arašidi - dobro namerno opozorilo
4 posters
Stran 1 od 1
arašidi - dobro namerno opozorilo
Pozdravljeni!
Pred kratkim sta mi poginili dve mladi veverički mošnjičarki, ki sem jima - nič hudega sluteč - dala arašide kupljene v trgovini s prehrano za ljudi. Veverički sicer nista jedli olupkov, vendar kot se je pokazalo, je bil zanju že stik z olupki usoden.
Zato opozarjam tudi tiste, ki hranite ptiče z arašidi, na skrajno previdnost...
Za ljudi, stik z olupki polnimi pesticidov naj sicer ne bi bil nevaren, (v kar pa jaz močno dvomim, saj ne poznam človeka, ki bi si šel za vsak oluščen arašid posebej umit roke), za ptice in druge male živali pa je lahko katastrofalno...
Pred kratkim sta mi poginili dve mladi veverički mošnjičarki, ki sem jima - nič hudega sluteč - dala arašide kupljene v trgovini s prehrano za ljudi. Veverički sicer nista jedli olupkov, vendar kot se je pokazalo, je bil zanju že stik z olupki usoden.
Zato opozarjam tudi tiste, ki hranite ptiče z arašidi, na skrajno previdnost...
Za ljudi, stik z olupki polnimi pesticidov naj sicer ne bi bil nevaren, (v kar pa jaz močno dvomim, saj ne poznam človeka, ki bi si šel za vsak oluščen arašid posebej umit roke), za ptice in druge male živali pa je lahko katastrofalno...
Gost- Gost
Re: arašidi - dobro namerno opozorilo
Moje sožalje za tvoji veverici
LP
LP
ajdica1373- Član
- Število prispevkov : 14
Datum registracije : 07/05/2012
Starost : 26
Joj, ne ... tudi meni je zelo žal za tvoji veverički!
Saj mora biti prav strašno zate.
Hvala za opozorilo ...
Ubogi veverički
Saj mora biti prav strašno zate.
Hvala za opozorilo ...
Ubogi veverički
Ronja- Član
- Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 46
hvala!
Dobro da jih imam še 5, hvala bogu sta samo dve jedli arašide... mi je pa zelo žal, ker je bila ena od teh dveh najbolj udomačena in simpatična...
Dobro da jih imam še 5, hvala bogu sta samo dve jedli arašide... mi je pa zelo žal, ker je bila ena od teh dveh najbolj udomačena in simpatična...
Gost- Gost
Škoda za veveričke.
Kaj 7 ste jih meli?
Kaj 7 ste jih meli?
doberman- Član
- Število prispevkov : 289
Datum registracije : 04/12/2011
Starost : 28
Močno dvomim, da sta veverički poginili zaradi arašidov, pa četudi so bili polni pesticidov. Pesticidi ne ubijajo takoj, ampak je potrebna dolgotrajna izpostavljenost. Druga stvar bi bila, če bi bili v vodi recimo. Ne vem, ne bi rekla, da je to vzrok pogina.
Maja- Admin
- Število prispevkov : 894
Datum registracije : 02/05/2009
Starost : 34
Lahko dvomite Maja , tudi jaz sem - do analize. Nisem mogla reskirat, da nevem zakaj gre že zaradi ostalih..
pri tem pa ne gre za dolgotrajnost uživanja, ampak količino pesticidov in čas po škropljenju. Prav briga kitajce za tisto kar gre v EU, poškropijo preden poberejo, da imajo manj dela.. in v nekaterih državah EU gre komot skoz, saj se prodaja kot hrana za ljudi - ki ne jejo olupkov, in ne kot hrana za male živali... in veveričke take kot so požrešne, so si pa polnile mošnjičke, ker s celimi arašidi in jih luščile kasneje...
no toliko o tem, meni se zdi prav, da o tem še koga obvestim, če pa kdo o tem dvomi, naj pa pač preskoči to debato
lp
pri tem pa ne gre za dolgotrajnost uživanja, ampak količino pesticidov in čas po škropljenju. Prav briga kitajce za tisto kar gre v EU, poškropijo preden poberejo, da imajo manj dela.. in v nekaterih državah EU gre komot skoz, saj se prodaja kot hrana za ljudi - ki ne jejo olupkov, in ne kot hrana za male živali... in veveričke take kot so požrešne, so si pa polnile mošnjičke, ker s celimi arašidi in jih luščile kasneje...
no toliko o tem, meni se zdi prav, da o tem še koga obvestim, če pa kdo o tem dvomi, naj pa pač preskoči to debato
lp
Gost- Gost
Kaj mladicke ste meli to je pa potem res zanimivo.
Skoda zaradi tistih 2.
Skoda zaradi tistih 2.
doberman- Član
- Število prispevkov : 289
Datum registracije : 04/12/2011
Starost : 28
metka26 je napisal/a:Lahko dvomite Maja , tudi jaz sem - do analize. Nisem mogla reskirat, da nevem zakaj gre že zaradi ostalih..
pri tem pa ne gre za dolgotrajnost uživanja, ampak količino pesticidov in čas po škropljenju.
Se strinjam, da včasih zelo podcenjujemo učinek in hitrost delovanja strupov, navsezadnje pa tudi res ne moremo vedeti, v kakšni količini hrano obremenjujejo. V tem primeru je očitno šlo za zelo nesrečen splet okoliščin in bodisi visoko količino ali pa res visoko toksičnost strupa. Razumem sicer Majin pomislek, pesticidi načeloma res delujejo na dolgi rok, vendar sem tudi prepričana, da je Metka dobro pretehtala in preverjala vzroke za to, kar se je zgodilo, in da ni opozarjala brez osnove. Poleg tega pri mali živali, kot je veverička ali ptica, močneje in hitreje učinkuje tudi že manjša količina kot pri večji živali ali človeku, no, saj to itak vemo, ne bom pametovala
Nadzor nad kakovostjo in neobremenjenostjo hrane s strupi še zdaleč ni tako dober in natančen, kot bi si želeli, da bi bil - in kot bi bilo dobro, da bi bil. Je praktično tudi nemogoč do te mere, da do zastrupitev ne bi prihajalo (na trgu je preveč hrane, da bi lahko kontrolirali vse) - in običajno o tem, da je bilo v neki hrani preveč strupov, seveda izvemo šele takrat, ko je prepozno. Možnost, da bi inšpekcija dobila v naključni pregled ravno te arašide, je neznatna in tega se proizvajalci in uvozniki hrane tudi zavedajo, četudi (vsaj uvozniki) za količino strupov najbrž sploh niso vedeli.
Da standardov kakovosti, ki se od države do države zelo razlikujejo (razen kjer so poenoteni s skupnim gospodarskim prostorom) sploh ne omenjamo ... med Kitajsko (če so arašidi uvoženi od tam) in EU tu nedvomno obstajajo velike razlike.
Zato glede takih stvari previdnosti po mojem mnenju nikoli ni preveč in je vsekakor dobro, da se o tem pogovarjamo.
Mogoče še to: tudi kontrola živil se ne nazadnje ravna po človeku, zato je v primeru živali (če ne gre izključno za živalsko hrano) niti ne moremo upoštevati. Mogoče je namreč živilo obremenjeno še do dopustne mere za človeka, za malo žival pa ne.
Ronja- Član
- Število prispevkov : 218
Datum registracije : 04/05/2012
Starost : 46
Ronja!
Največji problem je ravno v tem, da sem kupila arašide namenjene človeški prehrani in ne za prehrano malih živali... zaradi tega pa imam zvezane roke in ne morem nič ukrepat, ker tudi če bi šla v tožbo, bi mi birokrati dali vedet, da sem sama kriva ker sem kupila hrano za ljudi, ki prenesemo bistveno več strupov in ne za živali...
ker sem pa tip, ki ne morem kar mirno požreti takih reči, sem to napisala na forum, kot dobronamerno opozorilo ostalim...
Lani je moral npr. samo Mercator umakniti iz prodaje kar dve seriji arašidov v lupini, in očitno sem tudi sama "nabasala" na kakšno podobno stvar...
prilagam kratko obvestilo ZPS, sicer pa če koga zanima si lahko pogleda na spletno stran ministrstva...
Umik - praženi arašidi v lupini Mercator
PONEDELJEK, 25 JULIJ 2011 11:07
Dobavitelj na podlagi rezultatov uradnega nadzora izvaja umik praženih arašidov v lupini zaradi ugotovljene presežene vsebnosti aflatoksinov.
Glede na rezultate opravljenih analiz je ocenjeno, da vzorec arašidov ni varen.
Podatki o živilu:
praženi arašidi v lupini;
embalaža: pakiranja po 500 g;
dobavitelj: za Mercator, d.d., Dunajska 107, Ljubljana proizvaja in pakira Hrib, d.o.o., Večje Brdo 8, Dobje pri Planini;
Lot izdelka št. 07112011 (rok uporabe 7.11.2011) in št. 15012012 (rok uporabe 15.1.2012).
ZPS svetuje:
V primeru, da imate živilo navedenega lota doma, ga ne uporabljajte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.
Lp, M
Največji problem je ravno v tem, da sem kupila arašide namenjene človeški prehrani in ne za prehrano malih živali... zaradi tega pa imam zvezane roke in ne morem nič ukrepat, ker tudi če bi šla v tožbo, bi mi birokrati dali vedet, da sem sama kriva ker sem kupila hrano za ljudi, ki prenesemo bistveno več strupov in ne za živali...
ker sem pa tip, ki ne morem kar mirno požreti takih reči, sem to napisala na forum, kot dobronamerno opozorilo ostalim...
Lani je moral npr. samo Mercator umakniti iz prodaje kar dve seriji arašidov v lupini, in očitno sem tudi sama "nabasala" na kakšno podobno stvar...
prilagam kratko obvestilo ZPS, sicer pa če koga zanima si lahko pogleda na spletno stran ministrstva...
Umik - praženi arašidi v lupini Mercator
PONEDELJEK, 25 JULIJ 2011 11:07
Dobavitelj na podlagi rezultatov uradnega nadzora izvaja umik praženih arašidov v lupini zaradi ugotovljene presežene vsebnosti aflatoksinov.
Glede na rezultate opravljenih analiz je ocenjeno, da vzorec arašidov ni varen.
Podatki o živilu:
praženi arašidi v lupini;
embalaža: pakiranja po 500 g;
dobavitelj: za Mercator, d.d., Dunajska 107, Ljubljana proizvaja in pakira Hrib, d.o.o., Večje Brdo 8, Dobje pri Planini;
Lot izdelka št. 07112011 (rok uporabe 7.11.2011) in št. 15012012 (rok uporabe 15.1.2012).
ZPS svetuje:
V primeru, da imate živilo navedenega lota doma, ga ne uporabljajte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.
Lp, M
Gost- Gost
Similar topics
» arašidi
» Zakaj bi samo govorili, kaj bi bilo dobro ...
» Bolezni ptic in opozorilo
» opozorilo in moja izkusnja
» Zakaj bi samo govorili, kaj bi bilo dobro ...
» Bolezni ptic in opozorilo
» opozorilo in moja izkusnja
Stran 1 od 1