Ninfa se neprestano čisti
4 posters
Stran 1 od 1
Ninfa se neprestano čisti
Najprej en lep pozdrav vsem uporabnikom foruma!
Doma imamo Ninfo z imenom Piko. Kupili smo ga pri rejcu, ko je imel 3 mesece in po 17 letih je še vedno z nami.
Ful je faca in imamo ga zelo zelo radi
Zdaj pa k težavi, ki traja že dobro leto dni.
Naš Piko se neprestano čisti. Neprestano je mišljeno v dobesednem smislu - čisti se od jutra do večera.
V tem času smo ga 2x peljali k veterinarju.
Prvič, ko ga je pregledal, je rekel, da je z njim vse v redu. Svetoval nam je, da se z njim več ukvarjamo (??), nam dal neke vitamine, ki smo mu jih morali dodajati v vodo in nam prodal neko njegovo ptičjo hrano, kot češ da je druga ptičja hrana na tržišču premalo kvalitetna (17 let nismo imeli težav z "običajno" hrano za ptiče). Kot zanivost: zdravnikove hrane noče niti povohat
Tudi po tej kuri se stanje našega Pikota ni nič izboljšalo. Takrat sem se lotil brskanja po internetu in iskanja morebitnih podobnih problemov drugih lastnikov ninf in ostalih papagajev. Ugotovil sem, da bi lahko imel neko vrsto zajedalcev, ki povzroča popolnoma enake simtome. Zato je naš Piko, na mojo pobudo, še enkrat obiskal veterinarja. Ampak žal je diagnoza ostala še vedno enaka. Zajedalcev naj ne bi imel, ker to bi se po veterinarjevih besedah videlo. Dobil je antibiotik na licu mesta + antibiotik, ki smo mu ga dodajali še 10 dni v vodo.
Zdaj je minil že dober mesec dni od takrat in stanje našega Pikota je še vedno isto - čisti se od jutra do večera. Prav smili se mi, ko ga gledam, zelo
Mogoče bi dodal še to. Tam, kjer se lahko čisti, je njegovo perje "zdelano". Verjetno ravno zaradi neprestanega čiščenja. Tam kjer se ne more, torej po glavi, je perje lepo, tako kakršno more bit. Iz tega sklepam, da mogoče težava ni v samem perju, ampak nekaj kar je pod njim. Zato se mi je tudi ideja z zajedalci zdela najbolj možna. Perje mu drugače ne izpada, pa tudi sam si ga ne puli.
Z zadnjim upanjem se zdaj obračam na vas.
Je kdo že slišal za kaj podobnega oziroma imel podobne težave?
Za kakršno koli informacijo bi vam bil izredno hvaležen.
Doma imamo Ninfo z imenom Piko. Kupili smo ga pri rejcu, ko je imel 3 mesece in po 17 letih je še vedno z nami.
Ful je faca in imamo ga zelo zelo radi
Zdaj pa k težavi, ki traja že dobro leto dni.
Naš Piko se neprestano čisti. Neprestano je mišljeno v dobesednem smislu - čisti se od jutra do večera.
V tem času smo ga 2x peljali k veterinarju.
Prvič, ko ga je pregledal, je rekel, da je z njim vse v redu. Svetoval nam je, da se z njim več ukvarjamo (??), nam dal neke vitamine, ki smo mu jih morali dodajati v vodo in nam prodal neko njegovo ptičjo hrano, kot češ da je druga ptičja hrana na tržišču premalo kvalitetna (17 let nismo imeli težav z "običajno" hrano za ptiče). Kot zanivost: zdravnikove hrane noče niti povohat
Tudi po tej kuri se stanje našega Pikota ni nič izboljšalo. Takrat sem se lotil brskanja po internetu in iskanja morebitnih podobnih problemov drugih lastnikov ninf in ostalih papagajev. Ugotovil sem, da bi lahko imel neko vrsto zajedalcev, ki povzroča popolnoma enake simtome. Zato je naš Piko, na mojo pobudo, še enkrat obiskal veterinarja. Ampak žal je diagnoza ostala še vedno enaka. Zajedalcev naj ne bi imel, ker to bi se po veterinarjevih besedah videlo. Dobil je antibiotik na licu mesta + antibiotik, ki smo mu ga dodajali še 10 dni v vodo.
Zdaj je minil že dober mesec dni od takrat in stanje našega Pikota je še vedno isto - čisti se od jutra do večera. Prav smili se mi, ko ga gledam, zelo
Mogoče bi dodal še to. Tam, kjer se lahko čisti, je njegovo perje "zdelano". Verjetno ravno zaradi neprestanega čiščenja. Tam kjer se ne more, torej po glavi, je perje lepo, tako kakršno more bit. Iz tega sklepam, da mogoče težava ni v samem perju, ampak nekaj kar je pod njim. Zato se mi je tudi ideja z zajedalci zdela najbolj možna. Perje mu drugače ne izpada, pa tudi sam si ga ne puli.
Z zadnjim upanjem se zdaj obračam na vas.
Je kdo že slišal za kaj podobnega oziroma imel podobne težave?
Za kakršno koli informacijo bi vam bil izredno hvaležen.
spirit1- Novi član
- Število prispevkov : 5
Datum registracije : 24/06/2013
Starost : 38
Nimfa se neprestano čisti
Kam pa ste ga peljali? Svetujem, da pokličete ali obiščete:
Ambulanto za ptice, glodavce, kunce in plazilce - Veterinarska fakulteta
Cesta v Mestni log 47, Ljubljana
01/477 92 51
Lep pozdrav in upam, da boste rešili težavo
01/477 92 51
kuglfish- Član
- Število prispevkov : 45
Datum registracije : 08/01/2012
Starost : 55
Re: Ninfa se neprestano čisti
Vzrokov za to je veliko da naštejem najpogostejše:
-zapoznelo goljenje
-nepravilna nastanitev (premajhna kletka)
-vnetje kože (pomanjkanje mikroelementov v hrani cink,selen,mangan itd.)
-stres (nepravilno delovanje nadledvične žleze)
-glivično obolenje
-virusne infekcije
-popmanjkanje aminokislin vitaminov
-vnetje pernatih mešičkov
-moteno delovanje jeter in ledvic
Običite veterinarja ki bo vedel poiskati pravo pomoč za vašo papigo in ne Mute.
-zapoznelo goljenje
-glivično obolenje
-virusne infekcije
dominik- Član
- Število prispevkov : 297
Datum registracije : 17/09/2010
Starost : 48
kuglfish je napisal/a:Kam pa ste ga peljali? Svetujem, da pokličete ali obiščete:
01/477 92 51
Na Veterinarsko ambulanto v Kopru.
Smo Primorci in Ljubljana je daleč, ampak ker sem še študent, sem ga tokrat vzel s seboj. Vožnja mu, predvsem zaradi dežja ni bila ravno po godu, ampak smo srečno prispeli. Jutri ga peljem v ambulanto, ki si jo sam omenil. Hvala!
dominik je napisal/a:Vzrokov za to je veliko da naštejem najpogostejše:
-zapoznelo goljenje
-glivično obolenje
-virusne infekcije
Zapolznelo goljenje je mogoče malo verjetno, ker zadeva traja že precej časa.
Premajhna kletka vsekakor ne. Je ogromna, pa še večino časa je odprt in se mirne duše lahko sprehaja kamor želi.
Slaba hrana... mu lahko kako pomagam pri temu? Mogoče kak nasvet katero hrano bi mu kupoval in kje?
Stres? Tudi to bi verjetno izključil, ker mu glede na njegovo komot življenje, prav nič ne manjka
Glivično obolenje in infekcije ter vitamini... dozo vitaminov je že dobil od tega veterinarja. Dodajali smo mu jo v vodo kar nekaj časa, a ni pomagalo. Prav tako je dobil tudi antibiotik, ki bi verjetno pozdravil tudi infekcije? (laično razmišljam)
Vnetje pernatih mešičkov? Kaj je to in predvsem na kakšen način se zdravi? (vem, da to dela veterinar, samo zanima me)
Moteno delovanje jeter in ledvic? Se to lahko pozdravi?
Kot sem že zgoraj napisal, jutri ga peljem k veterinarju tu v Lj in upam na najboljše.
Obema hvala za nasveta!
spirit1- Novi član
Da malo posodobim debato.
9 dni nazaj smo s Pikotom obiskali veterinarja v Ljubljani.
Na njemu ni našel vidnih znakov oziroma vzrokov neprestanega čiščenja. Pod mikroskopom si je pogledal tudi kakce in perje. Vse ok.
Glede na to, da je imel pri starem veterinarju že kuro z vitamini in antibiotiki, se je tokrat veterinar odločiš še za 10 dnevno kuro s protivnetnimi in protiglivičnimi zdravili. Ampak stanje se od takrat še ni izboljšalo.
Obljubim mi je, da mi bo po mailu poslal še link spletne trgovine do nekega spreja za papagaje, ki naj bi vseboval sestavine s kateremi se bo potem papagaj lažje čistil. Vendar je potem na to očitno pozabil. Dobil namreč nisem nič. Ve kdo kaj več o tem izdelku?
Kakorkoli, mojega Pikota še vedno s težkim srcem gledam, kako se čisti in čisti in čisti. Ne vem več, kaj bi naredil in kako bi mu pomagal
Plus še to, da smo danes imeli neprijeten pripetljaj. Bil je spuščen, kot vedno. Sedel je na kletki ob oknu. Zunaj je poletela neka jata ptičev. On je to skozi okno videl, se ustrašil, preplašen naredil dva kroga po dnevni sobi in potem, namesto da bi pristal na kletki, se zaletel v isto okno ob kateri je bila kletka
Takoj sem stekel k njemu, ga dal na roko in potem v kletko. Nekaj minut je bil čisto zmeden. Zdaj zgleda ok. Spet je družaben, normalno je svojo hrano, skače okoli kletke in se seveda čisti
Upam, da ni kaj hujšega, kaj kar se ne vidi - ravno na tem forumu sem bral o možnih notranjih krvavitvah ob takih dogodkih
Na njemu ni našel vidnih znakov oziroma vzrokov neprestanega čiščenja. Pod mikroskopom si je pogledal tudi kakce in perje. Vse ok.
Glede na to, da je imel pri starem veterinarju že kuro z vitamini in antibiotiki, se je tokrat veterinar odločiš še za 10 dnevno kuro s protivnetnimi in protiglivičnimi zdravili. Ampak stanje se od takrat še ni izboljšalo.
Obljubim mi je, da mi bo po mailu poslal še link spletne trgovine do nekega spreja za papagaje, ki naj bi vseboval sestavine s kateremi se bo potem papagaj lažje čistil. Vendar je potem na to očitno pozabil. Dobil namreč nisem nič. Ve kdo kaj več o tem izdelku?
Kakorkoli, mojega Pikota še vedno s težkim srcem gledam, kako se čisti in čisti in čisti. Ne vem več, kaj bi naredil in kako bi mu pomagal
Plus še to, da smo danes imeli neprijeten pripetljaj. Bil je spuščen, kot vedno. Sedel je na kletki ob oknu. Zunaj je poletela neka jata ptičev. On je to skozi okno videl, se ustrašil, preplašen naredil dva kroga po dnevni sobi in potem, namesto da bi pristal na kletki, se zaletel v isto okno ob kateri je bila kletka
Takoj sem stekel k njemu, ga dal na roko in potem v kletko. Nekaj minut je bil čisto zmeden. Zdaj zgleda ok. Spet je družaben, normalno je svojo hrano, skače okoli kletke in se seveda čisti
Upam, da ni kaj hujšega, kaj kar se ne vidi - ravno na tem forumu sem bral o možnih notranjih krvavitvah ob takih dogodkih
spirit1- Novi član
spirit1 je napisal/a:Da malo posodobim debato.
Možno da je veterinar hotel dati link od kakšnega spreja proti pršicam, nekaj takega bi bilo to: http://www.enaa.com/oddelki/za-male-zivali/izd_2819_13315901_sprej_vk_vita_care_proti_skodljivcem
Drugače pa pokrij okna, ko imaš papigo spuščeno !!!
Blaž Novak- Član
- Število prispevkov : 65
Datum registracije : 08/02/2012
Starost : 27
Kakršni koli sprej proti parazitom se v Sloveniji ne da kupit. Lahko ga predpiše samo veterinar. Vsaj tako je bilo meni rečeno v trgovini.
Veterinar ni mislil spreja proti parazitom. Ampak neko zadevo, ki se lahko naroči samo preko interneta, pri nas se je ne da kupit. Vsebuje pa enake sestavine s katerimi se ptice čistijo.
Na internetu sem izbrskal veterinarjevo e-pošto. Poslal sem mu mail in ga ponovno lepo prosil za link. Če ga dobim, ga bom postal tudi tukaj.
17 let je papiga spuščena in nikoli nismo pokrivali oken. Ne vem kako, ampak do zdaj je vedel, da je tam okno (steklo). Mogoče zato, ker sam sebe velikokrat vidi noter, se pogovarja in se tu pa tam malo pokljuva "s svojim prijateljem" v šipi? Kakorkoli... kaj je bilo danes, ne vem.
Papiga je neprestano spuščena, ko smo doma. In ko smo doma, tudi okna niso zagrnjena. Pa tudi na vseh oknih nimamo zaves, da bi jih prekrili.
Veterinar ni mislil spreja proti parazitom. Ampak neko zadevo, ki se lahko naroči samo preko interneta, pri nas se je ne da kupit. Vsebuje pa enake sestavine s katerimi se ptice čistijo.
Na internetu sem izbrskal veterinarjevo e-pošto. Poslal sem mu mail in ga ponovno lepo prosil za link. Če ga dobim, ga bom postal tudi tukaj.
17 let je papiga spuščena in nikoli nismo pokrivali oken. Ne vem kako, ampak do zdaj je vedel, da je tam okno (steklo). Mogoče zato, ker sam sebe velikokrat vidi noter, se pogovarja in se tu pa tam malo pokljuva "s svojim prijateljem" v šipi? Kakorkoli... kaj je bilo danes, ne vem.
Papiga je neprestano spuščena, ko smo doma. In ko smo doma, tudi okna niso zagrnjena. Pa tudi na vseh oknih nimamo zaves, da bi jih prekrili.
spirit1- Novi član
Stran 1 od 1