PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

PERNATI PRIJATELJI
Lep pozdrav in dobrodošli na forumu!

Če ste že registrirani član foruma, kliknite gumb "prijava" in vstopite v forum. Če ste forum obiskali prvič in še niste njegov član, pa se prosim registrirajte. Registracija vam bo vzela le minutko vašega časa.

Hvala!

*Če imate kakršnekoli težave s prijavo ali registracijo me lahko kontaktirate preko e-maila: maja.janes7@gmail.com
PERNATI PRIJATELJI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Grlice

4 posters

Go down

Grlice Empty Grlice

Objavlja  doberman Pet 11 Maj 2012, 21:40

Živjo pred nekaj meseci sem kupil nekaj grlic in jih namestil v kokošnjak ko pa sem opazil da so se začele ljubkovati sem jih prestavil v manjši voliere 1x1x1m kjer se je ostvaril en parček:
V kletki imam 2 nimfe in ta par grlic kateri skos grulita se ljubčkata po kljunčko, glavi, čistita ena drugo.
Ptici sta si na škatli ki jo imata nameščeni nimfi začele graditi gnezgo, na začetku sem jima malo pomagal in začetek gnezda naredil sam da je stabilno.
Gnezgo sem naredil iz vej leske, bukve malo cimprese.
V kletko sem jima na tla dal materijal za gradnjo gnezda suhe vejice od skodrane vrbe katere nosita v gnezdo.
Sedaj pa me zanima saj obe dve grlici grulita
Ena danes že celi dan sedi v gnezdo in ga ureja ter gruli potem na gnezdo prileti tudi druga ki se ob pristanku zasmeji, nekaj časa sta v gnezdu potem pa obe grulita vsaka nekaj časa.
Sedaj pa me zanima ali je možno da dva samčka urejata gnezdo Ko sem poleg imel še 3 grlice sta vse nagajali zato sem jih odstranil (nobena od teh 3 ni grulila še nikoli)
Bom dodal nekaj slik s časom.
doberman
doberman
Član
Član

Število prispevkov : 289
Datum registracije : 04/12/2011
Starost : 28

Nazaj na vrh Go down

Grlice Empty Re: Grlice

Objavlja  doberman Pet 11 Maj 2012, 23:51

Sem prebral da lahko samica posnema glasove samca mislim da bi to lahko bilo možno saj tista ki sedi že celi dan v gnezdu ima bol hrapav glas
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Sob 12 Maj 2012, 02:49

Po opisu sodeč sta par. Tudi samica se oglaša, vendar seveda ne gruli in se klanja tako izrazito kakor počne to samec. Dobro si storil, da si pustil par sam, ker se v času parjenja grlice med seboj ne razumejo najbolje. Gnezdo jim ni potrebno delati, dovolj je, da jima daš neko podlog (peharček, plitev skledast lonec od rož, glinen podstavek od rož)... in sama si bosta iz razpoložlivih drobnih vejic in slame pripravila gnezdo. Od drugih treh ne verjamem, da bi bili vsi istega spola. Namesti im eno od navedenih podlog z nekaj gnezdilnega materiala in najbrž se bo formiral še en par. Če se to izkaže, grlico ki ostane sama premesti posebej. nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Število prispevkov : 1071
Datum registracije : 19/10/2010
Starost : 67

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Sob 12 Maj 2012, 03:26

Ja pri tem parčku sem bil malo žalosten ker sem res mislil da sta dva samca saj sta oba grulila samo da tisti ki sedi večinočasa v gnezdu in ga ureja gruli malo bolj praskano pač glas je hrupav, gruli pa vseeno prav tako smeji.
Od drugih treh sem pa nekako prepričan da sta dve samice za tatretjo pa nevem.
Torej grlici ki sta par je ena rjava druga pa je mešanka med belo in rjavo tako da je vbistvu pisana.
Mislim pa da bo v kratkem jajčka saj sedi že celi dan v gnezdu.
Skrbi pa me da nebo oplojeno.
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Sob 12 Maj 2012, 03:42

Glede oplojenih jajc naj te ne skrbi preveč. Par, ki zaveto izvaja snubitveni obred bo v veliki verjetnosti imel tudi oplojena jajca. Tudi mladiče bo brez težav vzredil. nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Sob 12 Maj 2012, 04:57

Okej hvala
Kaj pa misliš naj nimfi odstranim iz kletke sicer se dobro razumejo a me vseeno zanima.
In še eno oprašanje ena izmed ostalih 3 grlic je že kakšna 2 tedna boga, je shirana (občuti se ji prsnica ki je kar špičasta) je našopirjena.
Podoben znak je imela prav tako ena grlica že pred meseci ki je hitro poginila, to pa vsak dan vzamem v roke ji odprem kljun in vanj dam nekaj koruze, pšenice, semen za papige in nekaj kruha ter nekaj kaplic vode da saj nekaj poje.
To kar sem naštel imajo grlice na voljo za jest.
Pred nekaj dnevi je bilo bolje in ji potem en dan nisem dal za jest in se je zopet poslabšalo.
Zanima me kaj ji naj nudim še za jest da jo malo spitam ker je res suha?
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Sob 12 Maj 2012, 05:50

Glede skupnega držanja grlic in nimf se odloči sam. Pomembno je število ptic in velikost prostora. Načeloma ni najbolje mešati papige in grlice.
Suhost grlice ne pomeni nič dobrega. Po vsej verjetnosti to ni posledica preslabe hrane, ampak bolezni ali zajedalcev v prebavilih. Golobi in grlice v tem obdobu rade dobijo kokcidiozo, kar se uspešno zdravi. Zdravilo z navodili boš dobil pri veterinarju .Zdravilo se daje v vodo in ga morajo dobivati vse ptice. Tudi tiste, ki še izgledajo zdrave!! nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Sob 12 Maj 2012, 07:25

Nimfi sem ločil stran tako da sta grlici sami z eno prepelico.
Em ja malo prejle ko sem zakrival ptice je grlica zopet vredu pač se je lepo čistila in perje ni bilo našopirjeno.
Morda zato ker je dobila zopet hrano v golšo.
Bom mal povpraso za zdravilo
A to pol lahk tudi druge zbolijo?
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Tor 15 Maj 2012, 08:22

Naj povem, da je imela grlica zadnje dni nekam čuden zadek malo nabrekel in rdeč
No danes pa je le znesla jajčko in sicer je bila jajčka malo krvava grlica pa potem okoli zadka malo plava(modrikostovijolična).
Mislim da je imela jajčko prvič in je nekam težko šlo ven.
Ko je znesla je potem šla malo jest ko pa sem sedajle šel gledat sem videl da sedi na jajčku in ga greje.
Po kolikšnem času pa naj pogledam jajce da vidim ali je kaj notri?
Seveda pričakujem še eno jajce.
Sem bil začuden da se je samica oglašala kot samec namreč je grulila.
Drugače pa samec je rjav samica pa belorjava.
Sta zlo fajna, ko sta na gnezdu jima včasih z roko poberrem nekaj slame in palčk ter jima dam pred klunček in potem oba vzemata vejice iz roke tako da nista noro prestrašena.
Sem pa pri drugih 3 opazil da je ena grulila tako da upam da ni to samica ki prav tako oponaša temveč da je samec.
Grlica ki je bolj suha pa je danes vbila će na tleh in je jedla nekaj pa sem ji tudi jaz dal v klun.
Vendar je njena stabilnost na roki ko jo vzamem iz kletke malo slabša.
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Tor 15 Maj 2012, 08:41

Sigurno bo grlica jutri znesla še drugo jajce. Po tednu dni boš vedel, če bosta jajci oplojeni. Pri grlicah in golobih nasplošno, se oplojenost dobro vidi brez gledanja proti svetlobi. Popolnoma bela jajca postanejo bolj temna oz. sivkasta, kar nam pove, da se zarodek v jajcu razvija. Upam, da grlice hraniš z ustrezno drobnejšo drobno mešanico za grlice ter ostale dodatke(grit-pesek za golobe). Odrasla in zdrava ptica je in pije sama, zato ji ni potrebno nič dajati v kljun. Grlica, ki jo opisuješ je sigurno bolna in če ne boš hitro ukrepal bo poginila. šokiran
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Sre 16 Maj 2012, 02:40

Danes sem malo pogledal jajčko in videl da je na 2 delih malo porajsana in ni lušine tako da jo bom vrgel proč.
Hrano imajo kruh, šrot, koruzo, semene za ptice, pšenico občasno dobijo mešanico za grlice (semen).
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Pet 18 Maj 2012, 21:07

Prav tako je bila počena tudi druga jajčka tako da sem tudi tisto vrgel stran.
Potem dva dni ni bilo nič nato pa zopet ena jajčka katero sedaj valita.
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Sob 19 Maj 2012, 00:37

No danes še druga jajčka
ALi imam morda dve samici?
Oglašata se obe grlici
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Sob 19 Maj 2012, 01:54

doberman je napisal/a:Prav tako je bila počena tudi druga jajčka tako da sem tudi tisto vrgel stran.
Potem dva dni ni bilo nič nato pa zopet ena jajčka katero sedaj valita.
Značilno za grlice je, da samica vedno znese vsakič samo dve jajci. V tvojem primeru sta najbrž dve samici, ki sta znesle v isto gnezdo skupaj štiri jajca.Ostale tri grlice za kakšen dan osami in jim nato daj zrven po eno od samic. Tisti , ki je samec bo začel gruliti in se klanjati. To je očiten znak o možkem spolu, ki ga ne moreš prezreti. Oglašata in smejita se pa oba spola! nasmeh
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Sob 19 Maj 2012, 09:16

Aha to da se oglašata nisem vedel.
Klanja se s tem da glavo potiska gor in dol to pa sem opazil pri eni grlici ki je ločena.
Pri teh dveh pa resno tudi sam mislim da sta dve samici ker najprej je ena v 2 dneh znesla dve jajci nato pa so cez dva dni zopet pojavi en jajcek in nato se drugi.
Sam sta zlo luštne k sedita vcasih na jajckah obe.
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Grlice Empty grlice

Objavlja  matjažek Sre 13 Jun 2012, 21:58

mene pa zanima kakšne velikosti bi približno mogla biti kletka za 5 parov grlic (zanimajo me smaragdna grlica in čopasti golobček), in če bi te vrsti lahko bili skupaj v isti kletki?
matjažek
matjažek
Član
Član

Število prispevkov : 20
Datum registracije : 13/06/2012
Starost : 40

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Sre 13 Jun 2012, 22:35

Pri nas imenujemo grlice posamezne rodove znotraj obširne družine golobov (Columbidae). Uvodoma omenjam to zato, ker se za isto vrsto ptice uporabljajo različna imena in pojmi,
(golob, grlica, golobček).
Za pet parov omenjenih golobov-grlic kletka ni primerna, ampak mora biti zunanja pokrita voljera in to čimvečja. Posebno v času parjenja pogosto prihaja do agersivnega vedenja med vrstami in pari. Vsak par brani ne samo svoje gnezdo, ampak cel del voljere, v katerem imajo gnezdo. Smaragdna grlice se najrajši zadržuje na tleh, avstralski čopasti golob je temperamenten in dober letalec. nasmeh

Grlice Scaled.php?server=338&filename=img4939c

Grlice Scaled.php?server=18&filename=img4933cd
Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Pet 26 Jul 2013, 10:00

Prosim za pomoč, imam dve grlici, ena gre v "gnezdo" posodica namenjena gnezdu, ter tam gruli, potem tja pride še druga, in sta v gnezdu obe, noter je že nekaj vejic, čudi me pa to da obe grulita, in se smejita.
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Alojzij Pet 26 Jul 2013, 22:43

Podobno temo sva obravnavala že prejšno sezono. Na podlagi tvojega opisa predevidevam, da imaš grlici istega spola, čisto možno sta lahko samici.:)Pri gruljenju se smec bohoti in razkazuje tako kot na videu.

http://www.pernati-prijatelji.com/t1293-grlice#7476

Alojzij
Alojzij
V.I.P.
V.I.P.

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Ned 28 Jul 2013, 02:47

Resje, takrat se je izlkazalo da sem imel dve samički kateri sta obe nesle.
Pri meni izgleda takole- https://www.youtube.com/watch?v=o4G-xF2x71Y
Gruli, nič se ne klanja, in zamikuje z krili.
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Tor 30 Jul 2013, 08:05

Torej, v gnezdu se je pojavilo jajce, katerega skrbno valita.
Še vedno pa nerazumem kako je to mogoče saj oba grulita, sem bral da lahko samica posnema samčevo gruljenje.
Sedaj le upam, da je jajce oplojeno, kar pa dvomim saj sem ju dobil šele pred dobrimi 8 dnevi.
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  doberman Čet 15 Avg 2013, 09:03

Vsak dan je bilo eno jajce dokljer niso bila 4, ko se čez par dni ni ničesar videlo sem jih vrgel proč ter dobil novo grlico, katero spola še nevem.
doberman
doberman
Član
Član

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  dires Čet 15 Avg 2013, 22:31

živjo
To, da so se v gnezdu znašla 4 jajčka pove, da imaš 2 samički. Kupi si dva samca, za vsako samico svojega, saj je bolje da so po parih.
lp
dires
dires
Član
Član

Število prispevkov : 156
Datum registracije : 01/04/2010
Starost : 30

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content