Koliko različnih vrst kanarčkov je?
2 posters
PERNATI PRIJATELJI :: Kanarčki, papige, eksote in druge ptice :: Kanarčki :: Razmnoževanje kanarčkov in vrste kanarčkov
Stran 1 od 1
Koliko različnih vrst kanarčkov je?
To temo sem odprl da bi vam pokazal koliko različnih vrst kanarčkov je:
Barvne kanarčke delimo v 2 skupini:
Lipokromski:pri teh kanarčkih pa so najpogostejše svetle barve
Melaninski:pri melaninih prevladuje temna barva.
K barvnim kanarčkom prištevamo še vrsto: Rdeči mozajik.
samec:
samica:
Postavni kanarčki:
kodrasti kanarčki:
gibber italicus,pariški kodrasti, švicarski kodrasti, bossu je še bolj puklast kot gibber italicus. Vsi so skoraj enaki vendar noge marajo biti pri vseh gole
Takole se giba gibber italicus:
kanarčki s čopo:
gloster brez čope,gloster s čopo,nemška čopa,kodrasti podovonar,ki somu s križanjem:gibber italicus x gloster vnesli čopo.
Kanarčki oblike:
Fife, norwich, jorhshire, berner, border, najmanjši med kanarčki neki španski...
Kanarčki pevci:
španski kanarček pevec, harški vrvivec (poje tiho:vrvi) in malinski kanarček (poje glasno)
malino kanarček:
Barvne kanarčke delimo v 2 skupini:
Lipokromski:pri teh kanarčkih pa so najpogostejše svetle barve
Melaninski:pri melaninih prevladuje temna barva.
K barvnim kanarčkom prištevamo še vrsto: Rdeči mozajik.
samec:
samica:
Postavni kanarčki:
kodrasti kanarčki:
gibber italicus,pariški kodrasti, švicarski kodrasti, bossu je še bolj puklast kot gibber italicus. Vsi so skoraj enaki vendar noge marajo biti pri vseh gole
Takole se giba gibber italicus:
kanarčki s čopo:
gloster brez čope,gloster s čopo,nemška čopa,kodrasti podovonar,ki somu s križanjem:gibber italicus x gloster vnesli čopo.
Kanarčki oblike:
Fife, norwich, jorhshire, berner, border, najmanjši med kanarčki neki španski...
Kanarčki pevci:
španski kanarček pevec, harški vrvivec (poje tiho:vrvi) in malinski kanarček (poje glasno)
malino kanarček:
Nazadnje urejal/a Miško Ned 31 Okt 2010, 20:06; skupaj popravljeno 2 krat
Gost- Gost
Re: Koliko različnih vrst kanarčkov je?
Miško pozdravljen!
Zelo sem vesel, ker si tako nazorno predstavil vrste kanarčkov in jih podkrepil s fotografijami.
Predvsem tiste člane foruma, ki nameravajo vzrejati kanarčke si opozoril na vrste kanarčkov. Pri tem si posredno opozoril, da se morajo pri vzreji upoštevati zakoni dednosti pri posamezni vrsti (pri psih bi rekli pasmi).
Sam se z vzrejo ptic ukvarjam že vrsto let in sem si pridobil že mnogo izkušenj glede dedovanja in standardov, ki prevladujejo za posamezne vrste kanarčkov. Dopolnil bi te samo še v tem, da so vsi lipokromski kanarčki vedno na svetli podlagi:
- Rumeni
- Oranžni
- Rdeči
- Beli
- Pastelni ...
Vse barve pa se pojavljajo kot
A. intenzivni
B. neintenzivni
C. mozaik
Zelo sem vesel, ker si tako nazorno predstavil vrste kanarčkov in jih podkrepil s fotografijami.
Predvsem tiste člane foruma, ki nameravajo vzrejati kanarčke si opozoril na vrste kanarčkov. Pri tem si posredno opozoril, da se morajo pri vzreji upoštevati zakoni dednosti pri posamezni vrsti (pri psih bi rekli pasmi).
Sam se z vzrejo ptic ukvarjam že vrsto let in sem si pridobil že mnogo izkušenj glede dedovanja in standardov, ki prevladujejo za posamezne vrste kanarčkov. Dopolnil bi te samo še v tem, da so vsi lipokromski kanarčki vedno na svetli podlagi:
- Rumeni
- Oranžni
- Rdeči
- Beli
- Pastelni ...
Vse barve pa se pojavljajo kot
A. intenzivni
B. neintenzivni
C. mozaik
Alojzij- V.I.P.
- Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 67
Sem vesel da si tako lepo pokomentiral moj prispevek.
Gost- Gost
Bliža se čas velikih ptičjih razstav.Na razstavah je idealna priložnost,da si izmed bogatega asortimana ptičjih vrst
izberemo tisto vrsto in barvo,ki nam je všeč
Posebno tisti ljubitelji, ki boste morda ptice tudi vzrejali, pazite,da si nabavite tipične predstavnike izbrane vrste.
Ptica,ki je na razstavnem panoju,je sigurno ocenjena od priznanega domačega ali tujega sodnika.
Vsi ti sodniki-ocenjevalci so to lako postali le,če so opravili dokaj zahteven teoretični in praktični izpit pred
komisijo COM( Confederation Ornitholoque Mondiale )
Barvne kanarčke, ki jih delimo na lipokrome in melanine,ne smemo pariti med seboj.
Lipokromski imajo vedno perje pri korenu svetlo, melanini pa temno.Pomembno je tudi,da pri kanarčkih vedno
kombiniramo intenzivne x neintenzivni , oz .mozaik.Nikakor pa nesmemo pariti oba intenzivna.
izberemo tisto vrsto in barvo,ki nam je všeč
Posebno tisti ljubitelji, ki boste morda ptice tudi vzrejali, pazite,da si nabavite tipične predstavnike izbrane vrste.
Ptica,ki je na razstavnem panoju,je sigurno ocenjena od priznanega domačega ali tujega sodnika.
Vsi ti sodniki-ocenjevalci so to lako postali le,če so opravili dokaj zahteven teoretični in praktični izpit pred
komisijo COM( Confederation Ornitholoque Mondiale )
Barvne kanarčke, ki jih delimo na lipokrome in melanine,ne smemo pariti med seboj.
Lipokromski imajo vedno perje pri korenu svetlo, melanini pa temno.Pomembno je tudi,da pri kanarčkih vedno
kombiniramo intenzivne x neintenzivni , oz .mozaik.Nikakor pa nesmemo pariti oba intenzivna.
Alojzij- V.I.P.
Dobro da men starši ne pustiko pariti.
Jaz sem ime 2 kletki v eni sem imal 2 samca gould amadine.
V drugi pa parček kanarčkov bakrenec samec. Smica rdeči mozaik.
Ker nisem hotem mladičev sem jih malo posortiral v največji kletki so samička kanarčka in 2 samca gould amadine.
Bakrenec pa je sam v malo manjši kletki, da poje.
Sicer jih pa ne bom paril ker na vem kam z mladiči!
Jaz sem ime 2 kletki v eni sem imal 2 samca gould amadine.
V drugi pa parček kanarčkov bakrenec samec. Smica rdeči mozaik.
Ker nisem hotem mladičev sem jih malo posortiral v največji kletki so samička kanarčka in 2 samca gould amadine.
Bakrenec pa je sam v malo manjši kletki, da poje.
Sicer jih pa ne bom paril ker na vem kam z mladiči!
Gost- Gost
Še nekaj je menda treba upoštevati pri parjenju - intenzivnost perja. Menda se ne sme pariti dveh neintenzivnih ptic, ker imajo mladiči premehko perje in lahko pride do tega, da perje ne more izrasti.
Vse te zahteve so zanimive in pomembne za rejce, ki želijo vzrediti nekega točno določenega ptiča. Kaj pa navadni ljubitelji, ki imajo parček kanarčkov, za katere niti ne vedo točno, katere vrste so? Jih morajo upoštevati zaradi kakšnih zdravstvenih razlogov, ali jih lahko kršijo? Moja dva sta imela lani mladiče, ki so bili zelo pisani, vsak drugače. Mati je zelena, oče rumen, otroci pa so od vsakega podedovali nekaj. Temen hrbet in krila po mami, svetla prsa in trebuh pa po očetu. Pa še kakšno zelo intenzivno rumeno liso po očetu. Rep sta si oba starša delila - bel, obrobljen s črnim. Skratka, čisto unikatni ptiči.
Bi lahko razložili, zakaj je treba upoštevati določena pravila? Tema je zanimiva tudi za tiste, ki se ne mislimo ukvarjati z vzrejo in teh zadev ne poznamo.
Vse te zahteve so zanimive in pomembne za rejce, ki želijo vzrediti nekega točno določenega ptiča. Kaj pa navadni ljubitelji, ki imajo parček kanarčkov, za katere niti ne vedo točno, katere vrste so? Jih morajo upoštevati zaradi kakšnih zdravstvenih razlogov, ali jih lahko kršijo? Moja dva sta imela lani mladiče, ki so bili zelo pisani, vsak drugače. Mati je zelena, oče rumen, otroci pa so od vsakega podedovali nekaj. Temen hrbet in krila po mami, svetla prsa in trebuh pa po očetu. Pa še kakšno zelo intenzivno rumeno liso po očetu. Rep sta si oba starša delila - bel, obrobljen s črnim. Skratka, čisto unikatni ptiči.
Bi lahko razložili, zakaj je treba upoštevati določena pravila? Tema je zanimiva tudi za tiste, ki se ne mislimo ukvarjati z vzrejo in teh zadev ne poznamo.
nika- Član
- Število prispevkov : 175
Datum registracije : 12/05/2009
V naravi poznamo intenzivne in neintenzivne ptice, kar tudi takoj opazimo. Samci so bolj intenzivnih barv (fazan, kalin, gould amadina...)
Pri kanarčkih pa imamo še tretjo intenziteto perja, ki jo imenujemo mozaik
Veliko ljubiteljev misli, da je mozaik samostojna vrsta kanarčka, kar pa seveda ni res. Mozaik inteziteta se pojavi prav pri vseh barvnih kanarčkih.Samec mozaik se že na prvi pogled loči od samice mozaik.Najbolj so poznani rdeči mozaiki,ker samice rejci uporabljajo za križanje z zunanjimi pticami,največ križajo z liščkom.
Intenzivni kanarček katerekoli vrste in barve je že na prvi pogled navidezno bolj vitek in bolj intenzivne barve,to pa
zaradi drugačne strukture perja,od ostalih dveh.Neintenzivni pa delujejo bolj močni,ker je perje širše in tudi barva je bolj bleda,ker pero nima enakomernega pigmenta.Mozaik pa je s selekcijo nastal pri križanju z venezuelskim čiškom,ki je kanarčku dal gen za rdečo barvo.Samičke venezuelskega čiška ima značilne mozaične lise na šestih delih.Te lise dajejo
prepoznavnost mozaik intenzitete.
zarodkov.
Pri parjenju moramo upoštevati tudi dominantno in recesivno dedovanje.
Temna melaninska barva je vedno dominantna nad lipokromsko recesivno, zato dobimo šekce pri nepravilnem parjenju.
Če primerjam parjenje pri psih,bi dejal :
Zakaj bi paril odličnega nemškega ovčarja z odličnim bernardincem,dobil bi sicer srčkane mladičke,
ampak iz njih nikoli več, ne bernardincev in ne nemških ovčarjev.
Pri kanarčkih pa imamo še tretjo intenziteto perja, ki jo imenujemo mozaik
Veliko ljubiteljev misli, da je mozaik samostojna vrsta kanarčka, kar pa seveda ni res. Mozaik inteziteta se pojavi prav pri vseh barvnih kanarčkih.Samec mozaik se že na prvi pogled loči od samice mozaik.Najbolj so poznani rdeči mozaiki,ker samice rejci uporabljajo za križanje z zunanjimi pticami,največ križajo z liščkom.
Intenzivni kanarček katerekoli vrste in barve je že na prvi pogled navidezno bolj vitek in bolj intenzivne barve,to pa
zaradi drugačne strukture perja,od ostalih dveh.Neintenzivni pa delujejo bolj močni,ker je perje širše in tudi barva je bolj bleda,ker pero nima enakomernega pigmenta.Mozaik pa je s selekcijo nastal pri križanju z venezuelskim čiškom,ki je kanarčku dal gen za rdečo barvo.Samičke venezuelskega čiška ima značilne mozaične lise na šestih delih.Te lise dajejo
prepoznavnost mozaik intenzitete.
- Pri parjenju je seveda zelo pomembno,da upoštevamo intenziteto perja.
Kombiniramo lahko;
Intenzivni x neintenzivni = 50%intenzivni in 50% neintenzivni
Neintenzivni x neintenzivna = 100% neintenzivni obeh spolov
zarodkov.
- Mozaik x mozaik = 100% mozaik
Pri parjenju moramo upoštevati tudi dominantno in recesivno dedovanje.
Temna melaninska barva je vedno dominantna nad lipokromsko recesivno, zato dobimo šekce pri nepravilnem parjenju.
Če primerjam parjenje pri psih,bi dejal :
Zakaj bi paril odličnega nemškega ovčarja z odličnim bernardincem,dobil bi sicer srčkane mladičke,
ampak iz njih nikoli več, ne bernardincev in ne nemških ovčarjev.
Alojzij- V.I.P.
Similar topics
» SLIKE RAZLIČNIH VRST KANARČKOV
» več vrst papig
» Vrste kanarčkov
» Več vrst papig v eni kletki/voljeri.
» Par kanarčkov
» več vrst papig
» Vrste kanarčkov
» Več vrst papig v eni kletki/voljeri.
» Par kanarčkov
PERNATI PRIJATELJI :: Kanarčki, papige, eksote in druge ptice :: Kanarčki :: Razmnoževanje kanarčkov in vrste kanarčkov
Stran 1 od 1