PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Začetnik v svetu kanarčkov

Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Thor on Tor 23 Maj 2017, 21:59

Ker se štejem med začetnike pri kanarčkih odpiram to temo kjer bom opisal moje videnje kot začetnik in seveda težave s katerimi sem se srečal in se še srečujem. Upam, da se bo še kdo ki je na podobni poti kot jaz prepoznal in se pridružil debati pa tudi izkušeni člani da podajo kak nasvet.

Pa da začnem:
Prvi par kanarčkov sem nabavil pred cca 20 leti a kot najstnik brez izkušenj obupal, ko so mi kanarčki poginili. Pred kakega pol leta sem se malo bolj zavzeto in z malce več predpriprav spet spustil v rejo kanarčkov.
Prvi par sem nabavil konec lanskega leta pri lokalnem rejcu. Začel sem z klasičnim rumenim parom. Po nasvetu gospoda, ki mi jih je prodal sva izbrala samčka intenzivno, samičko neintenzivno obarvanega tipa. Lepo mi je pojasnil razlog za tako kombiniranje iz genetskih razlogov. Kanarčka sta razen prvih nekja dni skupaj v svoji kletki.
Kasneje sem dokupil še par kanarčkov pevcev ''malinoe'' kombinacije rumene z rjavozelenimi ožigi. Tudi ta dva sem po nekajdnevnem uvajanju dal v svojo kletko.
Sledil je nakup dveh kanarčkov svetlo rumen z zelenimi ožigi in rumen z zelenimi ožigi, ki naj bi bila par, kar pa se je kasneje izkazalo, da gre za dve samički. Očitno je pri ločevanju spola tudi rejec imel težavo, sam pa z mojimi izkušnjami tako ali tako nisem sposoben ločevanja. To, da sta obe samički sem ugotovil šele, ko sta obe tiščali v isto gnezdo in je bilo naenkrat v njem 12 jajčk. Kot ''par'' sem jih namreč dal v isto kletko in glede na število jajčk ni bilo druge možnosti kot ta, da sta obe samički.
Sledil je nakup dveh rdečih samčkov.
Seveda je prišla tudi želja imeti podmladek in spoznati proces razmnoževanja. Do sedaj žal še neuspešno.
Vse kletke kjer so bili pari sem opremil z gnezdi in različnimi gnezdilnimi materiali, poskrbel za ustrezno prehrano in seveda navdušen dočakal tudi prva jajčka rezultat pa je bolj klavrn.
- Rumeni je imel samo eno jajčke, pa še to očitno neoplojeno
- Malinoe par je imel 4 jajčka od iz katerih se je izvalil en maldiček, ki pa je pri cca 3 tednih poginil iz meni neznanega razloga
- samički ki sta bili skupaj tako ali tako nista imeli možnosti ker so bila vsa jajčka neoplojena

Sedaj poteka drugi poizkus in trenutno stanje je:
- rumeni par ima 4 jajčka (če se bo kaj izvalilo bo znano v naslednjih dneh)
- Malinoe par ima 1 jajčke (čas izvalitve nekje v roku 5-7 dni)
- Kombinacija samičk z rdečimi samčki imata po 5 oziroma 6 jajčk (čas izvalitve v roku cca 5-7 dni)
V kolikor bo tudi to valjenje neuspešno ne vem kaj mi svetujete ali naj poskusim še enkrat parita li pa za letos razmnoževanje opustim? Želja mi je vzrediti vsaj kakega mladička a če je to za ptice preveč potem jih s tem ne bom obremenjeval in bom raje raje počakal na naslednje leto.

Po odločitvi kako s razmnoževanjem (za letos zaključiti ali še enkrat poskusiti) sledi ločitev parov in preselitev samičk v voljero (3x2x1,8m), za samčke pa še ne vem ali bi jih dal v ločene kletke ali skupaj v svojo voljero (1,5x0,4x1,5m). Je možno imeti več samčkov skupaj v isti kletki ali morajo biti ločeni zaradi rivalstva?

Kar se tiče prehrane se trudim, da je ta čim bolj raznolika in pestra
- zaradi gnezdenja jim trenutno pripravljam ''jajčno'' hrano (kupljeno-komercialno, kuhana jajčka, zmleti musli, krušne drobtine, nariban korenček... skupaj zmešano), ki jim jo dnevno menjujem s tem, da že pripravljena čaka v zaprti posodi v hladilniku
- komercialna semenska mešanica za kanarčke
- skoraj dnevno dobijo list regrata ali radiča
(ko bo na voljo tudi domače jagodičevje in ostala zelenjava bom dodal še kaj za popestritev)

Vodo menjam na 2-3 dni, vitamine pa dodajam občasno v vodo na cca 14 dni

Imajo še posodico s peskom in pa sipino kost za mineralno obogatitev.

Mogoče bo bolj izkušen rejec opazil kako napako ali pa mi dodal kak koristen nasvet, da mi bo kot začetniku lažje osvojiti vsaj osnove s področja reje kanarčkov, za kar se vam vsem že vnaprej zahvaljujem. Po obdobju ''razmnoževanja'' me kot začetnika namreč čaka povsem ''novo'' obdobje menjave perja, kjer bo potrebno spoznati spet nove pristope in seveda potrebne pogoje, da bo to obdobje čim bolj uspešno in za ptice čim manj stresno.

Forum spremljam že dlje časa in upam da bo spet malce bolj zaživel glede na to da se na njem najde kar dosti koristnih informacij, vendar se v zadnjem obdobju na forumu bolj malo debatira.

L.P.

Tomaž

Thor
Thor
Član
Član

Število prispevkov : 54
Datum registracije : 06/12/2011
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Thor on Sre 24 Maj 2017, 20:54

Novost od včeraj, izvalil se je prvi mladiček rumenega para počakal bom še še do jutri če iz preostalih 3 jajčk še kaj ven pride. Nisem namreč odstavljal jajč tako, da je možno da bodo mladički prišli na svet v razmaku nekaj dni.
Kljub vsemu sem danes zjutraj ponudil jaček za hrano - poleg jajčnega miksa. Sicer nekako bolj po svoje razmišljam in sem dejansko trdo kuhano jajčke prerezal na polovico skupaj z lupino in dal v posodico. Ne vem ali jim bo to ustrezalo ali ne, bom videl kako je ko pridem domov.
Thor
Thor
Član
Član

Število prispevkov : 54
Datum registracije : 06/12/2011
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Alojzij on Čet 25 Maj 2017, 08:02

Na pol prerezano jajce za hrano kanarčkov ni najboljša ideja. Trdo kuhano jajce je potrebno zdrobiti in zmešati z malo pripravljene jajčne hrane.Šele tako mešanico bo kanarka lahko uporabila za pitanje mladičev.
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Alojzij on Čet 25 Maj 2017, 08:35

V pol tisočletja, kolikor dolgo se ukvarjamo z načrtno vzrejo kanarčkov je nastalo veliko vrst le teh. Njihovo petje, barve, oblika in postava navdušujejo ljubitelje kanarčkov ter ptic nasploh.
Za načrtno vzrejo kanarčkov je premalo samo veselje in vložen čas, ampak je potrebno še nekaj znanja. Spoznati je potrebno na desetine različnih barvnih kombinacij melaninov , lipokromskih barv, intezitete perja ter ostalih faktorjev. Vsakemu resnemu ljubitelju priporočam tudi včlanitev v najbližje Društvo za varstvo in vzgojo ptic, kjer bo dobil osnovne napotke ter naročil obročke za svoje ptice. Mimogrede, za naročilo obročkov za prihodnjo sezono je časa samo še do sredi junija. Največjo napako naredijo navdušeni začetniki, ki brez predznanja kupujejo na sejmih ali pri rejcih ptice za katere ne vedo kateri vrsti pripadajo. Zato tudi ne morejo sestaviti pravilno parov. Naj slikovito predstavim to osnovno napako kupovanja po trenutnem navdihu na primerih pasem psov , ki jih vsi najbolje poznamo. Pri rejcu kupiš odličnega nemškega ovčarja pri drugem vrhunskega labradorca na sejmu se navdušiš še za pudlja in še kakšno simpatično pasmo. Doma to vse spariš med seboj in dobiš kup simpatičnih mladičkov, ki pa iz stališča stroke ne veljajo nič, ker niso čistokrvni.
Tole naj bo za uvod. Prosim ostale člane foruma ter člane društev, da razvijejo pogovor na to temo.
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Thor on Čet 25 Maj 2017, 18:59

Se strinjam z napisanim. Vsako ukvarjanje s hišnimi ljubljenčki mora biti odgovorno in vestno, ter imeti vedno v mislih neka sprejeta načela, ki veljajo za posamezno področje. Zagotovo je pestrost pri kanarčkih tako velika, da se mimogrede naredi napake že pri bolj izkušenih, kaj šele pri začetnikih. Sam sem se lotil zadeve tako da sem najprej ob uporabi tega foruma vstopil v spoznavanje, nabavil nekaj literature o kanarčkih in se skušal vsaj malo seznaniti s pastmi in napakami. Moram reči da kljub vsej današnji informatiki je neke koristne informacije sorazmerno težko pridobiti, saj je vsak primer po svoje specifičen. Kot sem že omenil je pri meni zrasla želja po nekakšni zbirki kanarčkov in nikakor mi ni cilj imeti neko mešanico ptic križem kražem, ampak vsako linijo posebej. Prva težava, ki sem jo pri tem imel je ponudba ptic, verjamem da ni vsak rejec zanesljiv, trgovin se na daleč izogibam, ostajajo DVVP društva, kjer pa nekih oglasov tudi ni, ostaja ''Bolha'' kjer je kar pač je in pa sejem v Grosupljem, ki pa je bil letos hendikepiran. Tudi na tem forumu sem povpraševal po določenih tipih kanarčkov a nisem dobil niti enega kontakta ali odziva kakega rejca ali gojitelja. Kako potem iz ''skromne'' ponudbe dobiti še primerne oziroma pravilne kombinacije postane že kar težko. Če povzamem vse skupaj in predpostavim, da nisem član društva sem torej prepuščen bolj samemu sebi in s tega naslova lahko nastajajo težave, ki si jih predstavil v tvoji objavi. Vem da so moji cilji dosegljivi a bolj na dolgi rok, nekako s časom menim da bom izpolnil trenutno željo če bo potrebno tudi več časa le da bom na koncu zadovoljen z uspehom.
Kot sem povedal ima vsak gojitelj svoj pristop, če bi vsaj osnove delil z nami začetniki, bi bilo to koristno ne samo za posameznika, ampak za vse, ki jih to zanima.
Thor
Thor
Član
Član

Število prispevkov : 54
Datum registracije : 06/12/2011
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Alojzij on Pet 26 Maj 2017, 08:25

Vsakemu začetniku je najlažje, če si nekje v bližini poišče rejca kanarčkov, da mu sproti praktično svetuje. Samo s prebiranjem literature brez navezovanja na prakso uspeh ne bo hiter. Kanarčke razdelimo v več skupin , ki se še nadalje delijo. Prvo se je potrebno odločiti ali bo posameznik vzrejal kanarčke pevce ali morda barvne in celo postavne kanarčke. Dobro tudi mešati kanarčke z rdečim faktorjem z ostalimi barvami. Rdeči kanarčki morajo dobivati že v gnezdu barvilo , ki jim zagotavlja lepo rdečo barvo. To barvilo-karotine pa nikakor ne smejo dobivati ptice drugih barv.
Letošnja paritvena sezona se počasi zaključuje in do naslednje je dovolj časa , da se odločiš o skupini  kanarčkov, ki ti je najbolj všeč.
Pri nas so najpogostejši in zato najcenejši barvni kanarčki  Razdelimo jih na lipokromske in melaninske. Tudi ti dve skupini ne smemo pariti med seboj.
Lipokromski kanarčki so svetli brez kakršnih koli temnih znakov z izjemo oči. V to skupino spadajo sledeče barve kanarčkov: rumeni, rdeči, dominantno beli , recesivno beli, pastel rumeni in pastel rdeči. Vsak od teh ima še svojo inteziteto perja. Prepoznava intenzivnosti perja je pomembna pri sestavi parov.

Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Thor on Sre 31 Maj 2017, 23:28

Da osvežim. Mladiček pri rumenem paru je drugi dan poginil. Po mojem ga starša nista hranila , ker gre za mlad par sklepam, da je lahko problem tudi neizkušenost. Pri paru iz kombinacije rdeči/zeleno-rumeni se je izvalil tudi le en mladiček, ki je po 4 dneh prav tako poginil. Nekaj dni se je obdržal pri življenju ker sem ga ročno hranil, vendar je bilo hranjenje 2x dan premalo, več pa mi časovno ni bilo možno. Sedaj bom ptice ločil po spolu in jih prestavil ločeno po spolih do naslednje sezone ker je letošnja že zaključena. Zanima pa me če lahko dam samčke vse skupaj v eno ''voljero'' 1,5x1x0,5m ali je bolje, da so v ločenih kletkah, da ne bo prišlo do pretepanaj. Za samičke verjetno ni kake bojazni da bi prišlo do kakega rivalstva.
Thor
Thor
Član
Član

Število prispevkov : 54
Datum registracije : 06/12/2011
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Alojzij on Čet 01 Jun 2017, 08:35

Samčke običajno nastanimo v ločene kletke, kjer tudi lepše pojejo. Tudi v voljeri se bodo navadili tolerirati drug drugega, le pozimi morajo biti v toplejšem prostoru.
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Thor on Tor 20 Jun 2017, 00:06

No moji kanarčki so me spet prehiteli. Zmanjkalo mi je časa, da bi ptice usrezno ločil (samičke stran od samčkov) in so meli malo preveč miru in samičke so spet zlegle jajčka. Gnezda sem jim pred predvideno selitvijo odstranil, ukinil tudi jajčno hrano a so začele samičke gnezditi kar v posodici za hrano, kjer pa so nekatera jajčka popokala. Zato sem dal gnezda nazaj in so samičke znesle vsaka po 4 jajčka. Sedaj je nekje 10 dni kar ležijo, tako, da če bo kaj uspeha bo to vidno že konec tedna. Poraja, pa se mi vprašanje glede same oplojenosti oziroma neoplojenosti jajčk. Opazil sem namreč pri prejšnjem gnezdenju, da so bila nekatera jajčka neoplojena, nekatera pa so bila dobesedno prazna. Ker mi je to dokaj neznana situacija me zanima kaj botruje temu pojavu. To da jajčke ni oplojeno mi je še nekako jasno, lahko je samček neploden ali pa nekako neprimeren (pri meni so samičke znesle jajčka todi brez samčkov) v drugo pa samček najbrž ni bil dovolj časa skupaj, da bi lahko jajčka oplodil. Zanima, pa me kaj je razlog za prazna jajčka. Po pregledu jajčk po neizvalitvi je dejansko v nekaterih primerih sama lupina s posušeno natranjostjo.
Ok drugače pa se moja zbirka počasi polni saj sem v soboto iz Grosuplja domov pripeljal zanimiv parček, ki mi ga je svetoval Alojzij (hvala za pomoč) skupaj z zanimivimi nasveti in razlagami osnov o kanarčkih.
Thor
Thor
Član
Član

Število prispevkov : 54
Datum registracije : 06/12/2011
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Alojzij on Tor 20 Jun 2017, 08:52

Za neoplojenost jajc pri pticah je več vzrokov. Samec mora oploditi samico vsaj pet dni predno znese jajce. Do izsušitve jajca je najbrž prišlo zaradi tega, ker je vsebine nekje iztekla, počen jajček. Sedaj je sezona parjenja kanarčkov praktično končana. Mladiče lahko pričakujemo samo še od samic, ki so bile na počivanju preko zime v hladnejših prostorih. Te samice začnejo paritveno sezono šele v sredini marca.
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Thor on Tor 27 Jun 2017, 22:27

Kaj delam narobe???? Sumim da nekaj ne delam prav. Pri 5 parih kanarčkov mi še ni uspelo priti niti do enega mladička. Vedno se zgodi da mladički v dnevu ali dveh poginejo, kot da jih starši nebi znali hranit oziroma ne vedo kaj z njimi. Ne vem ali jim ponujam pravo hrano, če navedem : trdo kuhano jajce večinoma rumenjak fino zmečkam, dodam nekaj kupljene jajčne hrane dobro premešam in dodam malo vode, da postane zadeva bolj mokra, vendar ne kašasta in zadevo ponudim v posodici. Višek hranim v hladilniku, da se mi ne pokvari menjam pa jim najmanj 2x dnevno po kako čajno žličko, vendar kot, da jim ni všeč! Verjamem da nimam izkušenj, pa vendar ne vem kaj naj še poskusim da mi uspe. Vsak par je vsaj 2x valil a vedno z istim rezultatom, če so se mladički že izlegli so po par dneh pomrli. No za letos zadeve zaključujem saj sem razen enega para (pri tem se v teh dneh še izlegajo jajčka vendar je en mladiček včeraj že poginil) že vse ločil in bo zadeva aktualna spet prihodnjo pomlad. Do takrat, pa bi rad bil malo bolj seznanjen kako in kaj in kje mogoče delam narobe.
Thor
Thor
Član
Član

Število prispevkov : 54
Datum registracije : 06/12/2011
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Alojzij on Sre 28 Jun 2017, 07:39

Reprodukcija pri pticah poteka drugače kakor pri sesalcih. Pri pticah je pomembna predhodna priprava para s posnemanjem vplivov narave.To pomeni zimsko počivanje z nižjo temperaturo, krajšim dnevom ter samo osnovno hrano. V pomladanskem času se brez našega poseganja v marcu začne daljšati dan, temperatura se viša. Vse to spodbudi ptice k razmnoževanju in skrbi za mladiče.
Iz opisa ni razbrati , da bi ravnal kaj posebej narobe in zato doživel neuspeh. Tudi  pri izkušenejših rejcih se dogaja, da samica ne hrani mladičev ali jih zmeče iz gnezda. Za to je krivo več dejavnikov in vzroka za mnoge niti ne vemo. Spomladi je potrebno poskusiti znova in uspeh zagotovo ne bo izostal.

Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 61

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Thor on Ned 09 Jul 2017, 20:48

Pare sem dokončno ločil, tako da so samčki vsak v svoji kletki, samičke pa skupaj v svoji malo večji kletki. Sicer je kletka s samičkami postavljena, tako da se s samčki vidijo in z njimi tudi komunicirajo. Prešel sem na klasično semensko hrano brez kakih ekstra dodatkov, jim pa redno dodajam kak list regrata ali radiča. Zanimivo je da bi samičke še vedno rade gnezdile saj stalno cefrajo papir in ga nosijo v posodice s hrano. Prav tako se vsake toliko pojavi kako jajčke, ki pa ga zavržem. Glede na čas sklepam da bodo ptice počasi prešle v dobo skubljenja. Sicer je že opaziti malce več perja v okolici kletk a mislim, da to še ni ta faza. Imam pa pripravjeno večino potrebnega kar se tiče hrane in vitaminov, da bom pticam to stresno obdobje čim bolj olajšal. Ker gre za prvo menjavo perja pri mojih pticah bo zagotovo padlo še kako vprašanje z moje strani na to temo.
Thor
Thor
Član
Član

Število prispevkov : 54
Datum registracije : 06/12/2011
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Thor on Čet 19 Apr 2018, 21:45

Že dolgo se nisem nič oglasil malo po moji krivdi, malo pa zaradi nepravilnega delovanja foruma. Letošnja sezona parjenja kanarčkov je na vrhuncu. Pri meni je nekje polovično uspešno, tako, da je razpoloženje bolj tako tako. Trenutno imam dve legli kanarčkov, ki trenutno lepo napredujejo, imel sem kar nekaj izgub mladičkov. To pripisujem predvsem neposrečeni kombinaciji parčkov oziroma slabi uigranosti. Pri enem leglu sklepam, da je samička pri preveč zagretem čiščenju gnezga uničila leglo saj se je to zgodilo takoj po obročkanju in je mladiče najbrž premetavala zaradi obročka. En par je mladička vrgel iz gnezda pri cca 1 tednu ali nekaj manj. Nekateri pari pa dejansko niso hranili mladičkov kot bi morali in so žal zato hitro poginili.
Sem se pa srečal z dejstvom kako težko je določiti spol pri kanarčkih ko sem pri ''izkušenih'' rejcih nabavil ptico pri kateri pa se je izkazalo, da ni spola kot je bilmišljen pri nakupu. Tako sem sedaj v situaciji ko imam več samičk kot samcev in tako ne morem skombinirati parov kot sem načrtoval. Upam na obisk sejma v Grosuplem ta mesec in da dobim kaj kar potrebujem, da še poskusim skombinirat kako leglo in še nekako rešit to sezono.
Thor
Thor
Član
Član

Število prispevkov : 54
Datum registracije : 06/12/2011
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Začetnik v svetu kanarčkov Empty Re: Začetnik v svetu kanarčkov

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu