Kukavica
4 posters
Stran 1 od 1
Kukavica
Imam mlado kukavico ki se že sama hrani.Kaj mislite morda bo spomladi kukala,če je v ujetništvu?
GRAMIK- Novi član
- Število prispevkov : 6
Datum registracije : 28/03/2011
Starost : 44
Re: Kukavica
Ne želim biti v vlogi človeka , ki "soli pamet", vendar te moram opozoriti, da je v ujetništvu prepovedanoGRAMIK je napisal/a:Imam mlado kukavico ki se že sama hrani.Kaj mislite morda bo spomladi kukala,če je v ujetništvu?
zadrževati katerokoli prosto živečo žival. Dražavni ogani bi tvoj primer vzeli podobno resno, kakor
zadnjič onega z medvedkom, čeprav je kukavica pogosta in ni zelo ogrožena.
http://www.rdeci-apolon.si/index.php?option=com_content&view=article&id=71:kukavica&catid=36:zivali&Itemid=72
Alojzij- V.I.P.
- Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 67
Hja, potem ne bi smel noben imeti doma vrano, krokarja, kalina, ščinkavca, zelenca in drugih divjih živali, pa jih pač imajo. Tako je... Jaz nimam nič proti temu, če ima ptica zagotovljene ustrezne pogoje (o medvedih pa ne bomo tule, ker gre za čisto drugo situacijo).
Maja- Admin
- Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34
Ja kukavica bi pa poginila,če jo nebi vzel v rejo. Nevem kako se je znašla v naši garaži.
Glede medveda,kot je rekla Maja je pa druga zgodba!
Glede medveda,kot je rekla Maja je pa druga zgodba!
GRAMIK- Novi član
Maja je napisal/a:Hja, potem ne bi smel noben imeti doma vrano, krokarja, kalina, ščinkavca, zelenca in drugih divjih živali, pa jih pač imajo. Tako je... Jaz nimam nič proti temu, če ima ptica zagotovljene ustrezne pogoje (o medvedih pa ne bomo tule, ker gre za čisto drugo situacijo).
Ja, Maja, noben ne bi smel imeti doma zgoraj navedenih ptic in drugih živali, vzetih iz narave, razen če
si pridobi ustrezno dovoljenje od Ministrstva za okolje in prostor ali Kmetijskega ministrstva, kar pa večina
niti ne ve, da ga potrebuje. In ravno zato smo dolžni na forumu podajati korektne informacije širšega
pomena in ne samo kaj se dogaja z našimi ljubljenčki.
Take so pač mednarodne konvencije , ki jih je naša država podpisala in jih tudi izvaja in kontrolira!
Alojzij- V.I.P.
Kukavico sem lepo izpustil v svoj naravni prostor.
GRAMIK- Novi član
Najbolj prav si naredi, saj bi pretežno žužkojedo ptico težko ustrezno prehranil!!!GRAMIK je napisal/a:Kukavico sem lepo izpustil v svoj naravni prostor.
V podobnih primerih, se vedno spomnim na obvestilo lovcev, da se v naravi ne dotikamo ali celo nosimo domov
ravnokar rojenih sesalcev ali pa speljanih ptic, ne glede na vrsto in velikost.
Starši so skoraj vedno v neposredni bližini, samo smo jih s svojo prisotnostjo zmotili ali pregnali.
Vsi mladiči, s svojim oglašanjem povedo staršem kje so.
Alojzij- V.I.P.
Alojzij, ne me narobe razumeti... Jaz vem kakšni so pravilniki in da ljudje tega ne bi smeli početi, ampak pač pravim, da to vseeno počnejo, še posebej pri pticah, ki jih nekateri namenoma lovijo. Nisem za to, da se ljudi spodbuja pri tem, ampak če recimo pride član in vpraša po informacijah glede te ptice ali pa če bi z njo bilo kaj narobe recimo, se mi ne zdi smiselno, da je prvi odgovor na njegovo vprašanje: "To je prepovedano, te ptice ne smete imeti doma". Potem ljudje seveda nočejo več nič vprašat in rečejo, da bodo ali da so ptico spustili.
Pred kratkim ste objavili lep posnetek sove in muce, ki sta prijateljici. Kdo pa mislite, da je lastnik sove - živalski vrt? Tako pač je, ljudje dnevno rešujejo divje živali in veliko se jih privadi in konča kot hišni ljubljenček.
Tudi jaz sem imela doma 6 let polha, ko je bila starejša, je potrebovala veterinarsko pomoč in mi ni noben veterinar rekel, da te živali ne bi smela imeti doma. Enako bo, če pripelješ kukavico, krokarja ali katero drugo žival, samo da ni nevarna. Seveda je logično, da ne boš imel za hišnega ljubljenčka medveda, volka ali kakšno drugo zver, ker so nevarne.
Pred kratkim ste objavili lep posnetek sove in muce, ki sta prijateljici. Kdo pa mislite, da je lastnik sove - živalski vrt? Tako pač je, ljudje dnevno rešujejo divje živali in veliko se jih privadi in konča kot hišni ljubljenček.
Tudi jaz sem imela doma 6 let polha, ko je bila starejša, je potrebovala veterinarsko pomoč in mi ni noben veterinar rekel, da te živali ne bi smela imeti doma. Enako bo, če pripelješ kukavico, krokarja ali katero drugo žival, samo da ni nevarna. Seveda je logično, da ne boš imel za hišnega ljubljenčka medveda, volka ali kakšno drugo zver, ker so nevarne.
Maja- Admin
- Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34
Kukavica
"Kukavičja zgodba" se je končala tako, kot se je morala - z izpustom ptice v naravo. Čeprav se bom ponavljal, moram napisati, da gre za zaščiteno ptico, ki sicer po izkustvenih podatkih ni ogrožena. Ne glede na slednje ta ptica sodi bolj v naravno okolje, kot v ujetništvo. Tu naj bi "pristale" samo ptice, ki so bodisi poškodovane ali obstoja nek opravičljiv razlog, da so v začasnem ujetništvu. Zavedati se moramo, da je še tako udobno ujetništvo slabše in manj primerno od naravnega habitata ptice. Ne gre zanemariti, da je kukavica žužkojeda ptica, zaradi česar je njeno prehranjevanje povezano z določenimi težavami. In ne nazadnje, od nje ne moremo pričakovati, da bomo dobili mladiče, četudi bomo imeli par. Znana zgodba o podtikanju jajc...
Da zaključim. Zaščitene ptice držimo v ujetništvu samo izjemoma, in še to samo do izpustitve v njeno naravno okolje. Ne gre pozabiti, da društva za varstvo in vzgojo ptic, ki jih je v Sloveniji čez 35, s tem, ko množično gojijo sobne ptice (kanarčke, papige, eksote itd.) posredno skrbijo tudi za to, da ljudje ne posegajo toliko po pticah v naravi. Gojitelji sicer tudi križajo sobne ptice s pticami v naravi (običajno semenojede), vendar je to v kontroliranem obsegu dopustno oziroma se tolerira (nove mutacije). Glede na to, da je že nekaj vrst ptic pevk ogroženih, je še samo vprašanje časa, kdaj bo na tem področju "zapihal" drugačen (strožji režim) veter.
Da zaključim. Zaščitene ptice držimo v ujetništvu samo izjemoma, in še to samo do izpustitve v njeno naravno okolje. Ne gre pozabiti, da društva za varstvo in vzgojo ptic, ki jih je v Sloveniji čez 35, s tem, ko množično gojijo sobne ptice (kanarčke, papige, eksote itd.) posredno skrbijo tudi za to, da ljudje ne posegajo toliko po pticah v naravi. Gojitelji sicer tudi križajo sobne ptice s pticami v naravi (običajno semenojede), vendar je to v kontroliranem obsegu dopustno oziroma se tolerira (nove mutacije). Glede na to, da je že nekaj vrst ptic pevk ogroženih, je še samo vprašanje časa, kdaj bo na tem področju "zapihal" drugačen (strožji režim) veter.
Joško- V.I.P.
- Število prispevkov : 421
Datum registracije : 18/09/2010
Starost : 74
Stran 1 od 1