SLOVENSKA IMENA EKSOTIČNIH PTIC
+2
Boba
Alojzij
6 posters
Stran 2 od 2
Stran 2 od 2 • 1, 2
Re: SLOVENSKA IMENA EKSOTIČNIH PTIC
To ime Karolinka sem tudi jaz zasledila na hrvaškem seznamu grlic, na nemškem pa sem videla da se uporablja Trauertaube, verjetno kar prevod angleškega imena.
Lp, M
Lp, M
Gost- Gost
Po slovensko bi bil tole lahko "Viktorijin kronan golob"
guest- Član
- Število prispevkov : 83
Datum registracije : 25/04/2010
Starost : 74
Ma nekje sem zasledila, da je to Perjanični golob, pa me zanima če je res??
Gost- Gost
guest- Član
- Število prispevkov : 83
Datum registracije : 25/04/2010
Ne vem zakaj imamo Slovenci včasih tako izvirna imena, ki so tako "daleč" od originalov, da te lahko prav zmedejo..
iščem če je kje kak seznam poenotih imen, pa nimam sreče da bi kaj našla
iščem če je kje kak seznam poenotih imen, pa nimam sreče da bi kaj našla
Gost- Gost
Zaradi dilem okrog imen sem zadnjič odprl to temo, slovenska imena. Golob s krono ali kronski golob, bi ga imenoval jaz. Goura cristata je njegovo strokovno ime in je največji predstavnik družine golobov. Nemci mu rečejo KRONTAUBE, agleško je KROWNED PIGEON, nizozemsko KROONDUIF.
Domovina jim je Indonezija in Nova Gvineja.Zaradi krčenja živjenskega prostora so ogroženi in zato na seznamu ogroženih vrst!
Domovina jim je Indonezija in Nova Gvineja.Zaradi krčenja živjenskega prostora so ogroženi in zato na seznamu ogroženih vrst!
Nazadnje urejal/a Alojzij Sre 12 Sep 2012, 08:04; skupaj popravljeno 1 krat
Alojzij- V.I.P.
- Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 67
Nisem prepričan, če je to latinski strokovni naziv ali angležki izraz. Če je to strokovni izraz potem je to podvrsta, saj so v literaturi za rod Goura navedene tri podvrste.
Alojzij- V.I.P.
V wikipedii je Goura Victoria, ampak se mi zdi da ima ta malo drugačno perjanico..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e8/Bristol.zoo.victoria.crowned.pigeon.arp.jpg/418px-Bristol.zoo.victoria.crowned.pigeon.arp.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e8/Bristol.zoo.victoria.crowned.pigeon.arp.jpg/418px-Bristol.zoo.victoria.crowned.pigeon.arp.jpg
Gost- Gost
Če je to to na tem posnetku, da hrani mladiča iz golše, potem sem to prvič videla tako od blizu
zanimiv posnetek, hvala
zanimiv posnetek, hvala
Gost- Gost
Mislim, da slike predstavljajo isto vrsto, vendar so posnetki narejeni pri različni svetlobi in različno starimi pticami.Gotovo je razlika tudi v spolu in v paritvenem obdobju.
Alojzij- V.I.P.
ali pa je podvrsta,
goloba v z modro krono sem videl v zoo Zagrebu in nekaj let nazaj v Berlinu, noro,
pri meni je problem, ko je preveč živali na kupu se mi "kr meša"pol pa dobr več ne vidim.
lp
goloba v z modro krono sem videl v zoo Zagrebu in nekaj let nazaj v Berlinu, noro,
pri meni je problem, ko je preveč živali na kupu se mi "kr meša"pol pa dobr več ne vidim.
lp
janez.hans- Član
- Število prispevkov : 130
Datum registracije : 08/02/2012
Starost : 47
Mi ni dalo miru, pa sem šla še malo brskat po seznamu ogroženih, in so res tri Goure na listi, kot pravi g. Alojzij: cristata, victoria in scheepmakeri, pogledala sem tudi več slik vseh treh primerkov, ampak kot laik, res, tud slučajno ne opazim kakšnih bistvenih razlik
Gost- Gost
Slovenska imena eksotičnih ptic
Naš trud pri iskanju slovenskih imen za eksotične ptice je obrodil prve sadove. Spoznali smo nekatere nove vrste oziroma takšne, ki jih člani foruma doslej še nismo poznali (vsaj večina). Ugotavljam, da vsi po vrsti črpamo podatke s spleta. Ta oziroma brskalniki ponujajo prevajalnike, s katerimi pa so (strojni) prevodi v slovenščino največkrat neprebavljivi.
Predlagam, da z iskanjem novih vrst eksotičnih vrst nadaljujemo. Mislim pa, da pri dokončnem poimenovanju s slovenskimi imeni ne bo šlo vsaj brez pomoči anglistov in slavistov, torej strokovnjakov za angleški in slovenski jezik. Zategadelj apeliram na člane foruma, ki morebiti imajo takšna znanja, da se vključijo v akcijo. Iniciator te zamisli je Alojzij, zato je prav, da mu izkažemo priznanje in zaupanje za vodenje in dokončanje tega projekta.
Predlagam, da z iskanjem novih vrst eksotičnih vrst nadaljujemo. Mislim pa, da pri dokončnem poimenovanju s slovenskimi imeni ne bo šlo vsaj brez pomoči anglistov in slavistov, torej strokovnjakov za angleški in slovenski jezik. Zategadelj apeliram na člane foruma, ki morebiti imajo takšna znanja, da se vključijo v akcijo. Iniciator te zamisli je Alojzij, zato je prav, da mu izkažemo priznanje in zaupanje za vodenje in dokončanje tega projekta.
Joško- V.I.P.
- Število prispevkov : 421
Datum registracije : 18/09/2010
Se 100% strinjam z Joškovo pripombo, da so prevodi včasih prav neprebavljivi, pa ne samo preko prevajalnikov, ampak tudi preko "živih" prevajalcev. Kar pa je po svoje tudi razumljivo, da ne bo en prevajalec ki hiti s prevajanjem celotnega teksta, zgubljal čas ravno s prevodom enega imena.
Zato tudi jaz podpiram ta projekt, in predlagam da malo pohitimo, ter prehitimo prevajalce, da dobijo ptice imena, ki če že niso "blizu" originalnim, vsaj po smislu oz razlogu za takšno ime, kot ga je oz bo dobila.
Zato tudi jaz podpiram ta projekt, in predlagam da malo pohitimo, ter prehitimo prevajalce, da dobijo ptice imena, ki če že niso "blizu" originalnim, vsaj po smislu oz razlogu za takšno ime, kot ga je oz bo dobila.
Gost- Gost
Stran 2 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Ljubiteljski rejci eksotičnih ptic-Amadin
» Kam odhaja slovenska ptičjereja?
» Ponudba eksotičnih grlic
» Perja ptic
» Miš, ki poje kot ptič
» Kam odhaja slovenska ptičjereja?
» Ponudba eksotičnih grlic
» Perja ptic
» Miš, ki poje kot ptič