PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Spol

5 posters

Go down

Spol Empty Re: Spol

Objavlja  t3ja Tor 11 Avg 2009, 02:05

Ker sem pred kratkim še postala ponosna lastnica dveh nimf, ki sem ju rešila pred groznimi življenjskimi pogoji me zanima glede spola...

Mogla bi dobiti dva mladiča ampak je eden večji od drugega za par cm...opazi se ko ju gledaš skupaj... upam, da mi je dal starša in mladiča, saj vrjetno potem ne bo več imel mladih. Predvidevam da je tavečji ženska-mama

slikica Kiki:
Spol Q3w-080820

mladiček pa nimam pojma kaj bi lahko bil... ima na spodnji strani perj take proge...bom prilepila sliko, ko bom utegnila... drugače pa izgleda tako (Lili):

Spol Vg-080820

tukaj sta oba:
Spol 1ar-090820

in še kletka, ki sem ju naredila zanju:
Spol Y53-100820

glede oglašanja se mi zdi, da se oglašata enako samo vsak v različih tonih. Prav tako se mi je na začetku zdelo, da je progast (Kiki) bolj dominanten, Lili pa je na začetku bila sramežljiva, sedaj pa je zgodba ravno obratna... tudi malo se kljuvata... bi ju bilo potrebno ločiti?

Prosim za nasvete... Hvala
t3ja
t3ja
Član
Član

Število prispevkov : 21
Datum registracije : 21/07/2009

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  t3ja Tor 11 Avg 2009, 02:34

evo še slikico Lili, kjer se perje bolje vidi:

Spol Tmc-110820
t3ja
t3ja
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Tor 11 Avg 2009, 05:14

Hm, hm... glede nimf res nisem strokovnjakinja, vendar mi obe ptici izgledata še mladi. Koliko pa naj bi bil star mladiček in koliko mama? Pa so ti rekli, da sta to oba mladička - od koga pa si ju dobila?

Glede spola pa je Barbi79 to precej dobro opisala:

Najbolj pogosti sta rumena ali siva različica, seveda pa obstajajo tudi pisane.
Spol pri nimfah je precej težko ugotoviti le po videzu. Veliko je odvisno tudi od barvne različice ptice in njene starosti. Starost se lažje ugotovi po prvi menjavi perja, ki se pojavi nekje po 6. mesecu.

Najlažje je spol ugotoviti pri sivih nimfah. Samci imajo običajno intenzivnejšo rumeno glavo od samic, tudi siva barva perja je izrazitejša. Samice imajo na repnih peresih tudi po menjavi še vedno vidne svetle proge, pike ali podobna znamenja, medtem ko te pri samcu po prvi menjavi perja izginejo. Pri rumenih nimfah je za samce značilna bolj belkasta obarvanost trupa, pri samicah bolj rumena.

Samci imajo značilno obnašanje, se več oglašajo in raznovrstno žvižgajo. Pogosto se šopirijo z rahlo privzdignjenimi krili, hodijo sem ter tja po palčki in se oglašajo. Samice spuščajo vreščeče glasove.

Torej, če imaš res mladičke oz. mladička, boš morala počakati, da odraste in zamenja perje. Ni pa nobene garancije, da se mama ne bi s sinom parila ali kaj takega. Upam, da imaš dve samički - tako ne bo velikih problemov. Si jima pa naredila res zelo lepo kletko. Jaz bi jima na tvojem mestu samo še kakšno palčko več dala notri. Kako pa se kaj obnašata - sta prijazna, se pustita prijemat?

Lp,
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  t3ja Tor 11 Avg 2009, 20:30

Dobila sem ju od res prijaznega gospoda, ki ga je življenje že precej teplo. Živi v okolici Maribora, v hiši brez elektrike. Pred 9 leti mu je hiša pogorela skoraj do tal. Spoznala sem ga pred letom in pol, ko je moja mama prepuščala kobilo- naši kobili je nudil zastonj prenočišče, hrano in tudi naskoka ni računal. Ves denar ki ga ima da v večini za alkohol in cigarete ampak kljub temu, da ima 8 konjev, 2 psa, mačko, kure, 2 nimfi in mislim da agaponisa živali niso podhranjene ali dehidrirane! Daje jim hrano in vodo vsaki dan. Problem je le ta, da čisti ravno nea.

Kletka kjer sta bili moji nimfi je bila notraj kr čista- na dnu kletke je pač bilo kar nekaj smeti od hrane in podobno. Vendar okoli kletke je bilo vsaj 10-15 cm lušin, prahu,..vsega kar se naredi od ptic.

Mladička naj bi bila stara tam nekje 2 meseca- en teden jesta že sama. Glede starosti staršev nimam pojma, ker naj ne bi dobila starša. Ko smo mladička polovili in dali v kletko je bil eden večji od drugega kr opazno, nato je večjega vzel iz kletke in v njo dal drugega mladička, ki je bil takrat vsaj meni enako velik. Sedaj je razlika kr očitna. Smo ga tudi klicali, če je dal slučajno enega od starša in je rekel da ne, saj oba hodita na gnezdo sedeti, kjer ima zopet nove jajce.

Ne pustita se prijeti, sta še vedno boječa. Ne vrjamem, da se bosta kdaj pustila. Ukvarjam se z njima vsaki dan, sedaj nista več tako plašna, če gre kdo mimo kletke. Ko menjavam hrano in vodo divjata od strahu.

Glede spola je težko reči že sedaj, saj imata elemente mloškega in ženske nasmeh Po obnašanju bi pa rekla, da je mladiček fantek, večja nimfa pa punčka- je bolj boječa in fejst vgrizne nasmeh

Ne moti me, če bi bila jajca. Bi jih vrjetno uničla ali pa bi oddala mladiče. Skrbela bi v vsakem primeru za vse. Upam pa,da imam jaz mamo in da sta njemu ostala oče in mladiček-samček, tak vsaj ne bo več mladih.

V kletko nisem dala več palic, ker papige raje pležejo po gitrah in tako tudi imajo malo več prostora za letenje po kletki, saj ven jih ne morem imeti spuščene. Zato je tudi kletka visoka en meter in široka 70 cm. Drugače pa so te tri palčke zelo velike in jih tudi ne uporabljata veliko, saj pležeta po gitrah in sedita večinoma na hišici.

Evo.. to je to, malo sem se razpisala na kakšen način sem ju dobila. nasmeh
t3ja
t3ja
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  t3ja Tor 11 Avg 2009, 20:31

aja... mogla bi dobiti samo eno nimfo, ker pa očitno ni mel komu za dati še druge, mi je dal obe
t3ja
t3ja
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Maja Sre 12 Avg 2009, 11:59

Mogoče pa bi temu sosedu morala socialna pomoč kaj pomagati... ali pa bi se vsaj sosedje združili in priskočili na pomoč. To je res hudo za gledat, ko človek dobesedno propada. Kako pa to, da lahko skrbi za žvaili?

No, glede tvojih nimfic - upam, da bo vse vredu in se bosta vsaj deloma udomačili. Probaj se čim več z njima ukvarjat, da se te bosta navadili. Kletko si jima res super naredila in okrasila, tako da me ni strah zanju. zelo vesel

Lp,
Maja
Maja
Admin
Admin

Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  t3ja Sre 12 Avg 2009, 21:17

Ta gospod ni moj sosed, jaz sem čisto iz drugega konca okolice Mb nasmeh

Zdaj mu gre sicer na boljše, po tem ko ga je žena pred kakim letom zapustila, je prišel malo k sebi. Sedaj razmišla o prodaji živine, nato hiše in posestva, ki je veliko več kot 4 hektare na katerem so tudi mislim da 3 gradbene parcele. Takrat ko mu je hiša pogorela so mu delno financirali občina in tudi sovaščani, vendar še vedno je moral dosti vložiti on- tako finančno, kot tudi fizično, saj je sam obnovil celo nadstropje in položil streho.

Je psihično in fizično čisto ok. Živali mu veliko pomenijo in predvidevam da večinoma vlaga v njih. Od kje mu denar za vsa cepljenja, oskrbo... ne vem. Verjetno proda kakega žrebeta, za katerega pa tudi ne dobi več kot pa 400€. Nima pa jih toliko, da bi jih lahko prodal vsaki dan oz. mesec, da bi se s tem preživljal.

Glede socialne je enkrat nekaj razlagal- nisem 100%- da kao ni za njih socialni problem, pa da ne dobiva dobene podpore od njih.

Najbolj zanimivo je pri tem človeku to, da živi iz dneva v dan- pa bo kaj bo... in zarad tega se nič ne sekira, je optimističen in dober po srcu.

Jap..jaz bom že skrbela za moje žverce... upam,da če ne bo mogel še oddati kake nimfe, da jo da meni in da jo bom jaz dalje dala nekomu, ko bo lepše lahko skrbel za njih
t3ja
t3ja
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  finch Čet 13 Avg 2009, 21:13

ja s tole kletko si se res potrudila, toda imam samo eno pripombo. veliko ljudi pravi da morajo imeti nimfe okroglo kletko zarai repa da ga ne zatikajo in tako ostane lep. no pticam seveda bolj odgovarja pravokotna kletka kjer ima ptica lahko svoj kot kjer ji je udobno in je nakoko skrita. no seveda če se v tej kletki počutiat udobno pote je kul
finch
finch
Član
Član

Število prispevkov : 31
Datum registracije : 05/05/2009
Starost : 35

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  t3ja Sob 15 Avg 2009, 19:11

Hvala... sama nisem želela imeti okrogle kletke, vendar mi je potem fant nardil že dno in tudi lažje je bilo mrežo speljati, oblikovati, pritrditi,... sem se na koncu odločila, da bo tudi okrogla vredu. Za to glede repa sploh vedla nisem.

Drugače če ju je strah, se umakneta na drugo stran kletke, imata pa tudi "valilnico", kjer se lahko skrijete, vendar je ne uporabljata.

Valilnico sem dala noter, ker ko sem ju dobila, sta še vedno spančkala v valilnici in se nikakor nista mogla naspat, ko sta spala na palčki, kot da bi izgubila ravnotežje nasmeh ... sedaj sta se že navadla nasmeh

Sem pa zelo vesela, ker do sedaj sta vedno divjala, ko sem menjavala vodo in hrano, včeraj pa sta bila čisto pri miru in sta me samo opazovala... malo po malo in bosta že bolj priljudna nasmeh
t3ja
t3ja
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Barbi79 Pon 16 Nov 2009, 02:48

Priznam, da sta ti dve nimfi take barvne kombinacije, da dejansko zelo težko ugotoviš spol po barvi. V kolikor sta v sorodu, ju jaz ne bi parila, oziroma ne bi pustila jajc.
Barbi79
Barbi79
Član
Član

Število prispevkov : 31
Datum registracije : 03/05/2009

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  žanko Pet 17 Feb 2012, 06:52

kje pa si dobila aluminijast podstavek in podlago za kletko
žanko
žanko