.

Poznam primer, da so mladički poginili, ker sta imela starša prvič mladičke in jih samička ni pitala. Sicer je samček poskušal jo tudi parkrat klunu vendar ne uspešno. Drugič se je mamica že skalila in sta sedaj supešna starša. Lahko je tudi ta vzrok. Vendar naslednjih mladičih bi mogli normalno spisati. Če se ti pojavi zopet, je potem problem v prehrani.

Koliko veliko kletko pa imaš in koliko je zebric v kletki? Lahko oceniš že spole koliko jih imaš po spolih?

Ti bom jaz poskusno poslala mojo mešanico, pa jim boš ponudil, če jo bodo hoteli jesti. Zelo priporočlivo je, da se jim jo več daje tudi ko gnezdijo in hranijo mladičke. Na ZS mi posreduj naslov mižikanje
PilotGirl
PilotGirl
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Ned 13 Dec 2009, 02:59

Mladički so bili prvič. Kletka je velika cca. 50x25x45 (približno). Drugače pa je slika kletke v moji galeriji v kateri je še takrat prebivala kanaričica Silvika.

Mladičkov trenutno nimam bodo pa v prihodnosti, ker se parita na dan tudi po trikrat.

Kaj je najbolje za jajčno lupino? Sipina kost ali minerali? Jaz dajem samo sipino kost, najraje pa imata sipino kost, katero prinesem z morja (preden jo dam v kletko jo operem).

Hvala in lp!
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  PilotGirl Ned 13 Dec 2009, 04:24

Dodajaj tudi pesek za ptice. Jaz sicer dajem jajčno lupinico od domačih kur in sipino kost. Poleg tega jim moraš ponujati hrano za exote oz. finče in jajčno hrano.
PilotGirl
PilotGirl
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Ned 13 Dec 2009, 05:19

Oj!

Ja pesek imam ja, tak bel je se mi zdi da z janežem, sam se mi zdi da ga ne jesta. Zanima me za lupino jajca. Nekaj sem prebral, da jo moram skuhati oz. na nek način razkužiti. Kako pa to delaš ti vprašaj Tudi sam bi jima dal kdaj pa kdaj lupinco od jajca.

LP
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Ned 13 Dec 2009, 07:07

Ta pesek, ki praviš, da ga imaš - a je mogoče v taki beli plastenki z zelenim pokrovom?
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Ned 13 Dec 2009, 10:03

Živjo Maja!

Pesek je res v 2L plastenki vendar z rdečim pokrovom. Kupila sta mi ga starša v Krškem v trgovini Snoopy, kjer študiram, so jima pa ga priporočili vendar se da na dno kletke, kjer zadržuje ali nekako drugače omili vonje.

LP
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  PilotGirl Tor 15 Dec 2009, 04:16

Če ti popravici povem, pri nas se ne raskožujejo, ker imamo domača. Drugače pa lepo sčisctim, sperem in dobro posušim. Včasih jih skuham, če so mešana (če kdo vmes vrže kakšne iz trgovine). Potem jih pa dam v vrečko pa potolčem in so pripravljena za moje ptičke nasmeh
PilotGirl
PilotGirl
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Tor 15 Dec 2009, 04:47

O!

Hvala za nasvet, bom probal, da vidim če jima bo teknilo.
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Mladički avstralskih zebric Empty Mladički zebric -pogin.

Objavlja  darkoza Čet 31 Dec 2009, 05:48

Možen vzrok da so ti mladički poginili je da so se podhladili . Če jih imaš v stanovanju moraš paziti vsaj prvi teden
da ko zvečer ugasneš luč mora biti samica na njih v gnezdu .se zgodi da greš zvečer na wc prižgeš luč ,samica zapusti gnezdo ti ugasneš luč in samica nevidi poti do gnezda mladiči pa se podhladijo in poginejo.Sobna temperatura pa je preniska za goliče.
darkoza
darkoza
Član
Član

Število prispevkov : 24
Datum registracije : 27/12/2009

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Čet 31 Dec 2009, 12:41

Živjo!

Ne, ni bil kriv prepih, ker je bila nenehno na njih in jih grela ali pa jih je samček med tem časom, ko je šla ona ven iz gnezda grel. Krivo je ker smo jih gledali. Tako da so na žalost poginili zaradi tega. Ko sem jih gledal sam (očitno me poznata ali kaj), vendar ne od blizu je bilo vse dobro in normalno, potem pa je pogledala sestra bolj na blizu, jaz pa nisem vedel, da bo to krivo. Najbolj žalostno je bilo to, da je bil en ptiček zelo velik, cca. 4 cm, čez nekaj ur pa je bil dobesedno sprešan oz. kot da bi ga nekdo povozil, kot palačinka. Tako sta ga starša ubila, kot tudi ostalih 6 (okoli). UBIJALEC PA SEM SAM IN TO PRIZNAM!!! IN NE ONADVA! Nisem se mogel uro in pol nehati sekirat, kako napako sem naredil, ko je sestra tako od blizu pogledala. Sedaj pa imata jajčka, vendar pa sta jih zapustila. Ne vem, če se je tudi drugim to zgodilo, ampak je bilo v gnezdu (med toaletnim papirjem in slamo) kar črno dno, kot da bi bila kaka plesen ali nekaj takega. V tem času sta bila zelo nemirna in sta kar norela po kletki, dokler nisem odkril vzroka.

Žalostno, ampak očitno je res, da vsaka šola nekaj stane. Bom vedel v prihodnje, če bo spet kaj mladičkov.

Vsem članom foruma Vse o kanarčkih želim v letu 2010 obilo zdravja, sreče in uresničitev vseh vaših ciljev, ki ste si jih zadali ali pa si jih še boste. SREČNO 2010!!!

LP
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Mladički avstralskih zebric Empty darkoza

Objavlja  darkoza Čet 31 Dec 2009, 19:48

Živjo
Vse naj naj v letu 2010 in tudi v prihodnje.
Tisto črno bi lahko bilo od zajedalcev .Namreč iztrebki uši (krpel )pticam sesajo kri in se hitro množijo.
Za ptico je to zelo nadležno srbenje ,piki ,in oblezovanje po njenem telesu da ne zdrži več in tako zapusti gnezdo.
Daj roko v gnezdo pa boš videl če ti kaj leze po dlani .Če je to to je treba kupit sprej prodi pernatim zajedalcem,
vse očistit tudi okolico kjer imaš kletko in vse posprejat tudi ptice , pazi na njihove učke.gnezdo pa je najbolje sežgati al pa v vrečko in v smeti in ga zamenjati z novim.Pa še to....taolet papir ni dober materijal za gnezdo ,ker večji koščki pokrijejo jajček -posledica----premalo temperature za razvoj zarodka.najbolje je kupiti gnezdilno prejo pa nesmeš preveč preje dati v kletko , ker zebrice nenehno nosijo materijal v gnezdo tako da si sama založi jajčka
-premajhna temperatura.L.P.
Še nekaj zajedalci mladiče izsesajo do pogina.
darkoza
darkoza
Član
Član

Število prispevkov : 24
Datum registracije : 27/12/2009

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Pet 01 Jan 2010, 00:01

Živjo!

Hvala za nasvet. Gnezdo sem odstranil že pred dnevi, saj mi je bilo čudno, kaj se bojita v kletki, saj sta reveža norela kot nora. Sedaj imata novega, le še slamo ali nekaj podobnega jima moram dati oz. bom kupil kar to prejo. Bom pa vseeno kupil sprej proti tem zajedalcem.

Izsesajo do pogina? Bi bilo to možno za pogin? Ker namreč ta veliki mladiček je bil kot palačinka. Meni je bilo čudno, da bi ga lahko starša tako sprešala. Ali pač?

LP
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Tor 08 Jun 2010, 19:45

Živjo!

Imam dobro novico! V gnezdu imam 4 mladičke, ki so približno stari en mesec ali celo nekaj dni več. Ko sem kletko pregradil, ker sta se ptička neprestanoma tepla (samček samičko skoraj ubil), sem jima na sredino dal pregrado in na srečo odkril, da mi je vse prejšnje zarode (3) ubil samček. Hvala bogu imam manjšo kletko, v katero bom dal samčka, ko bodo mladički prišli ven iz gnezda.

Mladičke prido hrani njihova mamica, včeraj pa sem videl, da ima že en od mladičkov odprte oči.

Kdaj so mladički pripravljeni za oddajo?

Lp
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Tor 08 Jun 2010, 20:17

Zanimiv podatek o starosti mladičkov. Namreč moje zebrice so valile približno 14 dni po treh tednih so bili mladički že zunaj, okoli 1 meseca so pa bili že skoraj samostojni. Ker pa tvoji še niso niti dobro spregledali je posredi ali zmota v starosti ali pa se nekaj hudo čudnega dogaja. Mladički postanejo samostojni pri približni starosti 1 mesec, to boš pa videl tako, da jih bo samička prenehala hraniti in bojo začeli sami iskati hrano in bojo tudi sami začeli jesti
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Tor 08 Jun 2010, 21:30

Živjo!

Ja, mogoče sem se zmotil glede starosti mladičkov. Je pa tudi res, da ker samička sama hrani mladičke, da bodo malo kasneje prišli ven. Prepričan sem, da če pregrade ne bi bilo, da bi jih samček tudi tokrat ubil.

Zanima me (tisti, ki imate zebrice ali katere koli druge vrste ptic), so samčki napadalni, tako kot je to pri meni?

Lp
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Miki-Kodeljevo Tor 08 Jun 2010, 22:23

Načeloma bi moral samček pomagati samički. Vsaj moji so in so napadalni le do drugih samčkov ali pa samičk če jih imaš več v volieri in se kateri hoče vsiliti blizu njihove valilnice. Ampak to zopet pomeni samo obrambo svojega teritorija. Zakaj pa tvoj samček tepe samičko in uničuje zarod bi pa morda ponazoril s človekom, kjer se tudi zaradi alkohola marsikatero življenje sprevrže v moro, čeprav v načelu je človek po duši ko je trezen čisto ok. Mislim da se tudi pri pticah dogaja nekaj podobnega in samček dvori samički, jo oplodi potem pa se sprevže v demona ker bi se on zopet paril, samička bi pa rada rod mladičkov.Vendar to ni pogost pojav. Imaš izgleda ravno smolo. Pravilo pri zebricah je edino, da rade samičke iznesejo že naslednja jajčka ko mladički še niso popolnoma samostojni, vendar pa to ne vpliva da ne bi samostojni postali.

Nazadnje urejal/a Miki-Kodeljevo Sre 09 Jun 2010, 00:35; skupaj popravljeno 1 krat
Miki-Kodeljevo
Miki-Kodeljevo
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Tor 08 Jun 2010, 22:46

Točno tako kot si rekel Miki. Pozabil sem omeniti, da bi se samček rad paril, ampak ker ima samička jajčka že v gnezdu se mu ne pusti. Točno to bo bilo ja.

Pa da bi vi videli, kako je grozno pogledati v gnezdu, ko je samček prejšnje tri zarode ubil. Čisto so bili reveži potlačeni, kot da bi npr. mačko na cesti povozil avto.

Ja, točno to je ja. On bi se rad paril tudi med gnezdenjem, a vendar se mu ni ona pustila, zato jo je večkrat spodil iz gnezda, jo tepel, ko je hotela, se približala ali bila noter v gnezdu.

Lp
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Sre 28 Jul 2010, 08:51

V kletki imam enega člana več. Pregrada se je obnesla, ven je prišel en ptiček, ostala dva pa sta žal umrla, verjetno zaradi pomanjkanja hrane, saj jih je samička sama hranila. V kletki je sedaj bolj pestro, saj oba samčka pojeta, oče sina malo natepe ali celo obratno, drugače pa so v večini časa prijazni in se proti večeru stisnejo skupaj. Ko mladiček poje oz. dvori svoji mamici, ga samička hvala bogu kljune, da neha in mu tako pokaže, da ji ni kaj do njegovega dvorjenja. Drugače pa se samček - oče in samička normalno parita in se imata še naprej rada.
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Pet 30 Jul 2010, 23:04

Mladi samček se postavlja pred samičko - mamico, tako kot njegov oče, seveda da bi jo oparil, vendar ga ona, hvala bogu, kljune da se ji umakne. Z svojim očetom pa se kdaj pa kdaj stepeta, saj hoče mladiček prevzeti njegovo mesto.

Kaj naj naredim? Ali ima kdo od vas tudi podoben primer? Ali moram oddati mladega samčka ali se bo s časoma umiril in ga lahko obdržim?
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  jupiter2 Ned 08 Avg 2010, 02:10

Stari in mladi samček se sem ter tja kdaj zapodita drug v drugega, drugače pa je sedaj vse normalno. Danes so bili vsi trije skupaj na palčki, kjer je mladi samček starega negoval. Očitno pridejo prepiri in hvala bogu izginejo.
jupiter2
jupiter2
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content

Nazaj na vrh Go down